Jeroen

Jeroen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Jeroen nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Jeroen nieuws

Nieuwe slak ontdekt in Oosterschelde die de oesterkweek kan bedreigen

17-01-2020 - 0 reacties WOLPHAARTSDIJK - Op een mosselperceel bij de Zandkreek in de Oosterschelde is 9 januari een slak ontdekt die op termijn een bedreiging kan vormen voor de oester- en mosselkweek. Dat heeft marien ecoloog Jeroen Wijsman van Wageningen Marine Research bekendgemaakt.


Boze boeren: ‘Hoe meer wij onze zin krijgen, hoe minder de kans op heftige acties’

16-12-2019 - 1 reacties De supermarktbranche hoopt vandaag bij de rechter te voorkomen dat actievoerende boeren de distributiecentra blokkeren. Lege schappen kort voor de kerst hangen als een spookbeeld boven de acties. Boer Jeroen van Maanen, één van de actieleiders van de Farmers Defence Force, houdt zijn kaarten nog tegen de borst. ,,We moeten wel vertrouwen hebben dat mooie woorden daden worden.’’


Over zuurstoftekort en stikstof in de NPO-kweekvijver

10-12-2019 - 0 reacties Het leek totale satire in ‘De Wereld Draait Door’ maandag met columnist Marcel van Roosmalen in zijn pilot als mogelijke talkshowhost voor ‘Op 1’. “Het hoeft niet altijd even vrolijk”, zei hij droog over de grafstem waarmee hij ‘welkom’ zei. Op de testbeelden zat hij verstijfd als een konijn in de koplampen de autocue voor te lezen naast Willemijn Veenhoven. Volkomen geestig, net als in zijn columns. Maar als je toch, zoals Jeroen Pauw in zijn eigen programma over zijn vak zei, ‘als een moeder met thee aan tafel klaar zit om verhalen te horen hoe de gasten kinderen redden, of boeken schreven’, wees dan een fijne, kritische moeder bij wie iedereen graag aan tafel schuift.


'Landbouw Collectief wordt met de dag sterker'

21-11-2019 - 0 reacties Hoe sterk is het Landbouw Collectief en hoe zien de stikstofplannen er precies uit? Jeroen van Maanen, bestuurder bij Farmers Defence Force en woordvoerder namens het Landbouw Collectief, geeft in een gesprek met Wouter Baan tekst en uitleg.


Hoe raakt de PFAS-norm het werk van baggeraars en hoveniers?

26-10-2019 - 13 reacties Opnieuw een grote demonstratie in Den Haag volgende week. Eerder deze maand waren het de boeren, dit keer komen de bouw- en infra-ondernemers. Ze protesteren tegen de stikstofregels, die volgens hen overhaast zijn ingevoerd. Maar ook de nieuwe PFAS-norm zorgt voor weerstand.

Die norm raakt bedrijven die zich bezighouden met de handel in grond, zoals grote bouwbedrijven, baggeraars, maar ook hoveniers. Wanneer er een te hoge concentratie van de giftige stoffengroep PFAS in de grond wordt aangetroffen, mag die niet meer worden verplaatst naar een plek waar de grond nog schoon is.

En dat is een uitdaging voor veel bedrijven, want uit onderzoek van het RIVM blijkt dat meer dan 85 procent van de geteste grond boven de norm zit.
Waar kan de grond nog naartoe?
Veel bedrijven zitten daarom in hun maag met de vraag waar ze die grond nog naartoe kunnen brengen. Een van die bedrijven is baggerbedrijf West-Friesland.

Klaas Kiewiet werkt daar. Hij kan nu nog bagger met een te hoge concentratie PFAS naar een depot in Harlingen brengen, maar daar is nog ruimte voor 20.000 kuub slib. "Dat zijn een paar projectjes", zegt Kiewiet. "Projecten lopen van 2000 of 3000 duizend kuub tot 10.000 kuub slib, dus reken maar uit."

Dat er weinig plek overblijft voor de bagger heeft mogelijk ook gevolgen voor de waterhuishouding in de gemeente Drachten. "Wij doen dit werk om juist de waterdoorstroming in het hele gebied op orde te houden, zodat water afgevoerd kan worden zoals het hoort", zegt Kiewiet. "Maar als alles dicht gaat slibben, dan houdt het op."
Hoe groot de impact van deze verscherpte norm is op de sector, is nog moeilijk te zeggen. Dat wordt door verschillende partijen onderzocht. Edwin Lokkerbol, directeur van de Nederlandse Vereniging van Waterbouwers, schat dat het nu al 800 miljoen euro aan uitgestelde omzet kost. Hij spreekt niet van verliezen, maar van aanbestedingen die nu niet op de markt komen.
Volgens Lokkerbol laten waterschappen en gemeenten ongeveer de helft van het werk liggen, omdat lokale overheden onzeker zijn over wat er gaat gebeuren met bagger waar PFAS in zit. "Daarom duikt iedereen erop", zegt Lokkerbol, en bieden baggeraars onder de prijs zodat ze nu al met verlies werken.

Ook hoveniers hebben ermee te maken
Niet alleen baggeraars hebben met de verscherpte PFAS-norm te maken. Ook hoveniers merken het. Volgens Jeroen Naring, van Don Hoveniers uit het Westland, kost het afvoeren van grond bij een gemiddelde tuin nu duizenden euro's. "Het komt zomaar uit de lucht vallen", zegt hij. "De norm is zo laag, daar ga je met bijna alle grond overheen".
Het is een voorlopige norm. Staatssecretaris Van Veldhoven laat het RIVM verder onderzoek doen om tot een definitieve norm te komen. Ergens volgend jaar is dat onderzoek afgerond.

Lokkerbol hoopt dat er meer geld voor dat onderzoek wordt vrijgemaakt, zodat het RIVM sneller te werk kan gaan. "Dan kan de huidige stilstand sneller worden doorbroken".


Video: 'Niet schudden en zelf kuil aanrijden'

23-10-2019 - 0 reacties Om bij een bovengemiddelde melkproductie ook nog hoge gehalten te kunnen melken, heb je goed ruwvoer nodig, stelt Jeroen Bleijenburg.


Topkuilfinalisten 2019 bekend

18-10-2019 - 0 reacties De drie finalisten voor Topkuil 2019 zijn inmiddels bekend. Het betreffen de melkveehouders Richard de Bie uit Werkhoven (UT), Bert Vergeer uit Bodegraven (ZH) en Jeroen Bleijenburg uit Kamperveen (OV).


'Boeren worden naar afgrond gedreven'

16-10-2019 - 0 reacties Boeren zijn de kop van jut. Dat zei woordvoerder van de Farmers Defence Force Jeroen van Maanen woensdag in een toespraak bij het boerenprotest in De Bilt. Volgens hem worden de boeren door het RIVM, de politiek en de media naar de rand van de afgrond gedreven.


'Gewoon demonstreren en je verstand gebruiken'

16-10-2019 - 0 reacties "Gaan we ook geweld gebruiken", vraagt iemand in een chatgroep over het landelijke boerenprotest morgen. "Doe normaal, natuurlijk niet", reageert de beheerder. "Hou het netjes en haal nou geen rottigheid uit, daar bereik je niks mee", zegt een andere deelnemer.

Duizenden mensen zijn aangesloten bij de Telegram- en WhatsApp-chatgroepen van de Farmers Defence Force (FDF). Dat is de actiegroep die de grote demonstratie morgen in Den Haag en De Bilt heeft georganiseerd. De besloten FDF-Facebookgroep heeft ruim 41.000 leden. In deze groep is te zien dat de eerste trekkers uit Friesland al zijn vertrokken richting Den Haag.

'Te lang gepraat'
"We hebben een jong publiek", zegt FDF-woordvoerder Jeroen van Maanen. "En door het gebruik van sociale media gaat alles heel snel. Wij pakken de handschoen op in plaats van eindeloos aan de vergadertafel te zitten. Want er is al lang genoeg gepraat."

Boerenbelangenorganisatie LTO is volgens de woordvoerder medeverantwoordelijk voor de huidige impasse. LTO heeft te lang geprobeerd om al pratende de problemen voor de boeren op te lossen, stelt de FDF.

Grote acties trekken de aandacht, dat is de FDF-strategie. Die werd heel duidelijk zichtbaar bij de landelijke protestdag op 1 oktober, die samen werd opgezet met protestgroep Agractie. Toen reden ruim 2000 trekkers naar Den Haag, wat voor ruim duizend kilometer file zorgde.


Boerenprotest 2.0 - BNR Nieuwsradio

15-10-2019 - 1 reacties Ik heb nog niet de tijd gehad om er na te luisteren. Dat zal vanavond worden:

bnr.nl/podcast/ask-me-anything/…

---

Het is nog maar net geleden dat het Malieveld vol stond met trekkers en boeren of de volgende acties zijn al in volle gang. Gisteren is er voor acht provinciehuizen geprotesteerd. In Groningen ontstond een grimmige sfeer en moest de politie eraan te pas komen. Wat betekent dat voor de acties die nog gepland staan? En hoe zorg je als actiegroep dat mensen sympathie voor je blijven houden? Luister met Jörgen en zijn deskundigen terug.

Te gast:
- Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord;
- Mathijs Lubbertsen van Agractie;
- Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force;
- Laura Bromet, Tweede Kamerlid Groenlinks.


Duurzaamheid? Er is geen weg terug, je moet het gewoon doen. #blog

15-10-2019 - 0 reacties 2 broers. 4 Intratuin-winkels. 500 medewerkers. 3.268 zonnepanelen. 288 huishoudens. Ontdek hoe broers Jeroen en Stephan Droogh hun groene winkels in Pijnacker, Rhoon, Zevenhuizen en Zoetermeer op duurzame wijze managen.


Varkenshouder treft geen blaam voor gestikte varkens

11-10-2019 - 0 reacties De 1200 varkens die in juli 2018 omkwamen op het varkensbedrijf van Jeroen en Joan van Sleuwen in Haaren, zijn gestikt door het uitvallen van de ventilatie nadat een zekering defect was geraakt.


"Imago glastuinbouw zit in de lift"

11-10-2019 - 0 reacties Marketeers in de agrarische wereld zijn dun gezaaid, terwijl het imago van de sector flinke stappen voorwaarts maakt, stelt Jeroen Verweij, opleidings- en personeelsspecialist.
Niet iedereen beseft dat de agrarische sector van grote betekenis is voor de Nederlandse economie. Dat geldt voor eigenlijk alle…


De avond na het Malieveld

02-10-2019 - 0 reacties Vanmorgen vroeg publiceerden we een interview met WUR-bestuurskundige Jeroen Candel over de aanleiding voor het historische boerenprotest dat zich vandaag op het Haagse Malieveld ontlaadde. Candel kwalificeerde het protest als het resultaat van een langjarig overheidsfalen. Hoe uitte zich dat vandaag op het Malieveld?


Boerenprotest 1 oktober: ‘klassiek voorbeeld van overheidsfalen’

01-10-2019 - 0 reacties Vandaag zal in Den Haag een vermoedelijk massaal boerenprotest plaatsvinden. De stikstofcrisis en adviezen van de Commissie Remkes alsmede een voorstel van D66-politicus Tjeerd de Groot om de veestapel te halveren waren de druppel die de emmer onder boeren liet overlopen. Ze willen geen vervuilers meer genoemd worden en snakken naar erkenning voor hun harde werk voor weinig loon. Maar er zit meer achter de crisis. Foodlog sprak met bestuurskundige dr. Jeroen Candel (WUR) om de gebeurtenissen te duiden.


GTH 2019: Beursdilemma met Jeroen van de Ven

11-09-2019 - 0 reacties


Nieuwe locatie Royal Van Zanten in Colombia geopend door Nederlandse ambassadeur

09-09-2019 - 0 reacties De nieuwe locatie van Royal Van Zanten in Colombia is officieel geopend. Dit werd afgelopen week gedaan door mr. Jeroen Roodenburg, Nederlandse Ambassadeur in Colombia, Sjoukje Heimovaara, CEO Royal Van Zanten, Andres Toro, eigenaar Colibri Flowers en Augusto Solano, President Asocolflores.


Jeroen Haan nieuwe dijkgraaf De Stichtse Rijnlanden

02-09-2019 - 0 reacties Jeroen Haan wordt maandagavond officieel benoemd tot dijkgraaf van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.


Oudste boerderij van Eindhoven wordt architectenbureau

30-08-2019 - 0 reacties EINDHOVEN - Pauwert Architecten betrekt dit voorjaar de oude boerderij Jeroen Boschlaan 1, de rondweg in het Eindhovense stadsdeel Tongelre. De verbouwing van het nieuwe deel uit 1925 neemt ongeveer een half jaar in beslag. Het oudste deel, uit 1583, komt daarna pas aan de beurt. Voor de restauratie van dat gemeentelijk monument wordt nog een plan gemaakt.


Rechter wijst groot aantal verzoeken dierenactivisten Boxtel af

28-08-2019 - 0 reacties De rechter in Den Bosch wees dinsdag 27 augustus een groot aantal verzoeken af van de advocaten van de dierenactivisten die op 13 mei het varkensbedrijf van Jeroen van Sleuwen in Boxtel (NB) bezetten.