Brexit

Brexit nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Brexit nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Brexit nieuws

"Handelskater brexit duidelijker voelbaar"

04-03-2021 - 0 reacties Grensvertragingen tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland zijn door de brexit aan de orde van de dag, schrijft ABN AMRO op haar website. Bijna twee derde van de ondervraagde Britse bedrijven die handel bedrijven met de Europese Unie, heeft in februari een vertraging van minimaal twee tot…


"Veel strubbelingen bij export naar het Verenigd Koninkrijk, Britse klanten zijn zoekende naar juiste wegen"

11-02-2021 - 0 reacties Tholen - De AGF-export naar het Verenigd Koninkrijk heeft te maken met de nodige hobbels als gevolg van de Brexit. William Verhage, als account manager bij Valstar verantwoordelijk voor de export naar Engeland en Ierland, verwacht dat hiervoor uiteindelijk wel een oplossing zal komen, maar denkt wel dat…


Brexit bloembollengroothandel door verplicht Brits plantenpaspoort

03-02-2021 - 0 reacties Sinds 28 december van het afgelopen jaar verstuurt de groothandel van Robert Heemskerk geen biologische bloembollen meer naar het Verenigd Koninkrijk. Het blijkt administratief te veel rompslomp.


Een maand na de brexit: schappen blijven leeg, versproducten rotten weg door bureaucratie

28-01-2021 - 0 reacties Lege schappen in Britse supermarkten schetsen een weinig florissant beeld van het leven in het Verenigd Koninkrijk na de brexit. ,,Het is niet het land van melk en honing geworden."


Nissan gaat accu's bouwen in Verenigd Koninkrijk

22-01-2021 - 0 reacties Nissan heeft besloten dat het accuproductie gaat huisvesten in het Verenigd Koninkrijk. Dat doet het als reactie op de Brexit.


Agrarische export blijft groeien ondanks corona en brexit

20-01-2021 - 0 reacties LEEUWARDEN - De coronacrisis en de perikelen rondom de brexit hebben de Nederlandse agrarische sector niet kunnen weerhouden van een nieuwe exportrecord.


Problemen met douaneformaliteiten Groot-Brittanni nemen toe

14-01-2021 - 0 reacties DEN HAAG - De problemen door ingewikkelde grensformaliteiten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie door de brexit nemen de laatste tijd toe. Transport & Logistiek Nederland (TLN) zegt daarom dat het belang...Lees meer


Mogelijk 757 miljoen uit EU-brexitfonds voor Nederland

13-01-2021 - 0 reacties Nederland kan mogelijk aanspraak maken op 757,4 miljoen euro van de Europese Unie voor de schade die de brexit heeft aangericht. Alleen Ierland krijgt meer, volgens het voorstel waarover de EU-landen en het Europees Parlement het eens proberen te worden.


'Deel ondernemers nog steeds niet voorbereid op brexit'

17-12-2020 - 0 reacties UTRECHT - Een deel van de ondernemers in Nederland is nog steeds niet voorbereid op de impact van de brexit. Volgens een peiling door de Kamer van Koophandel (KVK) geeft bijna een vijfde van de ondernemers zelf aan dat hun...Lees meer


Voorlopige visquota in afwachting brexit, vissers tevreden: ‘Dit geeft zekerheid’

17-12-2020 - 0 reacties De ministers van visserij van de EU-landen hebben zijn het in Brussel eens geworden over de visquota voor de komende drie maanden. Normaliter sluiten ze een akkoord voor een heel jaar af, maar de periode is nu korter omdat nog onduidelijk is wat er met het Verenigd Koninkrijk valt af te spreken.


Britten gaan na brexit minder lelies en chrysanten kopen, verwacht de bloemenveiling

16-12-2020 - 0 reacties De liefde voor bloemen gaat niet zomaar voorbij. Toch staan er straks minder Nederlandse boeketten in Britse huiskamers.
Britten houden van bloemen, zegt Eline van den Berg van bloemenveiling Royal FloraHolland. “Ze kopen vaak royale bossen. Chrysanten en lelies doen het er goed.” Bij een brexit zonder…


Britten hebben marineschepen klaarliggen om EU-vissers te enteren bij no-deal brexit

12-12-2020 - 0 reacties De Britse premier Johnson meent dat de kans groot is dat het handelsoverleg mislukt. De marine krijgt, als het brexitoverleg met de EU op niets uitloopt, daarom mogelijk meer bevoegdheden om op te treden tegen Europese vissers. De politiedienst van de marine mag dan buitenlandse vissers arresteren die zich illegaal in Britse wateren bevinden, berichten Britse kranten.


Hamsterende Brexit-Britten bezorgen transporteur in Drenthe en Groningen hoofdbrekens. 'Er is geen doorkomen meer aan'

11-12-2020 - 0 reacties GRONINGEN - De Britse hamsterwoede aan de vooravond van brexit bezorgt noordelijke transporteurs veel hoofdbrekens en extra werk. Koning & Drenth uit Beerta neemt geen extra ritten op het Verenigd Koninkrijk aan: ‘geen doorkomen aan’.


Ieren gaan voortaan Hollandse kaas maken vanwege Brexit

06-12-2020 - 11 reacties Ieren gaan voortaan Hollandse kaas maken vanwege Brexit
Ierse kaasfabrikanten zien de Brexit met angst en beven tegemoet omdat hun belangrijkste afzetmarkt, het Verenigd Koninkrijk, onbereikbaar dreigt te worden als er geen akkoord komt. Dan zal de export van kaas naar de Britten gepaard gaan met een invoerheffing van 56 procent. Daarnaast gaat de export zoveel bureacratische rompslomp opleveren dat het lijkt op de uitvoer van producten naar China in plaats van naar een buurland. Dat is extra lastig omdat de winstmarges op kaas klein zijn en ieder obstakel die doet verdampen.

Het belangrijkste product van de Ierse kaasmakers is nu cheddar, maar die kaassoort vindt alleen in Ierland en het Verenigd Koninkrijk op grote schaal aftrek. Als dat laatste land wegvalt, zal er dus overgeschakeld moeten worden op andere kaassoorten om de export ter waarde van 250 miljoen euro overeind te houden, aldus The Journal.

De Ieren willen met behulp van het Nederlandse familiebedrijf Royal A-ware overschakelen op de productie van Hollandse kazen die in e rest van Europa afgezet kunnen worden. Daarmee worden ze een concurrent voor Nederlandse kaasmakers die ook getroffen worden door de Brexit.

Niet alle Ieren zijn even blij met de plannen. Milieubeschermers willen de nieuwe fabriek tegenhouden omdat intensieve veeteelt die de benodigde 450 miljoen liter melk moet leveren enorm bijdraagt aan het verergeren van de klimaatcrisis. Daardoor zouden de doelen die voor Ierland gesteld zijn in het Akkoord van Parijs in gevaar komen. Alleen deze fabriek zorgt al voor verhoging van de ammonia-uitstoot met 2,5 procent.

&


Visserij belangrijk bij Brexit, maar stelt economisch geen moer voor'

02-12-2020 - 0 reacties Het is de laatste maand van het jaar, maar het Brexit-overleg lijkt zich nog niet in de laatste fase te bevinden. Ondanks het korte tijdbestek is een akkoord nog altijd mogelijk, al zou je je wel kunnen afvragen of de Britten er nog in geloven. Vanuit Londen hoor je Lia van Bekhoven, correspondent in het Verenigd Koninkrijk voor radio en tv, in de Dit wordt het nieuws-podcast.


Brexitoverleg opgeschort na coronabesmetting in onderhandelteam EU

19-11-2020 - 0 reacties Het overleg over de Brexit tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is vanmiddag stilgelegd nadat er iemand in het EU-onderhandelteam besmet bleek te zijn met het coronavirus. Dat meldden de onderhandelaars vanmiddag.


Noordzeevissers vrezen voor baan vanwege brexit: 'Het is elke dag D-day voor ze’

19-11-2020 - 0 reacties Nederlandse vissers verkeren al jaren in grote onzekerheid. De kans dat ze volgend jaar niet meer in Britse wateren mogen vissen vanwege de brexit, wordt met de dag groter. De Haagse Hiske Ridder, die bezig is met haar tweede documentaire over Noordzeevissers, maakt zich grote zorgen. ,,Die enorme verbondenheid met de zee raakt me.’’


Zelfs 'zachte' brexit kost Nederlandse economie ruim 4,5 miljard euro

19-11-2020 - 0 reacties AMSTERDAM - De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk gaan naar verwachting met een vrijhandelsverdrag uit elkaar. Maar zelfs zo’n ‘zachte’ brexit kost de Nederlandse economie volgens ABN AMRO ruim 4,5 miljard

Een derde van de Nederlandse bedrijven die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk wil zich pas echt voorbereiden op de brexit als de uitkomst van de onderhandelingen bekend is. De gesprekken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk daarover lopen al maanden, maar het is lang niet zeker dat er binnenkort een akkoord is.


Verkoop nieuwe benzine- en dieselauto's vanaf 2030 verboden in Groot-Brittannië

18-11-2020 - 0 reacties Het Verenigd Koninkrijk wil de komende tien jaar twaalf miljard pond (zo'n 13,4 miljoen euro) in groene projecten investeren. Premier Boris Johnson komt woensdag met een tienpuntenplan dat ervoor moet zorgen dat het land na Brexit binnen enkele decennia klimaatneutraal wordt. Vanaf 2030 wordt de verkoop van nieuwe diesel- en benzinevoertuigen verboden.


Naderende Brexit zorgt voor boost bij boomkwekers: ‘Veel bestellingen worden naar voren gehaald’

16-11-2020 - 0 reacties Kwekers van bomen en tuinplanten in het Groene Hart hebben het extra druk door de aantrekkende handel op op Groot-Brittannië. De Britse klanten halen bestellingen naar voren omdat per 1 januari importeisen gelden. De Brexit-overgangsperiode is dan afgelopen.