Kerst

Al het Kerst nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Kerst nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Kerst nieuws

Lucille Werner verdedigt omstreden vleespastei: 'M'n specialiteit'

13-04-2021 - 0 reacties Toen Lucille Werner (53) in 2018 voor de tv-zender 24Kitchen de keuken indook om haar lievelingsmaaltje te maken, zorgde dat voor heel wat scheve blikken. De 'Lingo'-presentatrice maakte een vleespastei, één van haar beroemde schotels voor de kerst. Waar zij watertandend toekeek, gingen de kijkers bijna over hun nek. Toch blijft Lucille achter haar beruchte recept staan, vertelt ze in 'Rooijakkers over de Vloer'.


Pasen kouder dan Kerstmis

11-04-2021 - 0 reacties ‘Dit slaat nergens op toch? Sneeuw in april! Het was met Pasen kouder dan met kerst. Terwijl Henk en ik vorige week nog heerlijk in het zonnetje zaten. Kun je je nu niks meer bij voorstellen. Want vanmorgen moest Henk weer krassen, hè Henk? Tsja, april doet écht wat-ie wil. ­Hahaha. Het is wat. Nou, succes voor onderweg.”


Eerste vlokken gespot in West-Brabant, later vandaag in heel Nederland sneeuw

16-01-2021 - 0 reacties Het is te laat voor een witte kerst, maar de liefhebber krijgt alsnog zijn zin: het gaat sneeuwen. De eerste sneeuwvlokken zijn al gevallen in Zeeland, in de loop van de avond krijgt vrijwel heel ons land ermee te maken.


'Nieuwe aanslag in zaak afgeperst fruitbedrijf Hedel voorkomen'

29-12-2020 - 0 reacties De politie en justitie hebben een aanslag verijdeld op een familielid van de eigenaren van het fruitbedrijf uit Hedel dat wordt afgeperst. Dat meldt De Telegraaf op basis van vertrouwelijke stukken uit het rechercheonderzoek. De aanslag zou drie dagen voor kerst plaatsvinden in Hilversum.


Fijne feestdagen gewenst!

24-12-2020 - 99 reacties Namens de admins van Prikkebord, TractorFan en TruckFan een hele fijne kerst gewenst!


Dit zijn de eerste beelden van de Boer zoekt Vrouw Kerstspecial

21-12-2020 - 0 reacties Niemand mag met kerst alleen zijn. Toch zit een groot deel van de boeren uit 'Boer zoekt Vrouw' dit jaar alleen aan een pasteitje. In de 'Boer zoekt Vrouw Kerstspecial' praat Yvon Jaspers (47) bij met de kandidaten uit het laatste seizoen. Hier alvast een klein voorproefje van hoe dit eruitziet.


Flappie, vlees en vis op de dis. Luxe of kleinschalig. Wat zet jij op tafel met kerst?

20-12-2020 - 0 reacties Het wordt een ingetogen kerst dit jaar. Soberheid troef, zeker in de gezelschapsgrootte. Hoe we allemaal gaan eten hangt er nauw mee samen. Geen grootste kerstdiners, maar kleinschalig en luxe uitpakken?


Steeds meer initiatieven brengen voedsel van boer rechtstreeks naar consument

19-12-2020 - 0 reacties Boeren blokkeerden deze week een distributiecentrum van Jumbo, uit onvrede over de prijzen die supermarkten betalen voor hun producten. Hun onvrede leidt behalve tot acties ook tot een nieuwe trend; het direct leveren van de boerderij naar de klant.
Op tal van plaatsen in Nederland zijn er initiatieven waar mensen online hun eten kunnen bestellen bij de boer. Die levert dat in pakketten aan huis, verkoopt het in de boerderijwinkel of laat het in de buurt afhalen. Doel is een eerlijke prijs voor de boer en gezond voedsel voor de consument.
Deze boeren werken al via de 'korte keten' en vertellen waar voor hen de winst zit:
In de coronacrisis is het aandeel van deze 'korte keten' in de voedselvoorziening verviervoudigd, volgens een schatting van de Rabobank.
Een van de initiatieven is Boeren voor Burgers: Amsterdammers met een minimuminkomen die in het bezit zijn van een zogeheten stadspas, kunnen voordelig pakketten groente en fruit bestellen. De boer krijgt ongeveer hetzelfde betaald als in de export, de klant betaalt de helft van wat de supermarkt vraagt.
Vanochtend zijn ruim 500 'kerstpakketten' verspreid over de hoofdstad. Initiatiefnemer Eric Traa verwacht een forse toename van het aantal deelnemers: "We hebben heel veel mensen aangeschreven via woningbouwverenigingen en gaan samenwerken met het Leger des Heils voor de distributie."
Geen sterke onderhandelingspositie
Boeren zijn al langer ontevreden over het feit dat de prijs die zij betaald krijgen voor hun producten, vele malen lager ligt dan wat de consument in de supermarkt betaalt. De individuele boer heeft over het algemeen geen sterke onderhandelingspositie ten opzichte van de grote inkoopcentrales van supermarkten.
Nicole Smits is een van de boeren die meedoet aan het project Boeren voor Buren. Samen met haar broer runt ze een familiebedrijf in Zeewolde, dat jaarlijks in hun boomgaard van 17 hectare een miljoen kilo appels en peren produceert.
Smits sympathiseert met haar demonstrerende collega's, maar in plaats actievoeren kiest ze er voor om via de 'korte keten' niet volledig afhankelijk te zijn van de prijs die de supermarkt betaalt voor haar fruit.
Even verderop in Dronten is Martin Topper gespecialiseerd in 'vergeten' groenten; veelkleurige wortelen en bieten die normaal gesproken hun weg vinden naar restaurants in heel Nederland en Europa. Hij levert niet alleen aan Boeren voor Buren in Amsterdam, maar helpt via 'Local to local' ook studenten in Utrecht aan een gezond kerstmaal. Topper wil niet alleen een eerlijke prijs, hij vindt het ook belangrijk dat mensen weten waar hun eten vandaan komt.
Tienduizenden kilometers tot je bord
Boeren voor Buren wordt gesteund door de gemeente Amsterdam en de plaatselijke Rabobank. Directeur van de bank is Barbara Baarsma, ook hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is een groot pleitbezorger van wat in landbouwjargon de korte keten is gaan heten. In haar boek Nederland voedselparadijs beschrijft ze hoe veel voedsel gemiddeld zo'n 30.000 kilometer aflegt en via oneindig veel tussenstops op ons bord terecht komt.
Dat maakt voedsel onnodig kostbaar en milieu- en klimaatvervuilend. De korte keten is hiervoor een goede oplossing, zegt Baarsma: "Het geeft de verduurzaming van de landbouw een zet in de goede richting en het zorgt voor eerlijkere prijzen voor de boer."
In Nederland is het volgens haar bovendien volstrekt onnodig dat we zoveel voedsel van ver halen. Ons land is grotendeels zelfvoorzienend en de tweede voedselexporteur op aarde, na de Verenigde Staten. Alleen voor producten als koffie, thee, rijst en cacao zijn we afhankelijk van import.
Doel: 25 procent uit de regio
In Amsterdam willen ze daarom het percentage voedsel uit de regio van 5 naar 25 procent brengen in de komende jaren. Producten van boeren uit de omgeving moeten hun weg direct vinden naar inwoners van de hoofdstad. Zoals dat vroeger ook gebeurde, toen de boeren zelf hun waar op de markt aan de man brachten.
Het rechtstreek leveren van voedsel aan de consument beleefde een opleving toen in de eerste lockdown de distributie van voedsel op een aantal plaatsen begon te haperen. Voor de boerderijwinkel van Nicole Smits ontstonden toen zelfs wachtrijen. Ook in de week voor Kerst verwacht ze drukte in de boerderijwinkel.


Bloemenwinkels mogen buiten blijven verkopen

16-12-2020 - 0 reacties Het is voor bloemisten toegestaan om voorlopig tot aan de kerst spullen te blijven verkopen. De winkels zelf moeten weliswaar dicht, maar voor de winkels is het toegestaan om een kraampje neer te zetten en te bemannen. Daarmee is volgens branchevereniging Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW) de lobby grotendeels gelukt.


Winterse temperaturen, vorst én zon: ‘Kans op koude kerst steeds groter’

16-12-2020 - 0 reacties De kans op een kerst met écht winterweer wordt steeds groter. Na een periode met warmterecords en zachte nachten, gaat de temperatuur flink zakken. De overgang naar koud winterweer lijkt rond de kerstdagen te vallen. Met zon en vorst, meldt Weerplaza.


Winkeliers vrezen 'gigantische strop' door lockdown: ‘In één klap honderdduizenden mensen thuis’

14-12-2020 - 0 reacties De kans is groot dat premier Mark Rutte vanavond bekendmaakt dat niet-essentiële winkels vanaf middernacht langer dan een maand op slot gaan. Veel winkeliers gooiden vanochtend hun zaak eerder open voor de laatste (kerst)inkopen. ,,Dit wordt een gigantische strop.’’


Boeren en tuinders pakken uit met kerst op 18 en 19 december

08-12-2020 - 0 reacties In aanloop naar de kerstdagen, in dit roerige jaar, zoeken we allemaal naar verbinding. We hebben behoefte aan contact met onze naasten, ook nu dat even niet (fysiek) kan. Om toch met een warm gevoel de kerstdagen in te gaan ‘pakken boeren en tuinders uit met kerst’. Het is een initiatief van LTO Noord,…


Wees er als de kippen bij: 'Kalkoenverkoop gaat hard'

23-11-2020 - 0 reacties Het lijkt erop dat we dit jaar met kerst een kalkoen op tafel zetten. Nu de horeca dicht is willen we thuis groots uitpakken en daarom wordt het grote zusje van de kip nu al volop besteld. Kalkoenfokker Geert Coolen heeft nu al een kwart meer kalkoenen verkocht ten opzichte van vorig jaar.


Yvon Jaspers maakt kerstspecial voor Boer zoekt Vrouw

23-11-2020 - 0 reacties Tijdens de kerst blijven veel mensen thuis. Dus zet de NPO1 op eerste kerstdag 2020 een nieuwe aflevering van 'Boer zoekt Vrouw' in. Vanaf 21.40 uur praat Yvon Jaspers in een kerstspecial bij met de boeren uit het laatste seizoen. Hoe is het ze vergaan na de laatste uitzending van mei?


Gelderse horeca houdt sprankje hoop voor kerst: ‘Die omzet is gewoon echt nodig’

19-11-2020 - 0 reacties ARNHEM - Het wordt een race tegen de klok, maar restauranthouders in de regio hopen nog steeds dat ze met kerst open mogen. Een enkeling overweegt de deuren sowieso te sluiten om duidelijkheid te verschaffen aan gasten en team. Het merendeel koestert nog een sprankje hoop.


Boeren weer op trekker naar Den Haag, wat willen ze bereiken?

17-11-2020 - 0 reacties Het was vorig jaar rond deze tijd een bekend beeld: boeren die op hun trekker naar Den Haag reden om te demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Vandaag voeren boeren opnieuw actie. Wat willen ze?
Te veel stikstofuitstoot
Eerst even terug naar vorig jaar, want hoe zat het ook alweer? Het begon allemaal met een uitspraak van de Raad van State in mei 2019. Volgens deze hoogste bestuursrechter deed Nederland niet genoeg om stikstof terug te dringen. Te veel stikstof is slecht voor de biodiversiteit; het aantal planten en dieren neemt erdoor af. Dat is vooral een probleem voor Natura 2000-gebieden, waar Europese natuurrichtlijnen gelden.
De stikstofuitstoot in Nederland is de afgelopen 30 jaar fors afgenomen, maar Nederland blijft qua uitstoot koploper in Europa. 41 procent van de stikstofneerslag in gevoelige natuurgebieden is afkomstig van de landbouw.
Honderden projecten, zoals het bouwen van woningen, de uitbreiding van stallen, de aanleg van wegen en de opening van Lelystad Airport, dreigden door de uitspraak van de Raad van State te sneuvelen of vertraagd te worden. De stikstofcrisis was een feit.
Zorgen over toekomst
Terug naar de actievoerende boeren. De uitspraak van de Raad van State leidde tot veel onrust binnen de sector. Boeren maken zich zorgen over de toekomst van hun bedrijf en over uitbreidingsmogelijkheden. Uit een enquête van de NOS bleek dat veel boeren het oneerlijk vinden dat zij een probleem voor heel Nederland moeten oplossen, terwijl ze als sector naar eigen zeggen al veel hebben gedaan om de stikstofuitstoot de afgelopen decennia terug te dringen.
De druppel die de emmer voor boeren vorig jaar deed overlopen was het plan van regeringspartij D66 om de veestapel te halveren. Maar de demonstrerende boeren zijn boos over veel meer zaken. Bijvoorbeeld over steeds strengere regels waaraan ze moeten voldoen, bezettingen van boerderijen door dierenactivisten, beeldvorming over boeren in de media, regels rondom gewasbescherming en lagere prijzen voor hun producten.
Kortom: deze actievoerende boeren vinden dat zij de dupe zijn van falend kabinetsbeleid en voelen zich niet gesteund door de overheid.
Nieuwe stikstofwet
Allemaal zaken die al langere tijd spelen. Wat is nu de aanleiding om weer met de trekker naar Den Haag te gaan? Daar kan Farmers Defence Force, de organisatie die de grootste kracht achter de protesten is, het best zelf antwoord op geven.
Aan het woord is Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force:
Minister Schouten van Landbouw wil nieuwe regels rondom stikstofwaarden vastleggen, daarom is in oktober het wetsvoorstel stikstofreductie en natuurverbetering ingediend. Volgens Schouten zorgt het kabinet er met deze wet voor dat de natuur sterker wordt en de stikstofdepositie omlaag gaat.
Farmers Defence Force zegt dat minister Schouten dit voorstel er "nog voor het kerstreces doorheen wil jassen", terwijl er volgens de organisatie door corona minder mogelijkheden zijn om over de wetgeving in gesprek te gaan met de minister. Daarnaast noemt FDF het een slechte wet die "de rechten van boeren met voeten treedt". De boeren die vandaag met trekkers naar Den Haag kwamen, vinden dat zij een te grote bijdrage moeten leveren en willen de wet tegenhouden.
Het klopt dat Schouten de wet nog voor Kerst door het parlement wil hebben. Dat is volgens haar juist nodig om "boeren die door willen gaan, perspectief te bieden". Daarnaast is de stikstofwet volgens Schouten al lang geleden aangekondigd. De wet moet per 1 januari de noodmaatregelen vervangen, die aan het einde van het jaar aflopen.


Coronanieuws: 'Geen reden om in te grijpen bij nertsenhouderijen'

10-11-2020 - 0 reacties Deskundigen die het kabinet adviseren over het coronavirus zien geen reden om extra maatregelen te nemen bij nertsenhouderijen, nu in Denemarken een mutatie rondgaat die zijn oorsprong vindt bij deze pelsdieren. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer.

De Jonge moest komen uitleggen waarom Nederland vasthoudt aan plannen om pas volgend jaar alle nertsenhouderijen te sluiten. In Denemarken raakten onlangs mensen na contact met nertsen besmet me een gemuteerde variant van het coronavirus. Een deel van het land
moest daarom vrijwel volledig op slot.

De deskundigen die het kabinet heeft geraadpleegd zien in Nederland evenwel "geen aanvullende risico's" voor de volksgezondheid, zegt De Jonge. De maatregelen die dit voorjaar al werden genomen nadat in Nederland de eerste besmettingen bij nertsen waren ontdekt, 'zouden
afdoende moeten zijn', aldus de minister.


Boeren willen op nieuwe actiedag noodkreet 'persoonlijk' afleveren bij de koning

05-11-2020 - 1 reacties Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) wil op de aangekondigde actiedag van 17 november 'persoonlijk' een noodkreet bij koning Willem-Alexander afleveren. Volgens de boerenactiegroep is de koning hun 'laatste en enige hoop' om de boeren te beschermen tegen het beleid van het kabinet.

Dinsdag werd de nieuwe actie al aangekondigd, maar FDF-voorman Mark van de Oever uit Sint Hubert wilde toen nog niet ingaan op de invulling van de actiedag op 17 november
. Nu blijkt dus dat de boeren zich in elk geval tot de koning willen richten, in hun woorden 'de ultieme eindbaas'.
Wat de boeren precies van plan zijn, is nog niet bekendgemaakt. Op hun website kondigen ze aan dat daarover donderdag meer bekend wordt.
StikstofplannenReden van de actiedag op 17 november zijn de opkoopregeling en andere stikstofplannen van
het kabinet die in de Omgevingswet zijn opgenomen.
Landbouwminister Carola Schouten wil dat haar nieuwe stikstofplannen
vóór de kerstvakantie door de Tweede Kamer zijn behandeld. Dit tot
ongenoegen van FDF.

"Wie kan ons nog behoeden voor de Omgevingswet,
die er voor de kerst doorheen gejast moet worden als het aan Rutte
III ligt?", schrijft de boerenactieclub. "Het
Nederlandse Staatshoofd. Dé ultieme Eindbaas. Zijn handtekening
onder de Omgevingswet bezegelt uiteindelijk het lot van álle
Nederlandse boeren." Nu Rutte III ervoor
heeft gekozen de Nederlandse boeren te degraderen tot 'ongewenste
elementen in het landschap' is de koning onze laatste en enige
hoop."


Dierentuinen twee weken op slot, de apen eten er geen paprika minder om

04-11-2020 - 0 reacties De dierentuinen in Nederland moeten in ieder geval twee weken gesloten blijven, maar aangezien het nu geen hoogseizoen is, levert dat vooralsnog geen grote extra problemen op. Het wordt een ander verhaal als ze rond Kerst ook niet open kunnen, zegt directeur Erik Zevenbergen van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) woensdag tegen NU.nl.


Vereniging Duurzame Energie: voor kerst extra klimaatmaatregelen

30-10-2020 - 0 reacties Het kabinet moet nog voor de kerst een pakket met extra klimaatmaatregelen hebben uitgewerkt, zegt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) naar aanleiding van de constateringen over de strijd voor een beter klimaat van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Een tijdige aanpak is geboden: „De doorlooptijd van maatregelen en projecten is lang. 2030 is ‘morgen’ in de energietransitie, dus extra actie is ook ‘morgen’ nodig”, aldus directeur Olof van der Gaag. Het is belangrijk om boter bij de vis te hebben voor het verkiezingsjaar en de volgende regering beginnen, aldus de organisatie.