Schuur

Schuur is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Schuur en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Schuur nieuws

Een elektrische truck voor lange afstanden? Uitvinder Leon Lauwers uit Netersel gelooft in zijn revolutionaire aandrijflijn

11-12-2021 - 0 reacties NETERSEL - In zijn schuur in Netersel sleutelt hij aan zijn droom: een elektrische aandrijflijn voor zware trucks. Leon Lauwers zou er de vrachtwagenindustrie mee op zijn kop kunnen zetten.


Brand in stal met kalveren, brandweer rukt uit met ploegen uit hele regio

16-09-2021 - 0 reacties Bij een brand in een schuur met zestig kalveren aan de Oijense Bovendijk in Oijen is donderdagochtend veel rook vrijgekomen. De melding van de brand kwam rond zeven uur binnen, een halfuur later was het sein brandmeester al gegeven.
De zestig kalveren hadden last van de rook en worden door een dierenarts nagekeken, meldt een woordvoerder van de brandweer. De brandweer rukte met ploegen uit de hele regio uit om het vuur te blussen.


Boerderij De Haver Onderdendam liep bij de aardbeving bij Huizinge in 2012 forse schade op. Het is gerestaureerd en verbouwd. Nu kun je modern wonen i

26-08-2021 - 0 reacties Boerderij De Haver in Onderdendam is een rijksmonument uit 1894. Wie de schuurdeuren van de Oldambtster boerderij op het Hogeland opent, wacht een grote verrassing. In de schuur zit een moderne woning.


Honderdduizenden eieren en bergen mest kunnen eindelijk worden afgevoerd

22-06-2021 - 0 reacties Grote opluchting bij twee Brabantse pluimveehouders. Het vervoersverbod voor pluimvee is afgelopen en dat maakt hun werk een stuk gemakkelijker. Dat betekent dat bergen mest en honderdduizenden eieren eindelijk kunnen worden afgevoerd.
Het vervoersverbod ging in op 21 mei, omdat er bij een kalkoenbedrijf in Weert vogelgriep werd vastgesteld. Alle dieren van dat bedrijf werden geruimd en andere pluimveebedrijven in een straal van tien kilometer kregen een maand lang een vervoersverbod. Daaronder vielen onder andere bedrijven in Cranendonck en Someren.
Ook het bedrijf Vlaspluim van Jan Verhoijsen in Someren werd getroffen door de maatregelen. Jan houdt vleeskuikens en kreeg met het vervoersverbod de afgelopen maand de zoveelste klap te verwerken. "Door corona hadden we het al zo zwaar", verzucht hij. ‘’Je wil niet weten hoe erg de afzet naar de horeca gedaald is afgelopen tijd. En dan heb ik het niet alleen over restaurants, maar ook over bijvoorbeeld vliegtuigmaaltijden.’’

Jan loopt een rondje te midden van al zijn kuikens. Hij mocht zijn dieren wel naar het slachthuis brengen, maar er mochten geen nieuwe kuikens bij komen. Ook kon door het verbod de mest niet worden opgehaald waardoor er nu een maand aan kippenpoep moet worden opgehaald.
Maar ook bij de legkippen van Frank Rooijakkers uit Someren liep alles anders tijdens het verbod. Hij had een gigantische voorraad eieren op het terrein van zijn bedrijf staan, die sinds dinsdag weer kan worden opgehaald. Hij laat aan een verslaggever van Omroep Brabant zien hoe de honderden dozen staan opgestapeld in de schuur. "Normaal worden de eieren iedere drie dagen opgehaald, maar dit ging nu niet. Ik heb er nu 250.000 staan.’’

Naast de werkongemakken woedde er ook nog de angst voor dat gevreesde vogelgriep zelf. Wordt het virus eenmaal bij een bedrijf ontdekt, dan moeten alle dieren worden geruimd. Dat is de nachtmerrie van iedere ondernemer. "Vogelgriep is echt een soort Russische roulette. Het duikt ergens op, maar je weet niet waar het is ontstaan. Je bent als de dood dat het bij jou de kop opsteekt. Maar gelukkig is dat niet gebeurt."

LEES OOK:
Vogelgriep in Weert, vervoersverbod in delen van Brabant
Uitbraak vogelgriep komt onverwacht: 'Zo laat in seizoen nog, echt apart'


Glasdeeltjes neergedwarreld rond uitgebrande schuur in Poortvliet

12-06-2021 - 0 reacties POORTVLIET - Bij de brand in een landbouwschuur aan de Weihoekweg in Poortvliet zijn gisteren glasdeeltjes neergedwarreld in de omgeving. De Veiligheidsregio Zeeland benadrukt dat die deeltjes niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid.


Uitslaande brand in landbouwschuur Poortvliet, naastgelegen koeienstal wordt ontruimd

11-06-2021 - 0 reacties POORTVLIET - In een landbouwschuur aan de Weihoekweg in Poortvliet is vrijdag rond 12.45 uur brand uitgebroken. Toen de brandweer ter plaatse kwam, was de brand al volledig uitslaand. De brandweer heeft opgeschaald naar ‘grote brand’ en probeert te voorkomen dat de brand overslaat naar de naastgelegen schuur en woning.


Vruchtboomsnoeier Herman Schuur uit Wijster wint dit jaar het Groen Lintje. 'Snoeien met veel toewijding'

29-05-2021 - 0 reacties WESTERBORK - Herman Schuur uit Wijster heeft met zijn inzet voor het snoeien van hoogstamvruchtbomen in zijn dorp het Groen Lintje gewonnen.


Politie plukt snelheidsmaniak na spectaculaire achtervolging door polder van schuurdak in Groningen

25-05-2021 - 0 reacties Het verkeersteam van Politie Midden-Nederland heeft een spectaculair filmpje op Instagram gedeeld van een achtervolging dwars door de polder die zaterdagavond plaatsvond. De verdachte werd uiteindelijk 100 kilometer verderop aangehouden op het dak van een schuur in Groningen.


6000 euro per week voor huur van drugsschuur in Achterhoek?: ‘Dat is peanuts gezien de verdiensten’

25-03-2021 - 0 reacties Liefst 6000 euro per week voor het verhuren van je schuur. Zeg daar maar eens ’nee’ tegen. Kim L. uit het Achterhoekse Baak kon het niet en liet criminelen een drugslab bouwen in de deel van zijn Achterhoekse boerderij. Hij is één van de velen die benaderd is door bendes die in het uitgestrekte buitengebied hun illegale waar willen maken.


Politie ontdekt 42 honden en wapens in Vriezenveense schuur

18-03-2021 - 0 reacties VRIEZENVEEN - In een schuur in Vriezenveen hebben de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag 42 honden aangetroffen. Een 51-jarige man en 34-jarige vrouw worden verdacht van het illegaal handelen in de dieren. De honden bleken na inspectie in goede gezondheid en zijn niet in beslag genomen.


Op platte kar achter zijn oude, vertrouwde tractor wordt Adriaan naar zijn laatste rustplaats gebracht

01-03-2021 - 0 reacties GEFFEN - Er stond een veel modernere en luxere trekker in de schuur. Maar Adriaan van Zandvoort nam altijd de oude Ursus als hij op pad ging. Met zijn zilvergrijze lokken in de herrie en dieseldampen van de puffende oldtimer was hij in zijn element. Maandag reden zijn zoon en dochter hem met diezelfde Ursus op de platte kar naar zijn laatste rustplaats. Precies volgens zijn laatste wens werd hij naast de Geffense kerk ten grave gedragen.


Boerderij in Groningen volledig verwoest bij uitslaande brand

16-01-2021 - 0 reacties Aan de Stadsweg in Groningen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een boerderij volledig afgebrand. Zowel de schuur als de boerderij kan als verloren worden beschouwd. Er is niemand gewond geraakt.


5000 ton hooi en stro in Philippine blijft nog dagen branden

25-11-2020 - 0 reacties PHILIPPINE - De vlammen slaan woensdagmiddag, twaalf uur nadat de brand ontstond, nog onverminderd uit de schuur aan de Kleine Stelledijk in Philippine. De hitte straalt van de schuur af.


D66 wil meer steun voor agrariërs na vondst chemische stoffen bij Breda

05-11-2020 - 0 reacties Bewoners in het buitengebied van Breda zijn geschrokken van de vondst in oktober van een grote hoeveelheid dodelijke, chemische stoffen in een schuur. D66 pleit voor meer ondersteuning van bewoners op het platteland.


Verdronken dorpen teruggevonden in Noordoostpolder

26-10-2020 - 0 reacties Lange tijd werd gedacht dat Urk en Schokland de enige twee nederzettingen waren die in de late Middeleeuwen in het noordoostelijke deel van het Zuiderzeegebied lagen. Maar maritiem archeoloog Yftinus van Popta van de Rijksuniversiteit Groningen ontdekte nog vier verdronken dorpen in het gebied. Donderdag hoopt hij op zijn onderzoek te promoveren, meldt Omroep Flevoland.
Vijf jaar lang deed Van Popta onderzoek. Uiteindelijk vond hij de dorpen Marcnesse, Nagele, Fenehuysen I en Fenehuysen II. Er was altijd wel een sterk vermoeden dat die dorpen hadden bestaan, alleen wist niemand de precieze locatie.
Op kaarten van de Noordoostpolder was al te zien dat allerlei archeologische vondsten in het gebied lagen. Men ging ervan uit dat die voorwerpen van schepen waren gevallen.
Maar Van Popta geloofde daar niet in. "Die spullen zijn daar tussen 1100 en 1300 na Christus terechtgekomen. De oudste schepen waren er tussen 1250 tot 1300 na Christus." Hij besloot er onderzoek naar te doen.
Van Popta maakte een reconstructie van hoe het gebied er vroeger uit moet hebben gezien. Dat deed hij door onder meer archeologische vondsten, bodemprofielen, historische kaarten, hoogtekaarten en satellietbeelden in een ruimtelijk computerprogramma te combineren.
Hij kwam erachter dat het archeologisch materiaal op de plekken waarvan hij vermoedde dat er vroeger dorpen lagen, vooral bestond uit botten, bakstenen en aardewerk. "Bakstenen zijn overblijfselen van huizen, botten kwamen van het vlees dat men at en het aardewerk, daar kookte men mee."
Die conclusie was voor hem reden om op de plek van het verdronken dorp Fenehuysen II te graven. En ook daar vond hij opnieuw bakstenen, botten en aardewerk. Uiteindelijk was er volgens hem genoeg bewijs om vast te stellen dat er op die plekken vroeger nederzettingen waren.
Het gevonden aardewerk in de Noordoostpolder komt hoofdzakelijk uit de late Middeleeuwen. Uit het onderzoek blijkt dat de eerste bewoners al in de tiende en elfde eeuw in het gebied woonden. Zij begonnen met ontginnen en het land klaarmaken voor landbouw.
Dankzij het werk van Van Popta kan er vervolgonderzoek worden gedaan. "We hebben er eigenlijk voor gezorgd dat er niet meer gegraven mag worden in het gebied. Boeren mogen nog wel ploegen tot 30 centimeter diep, maar voordat ze bijvoorbeeld een nieuwe schuur mogen neerzetten, moet er eerst onderzoek gedaan worden. Het is nu beschermd gebied. Ik wil volgend jaar kijken of we wat meer gericht onderzoek naar de verdronken dorpen kunnen doen."
Van Popta is blij met de uitkomst van het onderzoek. "We hebben een nieuw stukje Nederland ontdekt en zichtbaar gemaakt, waar echt mensen hebben geleefd. Ik was ervan overtuigd, maar dan moet je nog bewijzen dat het zo is. Het is heel fijn dat je vijf jaar niet voor niks hebt gewerkt."


Mannen stropen Achterhoeks buitengebied af voor lege schuur; politie blij met ‘alerte melders’

22-10-2020 - 0 reacties VRAGENDER/ AALTEN - ,,Heeft u misschien een leegstaande schuur te huur?” Deze vraag kregen verschillende bewoners van het Achterhoekse buitengebied woensdag van drie mannen, die meerdere erven bezochten in hun zoektocht naar een schuur.


Criminelen saboteren maïsoogst van boeren om schuur te gebruiken voor drugsproductie

05-10-2020 - 9 reacties Spijkers, bouten of stukken aluminium die aan maïsplanten worden gehangen. Deze maïsterreur is de schrik van iedere agrariër. Criminelen doen het bewust om zo boeren te dwingen om mee te werken aan het fabriceren van drugs op hun eigen erf.


Landbouwvoertuig in brand op boerderij in Boxtel, vlammen slaan over naar schuur

21-09-2020 - 0 reacties BOXTEL - Op een boerderij aan de Liempdseweg in Boxtel is een landbouwvoertuig in brand gevlogen. De vlammen sloegen over naar een schuur. De rook was in de wijde omgeving te zien.


Grote brand in schuur in Hem, boerderijen ontruimd

21-09-2020 - 0 reacties HEM (ANP) - In drie grote, geschakelde schuren aan de Meeweg in het Noord-Hollandse Hem heeft in de nacht van zondag op maandag een grote brand gewoed. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio zijn twee loodsen grotendeels verwoest, de derde heeft flinke schade opgelopen. Er is asbest vrijgekomen, maar dat is neergeslagen in de weilanden rond de schuren en levert volgens de veiligheidsregio geen gevaar op voor de omgeving.


Brand verwoest schuur in Winssen, rookpluim van veraf te zien

18-09-2020 - 0 reacties Een opslagschuur bij een kersenboomgaard is vrijdagochtend nagenoeg helemaal afgebrand. De zwarte rookpluim was in de wijde omtrek te zien.