Slopen

Slopen is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Slopen en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Slopen nieuws

Opkoopregeling voor varkensboeren van start

24-11-2019 - 0 reacties Varkensboeren die willen stoppen met hun bedrijf kunnen zich vanaf morgen inschrijven voor een uitkoopregeling van de overheid. Die vordert dan de rechten voor het bedrijf en laat de stallen slopen.
De opkoopregeling werd al voor de stikstofcrisis bedacht en is bedoeld om stankoverlast door boeren in woongebieden terug te dringen. Er is een subsidiepot van 180 miljoen euro voor beschikbaar.
Varkensboer Gert Bouwman in het Gelderse dorp Terschuur wil gaan meedoen aan de regeling. Hij is 56 jaar oud, heeft geen opvolger voor zijn bedrijf en financieel heeft zijn bedrijf het moeilijk. "Het levert te weinig op om van te leven, maar is te veel om me een hobbyboer te noemen. Dan komt een saneringsregeling langs en die biedt voor ons gewoon kansen."
Op de plek van zijn boerderij worden dan waarschijnlijk nieuwe huizen gebouwd.
Eigen regeling
De regeling is door de varkenshouderij zelf ontworpen en de overheid heeft het geld beschikbaar gesteld. Belangenorganisatie POV is blij met het resultaat en verwacht dat veel boeren zich inschrijven. "Je merkt aan alle varkenshouders dat ze zich afvragen hoe ze de toekomst in gaan of stoppen een optie is. Voor bedrijven die willen stoppen en dicht bij woonkernen zitten, is deze regeling zeker interessant", zegt voorzitter Linda Janssen.
Toch was het besluit om te stoppen voor varkensboer Bouwman een hele lastige. "Je bent boer, dat zit in je en dat blijft in je zitten."


Ministerie van LNV handelde tot dusver 8 subsidieaanvragen van stoppende pelsdierhouders af

31-10-2019 - 0 reacties Sinds de openstelling van de regeling Pelsdierhouderij slopen en ombouwen zijn er in totaal 10 aanvragen ingediend, waarvan 1 aanvraag weer is ingetrokken. Van de 9 aanvragen gaat het om 4 sloopaanvragen, 4 sloop- en ombouwaanvragen en 1 ombouw-aanvraag. Hiervan is 1 aanvraag nog in behandeling, zijn 6 aanvragen verleend en is er 1 sloopaanvraag en 1 sloop- en ombouwaanvraag vastgesteld. Dat meldt minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aan de Tweede Kamer in reactie op vragen van Helma Lodders van de VVD.


Boze Amerikanen: Nederlandse subsidies voor biomassa maken onze natuur kapot

26-10-2019 - 0 reacties Bewoners en natuurbeschermers in het zuiden van de Verenigde Staten zijn woedend op de Nederlandse regering. Ze stellen dat onze miljardensubsidies voor biomassa de Amerikaanse natuur slopen en inwoners ziek maken.


Boer sloopt hek op vismarkt

14-10-2019 - 47 reacties
Originele beschrijving

“Ondertussen sloopt een boer op de Vismarkt het materiaal van een bedrijf dat het plein voorziet van nieuwe steentjes. Prima dat boeren boos zijn, maar de brut slopen is boehoehoehoe. Lees meer in ons live blog: t.co/QemtLLrRtt/ #Groningen #boerenprotest t.co/bjteF0TAUS”/


Stinkende varkensbedrijven nog dit jaar uitgekocht

07-10-2019 - 0 reacties SINT ANTHONIS/ DEN HAAG - Varkensboeren die met hun bedrijf veel stankoverlast veroorzaken, kunnen vermoedelijk deze week gaan uitrekenen of het de moeite loont te stoppen. De overheid maakt dan namelijk bekend dat waarschijnlijk in november een regeling wordt opengesteld die het mogelijk maakt aan de staat de varkensrechten te verkopen en een vergoeding aan te vragen voor het slopen van de varkensstallen.


Pilot voor huizen met slechte funderingen

31-07-2019 - 0 reactiesIn de gemeente Zaanstad kunnen eigenaren van woningen met een slechte fundering vanaf 18 juli 2019 deelnemen aan een de pilot: Slopen en nieuwbouw.


Boer krijgt ruimte voor sloop karakteristieke schuur

30-07-2019 - 0 reacties Boeren in de voormalige gemeente Bedum mogen hun karakteristieke schuren slopen. Voorwaarde is wel dat ze aantonen dat de schuur niet meer voor landbouwkundig gebruik kan dienen. Dat bepaalde de Raad van State maandag.


Boeren met 'goed verhaal' krijgen in Hogeland vergunning hun karakteristieke historische schuur te slopen

29-07-2019 - 0 reacties BEDUM - Boeren met een goed verhaal krijgen van de gemeente Het Hogeland een vergunning voor het slopen van hun karakteristieke historische schuur. Dit is maandag afgesproken tijdens een rechtszitting bij de Raad van State in Den Haag. De afspraak wordt over een paar weken vastgelegd in een uitspraak.


Pilot voor huizen met slechte funderingen: slopen of nieuwbouw?

18-07-2019 - 0 reactiesEigenaren van huizen in Zaanstad met een slechte fundering kunnen zich vanaf vandaag samen met hun buren opgeven voor een pilot: het hele blok slopen en vervangen door nieuwbouw.


Tijdelijk sloopverbod karakteristieke schuren Bedum

23-05-2019 - 0 reacties De Raad van State steekt tijdelijk een stokje voor het slopen van karakteristieke schuren in Bedum. Dat blijkt uit de spoeduitspraak van de raad.


Varkenshouderij minder in Heukelom: gemeente Oisterwijk blij met ‘ontstening’

08-03-2019 - 0 reacties HEUKELOM - Maatschap Vissers stopt met haar varkenshouderij aan de Kerkhovenbaan, in het buitengebied van Heukelom. De familie wil 2619 vierkante meter aan stallen slopen, waarna ze aanspraak maakt op de ruimte-voor-ruimteregeling. In ruil voor sanering van haar intensieve veehouderij mag Vissers dan elders woningbouw plegen.


Verzet tegen uitbreiding vleeskuikenbedrijf Zelhem

02-03-2019 - 0 reacties Buurtbewoners in Zelhem verzetten zich tegen uitbreiding van een vleeskuikenbedrijf. De pluimveehouder die 109.000 dieren houdt, wil de oude stallen slopen. In de nieuwe wil hij maximaal 138.500 kippen houden. Dat meldt Omroep Gelderland.


Buurt Zelhem stapt naar rechter om uitbreiding kippenstal te voorkomen

02-03-2019 - 0 reacties Buurtbewoners van de Michelstraat in Zelhem hebben een advocaat in de arm genomen om de uitbreiding van een kippenbedrijf te voorkomen. Een agrariër uit Overijssel heeft een paar jaar geleden de kippenboerderij gekocht. Hij wil de oude stallen slopen, er nieuwe voor terugbouwen en er maximal 138.500 vleeskuikens houden. Nu nog zitten er 100.000 kippen in de stallen.


Bernheze laat ook niet-agrarische ondernemer oude stallen slopen in ruil voor bouwruimte

18-09-2018 - 0 reacties LOOSBROEK - Een caravanstalling in Loosbroek mag uitbreiden als in buurdorp Heeswijk-Dinther een oude stal plat gaat. Zo heeft de gemeente Bernheze een eigen variant op de Brabantse regeling voor veehouders.


Rijk Zwaan wil nieuw bouwen in Heijningen

13-08-2018 - 0 reacties Rijk Zwaan wil op het terrein aan de Oude Heijningsedijk 16b in Heijningen vrijwel alle gebouwen slopen om er vervolgens drie hectare aan nieuwe kassen te bouwen. Het perceel is totaal veertig hectare groot, waarvan onder meer 33 hectare volle grond en 2,6 hectare aan kassen.


Met vrije onbeperkte toegang kan verbaal vandalisme de mooiste sociale site slopen

27-05-2018 - 0 reacties Niettemin is die vrije toegang van belang. Mensen moeten elkaar kunnen vinden en hun verschillen van inzicht en mening bespreken om samen verder te komen, zelfs in al hun onderlinge verschillen. Daarom is niet het beperken van toegang maar van vandalisme de kern waar het op sociale media om moet draaien. Dat vergt een combinatie van ethiek (zelfbeheersing aan de zijde van de reageerders) en redactionele wijsheid (ingrijpen waar de regels van die sociale media ethiek worden overschreden).

Na een zich opbouwende spanning besloten gisteren eerst Dick Veerman en later Cécile Janssen, een reeks van boosheid en krachtige woorden overlopende reacties van reageerder Dick Belderbos offline te halen in een draad over een tussen boeren en overheid 'heet' onderwerp. Het werd een onaangename situatie die illustreert hoe je sociale nieuws- en opiniesites als Foodlog kapot kunt maken. Je kunt het ook omkeren en het geval - dat niet uniek is en ook andere verschijningsvormen heeft - gebruiken om te illustreren welke basale sociale spelregels juist het succes kunnen vormen. Wij kozen ervoor om van het probleem een kans te maken. Dick Veerman schreef een open brief aan Dick Belderbos.


Leghennenhouder in Lunteren stopt vanwege fipronilcrisis

28-03-2018 - 0 reacties Een leghennenbedrijf aan de Meulunterseweg in Lunteren is gestopt vanwege de fipronilcrisis. De eigenaar wil de kippenschuren slopen en twee woningen terugbouwen.


Kippenboer in Lunteren stopt door fipronilcrisis

27-03-2018 - 0 reacties Een pluimveehouderij aan de Meulunterseweg in Lunteren is gestopt vanwege de gevolgen van de fipronilcrisis. De eigenaar wil nu de kippenschuren slopen en in plaats daarvan twee woningen bouwen.


Ook Groningse boeren nu 'samen sterk' tegen aardbevingsschade NAM

30-01-2018 - 0 reacties Lekkende mestkelders, verzakkingen in de waterafvoer en scheuren in de schuur: ook boeren in Groningen hebben aardbevingsschade aan hun boerderijen. Gisteravond kwamen honderden boeren bijeen in Delfzijl om een massaclaim tegen de NAM te bespreken. Maar ze willen niet alleen geld, ze willen ook gehoord worden.
"Alleen al om de gevaarlijke situaties weg te halen ben je een miljoen kwijt, dan moet je nog aan de schadevergoeding beginnen", zegt akkerbouwer Margreet Kadijk.
De Groningse boeren kwamen voor de eerste keer samen om hun gedeelde leed te bespreken. "Een boer moet wonen in zijn boerderij, een boer moet werken in zijn boerderij en een boer moet proberen zijn producten van zijn landerijen te krijgen", vertelt Ate Hylke Kuipers, initiatiefnemer van de avond. "Dat gaat door deze problemen niet."
Ook de familie Stollinga, die een akkerbouwbedrijf bezit, heeft veel schade door de aardbevingen. Niet alleen hebben ze scheuren in de muren, er zijn ook andere problemen. "Onze schuur is niet meer groot genoeg, dus die willen we slopen. We hadden daar al een vergunning voor, maar nu worden we tegengehouden door de sloopverordening in Groningen. Er zouden al te veel panden zijn gesloopt door de NAM. We willen als boer dit gebied economisch vooruit helpen, maar zo kom je niet verder."
Ook initiatiefnemer Kuipers zegt dat verandering echt nodig is. "Wij Groningers zijn trots. Normaal lossen we problemen binnen de familie op, maar dat lukt nu niet meer. Samen staan we nu sterk."
Volgens Peter van der Gaag, onafhankelijk geoloog die onderzoek doet naar de grond bij de boerderijen, komt veel schade inderdaad door de aardbevingen vanwege de gaswinning in het gebied. Maar niet alle schade is daar aan toe te schrijven. "Er zijn meer schadeveroorzakers dan alleen de NAM. Er wordt bijvoorbeeld op grote schaal grondwater ontrokken. Men weet niet dat qua massa er veel meer grondwater wordt onttrokken dan gas, dat heeft zeker ook invloed op de schade."
Zo kan, als de fundering van een boerderij na hevige regenval onder druk is komen te staan, schade ontstaan door een aardbeving, maar ook door een hevige herfststorm. "Het is dus dubbel. Ik snap ook niet waarom er maar zo weinig onderzoek wordt gedaan hier. Zonder een locatiespecifiek onderzoek kan je geen causaal verband leggen."

Er moet snel iets worden gedaan aan de dramatische aardbevingsschade in de landbouw. Dat was gisteravond de boodschap van driehonderd boeren in Delfzijl.


CDA wil puin stallen hergebruiken

06-12-2017 - 0 reacties Slopen van leegstaande stallen moet aantrekkelijker worden, om verloedering platteland te stoppen.