Voedselverspilling

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Voedselverspilling. Voedselverspilling is een van de 16277 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Voedselverspilling nieuws

Nieuw rapport legt wereldwijd actieplan neer voor koolstofneutrale land- en bosbouwsector in 2040

21-10-2019 - 0 reacties Met het behoud en de aanplant van bossen, duurzaam houtgebruik, het verminderen van voedselverspilling en duurzame intensivering van de landbouw, kunnen de wereldwijde land- en bosbouwsector in 2040 koolstofneutraal zijn en voor 30% bijdragen aan de Parijs-doelen. Dat concludeert een internationaal team van onderzoekers in een nieuwe studie verschenen in Nature Climate Change. Met name China, Brazilië, Indonesië, de Europese Unie, India en de Verenigde Staten kunnen een substantiële bijdrage leveren.


Voedseluitdagingen in de polder

11-10-2019 - 0 reacties Vereniging FlevoFood hield tijdens de Dutch Food Week een tour langs voedselproducenten rondom Lelystad. De aandacht ging vooral uit naar meer bekendheid van lokale producten, het maken van minder voedselkilometers en de vermindering van voedselverspilling.


Nederlanders op koers in strijd tegen voedselverspilling

03-10-2019 - 0 reacties Nederlanders zijn thuis minder voedsel gaan verspillen. In 2019 verspilden Nederlanders 34,3 kilo eten per persoon; bijna 7 kilo minder dan in 2016. Ook is er minder drinken weggespoeld via de gootsteen en het toilet. Daarmee ligt Nederland op koers voor het behalen van het doel: een halvering van de voedselverspilling in 2030. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) reageert verheugd en denkt dat de toegenomen aandacht voor voedselverspilling zeker een rol heeft gespeeld bij de daling.


Kraanwaterdag, microplastics in je thee en AH tegen voedselverspilling

26-09-2019 - 0 reacties Ondertussen vertelt het verhaal van de dag door onze lens: voeding, gezondheid, landbouw, levensmiddelenmarketing, voedselpolitiek en aan landgebruik gerelateerde energie- en watervraagstukken – waar nodig tot op (geo)politieke schaal.


Een schrompelige paprika verkoopt prima als belegen blondine

25-09-2019 - 0 reacties Een gebutste banaan, een paar rimpeltjes op de paprika. Consumenten hebben al snel de neiging om versproducten die er niet meer perfect uitzien, weg te gooien. Om dit soort voedselverspilling tegen te gaan moeten we ‘oude’ versproducten humaniseren. Dat stelt een nieuwe studie.


Zeven miljoen extra tegen voedselverspilling; geen weggegooid geld

23-09-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

In de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is ruim aandacht voor voedselverspilling.


Finse supermarkt start ‘Happy hour’ tegen voedselverspilling

10-09-2019 - 0 reacties De Finse supermarktketen S-market kent sinds kort een ‘happy hour’. Vanaf 21.00 uur 's avonds verlaagt de super in al zijn 900 filialen de prijzen van het totale aanbod dat tegen zijn houdbaarheidsdatum loopt met maar liefst 60%.


Voedselverspilling als koopjesjacht en publiekstrekker: het kwartje van Lidl

29-08-2019 - 0 reacties Vanaf vandaag mag je bij Lidl alle producten met een ‘Verspil mij niet, ik ben nog goed’-sticker meenemen voor 25 eurocent. Het is een drastische én commercieel geraffineerde manier om voedselverspilling tegen te gaan.


Actie-agenda om voedselverspilling en -verliezen rond 2030 te halveren

29-08-2019 - 0 reacties Hoe kunnen we jaarlijks 1,3 miljard ton voedselverspilling en verliezen in de wereld terugdringen? Nieuw onderzoek van vooraanstaande voedsel- en landbouworganisaties geven in het rapport 'Reducing food loss and waste: Setting a global action agenda' aan hoe de verloren kost en verspilling tegen te gaan. Zij presenteren een wereldwijde actieagenda om voedselverlies en -verspilling rond 2030 te halveren.


Britten vinden hennenei uit tegen voedselverspilling

21-08-2019 - 0 reacties Bij de Britse supermarktketen Waitrose zijn sinds vorige week henneneitjes te koop. Vier eitjes in een doosje voor £1,99, zo'n €2,18. Dat is best fors aan de prijs, voor eitjes die anders weggegooid zouden worden. Voor die prijs koop je er bij Albert Heijn 10.


1 miljoen maaltijden gered via Too Good To Go-app

15-08-2019 - 0 reacties
Originele beschrijving

Sinds 22 januari 2018 gaat Too Good To Go effectief de strijd aan tegen voedselverspilling in Nederland.


Anti-bederfsticker houdt schimmels op fruit in bedwang

28-06-2019 - 0 reacties Een sticker die het rottingsproces van fruit tot 2 weken vertraagt. Een Leuvens biotechteam en de Amerikaanse start-up Stixfresh hopen daar voedselverspilling mee te verminderen.


Gentech en plastic kunnen voedselverspilling terugdringen, maar de consument wil dat niet

20-06-2019 - 0 reacties Jaarlijks gooit elke Nederlander gemiddeld €150 aan goed voedsel weg. Dat is de waarde van meer dan een maand aan voeding. De overheid investeert tussen 2018 en 2021 €7 miljoen om voedselverspilling bij zowel bedrijven als bij consumenten te verminderen.


POV: ‘Zet varkens in tegen voedselverspilling’

31-05-2019 - 0 reacties Het varken is bij uitstek een kringloopdier en moet benut worden bij de strijd tegen de voedselverspilling. „Het varken is één van de weinige dieren die overweg kan met resten van voedingsproducten voor humane consumptie."


Varkens inzetten tegen voedselverspilling

31-05-2019 - 0 reacties Het varken weer benutten tegen voedselverspilling. Dat stelt voorzitter Linda Janssen van Producenten Organisatie varkenshouderij (POV) voor. De overheid moet dan wel eerst het nuttig gebruik van etensresten mogelijk maken. Nu is dat verboden.


Dynamisch afprijzen moet voedselverspilling verminderen

21-05-2019 - 0 reacties Albert Heijn (AH) start een proef met het dynamisch afprijzen van producten met een korte houdbaarheidsdatum. De supermarktgigant hoopt zo dat de producten nog sneller verkocht worden en het bijdraagt aan minder voedselverspilling.


Bij ‘dynamic pricing’ helpt zelfs het weer mee voedselverspilling te verminderen

20-05-2019 - 0 reacties


In de Spiegel: studente en onderneemster Isis de Wit

17-05-2019 - 0 reacties Als student is het nog best lastig om duurzaam te leven. Maar daar waar het kan doe ik mijn best. Op school is er ook veel aandacht voor dit thema, bijvoorbeeld over voedselverspilling.


Voedselverspilling is een ‘ecologische, economische en morele ramp’

14-05-2019 - 0 reacties


'Kansen op energie besparen vaak onbenut'

01-05-2019 - 0 reacties Wat kan de voedingsmiddelenindustrie doen om energie te besparen of voedselverspilling tegen te gaan? Met deze vraag bezocht VMT op 19 maart de vakbeurs Aqua Nederland in Gorinchem. Vijf standhouders gaven antwoord, ieder vanuit hun eigen expertise. Dit artikel is verschenen in VMT 4 van 19 april 2019.