Boete

Al het Boete nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Boete nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Boete nieuws

Amerikaanse rechter veroordeelt Bayer en BASF tot hoge boete vanwege bestrijdingsmiddel dicamba

18-02-2020 - 0 reacties Het Duitse chemieconcerns Bayer en BASF zijn in de Verenigde Staten veroordeeld tot een boete van 265 miljoen dollar. Een Amerikaanse teler van perziken had de bedrijven aangeklaagd omdat zijn perzikbomen niet bestand bleken tegen het gebruik van het bestrijdingsmiddel dicamba. Dat is een populair middel, maar omstreden omdat het zich makkelijk verspreidt en minder resistente planten doodt. Dicamba is breed verkrijgbaar. De rechtbank in de staat Missouri veroordeelde de twee bedrijven tot de boete. Hoeveel Bayer en BASF elk apart moeten betalen is niet duidelijk.


Porsche Taycan rijdt 114km/u te hard op de N33

24-01-2020 - 1 reacties De eerste demonstratie-auto’s van de Porsche Taycan staan koud bij de dealer of de eerste elektrische Porsche heeft al kennisgemaakt met de hermandad.


Gemeente dreigt Josef B. met dwangsom om uitbouw bij boerderij Ruinerwold af te breken: boete tot 50.000 euro

22-01-2020 - 0 reacties RUINERWOLD/ASSEN - De gemeente De Wolden heeft Josef B., een van de twee verdachten in de zaak Ruinerwold, gesommeerd aanpassingen te doen aan de boerderij in Ruinerwold. Hij kan een boete van maximaal 50.000 euro verwachten als hij niet binnen afzienbare tijd aan de slag gaat.


Franse appelmoesbende opgerold met hulp van Nederlands bedrijf

19-12-2019 - 0 reacties De Franse mededingingsautoriteiten hebben, door een tip van een Nederlandse fabrikant, zeven bedrijven beboet voor het maken van verboden prijsafspraken bij de verkoop van appelmoes. De totale boete bedraagt 58,3 miljoen euro.


Zaakvoerder én slachthuis Tielt krijgen forse boete

19-12-2019 - 0 reacties In de zaak van dierenrechtenorganisaties tegen het Tieltse Exportslachthuis is vandaag een vonnis geveld. Zowel de zaakvoerder als hte slachthuis zelf krijgen een boete van 16.000 euro, waarvan de helft met uitstel, voor inbreuken op het dierenwelzijn.


Kippenboer moet bijna 2 miljoen terugbetalen na fraude

17-12-2019 - 0 reacties Een kippenboer uit Gilze moet ruim 1,9 miljoen euro terugbetalen, omdat hij tienduizenden kippen meer hield dan waarvoor hij pluimveerechten had. De rechtbank in Den Bosch legde de man een maximale taakstraf van 240 uur op en een boete van 200.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.


Taakstraf voor dierenarts die fraudeerde met vaccins voor pluimvee

15-11-2019 - 0 reacties Een pluimveedierenarts uit Scheemda is veroordeeld voor fraude met vaccinaties tegen Newcastle Disease (NCD). Hij kreeg een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar opgelegd. Na onderzoek is gebleken dat de dierenarts tussen juli 2014 en januari 2017 ruim 15 miljoen vaccins minder toediende dan hij factureerde. Vermoedelijk lichtte hij zo 30 pluimveebedrijven op. De maatschap die de valse facturen verstuurde, krijgt een voorwaardelijke boete van 50.000 euro en moet vanwege onrechtmatig verkregen omzet 168.000 euro aan de Staat betalen.


Boete dreigt als Limburg stopt met fokprogramma korenwolf

08-11-2019 - 0 reacties De provincie kan niet eerder dan eind 2021 stoppen met het fokprogramma voor de korenwolf.


Een geldboete en voorwaardelijke celstraf: schrikt dat dierenactivisten af?

08-11-2019 - 0 reacties DEN BOSCH - De 67 dierenactivisten die terecht stonden voor de stalbezetting in Boxtel kennen hun straf: een boete van 300 euro én een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Is dat voldoende om te voorkomen dat er nieuwe acties volgen?


NVWA gaat sneller beboeten en minder waarschuwen

04-11-2019 - 1 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat strenger optreden tegen overtredingen van de regels rond dierenwelzijn tijdens transport en bij het doden van dieren. Dat betekent dat de NVWA eerder een boete of andere sanctie oplegt.


Eerder boete voor overtreden welzijnsregels bij transport en doden van dieren

04-11-2019 - 0 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat strenger optreden tegen overtredingen van de regels rond dierenwelzijn tijdens transport en bij het doden van dieren. Dat betekent dat de NVWA eerder een boete of andere sanctie oplegt en minder waarschuwt. Daarnaast blijven overtredingen 3 jaar staan. Nieuwe overtredingen in deze periode worden als herhaalde overtredingen bestraft. Dat staat in het nieuwe interventiebeleid, dat op 1 december dit jaar in werking treedt.


Sneller boete bij overtreden welzijnsregels veetransport

01-11-2019 - 0 reacties Er wordt vanaf 1 december strenger opgetreden tegen overtredingen rond dierenwelzijnsregels tijdens transport en bij het doden van dieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) legt eerder een boete of andere sanctie op en waarschuwt minder.


Eigenaar van sjoemelende mestvervoerder W. Daas in Wintelre krijgt twee jaar cel voor mestfraude

30-10-2019 - 0 reacties De eigenaar van mestvervoerbedrijf W. Daas uit Wintelre moet twee jaar de cel in, waarvaan één jaar voorwaardelijk, voor fraude met mest. Ook moet de directeur een boete betalen van 50.000 euro, zo heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag besloten. De directeur overtrad de meststoffenwet en pleegde valsheid in geschrifte. Hij liet een half miljoen tot een miljoen kilo fosfaten 'verdwijnen'.


Schouten wil boete bij overtreden van Meststoffenwet relateren aan bedrijfsomzet

25-10-2019 - 6 reacties Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil onderzoeken of het mogelijk is of de omzet van een bedrijf kan worden meegewogen in de boete die wordt opgelegd wanneer een bedrijf de Meststoffenwet heeft overtreden. Daarnaast wil de minister bedrijven die herhaaldelijk in de fout gaan zwaarder gaan beboeten. Ze wil de pakkans van overtreders vergroten door een risicogerichte handhaving en verbetering van samenwerking tussen de verschillende toezichthouders. Dat meldt Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.


OM wil boeren die verkeersregels negeerden alsnog beboeten

24-10-2019 - 2 reacties Boeren die tijdens de landelijke demonstraties de verkeersregels aan hun laars lapten, kunnen alsnog een flinke boete verwachten. Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt onder meer camerabeelden van tractoren die vorige week woensdag door een aantal winkelstraten in Den Haag reden. Ook het negeren van rode kruizen op snelwegen kan de actievoerende verkeersdeelnemers alsnog duur komen te staan.


LTO betaalt boete Zwolse foutparkeerder #boerenalarm

16-10-2019 - 0 reacties LTO Noord-afdeling Salland betaalt de parkeerboete die een vrouw maandag in Zwolle kreeg tijdens het #boerenalarm.


Boer die runderen verwaarloosde krijgt waarschuwing van de rechter

14-10-2019 - 0 reacties GRONINGEN - De economische politierechter heeft een 62-jarige boer uit Glimmen met een voorwaardelijke boete een waarschuwing gegeven: hij moet beter voor zijn dieren zorgen.


Milieu-Adviesbureau Vollenbroek B.V

03-10-2019 - 16 reacties Het is me duidelijk. Er is geen stikstofcrisis. Wat moeten we nu doen?

Ten eerste moet Nederland de uitspraak van het HJEU naast zich neerleggen. Het zal menig jurist woedend maken: ‘die Wellens weet er niks van’ etc., ik zie hun befjes al wapperen. Maar in tijden van chronische woningnood en recentelijk nog een verdubbeling van het aantal daklozen is het stilleggen van achttienduizend bouwprojecten geen redelijke optie. Het ging het duo ook om het pesten van een paar specifieke boeren. Daarbij kozen ze voor een gang naar het HJEU, dat zich vervolgens wel moest uitspreken over het PAS. Dat was dus bijvangst en dat maakt dat de uitspraak een disproportioneel grote impact op de Nederlandse samenleving heeft. Ook zou Nederland niet het eerste land zijn dat Europese regels aan de laars lapt, de Grieken doen al decennia niet anders. Daarom, gewoon lekker doorbouwen en intussen uitzoeken hoe het zit met dat PAS. De bijdrage van de bouw aan de totale uitstoor van NOx was al minimaal.

Bent u een beetje boos op het duo en wilt u ze terugpakken? Dat kan. Vollenbroek pleegt namelijk herhaaldelijk economische delicten, door de jaarcijfers van zijn bv te laat in te leveren. Daar zou hij een flinke boete voor kunnen krijgen. Wie doet er even aangifte?


Het is natuurlijk flauw om zo te gaan zitten muggeziften, maar bij iemand die er zo de broek van vol heeft om op elke juridische slak zout te leggen is het weer wel terecht.

Al met al is er geen stikstofcrisis, Nederland is al hartstikke goed bezig. We hebben een bureaucratiecrisis.

Tue, 01 October


NVWA mag boete uitdelen bij pootgoedfraude

26-08-2019 - 0 reacties Met het wetsvoorstel Plantgezondheidswet krijgt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) extra middelen tegen pootgoedfraude. Naast het bestaande strafrechtelijke handhavingsinstrument wordt het mogelijk een bestuurlijke boete op te leggen.


Boete voor Kraft Foods en Mondelez International voor manipulatie graanprijzen

17-08-2019 - 0 reacties Een boete van 16 miljoen dollar is door het Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission opgelegd aan Kraft Foods en Mondelez International. Dit vanwege de manipulatie van graanprijzen in 2011.