Boerenprotest

Boerenprotest is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Boerenprotest en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Boerenprotest nieuws

Boete voor boer die vrijheidslogo met trekkers liet uitbeelden

15-09-2020 - 12 reacties Melkveehouder Thijs Wieggers uit Mariënvelde heeft een boete gekregen van 1000 euro voor het overtreden van de coronaregels. De Gelderse boer nodigde eind april zo'n 250 boeren met trekkers uit om het logo van 75 jaar vrijheid uit te beelden. Daarbij zou de afstandsregel zijn overtreden.
Volgens Wiegers hielden de deelnemers voldoende afstand van elkaar. Desondanks werd er een proces-verbaal opgemaakt en volgde later een boete. Overigens was er geen vergunning verleend door de gemeente voor de actie.

Verschillende boerenactiegroepen werkten mee aan de manifestatie in Mariënvelde, zoals Voll Gass en Farmers Defence Force. Ook waren er veel families gezamenlijk op de actie afgekomen. Zij hoefden geen afstand van elkaar te houden.

Twee maten
Wiegers is bereid de boete te betalen, maar wil het in een boerenprotest gieten. Zo denkt hij eraan om met een groep trekkers naar het Centraal Justitieel Incassobureau te trekken en het bedrag in eurocenten uit te betalen. Ook overweegt hij de boete aan te vechten.
Er wordt "met twee maten gemeten", zegt Wiegers. Volgens hem worden boeren gestraft, maar komt een minister weg met het overtreden van de regels, verwijzend naar minister Grapperhaus, wiens overtreding van de coronaregels niet werd beboet.


‘Protestboer’ Bart Kemp: ‘Met hinderen samenleving bereik je niets’

10-09-2020 - 0 reacties Schapenhouder Bart Kemp was een jaar geleden met zijn protestbeweging Agractie de aanjager van het grootste boerenprotest ooit. Hij blikt terug op alle ontwikkelingen, maar ook vooruit. ,,In Den Haag weten ze in ieder geval weer wie we zijn en waar we voor staan.’’

Quote:
,,In Den Haag weten ze in ieder geval weer wie we zijn en waar we voor staan. Er zit een groot verschil tussen onze eerste gesprekken op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en hoe we nu worden ontvangen. Minister Carola Schouten en haar ambtenaren lieten ons een jaar geleden duidelijk merken dat zíj het beleid bepaalden, en niet wij. We liepen tegen een muur op. Mede onder invloed van het protest is dat gelukkig gekanteld. Agractie is een volwaardige gesprekspartner geworden op het ministerie.’’


Voorzitter politiebond: ‘Ik word bestookt door boze boeren, een van hen dreigde me op te zoeken’

23-07-2020 - 1 reacties Een publiekelijke steunbetuiging voor de undercoveragenten bij het boerenprotest van gisteren is vakbondsvoorzitter Hans Schoones duur komen te staan. De voormalig politieman uit het Brabantse Schijndel wordt naar eigen zeggen vandaag al de hele dag bestookt met ‘intimiderende telefoontjes van verschillende boze boeren’. ,,Een van hen dreigde zelfs mij te komen opzoeken.”


LIVE | Veiligheidsregio legt boerenprotest stil omdat deelnemers niet genoeg afstand houden

22-07-2020 - 4 reacties De Veiligheidsregio heeft het boerenprotest tijdelijk stilgelegd omdat deelnemers niet genoeg afstand houden. Boeren uit heel het land zijn aangekomen in Gemeente De Bilt om te protesteren tegen het beleid van landbouwminister Schouten. De boeren zijn met hun eigen (versierde) personenauto omdat de Veiligheidsregio Utrecht hen heeft verboden met trekkers te komen. Inmiddels luidt de oproep van burgemeester Sjoerd Potters: ‘Kom niet naar het boerenprotest’. Volg de laatste ontwikkelingen in het liveblog, onderaan dit artikel.


Protesterende boeren in Bilthoven: 'Ze doen net of we terroristen zijn'

22-07-2020 - 1 reacties Het boerenprotest in Bilthoven is in volle gang. Een paar duizend boeren zijn bij elkaar gekomen om naar een aantal sprekers te luisteren. Op het programma onder meer staat veearts Bernd Hietberg uit Beilen als spreker. Hij legt uit wat volgens hem nu eigenlijk de gevolgen zijn als koeien te weinig eiwit binnenkrijgen.


Annemiek van Boer zoekt Vrouw heeft er een hard hoofd in, maar laat toch haar stem horen bij boerenprotest: 'Het moet ophouden. Het is gewoon te veel'

22-07-2020 - 0 reacties Boerin Annemiek Koekoek uit Tynaarlo, bekend van Boer zoekt Vrouw, is ook van de partij bij het boerenprotest ,,Ik heb er een hard hoofd in dat we de voermaatregel vandaag van tafel krijgen, maar we moeten als boeren onze stem laten horen.’’


Gevaarlijke situaties op A2 door boerenprotest

22-07-2020 - 0 reacties Het boerenprotest dat woensdag onderweg is naar Biltse Rading leidt op de A2 tussen Weert en Den Bosch geregeld tot gevaarlijke situaties.


Farmers Defence Force na trekkerverbod: 'Kom met auto naar protest bij RIVM'

21-07-2020 - 0 reacties Farmers Defence Force roept de boeren op om woensdag met de auto naar het boerenprotest bij het RIVM in Bilthoven te gaan. Dat zegt FDF-woordvoerder Sieta van Keimpema.


Johan Vollenbroek woensdag op podium bij boerenprotest

21-07-2020 - 25 reacties NIJMEGEN - De Nijmeegse stikstofstrijder Johan Vollenbroek is woensdag een van de sprekers bij het landelijke boerenprotest. Hij staat op het programma van de demonstratie in Bilthoven, waar boeren bij het RIVM gaan protesteren tegen de veevoermaatregel.


Minister Schouten moet op- of aftreden

20-07-2020 - 5 reacties Het boerenprotest begint voor de burger hinderlijke vormen aan te nemen. Minister Schouten probeert met pappen en nathouden de boeren te sussen maar raakt de regie kwijt.

De romantiek over het boerenbestaan is verdwenen. Het publiek kiest partij voor de auto in plaats van trekkers. Op zich is het begrijpelijk dat de belanghebbende boeren moeite hebben met ‘het beleid’ van de minister. Het is een reactie op een verrassende actie van een wakkere natuurbeschermingsideoloog. Hij vocht met succes de stikstofuitstootmaatregel aan. Het ministerie van Landbouw had zich te rijk gerekend. Minister Schouten had dit kunnen weten. Ze was immers voordien Kamerlid? En ook als haar dit was ontgaan, blijft zij immers politiek verantwoordelijk.

Het publiek kiest partij voor de auto in plaats van trekkers

Natuurlijk had ze als lichtgewicht geen minister ‘moeten willen worden’. Ook CU-partijleider Segers had haar voor haar ambitie moeten behoeden. Landbouw is vanouds een moeilijk departement dat mannen met lieslaarzen vereist. Mannen als Braks, Veerman en Remkes. Zelfs Van Aartsen pasten ze.

Al eerder heb ik in deze rubriek geschreven dat een formateur hoge eisen moet stellen aan kandidaten voor het ministersambt.

Het beste wat Schouten voor de publieke zaak kan doen, is aftreden. Betekent dit een overwinning voor de cowboys? Tijdelijk wel, maar op termijn delven zij het onderspit. Het zou de boeren met een hart voor mens, natuur en milieu overigens sieren als zij duidelijk afstand nemen van de acties van hun collega’s.

Dick Hollander uit Hurwenen is landbouwhistoricus en voormalig tuinder


Inkuilen heeft prioriteit boven boerenprotest

13-07-2020 - 0 reacties Vandaag en morgen wordt op veel plaatsen in heel Nederland ingekuild. Deze week heeft dat prioriteit boven protestacties. Maar volgende week kan heel Nederland op nieuwe acties rekenen van Farmers Defence Force.


Onder schot houden van FDF-voorman was onnodig agressief, vinden Achterhoekse boeren

11-07-2020 - 14 reacties BLEISWIJK/ HALLE - Dat een motoragent vrijdagavond boer Thijs Wieggers uit Mariënvelde onder schot hield na afloop van een goed verlopen boerenprotest in Den Haag, was onnodig agressief richting de boerenvoorman uit de Achterhoek. ,,De actie van de agent paste niet bij de situatie en al helemaal niet bij de sfeer van de dag”, zegt Rutger van Lier, regiobeheerder van Farmers Defence Force (FDF) Oost-Achterhoek.


Protesterende boeren vertrekken bij distributiecentrum Albert Heijn

10-07-2020 - 2 reacties Het boerenprotest bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle lijkt afgelopen.


Een beetje indruk maken met trekkers? ‘Ach, de ene boer is wat radicaler dan de andere’

09-07-2020 - 0 reacties Het boerenprotest trekt weer aan, de trekkers gaan de straat weer op. De dreiging is blijkbaar zo groot, dat minister Carola Schouten een bezoek aan Zeeland afblaast. Jammer, vindt landbouwvoorman Wim Bens. Maar hij snapt ook wel dat de boeren op hun trekkers stappen. ,,Er worden vraagtekens bij hun deskundigheid gezet.’’


Column: Boerenprotest in plaats van wenkend perspectief

09-07-2020 - 0 reacties Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) schreef het twee jaar geleden nog zo goed op in haar rapport: Naar een wenkend perspectief voor de landbouw. In Zeeland had Schouten daar de handschoen voor op kunnen pakken, meent Robert Ellenkamp.


Boerenprotest gaat grimmige fase in

09-07-2020 - 0 reacties Het boerenprotest is een nieuwe fase ingegaan, met onaangekondigde demonstraties en een actie tegen een individu.


Twee verdachten opgepakt na boerenprotest bij Eindhoven Airport

06-07-2020 - 5 reacties EINDHOVEN - De Koninklijke Marechaussee heeft maandagmiddag twee mannen aangehouden op verdenking van onder meer bedreiging en poging tot doodslag bij een demonstratie van boeren bij Eindhoven Airport zondag. Dat heeft een woordvoerder van de marechaussee bekendgemaakt.


Al dat protesteren levert de boeren nog niet veel op

03-07-2020 - 1 reacties Het boerenprotest vlamt weer op. Wat is de reden daarvan? En gaat het protest helpen?


Aldi verhoogt melkprijs onder druk van boeren

05-05-2020 - 9 reacties Het boerenprotest heeft gewerkt: de Duitse supermarktketens Aldi Nord en Aldi Süd hebben de prijzen voor consumptiemelk en andere vloeibare zuivelproducten aanzienlijk verhoogd.


Malieveld ligt er weer keurig bij na goedmakertje van de boeren

29-04-2020 - 2 reacties Zeven maanden na het eerste grote boerenprotest ligt het Malieveld er weer keurig netjes bij. Woensdag heeft een groep toeleveranciers namens de landbouwsector de toen ontstane schade hersteld. Net als voor de boeren komt de regen van deze week ook voor Staatsbosbeheer als geroepen.