Technologie

Technologie is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Technologie en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Technologie nieuws

Tesla staat open voor delen van technologie

29-07-2020 - 0 reacties Als het aan Tesla ligt, komt haar technologie ook in andere auto's beschikbaar. Dat zou niet voor het eerst zijn, maar het kan nu wel verder gaan.


Duurzame ‘Boerderij van de Toekomst’ van start

22-06-2020 - 0 reacties Duurzaamheid, biodiversiteit en een goede opbrengst voor de boer staan centraal op de Boerderij van de Toekomst. Onder die naam heeft Wageningen University & Research (WUR) afgelopen voorjaar een proeflocatie van ruim een vierkante kilometer ingericht bij Lelystad. De nieuwste technologie wordt daar ingezet om de zogeheten kringlooplandbouw verder te helpen. Het project wordt donderdag officieel geopend.


'Amazon wil startup met techniek voor zelfrijdende auto's kopen'

27-05-2020 - 0 reacties Amazon voert gesprekken over een overname van de Amerikaanse startup Zoox die zich bezighoudt met technologie voor zelfrijdende auto's.


"Als we de kloof tussen technologie en realiteit kunnen overbruggen, is alles mogelijk in de tuinbouw"

13-05-2020 - 0 reacties Vorige maand is Maren Schoormans aan de slag gegaan bij de Viscon Group als Chief Business Development Officer. Hij begon midden in de coronacrisis, maar dat weerhoudt hem er niet van om vooruit te kijken in onderstaand artikel waarin hij enkele vooroordelen aanpakt, zijn eigen (bevooroordeelde)…


Toyota steekt 400 miljoen dollar extra in zelfrijdende auto's

26-02-2020 - 0 reacties Autofabrikant Toyota investeert 400 miljoen dollar in Pony.ai, een startup die technologie voor zelfrijdende auto's ontwikkelt. Toyota werkte al samen met de startup en zet nu extra in op de techniek van het bedrijf.


VolkerWessels ontwikkelt technologie tegen stikstofuitstoot

04-02-2020 - 1 reacties (ABM FN-Dow Jones) VolkerWessels heeft een technologie ontwikkeld waardoor tijdens de realisatiefase van projecten tot 99 procent van de stikstofuitstoot van het grote, veelal stilstaand materieel gereduceerd kan worden. Dit maakte de bouwer dinsdag voorbeurs bekend.


Sensor meet realtime nitraat in bodem

25-01-2020 - 0 reacties Een nieuwe technologie om realtime nitraatgehaltes te meten kan de bemesting optimaliseren.


Boeren maken op Catshuis vooral duidelijk dat ze willen blijven boeren

13-11-2019 - 5 reacties Een delegatie boeren heeft in het Catshuis een gesprek gehad met premier Rutte en minister Schouten van Landbouw. De meesten spraken achteraf van een goed gesprek, al hebben ze van het kabinet nog geen echte oplossingen gehoord voor de stikstofproblemen.

Vanmorgen presenteerde Rutte een eerste set maatregelen om de bouwprojecten die stil liggen door de stikstofnormen weer vlot te trekken. Veeboeren moeten daarvoor hun koeien ander voer gaan geven, zodat er minder ammoniak vrijkomt uit de uitwerpselen van de dieren. Die stikstofruimte kan dan weer gebruikt worden in de bouw.

Inkrimpen veestapel
Maar daar zal het niet bij blijven. De boeren vrezen dat er nog veel ingrijpender maatregelen komen, zoals het inkrimpen van de veestapel. Ze zijn bang dat ze dan gedwongen zullen moeten stoppen. "Ze hebben ons geprobeerd gerust te stellen, maar de plannen die er nu liggen beperken ons in onze ontwikkelingsruimte. Ze slaan de dynamiek in de sector dood", zei een van de boeren na afloop.

Rutte zei onder de indruk te zijn van de persoonlijke verhalen van de boeren. "Ze hebben indrukwekkend grote zorgen." Volgens de premier is de inzet van het kabinet dat boeren die willen doorgaan ook kunnen blijven boeren. "Misschien op een andere plek, of met behulp van technologie." Ook boeren die willen stoppen, krijgen daarbij steun, benadrukte minister Schouten.


Biogassector ageert tegen mogelijk stopzetten SDE+ bij verlengde levensduur van covergisters

07-11-2019 - 0 reacties Er is een grote behoefte aan meer groen gas en biogas, dat nu al met 7,5% een substantiële bijdrage levert aan de duurzame energieproductie. Het overgrote deel van de groen gas en biogasproductie in Nederland komt van ondernemers die een co-vergistingsinstallatie exploiteren. De biogasmarkt is nog steeds in ontwikkeling, maar het is wel een bewezen technologie die voorhanden is en al op veel locaties in Nederland wordt toegepast. De Biogas Brancheorganisatie vindt dat de regering een verkeerd signaal afgeeft door de SDE+ regeling voor installaties met een verlengde levensduur stop te zetten.


Wat kan CRISPR voor de landbouw betekenen?

25-10-2019 - 0 reacties Dé wetenschappelijke doorbraak van 2015, zo wordt de CRISPR-Cas-technologie omschreven. Tijdens het Biotech Glashelder van EOS Wetenschap op 20 oktober 2019 boden VIB-onderzoekers Toon Swings en Joren De Ryck een unieke inkijk in de wereld van de techniek. Hoe ver staat de technologie, welke toepassingen kunnen gebruikt worden in de land- en tuinbouw?


Column: Smart Poultry Farming

24-10-2019 - 0 reacties Middels Smart Farming zou je over tien jaar op de hoogte kunnen worden gebracht van een veranderend activiteitenpatroon in de stal. Terwijl je op een verjaardag zit! Snel ingrijpen wordt makkelijker door inzet van technologie, volgens Rick van Emous.


Eerder ontdekken van wetenschappelijke ‘spin-off pareltjes’ mogelijk door nieuwe financiering

22-10-2019 - 0 reacties Een nationaal consortium krijgt geld uit Den Haag om uit wetenschappelijk onderzoek de beste spin-offs te identificeren en financieren. Wageningen University & Research (WUR) heeft een trekkersrol naast de drie andere technische universiteiten (Delft, Eindhoven en Twente), TNO en investeerder Shift Invest. Het consortium richt zich op circulaire technologie. In totaal is er voor het programma 8 miljoen euro beschikbaar uit de zogeheten TTT-regeling: het Thematisch Technology Transfer-instrument (TTT) van het Rijk. Een tweede consortium, geleid door TU/Eindhoven met investeerder Innovation Industries, richt zich op het thema Smart Systems.


Uit de voor groenbemesters inwerken

15-10-2019 - 0 reacties Op dinsdag 29 oktober zijn de Topbodem Velddemonstraties ‘Uit de voor groenbemesters inwerken’ bij Proeftuin voor Agroecologie en Technologie in Lelystad (Elandweg 84). Partners delen en demonstreren de voordelen en belangen van enkelvoudige groenbemesters en het onderwerken van groenbemesters zonder daarbij in de voor te rijden bij het ploegen.  Programma in het veld: ● Presentaties 'Groenbemesters'● Presentatie 'Grip bij bovenover ploegen met tracks'● Demonstratie 'Principe van ekoploegen'● Presentatie én demonstratie van twee primeurs: de nieuwe…


Afvalwaterzuivering in New Delhi met Wageningse technologie

15-10-2019 - 0 reacties De pilot afvalwaterzuiveringsinstallatie in New Delhi, die door Koning Willem Alexander en Koningin Máxima op 14 oktober is geopend om vervuild afvalwater te zuiveren, heeft een belangrijke Wageningse inbreng. De installatie bestaat uit een keten van zuiveringstechnieken om water schoon en herbruikbaar te maken. Binnen het Lotus-HR samenwerkingsprogramma werkt de groep van prof. Huub Rijnaarts samen met Indiase partners. Ook andere Wageningse onderzoekers inclusief het NIOO nemen deel aan de Nederlandse delegatie in India.


John Deere 9800i met 870 pk werkt met gemak 12 rijen maïs weg

10-10-2019 - 0 reacties John Deere 9800i met 870 pk met Kemper 490 De machine werkte de 12 rijen maïs met gemak weg.  De 9000-serie is uitgerust met de nieuwste technologie voor veldhakselaars en levert klanten 10 procent meer productiviteit dan met de huidige topmodellen van John Deere, terwijl er maar liefst 10 procent minder brandstof wordt verbruikt. Daarnaast behaalt de 9000-serie consequent 10 procent hogere korrelverwerkingsscores als het gaat om de verwerking van maïssilage. Deze uitstekende prestaties worden bevestigd door verschillende veldtests, uitgevoerd door zowel John Deere als gerenommeerde…


ForFarmers: ‘NutriPower+ verbetert vertering biggenvoer’

03-10-2019 - 0 reacties ForFarmers introduceert NutriPower+, een technologie waarmee opname en vertering bij biggen wordt bepaald en biggenvoeders worden geoptimaliseerd.


Nieuwe techniek voor betere voorspelbaarheid opname en vertering biggen

03-10-2019 - 0 reacties ForFarmers heeft een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee zeer nauwkeurig wordt bepaald hoe de opname en vertering van voedingsstoffen bij biggen verloopt.


Volgende generatie X-ray seed upgrading

02-10-2019 - 0 reacties Zaadverbeteraar Incotec heeft vorige week een nieuwe en zeer innovatieve technologie voor de verbetering van tomatenzaad geïntroduceeerd: de X-ray neXt tomaat. De introductie vond plaats op de vakbeurs Seed meets Technology in Zwaagdijk.


‘Maatschappelijk gewenste innovatie inzetten om kringloop te sluiten’

02-10-2019 - 0 reacties Voor een goede kringloop in de landbouw moet de sector technologie inzetten binnen maatschappelijk gewenste kaders. Ook de consument en het riool maken deel uit van een gesloten kringloop, zegt hoogleraar Biologische Kringlooptechnologie Cees Buisman.


‘Uit de voor en een mooie groenbemester goed inwerken’

25-09-2019 - 0 reacties De groenbemesters voor de TopBodem-demo op de Proeftuin voor Agroecologie en Technologie ontwikkelen zich goed. Volgens adviseurs Anna Zwijnenburg en Albert Jan Olijve van Van Tafel naar Kavel is ook de stand van een late bladrammenas bijzonder egaal.