Stankoverlast

Stankoverlast is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Stankoverlast en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Stankoverlast nieuws

Den Ouden in Helmond krijgt strengere eisen opgelegd in nieuwe omgevingsvergunning

24-03-2020 - 0 reacties De provincie Noord-Brabant gaat het mestverwerkingsbedrijf Den Ouden in Helmond strengere eisen opleggen om de geuroverlast te beperken. Het provinciebestuur kondigt maatregelen aan nadat de partijen bij gesprekken niet tot overeenstemming zijn gekomen over een gewenste aanpak. Den Ouden is gevestigd op het Helmondse bedrijventerrein BZOB waar pluimveemest wordt verwerkt tot organische mestkorrels. Er zijn regelmatig klachten van bewoners uit een nabijgelegen woonwijk over stankoverlast van het bedrijf.


Half miljard voor uitkoop en verduurzaming boerenbedrijven

04-02-2020 - 13 reacties Er komt ruim een half miljard euro beschikbaar voor het uitkopen van boeren die willen stoppen, of hun bedrijf willen verduurzamen. Haagse bronnen bevestigen dat het kabinet dit later deze week naar buiten zal brengen.

Dit bedrag staat los van de 180 miljoen die er is voor het uitkopen van varkensboeren in verband met stankoverlast. Die regeling is in november geopend en was al snel overtekend.

Naast de 350 miljoen euro heeft het ministerie van Landbouw op de eigen begroting 175 miljoen vrijgemaakt voor boeren die hun stallen willen verduurzamen.

De bedragen zijn onderdeel van de maatregelen die het kabinet neemt in de stikstofcrisis. Eerder is onder meer besloten om de maximumsnelheid overdag te verlagen naar 100 kilometer per uur.

Wet GroenLinks
GroenLinks vindt dat het kabinet er te lang over doet om in actie te komen. De Kamerleden Klaver en Bromet hebben een eigen wet gepresenteerd om Nederland snel uit de stikstofcrisis te krijgen.

"Door de besluiteloosheid van Rutte dreigt de ecologische crisis uit te monden in een economische crisis", zei Klaver. "De regering komt er al negen maanden onderling niet uit en Rutte durft geen echte besluiten te nemen."
GroenLinks wil ervoor zorgen dat "de natuur herstelt, er weer gebouwd kan worden en de economie aan de praat blijft". Bij de presentatie was onder anderen ook de voorzitter van Bouwend Nederland, oud-CDA-minister Verhagen, aanwezig.


Opkoopregeling voor varkensboeren van start

24-11-2019 - 0 reacties Varkensboeren die willen stoppen met hun bedrijf kunnen zich vanaf morgen inschrijven voor een uitkoopregeling van de overheid. Die vordert dan de rechten voor het bedrijf en laat de stallen slopen.
De opkoopregeling werd al voor de stikstofcrisis bedacht en is bedoeld om stankoverlast door boeren in woongebieden terug te dringen. Er is een subsidiepot van 180 miljoen euro voor beschikbaar.
Varkensboer Gert Bouwman in het Gelderse dorp Terschuur wil gaan meedoen aan de regeling. Hij is 56 jaar oud, heeft geen opvolger voor zijn bedrijf en financieel heeft zijn bedrijf het moeilijk. "Het levert te weinig op om van te leven, maar is te veel om me een hobbyboer te noemen. Dan komt een saneringsregeling langs en die biedt voor ons gewoon kansen."
Op de plek van zijn boerderij worden dan waarschijnlijk nieuwe huizen gebouwd.
Eigen regeling
De regeling is door de varkenshouderij zelf ontworpen en de overheid heeft het geld beschikbaar gesteld. Belangenorganisatie POV is blij met het resultaat en verwacht dat veel boeren zich inschrijven. "Je merkt aan alle varkenshouders dat ze zich afvragen hoe ze de toekomst in gaan of stoppen een optie is. Voor bedrijven die willen stoppen en dicht bij woonkernen zitten, is deze regeling zeker interessant", zegt voorzitter Linda Janssen.
Toch was het besluit om te stoppen voor varkensboer Bouwman een hele lastige. "Je bent boer, dat zit in je en dat blijft in je zitten."


Rendac Son neemt maatregelen tegen ‘lijkenlucht’

19-11-2019 - 0 reacties SON - Destructiebedrijf Rendac in Son investeert miljoenen in een nieuwe en moderne luchtverbrander om stankoverlast op piekmomenten te kunnen voorkomen. Als alles meezit is de naverbrander eind 2020 in bedrijf.


Stinkende varkensbedrijven nog dit jaar uitgekocht

07-10-2019 - 0 reacties SINT ANTHONIS/ DEN HAAG - Varkensboeren die met hun bedrijf veel stankoverlast veroorzaken, kunnen vermoedelijk deze week gaan uitrekenen of het de moeite loont te stoppen. De overheid maakt dan namelijk bekend dat waarschijnlijk in november een regeling wordt opengesteld die het mogelijk maakt aan de staat de varkensrechten te verkopen en een vergoeding aan te vragen voor het slopen van de varkensstallen.


Geen vergunning voor nieuwe stal Boxmeerse varkenshouder

02-09-2019 - 0 reacties De Boxmeerse agrariër Linders kan een nieuwe varkenshouderij aan de Overloonsee Crooijmansweg wel vergeten, zo blijkt woensdag uit een einduitspraak van de Raad van State. De Raad is het geheel eens met de gemeente Boxmeer (NB). Die weigerde eerder een vergunning te verlenen voor het houden van 1.600 varkens en nog wat schapen en jong rundvee. Boxmeer wil geen nieuwe veehouderij aan de Crooijmansweg omdat de omgeving al te zwaar belast wordt door stankoverlast van andere veehouderijen.


Martijn verkocht zijn huis omdat hij ziek werd van de stank van mestverwerker in Helmond

10-08-2019 - 0 reacties Het is een zure, chemische lucht, die aan komt waaien over de maïsvelden tussen de Helmondse wijk Brouwhuis en het nabijgelegen industrieterrein BZOB. Bewoners van de wijk klagen al jaren over de stankoverlast. En die klachten nemen alleen maar toe, zo blijkt uit cijfers van de MilieuKlachtenCentrale. Martijn van Dijck verkocht zelfs zijn huis vanwege de stank.


Vleesverwerker Vion gaat onderzoek doen naar eigen stankoverlast

08-05-2019 - 0 reacties Vleesverwerker en slachterij Vion in Boxtel gaat onderzoek doen hoe ze de stankoverlast kan aanpakken. Dit gebeurt in opdracht van het college van burgemeester en wethouders van Boxtel.


Paasvuren in Duitsland veroorzaken stankoverlast door oostenwind

21-04-2019 - 0 reacties De paasvuren die vlak over de grens met Duitsland zijn aangestoken, zorgen zondagochtend door een oostenwind voor stankoverlast in grote delen van ons land. Ook de brandweer van Amsterdam meldt dat in de hoofdstad en omgeving een brandlucht is te ruiken. Op Twitter klagen mensen over de stank, onder meer vanuit Urk, Appingedam, Noordwijk, Delfzijl, Kampen, Assen en Zwolle.


Limburg wil ‘stinkende’ varkenshouders overtuigen om te stoppen

11-03-2019 - 0 reacties De provincie Limburg hoopt aankomend jaar 10 tot 20 miljoen euro beschikbaar te hebben, naast het geld van de nationale Sanering Varkenshouderij, voor bedrijfsbeëindiging of verhuizing van varkenshouderijen, die veel stankoverlast veroorzaken.


Lek bij bio-energiecentrale gedicht; stankoverlast in Harderwijk blijft nog wel even

11-12-2018 - 0 reacties Het lek in een grote vergistingstank op het terrein van de Bio Energie Centrale in Harderwijk is gedicht, meldt de veiligheidsregio. De stankoverlast door de enorme hoeveelheid dierlijk mest die uit de tank stroomde, blijft nog wel even aanhouden. De lucht is volgens de veiligheidsregio niet gevaarlijk, maar kan wel hoofdpijn veroorzaken.


Stankoverlast na lek bio-energiecentrale Harderwijk

11-12-2018 - 0 reacties HARDERWIJK - Bij een bio-energiecentrale in Harderwijk is dinsdagmiddag een groot lek ontstaan.


Grote brand bij zorgboerderij Middelstum

03-12-2018 - 0 reacties In Middelstum, in de provincie Groningen, heeft een grote brand gewoed bij een zorgboerderij. De bewoners zijn in veiligheid gebracht, meldt de brandweer. Er is asbest vrijgekomen, maar alleen bij de boerderij zelf.
De brand brak rond 01.15 uur uit en het vuur verspreidde zich snel. De brand was bij boerderij Fraam, waar mensen met een verstandelijke, lichamelijke of sociale beperking onder begeleiding werken. Rond 04.30 werd het sein brand meester gegeven.
Een grote schuur bij de boerderij is in de as gelegd. De brandweer heeft kunnen voorkomen dat ook de woning bij de boerderij verloren ging. Daarbij werd onder meer gebruikgemaakt van een hoogwerker.
Er werd een NL-Alert verstuurd voor de omgeving vanwege rook- en stankoverlast.

MIDDELSTUM (ANP) - Op een zorgboerderij in Middelstum (Groningen) is een grote brand uitgebroken. Het pand staat aan de Fraamweg. De bewoners zijn veilig, meldt de brandweer.
Het bericht Zorgboerderij in Middelstum in brand verscheen eerst op Nieuws.nl.

Een zorgboerderij in Middelstum (Groningen) is in de nacht van zondag op maandag grotendeels in vlammen opgegaan. De schuur van de boerderij aan de Fraamweg ging verloren, maar de brandweer heeft de woning aan de voorzijde kunnen behouden. Niemand raakte gewond.


Amerikaanse Landbouwminister vindt veroordeling varkensbedrijf voor stankoverlast ‘verwerpelijk’

03-05-2018 - 0 reacties


'Burgers moeten eigen lucht terugkopen', luchtwassers tegen stankoverlast veestallen helpen niet

05-04-2018 - 0 reacties DEURNE - Luchtwassers helpen lang niet zo goed tegen de stankoverlast van veestallen als tot nu toe is aangenomen. Niemand is daar blij mee. De boeren die veel geld in deze techniek investeren niet, de burgers die vlakbij een stal wonen evenmin. De overheid zoekt nieuwe maatregelen om iedereen tevreden te houden.


Niet iedereen geniet van paasvuren: veel klachten over stankoverlast

02-04-2018 - 0 reacties De Overijsselse traditie om op eerste paasdag paasvuren in brand te steken, wordt niet overal gewaardeerd. Op social media wordt veel geklaagd over stankoverlast en slechte luchtkwaliteit.


Brandlucht in Friesland door paasvuren uit Duitsland

01-04-2018 - 0 reacties Door een oostenwind veroorzaken de paasvuren in Duitsland en het oosten van Nederland stankoverlast in Friesland. De brandlucht van de vuren was tot in Leeuwarden te ruiken.


'Kans op ratten en stankoverlast door tonnen fipronilmest'

12-02-2018 - 0 reacties Door de ruim 11.000 ton opgeslagen fipronilmest op pluimveebedrijven is er kans op stankoverlast en overlast van ratten op pluimveebedrijven.


Risico op ratten en stank door tonnen fipronilmest

12-02-2018 - 0 reacties Er ligt ruim 11.000 ton fipronilmest op boerenerven, het merendeel van de mest ligt in de Gelderse Vallei. Dat blijkt uit cijfers van het Poultry Expertise Centre in Barneveld.

Als de zon vaker gaat schijnen dan krijg je stankoverlast, is de angst van pluimveehouder Helmus Torsius. Hij staat tussen zijn mesthopen in Putten. 'Dat is toch niet normaal, ik kan de kippenmest voor de zomer niet kwijt. Straks krijgen we nog ratten.'

Hij heeft 200 à 300 ton mest liggen, afgedekt op zijn terrein. 'Ik wil het kwijt, maar moet negen maanden wachten. Dan pas is er plek bij de verbrandingsoven', aldus Torsius. Hij is één van de boeren die nog te maken heeft met het verboden middel fipronil dat in de stallen terecht kwam na een bloedluisbehandeling dat werd uitgevoerd door het Barneveldse bedrijf Chickfriend.

Nog steeds kampt de BMC Moerdijk, de verbrandingsoven waar vervuilde mest naartoe wordt gereden, met capaciteitsproblemen. Dat komt onder meer omdat de fabriek in mei voor onderhoud een aantal weken dicht gaat. Ook de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) erkent het mestprobleem en bevestigt dat meerdere boeren de vervuilde mest niet kwijt kunnen ondanks aangepaste maatregelen.


Gelderse varkensboer ondanks milieuvergunning veroordeeld tot vergoeding voor stankoverlast

29-12-2017 - 0 reacties Voor het eerst heeft de rechter een varkenshouder veroordeeld tot een schadevergoeding aan zijn buren voor stankoverlast. Opmerkelijk, want de boer in kwestie heeft een milieuvergunning.