Zorgboerderij

Zorgboerderij nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Zorgboerderij nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Zorgboerderij nieuws

Zorgboerderij De Boterbloem blijft bestaan

05-10-2017 - 0 reacties

Vanwege de realisatie van een bedrijventerrein dreigde Zorgboerderij De Boterbloem in de Lutkemeerpolder te moeten verdwijnen. De boerderij kan toch blijven bestaan, omdat de grond waar de boerderij op staat van de gemeente is. Dit blijkt uit beantwoording van schriftelijke vragen van GroenLinks-raadsleden Jorrit Nuijens en Zeeger Ernsting. Zij vonden het onwenselijk dat het enige biologische akke


Zorgboerderij bij Mussel door brand verwoest

02-10-2017 - 0 reacties

In de nacht van zondag op maandag is een zorgboerderij in Kopstukken nabij Mussel door brand verwoest.


Werkbezoek gedeputeerde en statenleden commissie NLM

28-09-2017 - 0 reacties

Op 25 september jl. organiseerde de Provincie Noord-Holland een werkbezoek Duurzame Landbouw voor de gedeputeerde en statenleden van de Commissie NLM (Natuur, Landbouw en Milieu). Er werd een bezoek gebracht aan melkveehouderij en zorgboerderij Klaverweide en aan de Bromelia kwekerij Corn Bak in Assendelft.


Ecoboerderij bij Schiphol moet plaatsmaken voor bedrijven

26-09-2017 - 0 reacties

De Boterbloem, een� ecologische zorgboerderij � tussen Schiphol en Amsterdam, dreigt te verdwijnen. Volgende maand moet ze plaatsmaken voor bedrijfspanden.


Eigenaar zorgboerderij: ik sliep op verzoek ouders bij kinderen

22-08-2017 - 0 reacties

De eigenaar van de omstreden zorgboerderij 't Polböske in Enschede die eerder dit jaar werd gesloten, heeft voor het eerst zijn verhaal gedaan bij RTV Oost. Op last van de Inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg moesten alle cliënten overgeplaatst worden naar een andere instelling, omdat er ernstige misstanden waren geconstateerd.
Cliënten sliepen bij de leidinggevende in bed, er werd drugs gebruikt en er was alcohol in de instelling aanwezig. De Inspectie Jeugdzorg concludeerde onder meer dat er "onvoldoende professionele distantie" was tussen leidinggevenden en de cliënten.
De eigenaar geeft nu toe dat de aantijgingen tegen hem waar zijn. "Maar de conclusie van de inspectie is niet gefundeerd op gedegen onderzoek," zegt hij.
Slapen in bed
Volgens de eigenaar sliepen er inderdaad kinderen bij hem in bed. "Dat waren jonge kinderen die angstproblemen hadden. Op verzoek van de ouders sliepen ze bij mij in bed. Onder toezicht van camera's om erop toe te zien dat het op een professionele manier gebeurde. De kinderen hebben geen risico gelopen."
Ook geeft hij toe dat er drank en drugs in de instelling waren. Er was voor volwassen cliënten een gedoogbeleid voor wiet. Onder begeleiding van een leidinggevende werd er af en toe gerookt.
Slecht onderzoek
Volgens de man is hij slachtoffer geworden van slecht onderzoek van de inspecties. "Want dan hadden ze op z'n minst eerst met bewoners en ouders moeten praten. Pas achteraf hebben ze geprobeerd die informatie los te krijgen. Daar ben ik eigenlijk wel boos over." Volgens hem waren alle bewoners van de zorgboerderij tegen de verplichte verhuizing.
In 't Polböske zaten jongeren van 14 tot en met 21 jaar die bijvoorbeeld een zware vorm van ADHD of autisme hebben. Toen de misstanden aan het licht kwamen, besloot de gemeente Enschede om te stoppen met de samenwerking met de zorginstelling.
Strafonderzoek
Er loopt nog een onderzoek van het Openbaar Ministerie om te kijken of er strafbare feiten zijn gepleegd. De eigenaar heeft besloten om sowieso niet meer open te gaan. Ook niet als de inspectie terugkomt van haar conclusie.


Petitie opgezet voor openhouden omstreden zorgboerderij

20-07-2017 - 0 reacties

Donderdagmiddag rond vijf uur hebben bijna honderd mensen hun handtekening gezet om de petitie te steunen. Verschillende mensen steken eigenaar Jef E. daarbij een hart onder de riem. “Ik teken omdat de kinderen het daar goed hebben. Daar bieden ze de jongeren die in de put zijn gekomen een nieuwe toekomst”, schrijft Dennis Welman. “Eigenaar Jef heeft een hart van goud en helemaal niks verkeerd gedaan.”


Inspectie sluit zorgboerderij in Enschede

20-07-2017 - 0 reacties

Inspectie Jeugdzorg heeft veel aan te merken op de werkwijze bij zorgboerderij 't Polbaske in Enschede. Dat blijkt uit een rapport dat vandaag is gepubliceerd. De bewoners moeten direct vertrekken.


Concept van zorgboerderij verdient navolging in de zorg voor mensen met dementie

19-07-2017 - 0 reacties

Het helpen verzorgen van dieren, naar buiten gaan, gezamenlijk koken of helpen tuinieren; verschillende kenmerken van zorgboerderijen kunnen ook worden toegepast in andere zorgomgevingen voor mensen met dementie. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM en de Universiteit Maastricht. Onderzoekers van het RIVM en de Universiteit Maastricht interviewden managers en professionals van zorgboerderijen en reguliere zorginstellingen over de verbetering van de dementiezorg in Nederland. Het onderzoek werd gefinancierd door Alzheimer Nederland en PGGM.


Eigenaar omstreden zorgboerderij in Enschede doet volgens ouders niets verkeerd

19-07-2017 - 0 reacties

ENSCHEDE - Justitie spreekt van wantoestanden binnen zorgboerderij 't Polbaske, ouders van clienten noemen het 'de beste instelling die we kennen'. En eigenaar Jef doet volgens hen niets verkeerd. Toch is hij verdachte in een strafonderzoek.


Een boerenschuur in Laudermarke als huiskamer voor uit huis geplaatste kinderen

17-07-2017 - 0 reacties

Pleegmoeder Bianca Davelaar wil in haar boerenschuur in Laudermarke een huiskamer voor uit huis geplaatste kinderen en hun ouders.


Bouw, Woon, Leef: Hoop voor de Fronikboerderij in Zaandam

20-06-2017 - 0 reacties

De Fronikboerderij is niet zomaar een boerderij, maar een instituut. Buurtbewoners kunnen niet zonder, want het is een belangrijke ontmoetingsplek voor de bewoners rondom de Westzanerdijk in Zaandam. Er is nu een plan om de boerderij te restaureren en weer bewoonbaar te maken.