Brexit

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Brexit. Brexit is een van de 16326 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Brexit nieuws

‘Britten maken zich zorgen, meerderheid wil in EU blijven’

27-06-2020 - 0 reacties In Groot-Brittannië lijkt het enthousiasme voor het verlaten van de Europese Unie snel af te nemen. Iets meer dan een derde van de Britten (35 procent) staat nog achter de brexit, 57 procent wil in de EU blijven, meldt zakenwebsite Business Insider op basis van een onderzoek van European Social Survey.


LTO: overgangsperiode brexit moet verlengd worden

29-05-2020 - 0 reacties De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over hun toekomstige relatie lopen volgens LTO Nederland niet goed. Daarom pleit de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders samen met andere Europese landbouworganisaties ervoor om de overgangsperiode voor de brexit te verlengen.


Nieuwe brexitonderhandelingen: wat kunnen we verwachten?

02-03-2020 - 0 reacties De onderhandelingen over brexit tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn vandaag opnieuw begonnen. Voor het eind van het jaar moet er een akkoord liggen, maar de kans op mislukking is groot.
Groot-Brittannië trad op 31 januari officieel uit de Europese Unie. Tot het eind van dit jaar is er een transitieperiode, met tijd voor onderhandelingen.
Wat is de inzet van beide partijen bij de onderhandelingen? En wat zijn de belangrijkste struikelblokken? In deze video leggen onze correspondenten in Brussel en Londen het uit:
Beide partijen hebben elkaar al gewaarschuwd. De Britten willen zo min mogelijk regels blijven volgen en dreigen weg te lopen als ze hun zin niet krijgen. EU-onderhandelaar Barnier zegt dat de huidige EU-regels het uitgangspunt moeten zijn.
Waar gaan de gesprekken over?
De agenda van de onderhandelingen wordt vandaag formeel vastgesteld. Daarna wordt aan elf onderhandeltafels gesproken over visserij, justitie, energie, mobiliteit, diensten, en de manier waarop de twee partijen voortaan omgaan met meningsverschillen.
De visserij is misschien wel de grootste achilleshiel van de EU. Economisch gaat het om een kleine sector, maar politiek ligt de visserij zeer gevoelig.
Voor de Britse regering zijn de vissers het levende bewijs van het motto "Take back control", oftewel: baas in eigen zee, en geen onvoorwaardelijke toegang meer voor vissers uit EU-landen. Vooral Nederland en Frankrijk wordt verweten de Britse zee leeg te vissen. Maar tegelijk eten de Britten ook veel vis die in EU-wateren wordt gevangen.
Duitsland is minder geïnteresseerd in afspraken over vis. Voor de Duitsers zijn de auto-industrie en financiële sector belangrijker. Bij Polen, Hongarije en Kroatië ligt de prioriteit bij migratie, omdat die landen veel werknemers hebben die in het Verenigd Koninkrijk werken.
Daarom wordt het interessant om te zien of de EU net zo'n eenheid zal blijven als de afgelopen jaren un de brexit-gesprekken.
Wat zijn de struikelpunten?
Voor de Britten is er één ding cruciaal. Aan het einde van het jaar willen ze de volledige controle hebben over hun eigen regels, grenzen en standaarden. Het mag volgens hen niet zo zijn dat ze nog allerlei EU-richtlijnen moeten volgen, zonder dat ze daar iets over te zeggen hebben.
De Britse minister voor Kabinetszaken Michael Gove zei eerder deze week dat over de Britse soevereiniteit niet valt te onderhandelen.
Maar tegelijkertijd is het voor de EU onmogelijk om de Britten met zo weinig mogelijk handelsbarrières toegang te geven tot de Europese interne markt, als ze niet bereid zijn om EU-regels te volgen. "Dat betekent dat er grenscontroles zullen komen", zegt Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar namens de EU.
De Britten op hun beurt zeggen: als in juni al blijkt dat we onze zin niet krijgen, lopen we weg van tafel. Dan maar geen deal.
Hoe wordt de sfeer aan tafel?
Het zal hard tegen hard zijn, zoveel is duidelijk. Beide partijen hebben nog geen enkel zicht geboden op een mogelijk compromis.
Brussel is geïrriteerd door de opstelling van de Britten. Hoofdonderhandelaar Barnier is niet gediend van 'achteruit onderhandelen', oftewel terugkomen van eerdere afspraken.
De Nederlandse buitenlandminister Stef Blok is er niet gerust op dat de onderhandelingen tot een goed einde zullen komen. "De kans is levensgroot dat de gesprekken mislukken", zegt hij. "De tijd dringt."
En als de gesprekken mislukken dreigt alsnog een brexit zonder deal (de no-deal-brexit). Met alle gevolgen van dien.


Visserij lijkt twistpunt in brexit-onderhandelingen

28-02-2020 - 0 reacties Vissers uit de Europese Unie hopen dat ze volgend jaar, wanneer de overgangsperiode na de brexit afloopt, nog in Britse wateren kunnen blijven vissen. De visserij dreigt één van de zware dobbers te worden in de onderhandelingen over toekomstige handelsrelaties tussen de Britten en de EU die maandag beginnen.


Recordaantal bedrijven wil wegens brexit naar Nederland

19-02-2020 - 0 reacties Nog nooit besloten zoveel bedrijven zich in Nederland te vestigen als vorig jaar. In 2019 kozen bijna vierhonderd internationale ondernemingen voor Nederland. Daarvan deden bijna tachtig bedrijven dat wegens de brexit. Ook dat is een record, meldt de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Nog eens vierhonderd bedrijven zouden een verhuizing naar Nederland overwegen.


‘Agrarische revolutie in Engeland na Brexit’

03-02-2020 - 9 reacties Analyse - De Britse regering heeft in verband met de Brexit de nieuwe wetgevingsvoorstellen voor de landbouw klaar.


Britse regering reserveert € 3,5 mld om verlies aan EU-landbouwsubsidies na Brexit te dekken

07-01-2020 - 0 reacties De Britse regering reserveert € 3,5 mld om telers in 2020 te helpen als na Brexit Europese landbouwsubsidies wegvallen. Het geld - dat over twee jaar zal worden gespreid - zal worden gebruikt om de land- en tuinbouwers te steunen de Brexit in werking treedt.
Hierdoor kan de financiering van de…


Minister: landbouw goed voorbereid op brexit

13-12-2019 - 0 reacties De landbouwsector is heel goed voorbereid op de brexit, aldus landbouwminister Carola Schouten. Ze reageert daarmee op de verkiezingsoverwinning van de Britse premier Boris Johnson, die het Britse vertrek uit de Europese Unie nu snel wil realiseren.


Poolse werknemers keren terug naar Polen

18-11-2019 - 0 reacties De Brexit en de stevige economische groei drijft Poolse werknemers weer naar hun thuisland. Voor het eerst in tien jaar is het aantal Polen dat naar het buitenland vertrekt kleiner dan het aantal terugkeerders. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gegeven van het Poolse Centraal Bureau voor de…


Bloemenexport: brexit kan roet in eten gooien

17-10-2019 - 0 reacties De Nederlandse bloemen- en plantenexport zit na drie kwartalen nog steeds in de lift. „Aan de vooravond van een mogelijke brexit wordt het spannend of we het jaar met een exportrecord kunnen afsluiten”, zegt directeur Matthijs Mesken van brancheorganisatie VGB. Een chaotisch vertrek van de Britten uit de Europese Unie kan volgens hem roet in het eten gooien.


"No-deal Brexit raakt groenten- en fruitexporteurs hard"

15-10-2019 - 0 reacties Nederlandse exporteurs gaan flink achteruit in het geval van een no-deal Brexit, zo meldt branchevereniging GroentenFruit Huis op BNR. Bij een no-deal gaan de prijzen naar verwachting met zo'n 15 procent omhoog, wat tot gevolg kan hebben dat de Nederlandse exporteurs jaarlijks 100 tot 200 miljoen euro…


Uitstel van brexit weer stap dichterbij

15-10-2019 - 0 reacties De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben in het weekend opnieuw onderhandeld over de brexit, maar dit weer niet tot concrete afspraken geleid. Daarom is de kans dat deze week de brexit-deal gesloten wordt weer kleiner geworden, zo meldt Business Insider. Daarnaast zou de Britse premier zich voorbereiden op het vragen van uitstel.


"No-deal Brexit ontwricht groenten- en fruitaanvoer"

10-10-2019 - 0 reacties De Britse regering waarschuwt voor de gevolgen van een no-deal Brexit voor de levering van groenten en fruit aan het Verenigd Koninkrijk. De vertraging die een no-deal Brexit zou opleveren binnen de leveringsketen gaat namelijk ten koste van de beschikbaarheid van verse producten. Ontwrichte…


"No-deal Brexit ontwricht groenten- en fruitaanvoer"

10-10-2019 - 0 reacties De Britse regering waarschuwt voor de gevolgen van een no-deal Brexit voor de levering van groenten en fruit aan het Verenigd Koninkrijk. De vertraging die een no-deal Brexit zou opleveren binnen de leveringsketen gaat namelijk ten koste van de beschikbaarheid van verse producten. Ontwrichte…


Rijksoverheid lanceert extra tools tegen Brexit-moeheid

27-09-2019 - 0 reacties De Rijksoverheid lanceert heeft nieuwe tools gelanceerd waarmee ondernemers en zorginstellingen zich op de Brexit kunnen voorbereiden. Doel is om ondernemers te wijzen op mogelijke blinde vlekken in hun voorbereiding of nog eens kritisch te laten kijken of ze Brexit-proof zijn.


Zelfs Hulk laat brexit niet ontsporen

26-09-2019 - 0 reacties Het is premier Boris Johnson niet gelukt het Britse Lagerhuis buitenspel te zetten. Door zijn geblunder richting de deadline van 31 oktober, loopt hij het risico om het pijnlijke record van de kortstzittende premier ooit over te nemen van George Canning (118 dagen).


RVO.nl wint prijs met Brexit Impact Scan

25-09-2019 - 0 reactiesRVO.nl (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) heeft met de Brexit Impact Scan de RBB Award 2019 gewonnen.


Onzekerheden op wereldmarkt zitten stijging melkprijs in de weg

24-09-2019 - 11 reacties Diverse seinen op de wereldmarkt staan op groen voor hogere melkprijzen. De realiteit is echter dat de prijzen stabiel zijn of zelfs dalen. Dat komt volgens LTO Nederland door grote onzekerheden, zoals de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de brexit.


Onderzoek: 56 bedrijven trekken naar Nederland vanwege de Brexit

24-09-2019 - 0 reacties 56 bedrijven trekken naar Nederland vanwege de naderende Brexit, schrijft onderzoeksinstituut Clingendael dinsdag op basis van eigen onderzoek. Het merendeel van de bedrijven werkt in de financiële sector en komt uit het Verenigd Koninkrijk, aldus Clingendael.


Het gaat goed met de economie, maar brexit kan roet in het eten gooien

16-09-2019 - 0 reacties De economie draait goed, maar de handelsoorlog tussen de VS en China of een chaotische brexit kunnen dit politieke jaar roet in het eten gooien. Mogelijk zoekt Europa ook zelf de confrontatie met China.