Oranje

Oranje nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Oranje nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Oranje nieuws

Marianne Thieme bij vertrek uit Tweede Kamer koninklijk onderscheiden

08-10-2019 - 0 reacties Voormalig fractievoorzitter Mariannne Thieme van de Partij voor de Dieren is bij haar vertrek uit de Tweede Kamer benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De Edese kreeg de Ridderorde opgespeld door Kamervoorzitter Khadija Arib.


Matthé Elema geridderd

26-09-2019 - 0 reacties Matthé Elema is woensdag 25 september tijdens zijn afscheidssymposium benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Tijdens het afscheidssymposium werd Elema verrast door bezoek van de locoburgemeester van de gemeente Westland die hem het lintje opspelde. Jarenlange inzet Elema krijgt het lintje voor


Economische missie voor Nederlandse start-ups naar Slush 2019 Finland met Prins Constantijn van Oranje

26-08-2019 - 0 reacties Bent u een innovatieve techstart-up en klaar voor de volgende stap? Wilt u zakendoen, samenwerken of contacten leggen met bedrijven en investeerders en de internationale markt verkennen? Ga dan van 20 tot en met 23 november mee met de start-upmissie naar Slush 2019. Zet uw bedrijf in de schijnwerpers op een van de grootste start-up- en techevenementen ter wereld!Het versterken van de positie van Nederlandse start-ups  en het Nederlandse start-upecosysteem is het doel van deze missie. De focus ligt op innovatieve 'tech solutions'.


Tekort aan arbeidskrachten in transportsector neemt af

09-08-2019 - 0 reacties Tekort aan arbeidskrachten in transportsector neemt af. Door de afvlakkende groei van de economie staan sommige seinen voor de sector Transport & Logistiek op oranje. De groei van de sector vlakt af, net als die van de Nederlandse economie


Boeren blussen twee akkerbranden

29-07-2019 - 0 reacties Boeren en loonwerkers hebben dit weekend de brandweer geholpen bij het blussen van twee grote branden in Drenthe en Groningen. Zondagmiddag brandde een groot deel van een perceel gerst in Oranje af. Zaterdag brak brand uit op een graanstoppel in Blijham.


Hitteplan niet meer actief

29-07-2019 - 0 reacties Het hitteplan van het RIVM is niet meer van kracht omdat het in de meeste delen van het land weer is afgekoeld. Het KNMI heeft de codes oranje en geel ingetrokken.


Boeren helpen met blussen brand op graanveld Oranje

28-07-2019 - 0 reacties In Oranje heeft vanmiddag een grote brand gewoed in een graanveld. Het vuur is inmiddels onder controle.
De brand brak rond 13.30 uur uit. Ruim een uur later kon het sein brandmeester worden gegeven, meldt RTV Drenthe. Het is niet duidelijk hoeveel schade de brand in het gebied heeft aangericht.
"Door de droogte kun het vuur zich vrij snel verspreiden", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Drenthe. "Dankzij het snelle handelen van de brandweer en de boeren was de brand snel onder controle." Volgens de woordvoerder hielpen boeren uit de omgeving met blussen.
Combine
De rook was in de verre omgeving te zien, maar leidde niet tot overlast. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk. "Mogelijk is een combine of maaidorser de oorzaak geweest, maar dat is niet met zekerheid te zeggen", aldus de woordvoerder.


Grote temperatuursverschillen, wateroverlast dreigt na recordwarme dagen

27-07-2019 - 0 reacties Na dagen met ongekende temperaturen voor Nederland, moeten we plaatselijk rekening houden met wateroverlast. Vanuit het zuidoosten trekken regen- en onweersbuien het land in die voor verkoeling zorgen, maar doordat die neerslagzone maar langzaam naar het westen beweegt, kunnen er plaatselijk tientallen millimeters regen vallen. Ook kan het hagelen en flink waaien.

De temperatuursverschillen in het land zijn groot. Vooral in de zuidelijke provincies kan het flink tekeer gaan, bij 20 tot 25 graden. Daar geldt code geel. In de rest van het land is code oranje nog van kracht. Het blijft daar droog en de zon schijnt nog volop. Op de Waddeneilanden en in Friesland en Groningen zijn de temperaturen het hoogst. Lokaal kan het daar wel 34 graden worden en is er dus nog altijd sprake van een hittegolf.
Morgen verplaatsen de buien zich waarschijnlijk naar de noordoostelijke helft van het land. Het wordt dan 21 graden in Zeeland tot 30 graden in het noordoosten. Na het weekend is het gedaan met de hittegolf en wordt nergens meer de 30 graden aangetikt. Vanaf woensdag is het 20 tot 25 graden en is de hitteperiode officieel voorbij.
In buurlanden ook onstuimig
Ook omliggende landen hebben te maken met deze opmerkelijke weersomstandigheden. Het vakantieverkeer moet daarom vandaag en morgen rekening houden met mogelijk zeer zware buien, met name in België, Luxemburg, grote delen van Frankrijk en in het westen en zuiden van Duitsland. Door regen, hagel en onweer kan de situatie op de weg plotseling verslechteren.
Het slechte weer heeft ook invloed op de Formule 1 op het circuit van Hockenheim. De de organisatie van de Tour de France heeft de voorlaatste etappe ingekort vanwege modderstromen in de Alpen.


KNMI geeft code oranje wegens extreme hitte

23-07-2019 - 0 reacties In heel Nederland, behalve in het Waddengebied, is code oranje van kracht wegens de voorziene extreme hitte. Dat maakte het KNMI dinsdagochtend bekend. In het Waddengebied geldt code geel.

Het KNMI heeft code oranje afgeven vanwege de aanhoudende extreme hitte. Voorlopig geldt de waarschuwing tot donderdagochtend 9.00 uur.

Het RIVM waarschuwt voor smog door ozon. Morgen en overmorgen kan door de hitte en de zonneschijn, onder andere in Drenthe, de lucht vervuild zijn.


Nationaal Hitteplan en code oranje

23-07-2019 - 0 reacties Vanwege de hitte de komende dagen heeft het KNMI code oranje afgekondigd en heeft het RIVM voor heel Nederland het Nationaal Hitteplan afgekondigd. Met tropische temperaturen van 30 tot 40 graden niet voor niks.


100 Fiat trekkers bij tourtocht Fiat-CNH Tractorclub

20-07-2019 - 4 reacties Meer dan honderd Fiat trekkers vandaag bij de  Fiat-CNH Tractorclub in Wezuperbrug  Hieronder de foto's en een video van het vertrek van deze oranje optocht.


Droogte alarm voor geheel Vlaanderen ingesteld

19-07-2019 - 0 reacties Akkerbouwers en veehouders in Vlaanderen hebben te maken met code oranje vanwege de droogte. Deze alarmfase is ingesteld door de zogeheten Vlaamse Droogtecommissie. Gevolg is dat de agrarische ondernemers in grote delen van Vlaanderen niet meer mogen beregenen.


Nieuwe koninklijke troschrysant

20-06-2019 - 0 reacties Deliflor heeft weer een koninklijke bloem toegevoegd aan de collectie: Rossano Elizabeth. De oranje Rossano met groene randjes aan de bloemblaadjes, komt is sinds deze week op de markt. Een echte royalty vernoemd naar de koningin van het Verenigd Koninkrijk.


Code oranje stelde vrijdag niets voor, hoe beslist het KNMI daarover?

08-06-2019 - 0 reacties De door het KNMI afgegeven code oranje voor onder meer Friesland, stelde achteraf nagenoeg niets voor. Een weeralarm is echter geen nattevingerwerk, legt het KNMI uit.


VG Colours voegt Sunshine toe

08-06-2019 - 0 reacties Deze week introduceert VG Colours de Royal Art Sunshine. Deze zomerse Phalaenopsis komt op het juiste moment want ze heeft haar naam te danken aan het kleureffect van de zon, namelijk met de kleuren oranje en geel. Ook deze Sunshine past prima in de collectie van nieuwe innovaties, die elke keer het assortiment van Royal Art verbreden.


VG Colours voegt Sunshine toe aan

07-06-2019 - 0 reacties Deze week introduceert VG Colours de Royal Art Sunshine. Deze zomerse Phalaenopsis komt op het juiste moment want ze heeft haar naam te danken aan het kleureffect van de zon, namelijk met de kleuren oranje en geel. Ook deze Sunshine past prima in de collectie van nieuwe innovaties, die elke keer het assortiment van Royal Art verbreden.


Schade en lichtgewonden door zware onweersbuien en harde wind

06-06-2019 - 0 reacties Flinke onweersbuien en harde windstoten hebben gisteravond laat en vannacht op veel plaatsen tot overlast geleid. Er kwamen schademeldingen binnen uit het hele land. In de regio Amsterdam raakten vijf mensen lichtgewond tijdens de storm. Een van hen werd geraakt door een omvallende boom.
Bij de brandweer in de hoofdstad kwamen vannacht 150 meldingen binnen van storm- en waterschade. Zo waaide er een dak van een huis en stonden meerdere straten blank. De weg tussen Amstelveen en Ouderkerk ligt nog bezaaid met takken en is de komende uren waarschijnlijk nog dicht.
Ook op veel andere plekken in Nederland was er schade. Zo gingen in Beuningen (Gelderland), Velsen-Noord (Noord-Holland) en Werkhoven (Utrecht) huizen in vlammen op, vermoedelijk na blikseminslag.
Brand na bliksem
Rond de Vinkeveense Plassen is vannacht waarschijnlijk een windhoos ontstaan en is er veel materiële schade, zegt de Veiligheidsregio Utrecht. Volgens Weeronline is in Utrecht een windstoot gemeten van 127 kilometer per uur.
Lokaal viel er wel tot 50 millimeter regen, wat leidde tot ondergelopen wegen en andere wateroverlast. In het westen van het land vielen hagelstenen tot 4 centimeter in doorsnee. Of er door het noodweer slachtoffers zijn gevallen, is niet bekend.
Code oranje
Het KNMI kondigde gisteravond laat voor nagenoeg het hele land code oranje af. Het weerinstituut waarschuwde dat er zware onweersbuien over het land zouden trekken met veel neerslag, hagel en lokaal windstoten van tussen de 75 en 100 kilometer per uur.
Rond 02.00 uur gold de weerswaarschuwing alleen nog voor het noorden van het land. Rond 04.30 uur werden alle waarschuwingen ingetrokken.
Problemen op spoor en luchthavens
Op Schiphol ligt het werk van het grondpersoneel stil door het slechte weer. Acht toestellen van Transavia weken uit naar Rotterdam, België en Duitsland.
Het onweer leidde gisteravond ook tot problemen op het spoor tussen Gorinchem en Leerdam en Delft en Rijswijk. Ook vannacht waren er nog problemen als gevolg van blikseminslagen. Zo werkten de seinen rondom Amersfoort niet goed. Monteurs konden de problemen verhelpen voor het begin van de dienstregeling. De NS maakt vanochtend nog geen melding van storingen.
Op sociale media deelden veel mensen beelden van het noodweer:


Royal Brinkman organiseert innovatieseminar Lets Improve Together

21-05-2019 - 0 reacties Royal Brinkman organiseert op donderdag 20 juni 2019 een innovatieseminar voor de hortisector met inspirerende thema’s voor de toekomst. 500 telers laten zich deze middag, onder leiding van presentatrice Sophie Hilbrand, inspireren en motiveren door toonaangevende sprekers als Constantijn van Oranje, Casey Houweling, Ron Simpson en Steven van Belleghem.


Lelie in juni op Bloemenagenda

13-05-2019 - 0 reacties Lelie is uitverkoren tot bloem van de maand juni. Ze is imposant, kleurrijk en veelzijdig en is hiermee erg populair in boeketten. De bloem is er in hagelwit en poederroze, maar ook in de opvallende kleuren rood, geel, paars en oranje.


Een kalender om klimaatbewust een bloemetje te kopen voor Moederdag

09-05-2019 - 0 reacties Voor Moederdag kun je het beste tulpen, narcissen of lelies halen als je een klimaatbewuste keuze wil maken. Dat zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, dat een kalender maakte waarop bloemenkopers kunnen zien hoe groot de CO2-voetafdruk van hun aankoop is.
Milieu Centraal heeft de CO2-uitstoot per boeket onderzocht voor negentien bekende snijbloemen in de maanden dat ze verkocht worden. De informatie over de herkomst en productie van bloemen is op een rijtje gezet. Op de kalender wordt het resultaat aangegeven met een groen, oranje of rood bloemetje.
Mensen uit de branche prijzen het initiatief, maar plaatsen wel wat vraagtekens bij de kalender. Niet alle adviezen kloppen, zegt Guus van Logtestijn van groothandelscentrum Plantion. Zo is de bloem de guldenroede al vanaf juni in Nederland verkrijgbaar, terwijl de kalender aangeeft van niet.
Milieu Centraal zegt de verkoop zo goed mogelijk in kaart te hebben gebracht. Hoewel consuminderen beter is voor het milieu, snapt woordvoerder Kirsten Palland van Milieu Centraal dat moeders op Moederdag graag worden verrast met een bloemetje. Daar kan de kalender bij helpen, zegt ze.
Tulpen zijn volgens de kalender het hele jaar door een goede keuze, want die hebben altijd een kleine CO2-voetafdruk. Zonnebloemen alleen in de zomer, lelies en narcissen in het voorjaar en chrysanten in het najaar. Grote en kleine rozen zijn volgens de Milieu Centraal-kalender het hele jaar door slecht voor het klimaat.
Kritiek
Een woordvoerder van de organisatie Glastuinbouw Nederland, vertegenwoordiger van telers die een kas gebruiken, is verbaasd over sommige adviezen. Glastuinbouw Nederland komt met eigen gegevens tot heel andere resultaten.
De chrysant zou volgens die organisatie bijvoorbeeld gedurende het hele jaar een groen bloemetje moeten krijgen in plaats van soms rood. Milieu Centraal zegt informatie van de Wageningen Universiteit (WUR) te hebben gebruikt, maar kijkt graag samen met Glastuinbouw Nederland en WUR waar de verschillen vandaan komen.
Potplant of niet
Van invloed op de CO2-voetafdruk is of bloemen in een pot worden verkocht of gesneden. In een pot is duurzamer, want de bloem gaat een stuk langer mee. Al is het minder gangbaar om een potplant op Moederdag te geven.
Het is ook beter voor het klimaat als bloemen uit de volle grond komen dan uit een kas. Volgens de kalender zijn kleine rozen die worden ingevlogen vanuit Afrika iets klimaatvriendelijker dan rozen uit een Nederlandse kas. "Het verwarmen van een kas kost veel energie, kennelijk per steel meer dan de kerosine waar het vliegtuig op vliegt", zegt Palland op NPO Radio 1.
Glastuinbouw Nederland zegt dat de kalender een vertekend beeld geeft, omdat alleen de CO2-uitstoot wordt weergegeven. Zo wordt er geen rekening gehouden met bestrijdingsmiddelen. Milieu Centraal vindt dat ook jammer. "Helaas is daar tot nu toe te weinig informatie over bekend." De kalender wordt aangevuld zodra er meer gegevens over zijn.
Telen in een kas is niet altijd slechter voor het klimaat, zeggen betrokkenen. Zo heeft een orchideeënkwekerij in Ter Aar een klimaatneutrale kas, waarin een vochtig klimaat heerst. De temperatuur van de kas constant op 28 graden houden, kost echter niet veel energie, want er wordt geen gas voor gebruikt.
Een warmtepomp haalt grondwater van 100 meter diep omhoog. In koudere perioden in de zomer wordt opgewarmd water gebruikt voor het op temperatuur houden van de kas. Het afgekoelde water gaat weer terug in de grond en kan komende zomer gebruikt worden om mee te koelen.