Storm

Volg al het nieuws over Storm, een van de 18179 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Storm nieuwsbrief.

Storm nieuws

Bizar record: Enorme hagelstenen tijdens zware storm Australië ‘zo groot als grapefruits’

20-10-2021 - 0 reacties Zo groot had Australië ze nog nooit gezien. Tijdens een zware storm in Queensland werden de inwoners overvallen door gigantische hagelstenen. Een daarvan bleek maar liefst 16 centimeter groot, een nieuw record.


Kersentelers Hans en Jans zijn deel van hun oogst kwijt door storm

19-06-2021 - 0 reacties Ontsteltenis bij fruittelers in de Betuwe. De storm van gisteren heeft zó veel schade veroorzaakt, dat sommigen hun hele oogst in het water zien vallen. Een eerste telling levert in totaal al 2,5 miljoen euro schade op. "Het lijkt wel of er een tornado is geweest", zegt Robbie Gennissen.


Vier loeizware hoogspanningsmasten waaien om, hoe kan dat nu gebeuren?

19-06-2021 - 0 reacties In Oosterwolde (gemeente Oldebroek) gingen vrijdagavond vier hoogspanningsmasten naar de grond. Dat kwam door de extreme storm. Een hoogspanningsmast heeft een gewicht van 40.000 kilo. En toch valt zo'n mast om bij extreem weer, hoe kan dat?


Toch reactie Glastuinbouw Nederland op recente berichten over arbeidsmigranten

05-05-2021 - 0 reacties De afgelopen dagen was er in diverse media weer volop aandacht voor arbeidsmigranten. Vaak niet bijster positief, zo merkt Peter Loef van Glastuinbouw Nederland op. Hij geeft aan dat men hierdoor voor het dilemma staat: laat je de storm overwaaien, of ga je toch reageren? In een bericht op de website van…


Van sneeuw naar zon naar hagel naar ijs: waar komt dit wisselvallige weer vandaan?

06-04-2021 - 0 reacties Waar de een vandaag wakker werd met een laagje sneeuw in de tuin, werd de ander wakker met een streepje zon in het gezicht. Het weer is momenteel erg wisselvallig en lijkt te wisselen tussen typisch winter- en lenteweer. Is dat nou zo bijzonder, of valt het wel mee?
Laten we beginnen met een uitleg over wat er precies met het weer aan de hand is. We hebben nu te maken met een lagedrukgebied boven het noorden van Scandinavië, legt NOS-weervrouw Willemijn Hoebert uit. "Bij een lagedrukgebied waait de wind tegen de klok in. Daarom waait de wind vanaf de Noordpool nu om dat lagedrukgebied naar het zuiden. En daar liggen wij toevallig."
Op dit moment is het nog heel koud in de gebieden rond de poolstreek. Daarom is Nederland terechtgekomen in een krachtige noordwestelijke stroming met hele koude lucht. Veel kouder dan gemiddeld. "In deze periode is het gemiddeld tussen de 11 en 14 graden." In die koude lucht ontstaan continu buitjes met hagel en sneeuw. Tegelijkertijd is de zon al heel krachtig. "Dus als die buien dan voorbij zijn en de lucht opentrekt, is het contrast heel groot, want dan voelt het opeens weer als lente", zegt Hoebert.
Gisteren was het weer wisselvallig, maar vandaag ook. Gisteren sneeuwde het in Leeuwarden, maar ook vandaag zijn er weer ongelukken door gladheid:
Maar hoe bijzonder die wisselvalligheid ook voelt, uniek is dit weer voor deze tijd van het jaar niet. "Ze zeggen niet voor niets: april doet wat 'ie wil. April is altijd een wisselvallige maand geweest, met daarin ook kans op gladheid. De afgelopen drie jaar hebben we toevallig een aprilmaand gehad die soms meer op de zomer leek, daarom is ons gevoel bij april waarschijnlijk nu wat veranderd."
Daarnaast zal het contrast ook groter lijken omdat vorige week nog temperaturen van meer dan 20 graden werden gemeten.
Ook de rest van de dag en morgen zal je nog een paraplu en zonnebril moeten meenemen. In de nacht kan er zelfs een aantal centimeter sneeuw vallen. "In de nacht krijgen we vanuit het noorden te maken met een neerslaggebied. Dat zien we in de kustgebieden vooral terug als regen, maar dieper landinwaarts valt er sneeuw. Misschien wel een paar centimeter, daarom kan het een paar uur wit zijn in de nacht."
Maar omdat het in de loop van ochtend iets minder koud wordt en het gaat regenen, zal het niet heel lang wit blijven. Ook morgen wordt het wisselvallig en wordt de zon afgewisseld met buitjes. Maar omdat de temperatuur iets hoger ligt, is er iets minder sprake van sneeuw en hagel.
Wel gaat de wind weer aantrekken, net als gisteren. In het noordwestelijke kustgebied worden windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur verwacht. "Het gaat flink doorwaaien, en wordt ook echt wel even guur", zegt Hoebert.
Gisteren waaiden al strandhuisjes in zee tijdens een storm aan de Noordzeekust:


Winters weer met storm en sneeuw op Tweede Paasdag

05-04-2021 - 0 reacties Het hing al even - letterlijk - in de lucht, maar vanochtend kwam er in het Waddengebied en de rest van de noordelijke provincies dan daadwerkelijk sneeuw uit de lucht. Daarmee heeft Nederland voor het eerst sinds jaren een witte Pasen. De laatste keer was in 2013. In de loop van de dag volgt ook de rest van het land.


Eerste officiële storm van 2021, vooral verkeer heeft last

11-03-2021 - 0 reacties De eerste officiële storm van dit jaar is een feit. Volgens Buienradar werd tussen 09.00 en 10.00 uur een uur lang windkracht 9 gemeten.


Eerste storm van 2021 komt eraan: windstoten tot wel 100 kilometer per uur

09-03-2021 - 0 reacties Waar we twee weken geleden nog konden genieten van fraai lenteweer, lijkt dat voorlopig niet meer aan de orde. Sterker nog: de eerste storm van het jaar nadert Nederland. Morgen krijgen we al te maken met stevige windstoten, maar donderdag gaan de weergoden pas echt los en worden windstoten tot wel honderd kilometer per uur verwacht.


Hagelschade sneller in beeld dankzij machine learning

15-02-2021 - 0 reacties Om sneller inzicht te krijgen in schade na een grote storm of fikse hagelbui, zet financiële dienstverlener Achmea machine learning in. Met de IT-oplossing ‘Skye’ worden luchtfoto’s van schade aan tuinbouwkassen beoordeeld met een TensorFlow-model.


KNMI geeft zondag code geel af voor hele land vanwege storm Bella

27-12-2020 - 1 reacties Het KNMI heeft voor zondag voor heel Nederland code geel afgegeven in verband met storm Bella, een depressie boven de Britse eilanden die ook in Nederland voor onstuimig weer zorgt.


De nertsenfokkerij in Nederland; verguisd, verketterd, succesvol

13-12-2020 - 0 reacties HELMOND/EINDHOVEN - Het coronavirus heeft een vroegtijdig einde gemaakt aan de Nederlandse nertsenhouderij. De fokkers lagen decennialang in het oog van de storm, maar groeiden desondanks uit tot de derde pelzenproducent ter wereld. Kroniek van een omstreden sector.


Uitbraak vogelgriep in Groningen lijkt onvermijdelijk; honderden dode vogels in Friesland

06-11-2020 - 0 reacties In de provincie Groningen zijn tot nu toe weinig dodelijke slachtoffers van de vogelgriep gevonden. Waarschijnlijk gaat het om stilte voor de storm.


Tegenstanders Drents windmolenpark vangen opnieuw bot bij rechter

22-10-2020 - 0 reacties De rechter in Assen heeft een groep tegenstanders van een windmolenpark in Drenthe niet-ontvankelijk verklaard in het kort geding dat ze hadden aangespannen. Ze voldeden niet aan de formele eisen om hun zaak verder te behandelen.
De actiegroep Platform Storm vroeg de rechter in het kort geding om de aanleg van het windmolenpark Drentse Monden stil te leggen. Ze hebben een waslijst van bezwaren tegen de windmolens, zoals verstoring van rust, geluidsoverlast en aantasting van de natuur.
In februari 2018 had de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, geoordeeld dat de bouw mocht doorgaan. Daarmee leek het einde van tien jaar procederen door de tegenstanders bereikt.
Maar ze putten afgelopen zomer hoop uit een uitspraak van de Europese rechter over een aantal windmolens in België. Het Europees Hof van Justitie zei dat er strenge milieu- en gezondheidsnormen op windparken van toepassing zijn. Die strenge regels zijn niet in Nederland toegepast, waarop Platform Storm eiste dat ook de Nederlandse vergunningen in de prullenbak verdwijnen en dat de bouw moet worden stilgelegd.
De rechter in Assen heeft daar geen uitspraak over gedaan, omdat hij de eisers niet-ontvankelijk verklaart. Platform Storm beraadt zich op verdere stappen. "We menen dat die situatie niet kan en mag voortduren en zullen dus niet in deze situatie berusten."


Storm op komst: het stille oktoberweer is na vandaag even voorbij

20-10-2020 - 0 reacties Het stille oktoberweer is na vandaag even voorbij. Het gaat regenen en flink waaien. Er is zelfs kans op storm. En die winterjas? Hang die nog maar weer even in de kast: het wordt 20 graden.


Jan Terlouw: 'Corona is vlaagje, opwarming aarde is storm'

24-09-2020 - 0 reacties FRANEKER - De coronapandemie is een vlaagje, een zuchtje, in vergelijking met de storm die onze kinderen te wachten staat door de opwarming van de aarde.


Al 48 jaar in de aardbeien maar Gerrit kan nog wat leren van zijn zoon

17-09-2020 - 0 reacties In 1972 begon Gerrit Bronsink met zijn eerste aardbeienplanten. Als jonge ondernemer (hij was 12 jaar oud) kon hij zijn eerste aardbeien verkopen aan de lokale groenteboer. De storm van 1993 maakte bijna een einde aan de aardbeientuin. "We zaten in zak en as en overwogen een bordje 'te koop' in de tuin…


Storm Francis zorgt voor overlast

26-08-2020 - 0 reacties De brandweer in diverse kustregio’s is sinds dinsdagavond op verschillende plekken druk in de weer vanwege storm Francis, die vooral in het westen en noordwesten huishoudt. Vooral in de regio Haaglanden is de brandweer er druk mee: daar zijn volgens een woordvoerder sinds dinsdag 21.00 uur tot en met woensdagochtend 100 tot 150 meldingen van stormschade behandeld. „We zijn er nog wel even mee bezig.”


Het loopt nog niet storm, maar zonnepark in Waalwijk komt er

05-08-2020 - 0 reacties WAALWIJK - Het aantal deelnemers aan het project valt nog tegen, toch komt het nieuwe zonnepark in Waalwijk er. De coöperatie LangstraatZon gaat subsidiegelden gebruiken om het plan alsnog van de grond te krijgen. De aanleg van het grote zonnepark begint in september.


Gratis een gloednieuwe elektrische Renault? Het kan in Duitsland

15-07-2020 - 0 reacties Duitsland heeft de subsidiekraan voor elektrische auto's zo ver opengedraaid, dat het inmiddels mogelijk is om gratis een nieuwe Renault Zoe te rijden. Het maandelijkse leasebedrag komt overeen met de subsidie die aangevraagd kan worden. Een dealer adverteert dan ook met gratis auto's en het loopt storm.


Lokaal fikse regenval zet Poolse percelen blank

23-06-2020 - 0 reacties Zware regenval met lokaal storm en hagel houden flink huis in delen van Polen. De buien hebben een zeer lokaal karakter maar zorgen wel voor schade. Bijna heel het land heeft inmiddels een aardige hoeveelheid regen verzameld.