Trekkers

Al het Trekkers nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Trekkers nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Trekkers nieuws

Voorman FDF krijgt coronaboete van 1000 euro voor uitbeelden vrijheidslogo met trekkers

15-09-2020 - 0 reacties MARIËNVELDE - Boer Thijs Wieggers uit Mariënvelde moet een boete betalen van 1000 euro voor het overtreden van de coronaregels. Dit zou zijn gebeurd toen tientallen boeren eind april bijeen kwamen in het weiland van Wieggers om met hun trekkers het logo van 75 jaar vrijheid uit te beelden.


Boete voor boer die vrijheidslogo met trekkers liet uitbeelden

15-09-2020 - 12 reacties Melkveehouder Thijs Wieggers uit Mariënvelde heeft een boete gekregen van 1000 euro voor het overtreden van de coronaregels. De Gelderse boer nodigde eind april zo'n 250 boeren met trekkers uit om het logo van 75 jaar vrijheid uit te beelden. Daarbij zou de afstandsregel zijn overtreden.
Volgens Wiegers hielden de deelnemers voldoende afstand van elkaar. Desondanks werd er een proces-verbaal opgemaakt en volgde later een boete. Overigens was er geen vergunning verleend door de gemeente voor de actie.

Verschillende boerenactiegroepen werkten mee aan de manifestatie in Mariënvelde, zoals Voll Gass en Farmers Defence Force. Ook waren er veel families gezamenlijk op de actie afgekomen. Zij hoefden geen afstand van elkaar te houden.

Twee maten
Wiegers is bereid de boete te betalen, maar wil het in een boerenprotest gieten. Zo denkt hij eraan om met een groep trekkers naar het Centraal Justitieel Incassobureau te trekken en het bedrag in eurocenten uit te betalen. Ook overweegt hij de boete aan te vechten.
Er wordt "met twee maten gemeten", zegt Wiegers. Volgens hem worden boeren gestraft, maar komt een minister weg met het overtreden van de regels, verwijzend naar minister Grapperhaus, wiens overtreding van de coronaregels niet werd beboet.


Koe op afbetaling is kans voor melkveehouder

23-07-2020 - 120 reacties Tegenwoordig is bijna alles te leasen: van auto's tot telefoons en ook in de agrarische sector is het een veelvoorkomend fenomeen, onder andere met trekkers, werktuigen en melkrobots. Toch is een koe leasen niet vanzelfsprekend, sterker nog, er is geen instantie die koeien ter lease aanbiedt. Eigenlijk een gemiste kans, aldus Wiecher Braad, eigenaar bij Braad Livestock in Emmeloord. Braad bedacht een manier om koeien toch te kunnen leasen: Koop een koe op afbetaling!

Hoe creëert u zekerheid rondom de betalingen?
"Tja, wat is zekerheid? De koper tekent een contract waarin hij instemt met een onderpand in de vorm van fosfaatrechten. Mocht de koper de betaling niet kunnen voldoen, om wat voor reden dan ook, dan wordt het openstaande bedrag in fosfaatrechten aan mij betaald. De fosfaatrechten worden dan verkocht, wat mij het openstaande bedrag oplevert. De betalingen vinden maandelijks plaats, met een maximale duur van 2 jaar. Maandelijks neemt de schuld dus af, net als de waarde van het onderpand. Het is wel zo dat de koper de waarde van de openstaande schuld in fosfaatrechten niet mag verhandelen aan derden.


LIVE | Veiligheidsregio legt boerenprotest stil omdat deelnemers niet genoeg afstand houden

22-07-2020 - 4 reacties De Veiligheidsregio heeft het boerenprotest tijdelijk stilgelegd omdat deelnemers niet genoeg afstand houden. Boeren uit heel het land zijn aangekomen in Gemeente De Bilt om te protesteren tegen het beleid van landbouwminister Schouten. De boeren zijn met hun eigen (versierde) personenauto omdat de Veiligheidsregio Utrecht hen heeft verboden met trekkers te komen. Inmiddels luidt de oproep van burgemeester Sjoerd Potters: ‘Kom niet naar het boerenprotest’. Volg de laatste ontwikkelingen in het liveblog, onderaan dit artikel.


Vandaag weer landelijk boerenprotest: ANWB waarschuwt voor overlast

22-07-2020 - 0 reacties De boeren trekken vandaag naar het RIVM in De Bilt om te protesteren tegen het beleid van landbouwminister Carola Schouten. Hoewel door de Veiligheidsregio Utrecht is verboden om met trekkers te komen, vreest de ANWB grote (verkeers)overlast.


Boeren mogen niet met trekker naar Bilthoven: 'Ronduit belachelijk'

21-07-2020 - 0 reacties Honderden boeren in Gelderland mogen woensdag vanuit de verschillende regio's niet met de trekker naar Bilthoven voor een nieuwe actiedag. De Veiligheidsregio Utrecht verbiedt een demonstratie met trekkers in haar provincie. "Belachelijk", zegt boerenvoorman uit de Achterhoek Thijs Wieggers.


Transportsector helemaal klaar met boze boeren op de weg

21-07-2020 - 19 reacties Transport en Logistiek Nederland (TLN) is helemaal klaar met protestacties van boeren. "Door met trekkers wegen of bedrijven te blokkeren treffen ze onze transportbedrijven die al zwaar zijn getroffen door de economische crisis en die bovendien voor ons allemaal in touw zijn. Dat is onaanvaardbaar", zegt voorzitter Elisabeth Post.


Geen verbod: Twentse boeren mogen demonstreren met trekkers

17-07-2020 - 0 reacties ENSCHEDE - De Veiligheidsregio Twente gaat demonstraties met trekkers ‘sowieso niet’ verbieden. Mochten er gevaarlijke situaties ontstaan, dan is het aan gemeenten om actie te ondernemen. „Pas als het groter wordt, komt de veiligheidsregio in beeld.”


IJsselland schrapt verbod op demonstreren met trekkers

16-07-2020 - 0 reacties ZWOLLE (ANP) - Het verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen in de veiligheidsregio IJsselland wordt niet verlengd. De burgemeesters van de veiligheidsregio hebben donderdag afspraken gemaakt met de boeren over nieuwe demonstraties. Onder meer is volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio afgesproken dat de boeren in het vervolg demonstraties tijdig zullen melden, zodat vooraf bepaald kan worden wat uit het oogpunt van veiligheid en coronarichtlijnen is toegestaan.


Twintig boeren onderweg naar politiebureau Tilburg om aangifte te doen tegen minister Schouten

10-07-2020 - 0 reacties TILBURG - Zeker twintig boeren zijn met hun trekkers onderweg naar het politiebureau in Tilburg. De boeren gaan aangifte doen tegen minister Carola Schouten van Landbouw, vanwege dierenmishandeling.


Grapperhaus heeft begrip voor trekkerverbod bij protesten

10-07-2020 - 0 reacties Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft er begrip voor dat er in drie noordelijke provincies een verbod op het gebruik van trekkers geldt bij demonstraties. Grapperhaus vindt dat de actievoerende boeren met het blokkeren van distributiecentra van supermarkten „echt te ver” gaan.


Groepen boeren langs Groningse wegen: 'Wij houden een informatiemarkt' (update)

10-07-2020 - 0 reacties In onder meer Niezijl, Zuidbroek en Musselkanaal staan vrijdagmiddag tientallen trekkers opgesteld. Sommige boeren protesteren met borden.


'Denderende stoomwals van boeren' onderweg van de Achterhoek naar Den Haag

10-07-2020 - 3 reacties Zeker 140 boeren zijn in hun trekkers onderweg vanuit de Achterhoek naar Den Haag. De boeren zijn vrijdagochtend rond 8.30 uur vertrokken bij de Radstake in Heelweg en rijden via provinciale wegen in de richting van Den Haag. Politie zet de kruispunten af.


Een beetje indruk maken met trekkers? ‘Ach, de ene boer is wat radicaler dan de andere’

09-07-2020 - 0 reacties Het boerenprotest trekt weer aan, de trekkers gaan de straat weer op. De dreiging is blijkbaar zo groot, dat minister Carola Schouten een bezoek aan Zeeland afblaast. Jammer, vindt landbouwvoorman Wim Bens. Maar hij snapt ook wel dat de boeren op hun trekkers stappen. ,,Er worden vraagtekens bij hun deskundigheid gezet.’’


Trekkeracties keren zich tegen boeren

09-07-2020 - 0 reacties Actievoerende boeren waren in de afgelopen dagen weer volop in het nieuws. Ze blokkeerden gebouwen en snelwegen. De agrariërs moeten echter oppassen, want hun massale acties met trekkers roepen steeds meer kritiek op.


Uiterlijk om 12.00 uur uitspraak in kort geding trekkerverbod

09-07-2020 - 0 reacties Farmers Defence Force (FDF) en de Veiligheidsregio Groningen staan vandaag om 9.30 uur voor de rechtbank in Groningen. De boerenactiegroep eist dat het verbod op het gebruik van trekkers en andere voertuigen bij demonstraties van tafel gaat.


De VAR maakt elke non-discussie over ‘de vrijheid van meningsuiting’ overbodig

08-07-2020 - 1 reacties In deze coronatijden mist columnist Sjoerd Mossou het gezeik en gezanik over de videoscheidsrechter. ,,De VAR is het smeermiddel aan onze stamtafels, de bijzaak om lekker tegenaan te pissen, de stressbal waar je eindeloos in kunt knijpen.‘’

Alle 57 boeren die sinds woensdagochtend vastzaten omdat zij de weg blokkeerden bij een protest in Drenthe, zijn weer vrijgelaten, aldus de politie. Bij het politiebureau in Assen hadden zich een paar honderd boeren verzameld uit protest tegen de aanhoudingen. In aanloop daarvan zijn opnieuw boetes uitgedeeld.

Farmers Defense Force (FDF) en de Veiligheidsregio Groningen treffen elkaar donderdagochtend om half tien voor de rechtbank in Groningen. De boerenactiegroep eist dat het verbod op het gebruik van trekkers en andere voertuigen bij demonstraties van tafel gaat.


Wacht ons een zomer vol acties? ‘De boerenrevolutie lijkt begonnen’

07-07-2020 - 0 reacties Wacht ons een zomer vol boerenprotesten? Volgens de boeren zelf is de geest uit de fles en is het de bedoeling dat ze elke dag met hun trekkers de weg opgaan. ,,Grote acties, kleine acties, alles is mogelijk zolang de voermaatregel voor melkveehouders niet van tafel gaat. De emotie zit zó diep, dit kun je niet tegenhouden.’’


Boerenacties: 'Tijd van waarschuwen is voorbij'

07-07-2020 - 0 reacties BURGUM - Veiligheidsregio Fryslân heeft een verbod ingesteld op het demonstreren met trekkers en andere landbouwvoertuigen. Bij overtreding volgen meteen arrestaties of boetes. ,,De tijd van waarschuwen is voorbij.’’


Ook Friesland verbiedt demonstraties met trekkers

07-07-2020 - 75 reacties LEEUWARDEN - Ook Veiligheidsregio Fryslân heeft een verbod afgekondigd voor het demonstreren met trekkers en andere landbouwvoertuigen. Maandag gebeurde dit al in Groningen en Drenthe. Het verbod geldt eerst tot maandagochtend. Hiermee volgt Friesland dezelfde lijn als Groningen en Drenthe.