Groot-brittannië

Al het Groot-brittannië nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Groot-brittannië nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Groot-brittannië nieuws

Verkoop nieuwe benzine- en dieselauto's vanaf 2030 verboden in Groot-Brittannië

18-11-2020 - 0 reacties Het Verenigd Koninkrijk wil de komende tien jaar twaalf miljard pond (zo'n 13,4 miljoen euro) in groene projecten investeren. Premier Boris Johnson komt woensdag met een tienpuntenplan dat ervoor moet zorgen dat het land na Brexit binnen enkele decennia klimaatneutraal wordt. Vanaf 2030 wordt de verkoop van nieuwe diesel- en benzinevoertuigen verboden.


Naderende Brexit zorgt voor boost bij boomkwekers: ‘Veel bestellingen worden naar voren gehaald’

16-11-2020 - 0 reacties Kwekers van bomen en tuinplanten in het Groene Hart hebben het extra druk door de aantrekkende handel op op Groot-Brittannië. De Britse klanten halen bestellingen naar voren omdat per 1 januari importeisen gelden. De Brexit-overgangsperiode is dan afgelopen.


Johnson: EU dreigt met voedselblokkade

12-09-2020 - 0 reacties De EU zou met een voedselblokkade hebben gedreigd richting Groot-Brittannië. Dat stelt de Britse premier Boris Johnson in een artikel van The Daily Telegraph. De blokkade zou gaan tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Johnson vindt dat een dergelijke stap 'de economische en territoriale integriteit van het Verenigd Koninkrijk vernietigen.'


'Britten houden ondanks Brexit vast aan Europese CO2-regels'

17-08-2020 - 0 reacties Hoewel Groot-Brittannië straks niks meer Europese regels te maken heeft, houdt het vast aan de EU-regels voor CO2-uitstoot van auto's.


‘Britten maken zich zorgen, meerderheid wil in EU blijven’

27-06-2020 - 0 reacties In Groot-Brittannië lijkt het enthousiasme voor het verlaten van de Europese Unie snel af te nemen. Iets meer dan een derde van de Britten (35 procent) staat nog achter de brexit, 57 procent wil in de EU blijven, meldt zakenwebsite Business Insider op basis van een onderzoek van European Social Survey.


Sabotage en brandstichting 5G zendmasten in Nederland

10-04-2020 - 0 reacties NEDERLAND - De afgelopen dagen hebben er verschillende incidenten plaatsgevonden rondom zendmasten in Nederland. De incidenten variëren van sabotage tot brandstichting.

Ook in Groot-Brittannië vinden brandstichtingen en sabotageacties plaats. Protesten tegen zendmasten zijn niet nieuw. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) stelde vorig jaar al een nieuwe impuls van deze protesten vast met de aangekondigde uitrol van 5G-netwerken in Nederland. Veelal in de vorm van demonstraties, maar het heeft nog niet eerder geleid tot extremistische protestacties zoals de sabotage en brandstichting van afgelopen dagen. De NCTV vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. De eventuele impact van de uitval van zendmasten in Nederland kan groot zijn. De uitval kan gevolgen hebben voor de dekking van het telefoonnetwerk en daarmee de bereikbaarheid van hulpdiensten.

De NCTV staat in nauw contact met de politie, diensten en providers en monitort de situatie.


Ambassadeur VS beschuldigt China van in gevaar brengen wereld

26-03-2020 - 0 reacties De Amerikaanse ambassadeur in Groot-Brittannië Woody Johnson beschuldigt China ervan de wereld onnodig in gevaar te hebben gebracht door de informatieverspreiding over de uitbraak van het coronavirus te onderdrukken. Hij deed dit in een ingezonden artikel in de krant The Times.


Autofabrikanten Toyota, Tesla, Ford, GM en Jaguar Land Rover willen beademingsapparaten produceren

19-03-2020 - 0 reacties Verschillende autofabrikanten reageren positief op een oproep om beademingsapparatuur te gaan produceren in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat onder meer om Ford, Tesla en General Motors (GM) in de VS en Jaguar Land Rover en Toyota in Groot-Brittannië.


Britse wet in de maak om uit EU-visserijbeleid te stappen

29-01-2020 - 0 reacties LONDEN (ANP) - De regering van Groot-Brittannië komt met een wet die een einde moet maken aan de automatische rechten van vissersboten uit de Europese Unie om in Britse wateren te vissen. Dat heeft het ministerie van Milieu, Voedsel en Landbouw woensdag naar buiten gebracht.


Milieuactivisten blokkeren brug in Amsterdam, 140 mensen opgepakt

12-10-2019 - 0 reacties In Amsterdam zijn ongeveer 140 klimaatactivisten aangehouden. De betogers horen bij de actiegroep Extinction Rebellion, die al de hele week actievoert in de hoofdstad. Sinds 09.15 uur blokkeren demonstranten de Blauwbrug in het centrum.
Het blokkeren van de brug is niet toegestaan, laat een woordvoerder van de politie weten. Omdat de betogers geen gehoor geven aan de opdracht weg te gaan, worden ze opgepakt, meldt NH Nieuws. Dat gebeurt zonder geweld.
Extinction Rebellion is opgericht in Groot-Brittannië. De laatste tijd laat de wereldwijde beweging geregeld van zich horen. Deze week werden op diverse plaatsen in de wereld betogers opgepakt.
Vriendelijk vragen
Ook in Amsterdam zijn al dagen activisten op de been. Maandag werden zeker tachtig mensen aangehouden bij een blokkade. Met de blokkades willen de activisten klimaatmaatregelen afdwingen. "Onze overheid is al dertig jaar op de hoogte van dit probleem en doet niets. Op een gegeven moment is de tijd van vriendelijk vragen en petities ondertekenen voorbij", zei een woordvoerder begin deze week.
Meerdere schippers melden aan de Amsterdamse stadszender AT5 dat de onderdoorgang van de Blauwbrug tussen de Prinsengracht en de Leidsegracht ook geblokkeerd is. Er zouden activisten in hangmatten liggen die aan de brug hangen.


België en Engeland gaan samen virusremmer en vaccin tegen varkenspest ontwikkelen

22-09-2019 - 0 reacties België en Groot-Brittannië gaan samenwerken in de ontwikkeling van een virusremmer en op termijn een vaccin tegen de Afrikaanse varkenspest. De eerste testen in real life, op varkens, staan gepland in 2020. Dat schrijft de Belgische krant De Tijd.


Probeer maar eens chocola te maken van de brexit

06-09-2019 - 0 reacties Je zou knettergek worden als je zaken moet doen met Groot-Brittannië. Steeds weer lijken de doelpalen van de brexit te worden verzet.


"We hebben zelfs vrachtwagens met Britse kentekens zodat we kunnen blijven rijden na no deal-brexit"

02-09-2019 - 0 reacties "Onze business is sterk verweven met Groot-Brittannië. 50% van ons verkeer gaat naar het land en dat vertaalt zich in 150 exportladingen per dag", vertelt Joost Visbeen tegen EenVandaag. Bij DailyFresh Logistics zien ze het zwartste scenario - een no deal-Brexit - steeds dichterbij komen. Bij de…


Helft Britse boeren failliet bij harde brexit?

23-08-2019 - 0 reacties Niet alleen bij de Europese land- en tuinbouwers zit de angst voor een harde brexit er diep in, ook de Britse boeren vrezen het ergste wanneer Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt zonder akkoord. Volgens de voormalige hoofdeconoom van de National Farmers Union Sean Rickard zou ruim 50 procent de Britse boeren in dat geval failliet gaan door een combinatie van factoren, zoals het verlies van exportmarkten, het verlies van steun via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en diverse handelsbarrières.


Regen grote hindernis voor Britse graanoogst

14-08-2019 - 0 reacties De graanoogst in Groot-Brittannië verloopt moeizaam, vooral in het noorden van het land. Door de regen staan combines meer dan eens stil. Ook hebben de nog te oogsten gewassen te lijden onder de nattigheid.


Al 100.000 klanten kopen ‘bekend’ vlees via koopeenkoe.nl

13-08-2019 - 0 reacties Online vleesverkoper Koopeenkoe.nl heeft de mijlpaal van 100.000 klanten in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië weten te behalen.


Noorse robotexpert ontwikkelt robot die frambozen plukt

08-08-2019 - 0 reacties Robotexpert Martin Stølen heeft zijn sporen verdiend in de robottechniek. In 2016 richtte hij Fieldwork Robotics op in de VS en van Groot-Brittannië kreeg hij bijna een miljoen euro subsidie voor de ontwikkeling van landbouwrobots. Nu richt Stølen zich op de oprichting van een Noorse afdeling van…


Grootste aardappelareaal ooit in de 'potato belt'

11-06-2019 - 0 reacties In de ‘potato belt’ van Europa groeit een ongezien groot areaal aardappelen. NEPG, een groepering van aardappeltelersorganisaties, raamt het areaal in de vijf grootste productielanden op 609.000 hectare. Die vijf zijn Frankrijk, Duitsland, Nederland, Groot-Brittannië en België. Water wordt gezien als de kritieke factor om met dat grote areaal ook een grote opbrengst te realiseren. De schaarste aan grond in eigen land lossen Belgische aardappelboeren op door grond te pachten in Noord-Frankrijk. De Tijd besteedt aandacht aan het fenomeen nadat in de Franse krant Le Parisien een ‘schandaalartikel’ verscheen over de Belgen die grof geld betalen om steeds dieper in Frankrijk aardappelen te kunnen telen.


Aardappelteelt in Europa dijt fors uit

06-06-2019 - 0 reacties Het areaal consumptieaardappelen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië groeit waarschijnlijk naar zo'n 609.000 hectare. Dit is het grootste areaal ooit.


Aantal melkveehouders in Groot-Brittannië daalt

04-04-2019 - 0 reacties Het aantal melkveehouders in Groot-Brittannië is gedaald tot minder dan 9.000. Dit is opvallend, omdat de zuivelproductie naar verwachting naar een recordhoogte stijgt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Agricultural and Horticultural Development Board (AHDB).