Farming

Al het Farming nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Farming nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Farming nieuws

Je digitaal dashboard van je maisteelt

03-01-2022 - 0 reacties Realtime inzicht in je snijmaïsteelt, van opkomst tot oogst, met de mogelijkheid om plaatsspecifiek bij te sturen. Dat is wat je van LG’s nieuwe smart farming service Agrility kan verwachten.


Gecontroleerde teelt in daglichtloze hallen wordt volwassen

01-01-2022 - 0 reacties De belangstelling voor vertical farming groeit wereldwijd. Deze manier van telen heeft belangrijke voordelen: lokale verse productie die op elke plek mogelijk is op een heel duurzame manier. Aan de minkant staan het hoge elektriciteitsverbruik en de investeringskosten. Wetenschappers van Wageningen University & Research geven, samen met internationale collega’s, een afgewogen beeld van de stand van zaken in een overzichtsartikel in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature Food.


Gecontroleerde teelt in daglichtloze hallen wordt volwassen

31-12-2021 - 0 reacties De belangstelling voor vertical farming groeit wereldwijd. Deze manier van telen heeft belangrijke voordelen: lokale verse productie die op elke plek mogelijk is op een heel duurzame manier. Aan de minkant staan het hoge elektriciteitsverbruik en de investeringskosten. Wetenschappers van Wageningen University & Research geven, samen met internationale collega’s, een afgewogen beeld van de stand van zaken in een overzichtsartikel in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature Food.


Vion start PIG-systeem weer en doet nabetaling Good Farming Balance

23-12-2021 - 0 reacties Vleesverwerker Vion start vanaf 1 januari 2022 weer met het prijsindexgarantie (PIG)-systeem voor de Good Farming Balance-leveranciers. Dat gebeurt in een herziene vorm. Die leveranciers kunnen bovendien rekenen op een nabetaling.


Vion haalt na anderhalf jaar garantieprijs van stal

23-12-2021 - 0 reacties Vion is voornemens om per 1 januari 2022 varkens uit het Good Farming Balance concept weer af te rekenen volgens het eigen prijsindexgarantie-systeem (PIG). Het systeem werd tijdens de ontluikende corona pandemie in 2020 vanwege de marktvolatiliteit buiten werking gesteld.


Signify en Certhon in gelijk gesteld, octrooi van PlantLab rondom indoor farming herroepen

22-12-2021 - 0 reacties Het Europees Octrooibureau heeft deze week Signify en Certhon in het gelijk gesteld en heeft octrooi EP2348841 van PlantLab herroepen. De voornaamste reden hiervoor is dat de technologie waarop het octrooi gebaseerd is, niet nieuw is. Er wordt namelijk al tientallen jaren geteeld onder LED-lampen in klimaatkamers. Met het wegvallen van het Europese octrooi, is ook het bestaansrecht van het Nederlandse octrooi van PlantLab verdwenen.


VIDEO: Eemhuus en Ko Sjotten: boerenhit op YouTube - Bie de boer (5)

16-12-2021 - 1 reacties

Quote:
Bie de Boer, aflevering 5. Eemhuus en Ko Sjotten zijn twee echte boeren. Niet op het land, maar achter de computer. Op hun YouTube-kanaal Eemhuus Farming spe...


Boeren groot fan van Farming Simulator: 'Denk dat de game in Randstad geen succes is'

15-12-2021 - 0 reacties De Farming Simulator-games zijn sinds het eerste deel in 2008 al mateloos populair. Waarom worden die games nog steeds dagelijks door zoveel mensen gespeeld?


Gecontroleerde teelt in daglichtloze hallen wordt volwassen

10-12-2021 - 0 reacties De belangstelling voor vertical farming groeit wereldwijd. Deze manier van telen heeft belangrijke voordelen: lokale verse productie die op elke plek mogelijk is op een heel duurzame manier. Aan de minkant staan het hoge elektriciteitsverbruik en de investeringskosten. Wetenschappers van Wageningen University & Research geven, samen met internationale collega’s, een afgewogen beeld van de stand van zaken in een overzichtsartikel in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature Food.


Vertical farmsystemen automatiseren, zonder al te veel technische componenten

29-11-2021 - 0 reacties "Vanuit technisch oogpunt denk ik dat we alles kunnen realiseren. Maar het moet wel economisch haalbaar zijn. We moeten vertical farming automatiseren zonder al te veel technische componenten," zegt Sascha Rose van ROKO Farming.
Na het winnen van een lokale innovatiewedstrijd met hun vertical farm…


"Wij willen het hongergat vullen in de Britse tuinbouw"

15-11-2021 - 0 reacties "Met name in het Verenigd Koninkrijk kunnen vertical farming en LettUs Grow helpen de opbrengst te maximaliseren op beperkt areaal en onder het veranderende, extreme klimaat. We kunnen helpen een element van stabiliteit in de voedselvoorzieningsketen te brengen," zegt India Langley,…


Finse kas van hout blijkt energiezuiniger dan kas van glas

10-11-2021 - 0 reacties Een nieuw op hout gebaseerd ontwerp zou de ecologische voetafdruk van kassen kunnen verkleinen door hen in staat te stellen leveranciers in plaats van verbruikers van warmte te worden. Het gesloten ontwerp is volgens de ontwikkelaars ideaal voor vertical farming, met name in stedelijke gebieden. Het…


Finse kas van hout blijkt energiezuiniger dan kas van glas

10-11-2021 - 0 reacties Een nieuw op hout gebaseerd ontwerp zou de ecologische voetafdruk van kassen kunnen verkleinen door hen in staat te stellen leveranciers in plaats van verbruikers van warmte te worden. Het gesloten ontwerp is volgens de ontwikkelaars ideaal voor vertical farming, met name in stedelijke gebieden. Het…


Boer John gooit het roer om: van melk naar honingbessen

10-10-2021 - 24 reacties Vijftien jaar geleden nam John Heesakkers de Janmiekeshoeve aan De Hei in Mariahout over van zijn ouders. Hij is de zevende generatie die op deze plek boert. Die eerdere generaties herkennen de Janmiekeshoeve straks niet meer. Van biologisch melkvee stapt John over op Agroforestry. Er komt geen melk meer van de hoeve maar wel kastanjes, walnoten, perziken, kersen en honingbessen.
De eerste Heesakkers op de hoeve (Johan) bleef aan een boerendochter (Martha) hangen toen hij een stuk woeste grond achter de boerderij ontgon. Op die grond plant John nu weer bomen. Terwijl hij alles weet van koeien en melk, moet hij nu een oplossing verzinnen voor de reeën die in de lente aan het frisse groen van de jonge bomen knabbelen. "Klopt. Op m’n 55ste ben ik iets heel anders gaan doen maar dat geeft ook energie."
John gebruikte als biologische boer al geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Omdat hij dat in zijn nieuwe bedrijf ook niet gaat doen, telt de grond straks mee voor het Ondernemend Natuurnetwerk Brabant. Mooi nieuws voor de provincie Brabant, die de grond meetelt bij de 10.000 hectare nieuwe natuur die voor 2027 moet worden aangelegd.
Ook mooi nieuws voor John, omdat hij zo geld krijgt van het Groen Ontwikkelfonds Brabant dat met 250 miljoen euro uit de Essentgelden de motor moet zijn voor al die nieuwe Brabantse natuur.

Johns bos verbindt straks de Lieshoutse Hei en natuurgebied Het Gerecht in Meierijstad. Over zijn grond kunnen dieren dwalen van het ene natuurgebied naar het andere natuurgebied. Zulke verbindingen geven de natuur extra adem.
Een wandeling over Johns grond gaat ook door het kleine bos dat hij en zijn voorouders altijd hebben laten staan. John liet er een ven graven. Het werd een prachtig plekje dat ook al eens voor een theatervoorstelling is gebruikt. "Met een pop-uprestaurant erbij."

Een gesprek met John is een gesprek met een boer die al een poosje op zoek is naar nieuwe mogelijkheden. Gewoon melkvee sprak hem niet meer aan. "Je levert heel veel melk en bent nooit degene die de prijs bepaalt."Hij kon zijn ei kwijt in de biologische melk, maar raakte verstrikt in de regels voor de fosfaatrechten. "Ik had voor veel geld meer fosfaatrechten kunnen kopen maar toen ben ik andersom gaan denken. Ik besloot juist mijn fosfaatrechten te verkopen en de opbrengst te gebruiken om met mijn bedrijf iets anders te doen. Voedsel produceren betekent niet automatisch melk leveren."
Op zoek naar nieuwe ideeën kwam hij op de Dutch Design Week in Eindhoven terecht. "Het is fantastisch wat daar gebeurt. Via de contacten daar las ik het boek 'Herstellende Landbouw' over Agroforestry van Mark Shepard en toen dacht ik: ‘Dit is het, hier wil ik iets mee doen'."

De financiële waarde van bosgrond is maar een vijfde van die van landbouwgrond. Bij de achttien hectare van John is dat een groot verschil. Economisch kan hij de stap alleen maar maken met de financiële steun van het Groen Ontwikkelfonds. "Iemand zei: ‘Ga eens langs bij de provincie. Als je in de buurt van een natuurgebied zit, is er wel iets te regelen'." Dat bleek zo te zijn.
Inmiddels heeft John de eerste perziken geoogst. Tussen de bomen met vruchten en noten wil hij nog andere gewassen zaaien. "Spelt, lupine en graan." Hij noemt zijn bos dan ook geen ‘voedselbos’. "Ik wil iets meer controle. We gaan ook druppelslangen tussen de bomen leggen zodat we bij droogte water kunnen geven. We zitten hier wel op dat echte klapzand."
Het is allemaal nieuw voor John, maar dat weerhoudt hem er niet van in hoog tempo nieuwe dingen te verzinnen. "Ik ben nu ook carbon farming aan het onderzoeken. Dat betekent dat ik betaald krijg voor de broeikasgassen die opgenomen worden door de bomen die hier gaan groeien."
En dan meteen door: "Wist je dat er kastanjebier bestaat? Stel je voor dat we dat hier op de Janmiekeshoeve zouden gaan maken."


"Vertical farming is niet zomaar een nichemogelijkheid: het biedt een sterke commerciële kans"

03-09-2021 - 0 reacties Bowery is gevestigd in New York en belevert vooral het oosten van de VS. Volgens Katie Seawell, CCO bij Bowery, zijn de producten van Bowery te vinden in meer dan 850 winkels. In 2020 groeide Bowery met meer dan 750% en kende het meer dan een viervoudige groei in e-commerce. Hoewel de hoge verkoop in…


Vertical farming: dé oplossing voor lokale teelt

04-05-2021 - 0 reacties Een snelgroeiende bevolking, drukker wordende steden en randgemeenten en een groeiende vraag naar gezond en vers voedsel. Om in deze ontwikkelingen te voorzien, is lokale teelt van bijvoorbeeld (blad)gewassen en kruiden zeer wenselijk. "Vertical farming sluit hier perfect op aan," aldus Lennart Bijl,…


Voedselproducenten willen einde aan kippen in kooien

17-03-2021 - 0 reacties NIJMEGEN (ANP) - Verschillende Europese voedselproducenten hebben de Europese Commissie per brief gevraagd om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij, met name aan die voor kippen. Dat meldt de dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF). Ikea bevestigt de ondertekening van het epistel, net als Unilever.


"Als die oogst volledig wordt verkocht, is de prijs per krop erg rendabel"

11-03-2021 - 0 reacties Eden Green Technology, een agrotech bedrijf uit Texas, biedt vertical farming en kassystemen aan op een 'kassen-als-service'-manier. In deze systemen kunnen meer dan vijftig soorten (blad)groenten en fruit geteeld worden op een duurzame manier.
Volgens de website van het bedrijf kan een kas van 0,6…


"Vertical farming gaat glastuinbouw niet vervangen"

14-10-2020 - 0 reacties Vertical farming is hip en happening. Reden voor de Rabobank om ontwikkelingen in de gaten te houden. "We bestuderen de markt voor vertical farming al een aantal jaar. We hebben nog niet echt hele innovatieve dingen gezien, maar vertical farms blijven wel innoveren verbeteren", aldus Cindy van Rijswick,…


"De vertical farm Techno van Spread is het neusje van de zalm"

15-09-2020 - 0 reacties Vertical farming is een snelgroeiende sector met veel uitdagingen en mogelijkheden. In dit interview met Christine Zimmermann-Loessl, voorzitter van de Association for Vertical Farming, bespreekt ze de nieuwste trends en ontwikkelingen in de sector wereldwijd.