Oranje

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Oranje. Oranje is een van de 15951 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Oranje nieuws

Storm Ciara blijkt nog krachtiger: windkracht elf

09-02-2020 - 0 reacties De zuidwesterstorm Ciara zorgt door het hele land voor schade. De ANWB adviseert reizigers niet meer de weg op te gaan. In het hele land geldt de zogenoemde code oranje.


Ciara is nu officieel een storm (en zo spreek je die naam uit)

09-02-2020 - 0 reacties De zware storm Ciara trekt zondagmiddag en -avond over Nederland, met windstoten van zeker 100 tot 120 kilometer per uur. Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor het hele land.


Tulpenvlag siert komend tulpenseizoen

05-12-2019 - 0 reacties Komend tulpenseizoen wordt de tulpentijd extra onder de aandacht gebracht door Tulpen Promotie Nederland (TPN) met een speciale tulpenvlag. Tulpen Promotie Nederland hoopt dat alle straten en winkels met deze vlag in het tulpenseizoen oranje kleuren. Oranje, als trots symbool van de tulp en Nederland.…


Verbod op pulsvisserij leidt tot meer plastic in zee

30-11-2019 - 0 reacties Het Europese verbod op pulsvisserij leidt niet alleen tot een inkomstenderving bij vissers. Ook de hoeveelheid plastic die in zee belandt neemt door het verbod toe. Dat komt omdat vissers nu noodgedwongen weer sleepnetten moeten gebruiken.
Om te voorkomen dat de 'ouderwetse' netten snel slijten, gebruiken vissers blauwe of oranje kunststofvezels. Maar naar schatting de helft van dat plastic 'vispluis' komt vroeg of laat als afval in zee terecht. Het meeste blijft achter, soms belandt het op het strand terecht, zegt Erik van Uffelen van cultuurorganisatie Centree in Zierikzee.
Noodkreet van de zee
Van Uffelen coördineerde vandaag een landelijke opruimactie van vispluis. Ruim dertig vrijwilligers verzamelden vispluis op een aantal stranden. Met het opgeruimde spul wil Centree een kunstwerk maken in de vorm van een hand, die de noodkreet van de zee moet symboliseren.
Als het aan hem ligt, maakt het kunstwerk consumenten bewust van de gevaren voor de natuur van vispluis. "Want we ruimen het hier nu wel op, maar daarmee stoppen we vervuiling niet", zegt hij bij Omroep Zeeland.
Op dit moment wordt naar schatting 125.000 kilo vispluis verkocht in Nederland en België. De verkoop neemt toe, nu steeds meer vissers teruggaan naar het gebruik van sleepnetten. "We zien in de cijfers nu al dat er een stijging is te zien in de verkoop", aldus Van Uffelen.
Duurzaam alternatief
Hij wijst erop dat er duurzame alternatieven zijn voor het gebruik van vispluis. "Maar die zijn duurder. Dus als consumenten bereid zijn meer te betalen voor de vis, is dat al een deel van de oplossing."


Malieveld loopt vol voor bouwprotest: 'Veel mensen met oranje vesten'

30-10-2019 - 0 reacties Het Malieveld in Den Haag is vol. Door de komst van duizenden demonstranten en de meegebrachte bouwvoertuigen passen er geen nieuwe voertuigen meer bij.


Koffie en broodjes: protestboeren krijgen warm onthaal in Noordwijk

26-10-2019 - 0 reacties De eerste boeren zijn aangekomen bij het Hotel van Oranje in Noordwijk voor opnames in het programma Business Class van Harry Mens. Gisteravond kondigden ze aan zendtijd te eisen in het programma voor 'een eerlijke, begrijpelijke boodschap'. Inmiddels zijn er 50 trekkers aangekomen.


Boeren met open armen ontvangen bij tv-programma Harry Mens

26-10-2019 - 0 reacties Zo'n honderd boeren van actiegroep Agractie hebben zich vanochtend verzameld bij Hotel van Oranje in Noordwijk. Ze wilden de locatie bezetten om zendtijd te eisen bij de opname van het tv-programma Business Class. Presentator Harry Mens verwelkomde de boeren. "Dit is toch heerlijk. Ik vind het een feest. Dit is goed voor de kijkcijfers."

Waarom de boeren specifiek aandacht in zijn programma vroegen is niet duidelijk. Vorige week waren er op zondagochtend, wanneer Business Class wordt uitgezonden, 61.000 kijkers.

"Een provinciehuis bezetten, dat begrijp ik. Daar kan je iets mee bereiken, maar wat bereik je bij mij? Een beetje zendtijd", zei Mens bij zijn ontbijt tegen verslaggever Matthijs Holtrop. "Maar ik heb begrepen dat dit programma goed bekeken wordt door agrariërs en ondernemers. We zijn redelijk rechts, en niet zo links."

Op de boulevard van Noordwijk werden vanochtend extra veiligheidsmaatregelen genomen. De boeren eisten zendtijd om "een eerlijke, begrijpelijke boodschap te brengen over stikstof". Mens was "best bereid" om ze die tijd te geven.

"Ze hebben het kennelijk thuis kennelijk niet naar hun zin op zaterdagmorgen. Wij gingen dan vroeger altijd tennissen, maar ze zijn hier van harte welkom." Hij gaf ze vijf minuten zendtijd. "De burgemeester van Noordwijk maakt zich erg nerveus, en de politie ook. Nou, ik niet."

Streekproducten
In totaal kwamen er zo'n honderd boeren naar Noordwijk. Ze hadden streekproducten als kaas, tulpenbollen en bloemen meegenomen om uit te delen. Medewerkers van Hotel van Oranje deelden broodjes en koekjes uit.
Mens kon wel genieten van alle aandacht. "Je bent al de elfde journalist vandaag", zei hij tegen Holtrop. "Dit is goed voor de kijkcijfers, en voor de cliënten die in mijn programma adverteren. Ik zou zeggen: verzin volgende week ook nog wat voor me."


Harry Mens: boeren welkom bij de opnames

26-10-2019 - 0 reacties NOORDWIJK (ANP) - Harry Mens is "best bereid" om twee boeren het woord te geven bij de opnames van zijn programma Business Class zaterdagochtend. "Ik kan best een paar minuutjes of langer voor ze inruimen." Protesterende boeren kondigden vrijdagavond aan met trekkers naar Noordwijk te gaan, waar de opnames van het programma in Hotel van Oranje plaatsvinden. Ze willen daar een verklaring voorlezen.
Het bericht Harry Mens: boeren welkom bij de opnames verscheen eerst op Nieuws.nl.


Marianne Thieme bij vertrek uit Tweede Kamer koninklijk onderscheiden

08-10-2019 - 0 reacties Voormalig fractievoorzitter Mariannne Thieme van de Partij voor de Dieren is bij haar vertrek uit de Tweede Kamer benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De Edese kreeg de Ridderorde opgespeld door Kamervoorzitter Khadija Arib.


Matthé Elema geridderd

26-09-2019 - 0 reacties Matthé Elema is woensdag 25 september tijdens zijn afscheidssymposium benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Tijdens het afscheidssymposium werd Elema verrast door bezoek van de locoburgemeester van de gemeente Westland die hem het lintje opspelde. Jarenlange inzet Elema krijgt het lintje voor


Economische missie voor Nederlandse start-ups naar Slush 2019 Finland met Prins Constantijn van Oranje

26-08-2019 - 0 reacties Bent u een innovatieve techstart-up en klaar voor de volgende stap? Wilt u zakendoen, samenwerken of contacten leggen met bedrijven en investeerders en de internationale markt verkennen? Ga dan van 20 tot en met 23 november mee met de start-upmissie naar Slush 2019. Zet uw bedrijf in de schijnwerpers op een van de grootste start-up- en techevenementen ter wereld!Het versterken van de positie van Nederlandse start-ups  en het Nederlandse start-upecosysteem is het doel van deze missie. De focus ligt op innovatieve 'tech solutions'.


Tekort aan arbeidskrachten in transportsector neemt af

09-08-2019 - 0 reacties Tekort aan arbeidskrachten in transportsector neemt af. Door de afvlakkende groei van de economie staan sommige seinen voor de sector Transport & Logistiek op oranje. De groei van de sector vlakt af, net als die van de Nederlandse economie


Boeren blussen twee akkerbranden

29-07-2019 - 0 reacties Boeren en loonwerkers hebben dit weekend de brandweer geholpen bij het blussen van twee grote branden in Drenthe en Groningen. Zondagmiddag brandde een groot deel van een perceel gerst in Oranje af. Zaterdag brak brand uit op een graanstoppel in Blijham.


Hitteplan niet meer actief

29-07-2019 - 0 reacties Het hitteplan van het RIVM is niet meer van kracht omdat het in de meeste delen van het land weer is afgekoeld. Het KNMI heeft de codes oranje en geel ingetrokken.


Boeren helpen met blussen brand op graanveld Oranje

28-07-2019 - 0 reacties In Oranje heeft vanmiddag een grote brand gewoed in een graanveld. Het vuur is inmiddels onder controle.
De brand brak rond 13.30 uur uit. Ruim een uur later kon het sein brandmeester worden gegeven, meldt RTV Drenthe. Het is niet duidelijk hoeveel schade de brand in het gebied heeft aangericht.
"Door de droogte kun het vuur zich vrij snel verspreiden", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Drenthe. "Dankzij het snelle handelen van de brandweer en de boeren was de brand snel onder controle." Volgens de woordvoerder hielpen boeren uit de omgeving met blussen.
Combine
De rook was in de verre omgeving te zien, maar leidde niet tot overlast. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk. "Mogelijk is een combine of maaidorser de oorzaak geweest, maar dat is niet met zekerheid te zeggen", aldus de woordvoerder.


Grote temperatuursverschillen, wateroverlast dreigt na recordwarme dagen

27-07-2019 - 0 reacties Na dagen met ongekende temperaturen voor Nederland, moeten we plaatselijk rekening houden met wateroverlast. Vanuit het zuidoosten trekken regen- en onweersbuien het land in die voor verkoeling zorgen, maar doordat die neerslagzone maar langzaam naar het westen beweegt, kunnen er plaatselijk tientallen millimeters regen vallen. Ook kan het hagelen en flink waaien.

De temperatuursverschillen in het land zijn groot. Vooral in de zuidelijke provincies kan het flink tekeer gaan, bij 20 tot 25 graden. Daar geldt code geel. In de rest van het land is code oranje nog van kracht. Het blijft daar droog en de zon schijnt nog volop. Op de Waddeneilanden en in Friesland en Groningen zijn de temperaturen het hoogst. Lokaal kan het daar wel 34 graden worden en is er dus nog altijd sprake van een hittegolf.
Morgen verplaatsen de buien zich waarschijnlijk naar de noordoostelijke helft van het land. Het wordt dan 21 graden in Zeeland tot 30 graden in het noordoosten. Na het weekend is het gedaan met de hittegolf en wordt nergens meer de 30 graden aangetikt. Vanaf woensdag is het 20 tot 25 graden en is de hitteperiode officieel voorbij.
In buurlanden ook onstuimig
Ook omliggende landen hebben te maken met deze opmerkelijke weersomstandigheden. Het vakantieverkeer moet daarom vandaag en morgen rekening houden met mogelijk zeer zware buien, met name in België, Luxemburg, grote delen van Frankrijk en in het westen en zuiden van Duitsland. Door regen, hagel en onweer kan de situatie op de weg plotseling verslechteren.
Het slechte weer heeft ook invloed op de Formule 1 op het circuit van Hockenheim. De de organisatie van de Tour de France heeft de voorlaatste etappe ingekort vanwege modderstromen in de Alpen.


KNMI geeft code oranje wegens extreme hitte

23-07-2019 - 0 reacties In heel Nederland, behalve in het Waddengebied, is code oranje van kracht wegens de voorziene extreme hitte. Dat maakte het KNMI dinsdagochtend bekend. In het Waddengebied geldt code geel.

Het KNMI heeft code oranje afgeven vanwege de aanhoudende extreme hitte. Voorlopig geldt de waarschuwing tot donderdagochtend 9.00 uur.

Het RIVM waarschuwt voor smog door ozon. Morgen en overmorgen kan door de hitte en de zonneschijn, onder andere in Drenthe, de lucht vervuild zijn.


Nationaal Hitteplan en code oranje

23-07-2019 - 0 reacties Vanwege de hitte de komende dagen heeft het KNMI code oranje afgekondigd en heeft het RIVM voor heel Nederland het Nationaal Hitteplan afgekondigd. Met tropische temperaturen van 30 tot 40 graden niet voor niks.


100 Fiat trekkers bij tourtocht Fiat-CNH Tractorclub

20-07-2019 - 4 reacties Meer dan honderd Fiat trekkers vandaag bij de  Fiat-CNH Tractorclub in Wezuperbrug  Hieronder de foto's en een video van het vertrek van deze oranje optocht.


Droogte alarm voor geheel Vlaanderen ingesteld

19-07-2019 - 0 reacties Akkerbouwers en veehouders in Vlaanderen hebben te maken met code oranje vanwege de droogte. Deze alarmfase is ingesteld door de zogeheten Vlaamse Droogtecommissie. Gevolg is dat de agrarische ondernemers in grote delen van Vlaanderen niet meer mogen beregenen.