Kerst

Volg al het nieuws over Kerst, een van de 16554 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Kerst nieuwsbrief.

Kerst nieuws

Aanzienlijk drukker in supermarkt: 'Karren vol blikken en aardappels'

13-03-2020 - 0 reacties De schappen met wc- en keukenpapier, aardappels en blikgroenten ogen leeg in de supermarkt. Nederlanders gaan massaal naar de winkel - alsof het kerst is - om eten in te slaan. Ook als ze hiervoor een enorme drukte moeten trotseren.


Opmerkelijk lage rundvee slachtcijfers in 2020

09-03-2020 - 7 reacties De slachtcijfers in de eerste weken van 2020 noteren flink lager dan de afgelopen jaren, zo laat het 5-jarig gemiddelde zien. Zelfs de jaarlijkse piek in de week na de kerst wist het 5-jarig gemiddelde niet te evenaren.


Proefkas WUR in aanbouw: speciaal glas en alle techniek zit in kelders

25-02-2020 - 0 reacties Tholen – Een ‘groene’ universiteit, die wil natuurlijk ook ‘groene’ kassen. Begin 2019 werd daarom gestart met de bouw van een volledig elektrische ‘high containment’ onderzoekkas op het campusterrein van Wageningen University & Research.

Vlak voor de Kerst was de kas glasdicht en dus is het inmiddels tijd…


Records in uienexport zijn kort leven beschoren

29-01-2020 - 0 reacties Het exportverloop van uien laat zich dit seizoen goed lezen. Na de dip in de weken met Kerst en de jaarwisseling, pakt de export de draad weer op en gaat door waar het voor de feestdagen was gebleven.


Dreigbrief aan actievoerder gericht op alle boeren

03-01-2020 - 0 reacties Jitty van der Werf kreeg daags voor kerst een dreigbrief van vermoedelijk dierenactivisten.


Barneveldse kippen duiken op in Friesland

01-01-2020 - 0 reacties De grote kunstkippen en kunsthaan die met kerst ontvreemd werden uit Barneveld, zijn terecht. Een Friese oudjaarsvereniging meldt dat ze het kunst-pluimvee in bezit heeft.


Boeren delen pakketen uit aan bezoekers Zutphense Voedselbank

24-12-2019 - 0 reacties ZUTPHEN - Bezoekers van de voedselbank in Zutphen kunnen pas na kerst weer eten krijgen. En daarom kwamen de boeren dinsdag in actie voor ze.


Boeren verliezen steun onder bevolking

22-12-2019 - 0 reacties Lastercampagne randstedelijke systeempers heeft effect
Kerstrapport Nederlandse Boeren, door bovenmeester Maurice de Hond (pdf). Hakken over de sloot, zoals dat heet. Ja, we weten het nu wel & kap eens met die trekkeroptochten vindt nu meer dan helft van Nederland. Kijken we naar de uitsplitsing per kiezers dan valt op dat slechts 4 % van de D66-stemmers nog enige sympathie voor De Boeren kan opbrengen. Dat zijn vermoedelijk ook de mensen die Keniaanse bloedboontjes kopen ipv Hollandse sperzieboontjes (altijd even eentje knakken), of onderstaande haatmails naar de Volkskrant sturen. Ondertussen zijn de supermarkten op weg naar gigantische recordomzetten met de kerst (meer dan een miljard). En de boer hij ploegde voort. Verzin een list, boeren!


Zacht winterweer: hooikoorts tijdens kerst

21-12-2019 - 1 reacties Door het zachte winterweer van de afgelopen tijd komen de eerste hazelaars en elzen nu al in bloei. Daarom moeten mensen die gevoelig zijn voor pollen van deze soorten nu al rekening houden met hooikoortsklachten.


Boeren bezorgen bejaarden blij bezoek met chocomel

20-12-2019 - 0 reacties Omdat het bijna kerst is, worden zo’n 1.200 ouderen deze week door leden-melkveehouders van FrieslandCampina getrakteerd op warme Chocomel met Campina slagroom. 'Je wordt er zelf blij van als je anderen blij maakt', aldus melkveehouder Joost Muskens uit Drunen. Hij deelde afgelopen zaterdag Chocomel uit in een verzorgingstehuis in zijn woonplaats.


Woensdag boerenacties bij tientallen distributiecentra in heel Nederland

17-12-2019 - 1 reacties Boerenactiegroep Farmers Defence Force gaat woensdag actievoeren bij ruim veertig distributiecentra in heel Nederland. Dat blijkt uit een brief die de organisatie heeft gestuurd naar de gemeentes waar de distributiecentra zijn gevestigd. De brief is in handen van de NOS.
De gemeentes zijn ingelicht omdat demonstraties vooraf moeten worden aangemeld. Farmers Defence Force (FDF) verwacht bij elk distributiecentrum ongeveer 200 tot 1500 betogers, zo schrijft de groep in de brief aan de gemeentes.
Het protest is bedoeld voor "eerlijke handelsvoorwaarden voor de Nederlandse boeren". "Tijdens de actie zullen wij ons als bestuur zo veel mogelijk inzetten om de locatie zo min mogelijk te hinderen", schrijft FDF in de brief.
FDF was vandaag niet bereikbaar voor een toelichting op de brief.
Kort geding
Vandaag diende een kort geding tegen FDF dat was aangespannen door de brancheorganisatie voor de supermarkten CBL. Die stapte naar de rechter om blokkades van distributiecentra te laten verbieden.
De advocaat van FDF zei dat er geen distributiecentra worden geblokkeerd, maar de actiegroep ontkende niet dat daar mogelijk wordt geprotesteerd. Dat zou ook tot "wat hinder" kunnen leiden, bleek vandaag in de rechtszaal.
CBL wil dat er genoeg ruimte is voor vrachtwagens om distributiecentra te kunnen bereiken. De supermarktorganisatie zegt al langere tijd bezig zijn met de voorbereidingen voor eventuele acties.
Problemen met bevoorrading
Als het voor een vrachtwagen niet mogelijk is om bij een distributiecentrum te komen, kan dat grote gevolgen hebben. "Supermarkten worden twee tot drie keer per dag beleverd. Stel, er stopt iets in het distributiecentrum en er kan geen vrachtwagen wegrijden: dan stopt de bevoorrading van de winkels", aldus een woordvoerder van CBL. "En sommige distributiecentra leveren aan een heel groot gebied. Dan kan het hard gaan."
Volgens CBL doen supermarkten er alles aan om goed bevoorraad te zijn, zeker met de drukke dagen voor Kerst in het verschiet.
De uitspraak in het kort geding is morgen om 11.00 uur.


Boze boeren: ‘Hoe meer wij onze zin krijgen, hoe minder de kans op heftige acties’

16-12-2019 - 1 reacties De supermarktbranche hoopt vandaag bij de rechter te voorkomen dat actievoerende boeren de distributiecentra blokkeren. Lege schappen kort voor de kerst hangen als een spookbeeld boven de acties. Boer Jeroen van Maanen, één van de actieleiders van de Farmers Defence Force, houdt zijn kaarten nog tegen de borst. ,,We moeten wel vertrouwen hebben dat mooie woorden daden worden.’’


Verdachte windmolenactivist Jan H. wil na half jaar gevangenis graag naar huis met de kerst

13-12-2019 - 0 reacties ASSEN - Anti-windmolenactivist Jan H. uit Meeden zit al bijna een half jaar in voorarrest op verdenking van het sturen van dreigbrieven naar ondernemers in Drenthe en Groningen en dumpen van asbest op drie Groningse locaties. Onterecht vindt H. zelf.


Zware varkens leveren, loont meer dan ooit

12-12-2019 - 0 reacties Zelden werden varkens zwaarder afgeleverd aan de slachterij dan nu. Het is een gebruikelijk patroon dat het gemiddelde slachtgewicht in het najaar stijgt, tot aan Kerst, maar dit jaar spelen andere factoren ook een rol. Welke zijn dat?


Boeren FDF zetten acties rond kerst door, supermarkten gaan naar de rechter

12-12-2019 - 0 reacties De boeren van Farmers Defence Force zetten hun acties rond kerst door. Ze trekken zich daarmee niets aan van de organisatie van supermarkten, die dreigden met een kort geding.


Supermarkten naar rechter om kerstacties boze boeren

12-12-2019 - 0 reacties Boze boeren zijn nog altijd van plan acties te voeren vlak voor kerst. De boeren, verenigd in de Farmers Defence Force, hebben vanmorgen niet gereageerd op het een ultimatum van de supermarktbranche, die daarop besloten heeft naar de rechter te stappen.


Stal van konijnenhouder duikt op in video activisten: ‘Met fikken van andermans spullen afblijven’

11-12-2019 - 0 reacties WEHL - Konijnenhouder Theo Koning uit Wehl is verbaasd als hij de beelden ziet van zijn eigen konijnenstal. Ze zijn in het holst van de nacht gemaakt door dierenactivisten van Animal Rights en online geplaatst met de boodschap: geen konijn op tafel tijdens kerst.


Melkpoederprijs neemt gas terug richting Kerst

11-12-2019 - 0 reacties De opwaartse prijzen van melkpoeder nemen in de tweede week van december gas terug. De melkprijzen trekken wel aan, vertelt marktexpert Wouter Baan in deze flits.


Het gaat sneeuwen, maar reken niet op een witte Kerst

11-12-2019 - 0 reacties De winter klopt op de deur. In de nacht van donderdag op vrijdag gaat het sneeuwen, maar helaas voor winterliefhebbers: het witte spul blijft waarschijnlijk niet liggen.


Stikstofwet in principe voor kerst in senaat

11-12-2019 - 0 reacties De spoedwet van het kabinet met stikstofmaatregelen wordt in principe voor de Kerst behandeld in de Eerste Kamer. Senatoren hadden aangegeven meer tijd nodig te hebben, maar de senaat wil toch volgende week stemmen over de wet.