Brexit

Brexit is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Brexit en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Brexit nieuws

Brexit kan Engelse grondprijs opjagen

25-04-2019 - 0 reacties De grondprijs in Engeland liet de afgelopen 5 jaar een daling zien, maar bleef begin 2019 stabiel. Dat komt vooral door de afwachtende houding bij zowel de kopers als verkopers, wat veroorzaakt wordt door de brexit. Lokale makelaars melden dat de brexit voor een ommekeer op de grondmarkt kan zorgen.


Export naar Duitsland blijft achter

15-04-2019 - 0 reacties De exportwaarde van bloemen en planten naar Duitsland is het eerste kwartaal van 2019 op jaarbasis gedaald. Een extra bron van zorg naast de onzekerheden als gevolg van de brexit, meldt branchevereniging VGB.


Export sierteelt naar Duitsland blijft achter

12-04-2019 - 0 reacties De exportwaarde van bloemen en planten naar Duitsland is het eerste kwartaal van het jaar op jaarbasis gedaald. Daarmee is er voor groothandelaren in de sierteeltsector een nieuwe bron van zorg in navolging van de Britse onzekerheden als gevolg van de brexit. Dat meldde branchevereniging VGB op basis van statistieken van Floridata.


May weer terug naar het Lagerhuis, hamert op noodzaak compromis

11-04-2019 - 0 reacties Nu het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie overeenstemming hebben bereikt over het zes maanden uitstellen van de brexit, begint de klok opnieuw te tikken en ligt de bal weer bij het Britse Lagerhuis. Dat moet besluiten of en onder welke voorwaarden het een uittredingsakkoord accepteert.
May riep het Lagerhuis vandaag op zich zo snel mogelijk achter het uittredingsakkoord te scharen. Daarvoor heeft ze een akkoord met Labour nodig. "Dit is niet de normale manier voor de Britse politiek", zei May in het Lagerhuis. "Overeenstemming bereiken zal niet makkelijk zijn, want voor succes is een compromis van beide kanten noodzakelijk."
May herhaalde dat het naleven van de uitkomst van het brexit-referendum in 2016 haar doel is. "Hoe lastig het politiek ook is; ik ben er ten diepste van overtuigd dat het in deze unieke situatie, waarin het Lagerhuis in een impasse verkeert, belangrijk is dat beide kanten samenwerken en waarmaken waar het Britse volk voor heeft gestemd."
Europese verkiezingen
Vannacht werd in Brussel afgesproken dat het vertrek van het VK uit de EU voor 31 oktober moet zijn geregeld. May is er echter alles aan gelegen om voor 23 mei een meerderheid in het Lagerhuis bijeen te hebben en haar tot drie keer toe geweigerde uittredingsakkoord er alsnog door te krijgen. Op die manier kan deelname aan de Europese verkiezingen van eind mei namelijk worden vermeden.
De gesprekken met Labour gaan daarom door, zei May. Ze hoopt dat de gesprekken tot een akkoord leiden dat door zowel Labour als de Conservatieve Partij kan worden gesteund. Als dat mislukt, zal er in het parlement opnieuw worden gestemd over een beperkt aantal alternatieve mogelijkheden, waaronder een tweede referendum. May zei de uitkomst daarvan te zullen accepteren. Tot nu toe is er in het Lagerhuis steeds geen meerderheid gevonden voor wat voor alternatief dan ook.
Als er geen akkoord komt en de Britten toch niet meedoen aan de Europese verkiezingen, dan moeten ze op 1 juni de EU verlaten: een no-deal-brexit.
'Regering bereid tot compromissen'
Labour-leider Corbyn is gematigd positief over de gesprekken met May: "Het lijkt erop dat de regering compromissen wil sluiten op belangrijke punten." Punten die voor Labour eerder een reden waren om haar deal niet te steunen. Corbyn liet weten de "constructieve gesprekken" met May voort te willen zetten.
De premier liet overigens weten dat een tweede referendum in de gesprekken met Labour niet ter sprake is gekomen.
'Bittere overgave'
Enkele parlementariërs dankten May voor het afwenden van een no-deal-brexit. Maar haar werd ook door hardline brexiteers gevraagd op te stappen. Haar eurosceptische partijgenoot Bill Cash noemde het tweede brexituitstel een "bittere overgave"; May had eerder nog gezegd uitstel tot na 30 juni niet te zullen accepteren.
"Accepteert ze dat het uittredingsverdrag onze democratie ondermijnt?", vroeg Cash. "Net als de constitutionele basis voor Noord-Ierland, ons recht om onszelf te besturen, ons gezag over onze wetten en ons nationaal belang? Zal ze opstappen?", vroeg Cash zich af.


Brexit kan nog half jaar voortslepen

11-04-2019 - 0 reacties De vraag wanneer, hoe en óf er een brexit komt, blijft ook na het tweede uitstel tot 31 oktober onbeantwoord. Maar door de nieuwe afspraken tussen May en de EU staan de felste brexiteers nu met lege handen. Alle opties liggen open. Met die woorden stonden Europese leiders en functionarissen de pers te woord in de uren nadat de Britse premier Theresa May overeenstemming had bereikt met de leiders v


Wat vindt agribusiness van brexit-uitstel?

11-04-2019 - 0 reacties De brexit wordt uitgesteld tot donderdag 31 oktober, zo kwam woensdag 10 april naar buiten. Dat besluit verliep onder de regeringsleiders in de Europese Unie niet zonder controverse. Hoe kijken verschillende bedrijven in de agribusiness naar dit besluit?


EU: 'Brexit uitgesteld tot 31 oktober'

11-04-2019 - 0 reacties De regeringsleiders in de Europese Unie hebben het Verenigd Koninkrijk wederom uitstel gegeven voor de brexit. Deze is nu uitgesteld tot donderdag 31 oktober. Het gaat om een flexibel uitstel, waardoor het voor het land ook mogelijk de Europese Unie eerder te verlaten.


Uitstel voor brexit onderweg...

10-04-2019 - 0 reacties Het lijkt er op dat het Verenigd Koninkrijk (VK) nog wat langer lid van de Europese Unie blijft. Theresa May was gisteren op bliksembezoek bij Merkel en Macron.


Hogan: EU steunt boeren bij no-deal Brexit

09-04-2019 - 0 reacties Als het Verenigd Koninkrijk zonder deal uit de EU stapt, zal de EU de Europese boeren steunen, vertelt landbouwcommissaris Phil Hogan. „Vroeg ingrijpen voorkomt een grotere crisis later.”


Hogan: EU steunt boeren bij no-deal Brexit

09-04-2019 - 0 reacties Als het Verenigd Koninkrijk zonder deal uit de EU stapt, zal de EU de Europese boeren steunen, vertelt landbouwcommissaris Phil Hogan. „Vroeg ingrijpen voorkomt een grotere crisis later.”


Hogan: EU steunt boeren bij no-deal Brexit

09-04-2019 - 0 reacties Als het Verenigd Koninkrijk zonder deal uit de EU stapt, zal de EU de Europese boeren steunen, vertelt landbouwcommissaris Phil Hogan. „Vroeg ingrijpen voorkomt een grotere crisis later.”


Wie wint het potje brexit-blufpoker?

09-04-2019 - 0 reacties Als niemand ingrijpt, dan eindigt week 15 in een harde brexit. Lukt het de Britse premier Theresa May nog een oplossing te forceren? En gaat de Europese Unie het echt zo hard spelen als Frankrijk, Spanje en België willen?


Nederlandse visserij staat voor een onzekere toekomst

08-04-2019 - 0 reacties 2018 was voor de Nederlandse zeevisserij geen slecht jaar. De sector boekte een nettowinst van €54 miljoen. Het zijn de komende veranderingen - brexit, aanlandplicht, pulsvisserij - die hun schaduw over de toekomst vooruitwerpen. De vissers zitten niet bij de pakken neer.


Gaat de EU dit accepteren of gooien we ze er uit?

07-04-2019 - 5 reacties

Originele beschrijving

De Britse premier Theresa May zei zaterdag dat hoe langer het duurt om met Labour tot een akkoord over de Brexit te komen, hoe minder waarschijnlijk het is dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat.


Na wanhoop, nu eindelijk optimisme over brexit-onderhandelingen

06-04-2019 - 0 reacties De Britse minister van Financiën Philip Hammond heeft zich zaterdag optimistisch uitgelaten over de onderhandelingen die de regering voert met oppositiepartij Labour over de brexit.


Pieter Omtzigt is dé brexitexpert: ‘Inklappende douane is rampscenario’

06-04-2019 - 0 reacties DEN HAAG - Pieter Omtzigt bijt zich al 2,5 jaar als rapporteur voor de Nederlandse overheid vast in de brexit. En nog steeds, zes dagen voor de brexit, is niet duidelijk hoe het afloopt. „Er varen nu schepen weg uit China, die niet weten of ze binnen of buiten de douane-unie aan komen.”


Brexit forever?

05-04-2019 - 0 reacties Theresa May gaat kennelijk nog steeds voor haar partijbelangen (Conservatieven) en niet voor duidelijkheid voor ondernemers. Ze vraagt nu om uitstel van de brexit tot 30 juni.


Opnieuw vraagt May kort uitstel voor brexit aan, wellicht krijg ze tot april volgend jaar

05-04-2019 - 0 reacties De Britse premier Theresa May heeft vrijdagochtend per brief EU-Raadsvoorzitter Donald Tusk gevraagd om de brexit opnieuw uit te stellen. Tot 30 juni aanstaande. Volgens geruchten zou de Europese Raad bereid zijn nog verder te gaan: tot 10 april volgend jaar.


Wordt brexit opnieuw uitgesteld, en tot wanneer?

05-04-2019 - 0 reacties De Britse premier Theresa May laat vrijdag 5 april weten dat ze de brexit wil uitstellen tot zondag 30 juni, zo schrijft ze in een brief aan de Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Unie. Tusk daarentegen is een juist voorstander van een flexibel uitstel.


May vraagt EU om Brexit uit te stellen tot 30 juni

05-04-2019 - 0 reacties De Britse premier Theresa May heeft de Europese Unie gevraagd de Brexit uit te stellen tot 30 juni. Dat staat in een brief van May aan Donald Tusk, de president van de Europese Raad.