Voedselproducenten

Al het Voedselproducenten nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Voedselproducenten nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Voedselproducenten nieuws

42.000 kilo aan soep, bami, en andere verse producten over, 'Weggooien? Nooit.'

20-03-2020 - 0 reacties Sinds de coronavirusuitbraak hebben veel ondernemers in horeca en voedselproductie nog geen moment stilgezeten. Om te voorkomen dat er binnenkort duizenden kilo's voedsel in de de vuilnisbak belanden en horecabedrijven massaal failliet gaan, bedenken restaurants en leveranciers creatieve oplossingen.
Sinds dit weekend hebben zich al 1300 nieuwe restaurants aangemeld bij Thuisbezorgd, waardoor ze toch nog omzet kunnen draaien.Voor de voedselproducenten is het wat lastiger om het eten aan de man te brengen.
Ad van Olphen is directeur van Henri, een bedrijf dat levert aan onder meer NS-stations, Schiphol en scholen. Momenteel heeft hij 42.000 kilo aan soepen, sauzen, stamppotten, bami, visschotels en andere verse producten over. Van Olphen: "Vreselijk. Als ik hier nu rondloop, doet dat echt pijn. Weggooien? Never nooit", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.
Schappelijk prijsje
Tientallen andere horecaleveranciers hebben hetzelfde probleem. Een aantal heeft snel een nieuwe website in de lucht gebracht: etenover.nl. Leveranciers kunnen op die site aangeven wat ze in voorraad hebben en consumenten kunnen dan soep of ander eten bestellen.
Van Olphen: "Tegen een schappelijk prijsje. Zo hopen we van de voorraad af te komen. En als we met bepaalde producten tegen de einddatum zitten, gaat het voedsel naar de voedselbanken."
'Steun de lokale melkboer'
In Amsterdam hebben een bakker, een melkboer, een boerderij, een worstenmaker en een restaurant de handen ineengeslagen om Support your locals op te richten. Op hun website kun je een doos met verse producten bestellen en zo lokale ondernemers steunen.
Samuel Levie, oprichter van worstenmaker Brandt & Levie, bedacht het platform afgelopen zondag, om het verlies voor de horeca enigszins op te vangen. Levie: "Het loopt storm, we hebben in twee dagen al 1200 pakketten verkocht. Ik had nooit verwacht dat we de omzet die we mislopen enigszins zouden goedmaken."
Bekijk het hier:
In steden als Utrecht, Rotterdam en Haarlem komen mensen met vergelijkbare initiatieven. Iedereen die dit ook wil opzetten, mag bij Support your locals aankloppen. "Wij hebben een pakket met informatie hoe je dit kunt opzetten, dat delen we met wie wil."
Tegoedbon
Lot van Beek zat door de corona-crisis noodgedwongen thuis en wilde als grafisch ontwerper graag haar steentje bijdragen. Dus bedacht ze een tegoedbonnensysteem, voor de horeca en andere mkb'ers, om zo de financiële druk wat uit te smeren.
Van Beek: "Op mijn LinkedIn-oproep kwamen veel positieve reacties, heel veel mensen boden aan om te helpen. Nu zitten we met zo'n zes man allemaal vanuit huis de webapplicatie Tegoedje.nu te bouwen."
Ondernemers kunnen straks via een tegoedbon hun diensten voor in de toekomst verkopen, zodat als de economie weer draait mensen hun bonnen kunnen inleveren. Als het af is, gaan de makers eruit als middleman. De betalingen verlopen via de webapplicatie.
Door de vingers zien
Al die lokale initiatieven zijn goed, maar er moet ook vanuit de overheid een structurele oplossing komen, zegt Jan Willem Grievink, directeur van FoodService Instituut Nederland. Hij oppert drie oplossingen.
Ten eerste moeten de groothandels iedereen kunnen toelaten, ook mensen zonder een pasje. Dat gebeurt inmiddels langzaamaan. Daarnaast moeten fabrikanten de mogelijkheid hebben om voedsel direct aan de consument te verkopen - daar kleven nu te veel voorwaarden aan. Als laatste hoopt hij dat de supermarkten kunnen helpen met het verkopen van het overtollig voedsel.
Grievink: "Mensen zijn nou eenmaal gewend om hun eten te halen in de supermarkt, dus dat is de beste plek om het te verkopen. Ik denk dat de supermarkten het wel willen, maar er nu met hun eigen drukte niet aan toekomen. De overheid kan hierin helpen."


Low Food Lab wil voedselsysteem ‘gastronomisch’ verbeteren

03-12-2019 - 0 reacties Bericht:

Platform – De Low Food beweging, een initiatief van de foodprofessionals Joris Bijdendijk, Samuel Levie en Joris Lohman – wil de komende jaren met chefs, boeren, voedselproducenten en wetenschappers onderzoeken welke gastronomische oplossingen er zijn voor ons voedselsysteem. De beweging heeft daarvoor het Low Food Lab opgezet.


Foto's:


Voedseluitdagingen in de polder

11-10-2019 - 0 reacties Vereniging FlevoFood hield tijdens de Dutch Food Week een tour langs voedselproducenten rondom Lelystad. De aandacht ging vooral uit naar meer bekendheid van lokale producten, het maken van minder voedselkilometers en de vermindering van voedselverspilling.


Column: Van voedselproducent naar opgejaagd wild

25-09-2019 - 0 reacties Je zou je langzamerhand opgejaagd willen noemen. De jacht op voedselproducenten is geopend, het stropen in de nachtelijke uren iş niet meer nodig; we zijn nu echt vogelvrij verklaard en er mag ongelimiteerd geschoten worden.


VVD Helma Lodders - Vragen over de verkoop van kadavers vanuit vrachtauto's tijdens het Offerfeest

12-08-2019 - 0 reacties Een politie-eenheid regio Den Haag twitterde dat vanwege het Offerfeest het veel kan voorkomen dat er kadavers vanuit vrachtauto’s worden verkocht. Zij roepen op om geen contact te zoeken met de politie omdat het een legale actie is. Veel mensen reageren boos en zijn verontwaardigd, en dat snap ik heel goed. Samen met mijn collega Antoinette Laan heb ik om opheldering gevraagd. Voedselproducenten moeten, terecht, aan de strengste voorwaarden voldoen. Regels zijn regels en die gelden voor iedereen! Er zou sowieso een controle moeten plaatsvinden waar dit vlees vandaan komt. Het onverdoofd slachten van dieren buiten een slachthuis is verboden en strafbaar. En de regels rond voedselveiligheid dienen nageleefd te worden. Het kan niet zo zijn dat er lokaal andere regels zijn. En zou een slager zijn kadavers op een drukke zaterdag ook uit de vrachtwagen mogen verkopen? Ik denk dat hij daar geen toestemming voor krijgt. Dat is meten met twee maten en niet toegestaan.


Startschot eenduidige aanpak voor meer consumptie alternatieve eiwitten

29-05-2019 - 0 reacties De consument stapt nog niet massaal over op alternatieven voor dierlijke eiwitten, ondanks de inzet van veel partijen, zoals cateraars, retailers en voedselproducenten. Wageningen Economic Research organiseerde op 9 mei een round table om te verkennen hoe bedrijfsleven, overheid en wetenschap samen tot een eenduidige aanpak kunnen komen om consumenten te bewegen die stap wel te maken.


Rabo en Rens samen voorwaarts in voedsel

05-04-2019 - 0 reacties Rabobank lanceert samen met Rens Kroes ‘Food Forward’. De bank en de influencer willen consumenten en voedselproducenten inspireren om duurzamere keuzes te maken in hoe we met ons eten omgaan. Voor elke Nederlandse regio apart.


Column: voedingsindustrie onderschat criminele risico's

21-02-2019 - 0 reacties Voedselproducenten zijn een aantrekkelijk doelwit voor afpersers en voedselterroristen. Hun producten bereiken namelijk grote aantallen consumenten. En aanval kan leiden tot enorme schade voor consumenten en voor het bedrijf zelf. Deze grote impact maakt een bedrijf kwetsbaar.


Bomech bemestingssysteem succesvol op “Grüne Woche” Berlijn

24-01-2019 - 0 reacties De “Internationale Grüne Woche” (afgekort IGW) vond dit jaar in januari voor de 84ste keer in Berlijn plaats. Het is een unieke en internationale tentoonstelling voor voeding, land- en tuinbouw. De IGW is het startpunt voor de “Global Forum for Food and Agriculture” (kortweg GFFA), het wereldforum voor voedsel en landbouw. Meer dan 80 internationale ministeries en voedselproducenten komen hier samen om te laten zien wat de fascinerende werelden van land- en tuinbouw, eten en drinken te bieden hebben. Hier vinden tradities en innovaties elkaar, wordt er gekeken naar hernieuwbare grondstoffen…


Horecava 2019: Hoe zit het met suiker en zout reductie? (video)

15-01-2019 - 0 reacties In Amsterdam was vorige week de Horecava. De vakbeurs voor de Horeca werd gehouden van zeven tot en met tien januari in de RAI. VMT was aanwezig en sprak met verschillende voedselproducenten over suiker en zout reductie.


Trending in food 2019: Kwaliteit staat voorop

18-12-2018 - 0 reacties Tomaso Della Vedova, Endress+Hauser: ‘Meetinstrumentatie bewaakt ons voedsel’. Endress+Hauser ziet dat voedselproducenten zich graag focussen op het primaire proces. “Maar om de hoogste kwaliteit te leveren zijn ook andere zaken belangrijk, zoals het ontwerp van de installatie, het onderhoud en de kalibratie van meetinstrumentatie”, zegt Tomaso Della Vedova. “Daarom is het goed om dat over te laten aan externe experts.”


Trending in food 2019: Kwaliteit staat voorop

14-12-2018 - 0 reacties Tomaso Della Vedova, Endress+Hauser: ‘Meetinstrumentatie bewaakt ons voedsel’. Endress+Hauser ziet dat voedselproducenten zich graag focussen op het primaire proces. “Maar om de hoogste kwaliteit te leveren zijn ook andere zaken belangrijk, zoals het ontwerp van de installatie, het onderhoud en de kalibratie van meetinstrumentatie”, zegt Tomaso Della Vedova. “Daarom is het goed om dat over te laten aan externe experts.”


Wat is de impact van de Brexit op herkomstlabeling?

06-12-2018 - 0 reacties Er bestaan veel zorgen over de invloed die de Brexit heeft op de voedingsindustrie. Professor Iain Fraser van de Universiteit Kent keek naar de invloed van de Brexit op etikettering voor de Britse landbouw en de voedselproducenten. Daarbij richt hij zich specifiek op de vermelding van het land van herkomst (COO – Country of Origin).


Regels voor industriekip nekken kleine producent: ‘Straks hebben we nog maar één soort kip’

19-07-2018 - 0 reacties Kleine voedselproducenten van oer-Hollandse specialiteiten raken in de knel, waarschuwt chef-kok Joris Bijdendijk. De regelgeving is te veel afgestemd op de industrie. ‘Straks hebben we nog maar één soort kip en smaken alle kazen hetzelfde.’ Dus gaat hij donderdag het gevecht aan met minister Schouten van Landbouw.


‘Belgische voedselproducenten ontwijken FAVV met controles in buitenland’

28-03-2018 - 0 reacties In België ligt de voedselveiligheidsautoriteit FAVV onder vuur als gevolg onlangs aan het licht gekomen vleesfraudes. Deze week ontstond er opnieuw onrust rond het FAVV: voedselbedrijven omzeilen voedselagentschap via buitenlandse labo's, meldt De Morgen. Toch is er niets aan de hand volgens de Belgische autoriteit.


Potocnik hoopt dat landbouwforum verandering inzet

27-03-2018 - 0 reacties Naar geen enkel ander landbouwevenement komen zoveel hoogwaardigheidsbekleders als naar het Forum for the Future of Agriculture. Europees landbouwcommissaris Phil Hogan tekent er ieder jaar present. Zijn voormalige collega Janez Potocnik, die milieucommissaris was tot 2014, is de voorzitter van het evenement. Hij hamert op de ecologische problemen en de nood aan een radicale verandering van het voedselsysteem. De Jordaanse koningin Noor Al Hussein mocht de spits afbijten met een warm pleidooi om de rol van vrouwen te versterken. In ontwikkelingslanden zijn zij de belangrijkste voedselproducenten.


Fagen specifiek wapen tegen listeria

18-02-2018 - 0 reacties Voedselproducenten beschikken over een nieuw biologisch wapen in de strijd tegen onvermijdelijke pathogenen: fagen. Hun hygiënemaatregelen en HACCP-systeem blijken niet meer afdoende om bijvoorbeeld een listeriabesmetting het hoofd te bieden. Nu kunnen ook fagen worden ingezet. Dit artikel is verschenen in VMT 2 van 16 februari 2018.


‘Transparantie over de herkomst van voedsel slecht voor de EU’

17-12-2017 - 0 reacties Onder het mom van transparantie verplicht Italië vergaande vermeldingen op voedseletiketten. Protectionisme en slecht voor de EU, zegt FoodDrinkEurope (FDE), de Europese bond van Voedselproducenten.


Matchmaking met Braziliaanse voedselproducenten

13-09-2017 - 0 reacties Bent u actief in de voedselretail? En bent u geïnteresseerd in inkoop, verwerking, verpakking of distributie van typisch Braziliaanse producten voor de Europese markt? Kom dan naar het matchmaking-evenement op 4 oktober 2017.


Analyse: TK-debat fipronil belangrijk signaal voedselproducenten

28-08-2017 - 0 reacties Als het Algemeen Overleg over fipronil in eieren tussen vaste Tweede Kamer commissie Economische Zaken en minister Schippers (VWS) en staatssecretaris Van Dam (EZ) een ding heeft bevestigd, dan is het wel dat leghennenhouders zelf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de door hen geproduceerde eieren. Welke lessen moeten fabrikanten van voedingsmiddelen hieruit trekken, willen zijzelf niet in een vergelijkbare situatie terecht komen?