Jumbo

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Jumbo. Jumbo is een van de 15056 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Jumbo nieuws

FoodHolland Nieuws: Stichting Agri Facts ageert tegen promotie vleesvervangers Jumbo Supermarkten

19-02-2019 - 0 reacties De stichting Agri Facts (STAF) ageert tegen een de promotie van vleesvervangers door Jumbo Supermarkten. Volgens Jumbo zou één dag geen vlees eten hetzelfde effect hebben als 1.250 kilometer minder auto rijden. En één dag geen rundvlees eten zou evenveel water besparen als een maand lang niet douchen. Twee vergelijkingen die volgens STAF niet kloppen.


Elektrische trucks die supers beleveren minder duurzaam dan slimme thuisbezorgers

19-02-2019 - 0 reacties Emissieloos bezorgen is the next thing. Op de dag dat Jumbo bekend maakte in heel Amsterdam-binnen-de-ring met elektrische 'street scooters' (thuisbezorging) te gaan bezorgen, gaat Albert Heijn de weg op met elektrische bezorging-in-het-groot (winkelbevoorrading met trucks) van de binnensteden. Een Vlaams blad berekende over de duim dat thuisbezorging de voorkeur moet hebben.


Jumbo wil je verrassen en geen 4 in plaats van 2 flessen aansmeren

17-02-2019 - 0 reacties Iedere vijf jaar zet Frits van Eerd, CEO van Jumbo, een nieuwe 'stip op de horizon'. "Mijn nieuwe doel is, om aan het einde van de komende 5 jaar, 25% van de markt te hebben," zegt Van Eerd onomwonden in een interview met zakenblad De ondernemer.


Moslims onzeker over de werkelijkheid achter halalkeurmerken

15-02-2019 - 0 reacties Supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo voeren een halal-assortiment met producten zoals halal boterhamworst en halal kipfilet. Ze hebben een halalkeurmerk, wat betekent dat het vlees afkomstig is van dieren die volgens de islamitische richtlijnen zijn geslacht. Toch is het voor lang niet alle islamitische consumenten duidelijk of die logo’s en keurmerken betekenen wat zij verwachten. Er zijn verschillende halalkeurmerken in omloop. Dat maakt moslims onzeker in de supermarkt. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie over halalkeurmerken op vlees.


Hoogvliet en Jumbo roepen producten terug

13-02-2019 - 0 reacties Hoogvliet roept een aantal biefstukproducten terug en Jumbo doet hetzelfde voor de Kaasspread Groene Pesto.


Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk

10-02-2019 - 0 reacties Hoewel het stikt van de halalkeurmerken is het niet gemakkelijk te achterhalen of vlees halal is. Op producten in de supermarkt staan namelijk verschillende logo's en keurmerken, waarvan het onduidelijk is waar ze precies voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie, vooral over de manier waarop vlees is geslacht.
Er bestaan namelijk verschillende visies onder moslims over hoe dieren ritueel geslacht moeten worden. Sommigen vinden dat alleen onverdoofde rituele slacht halal is, anderen staan verdoving voor de slacht toe. Beide methodes kunnen halal worden genoemd.
Maar hoe de koe van je hamburger is geslacht, is op de verpakking niet te zien. Zo kan het zijn dat je vlees eet waar wel halal op staat, maar wat je niet halal vindt.
Er is nu te weinig openheid over, vindt Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO, die 380 moskeeën vertegenwoordigt. "Halalkeurmerken zijn niet transparant over de manier waarop het vlees is geslacht. Moslims storen zich eraan dat in de winkels meerdere keurmerken te zien zijn, zonder dat zij weten waar deze voor staan."
Verschillende definities
Halal betekent letterlijk 'toegestaan' en gaat over alle aspecten van het leven. En dus ook over voeding. Niet toegestaan (haram) is bijvoorbeeld het consumeren van varkensvlees, alcohol en de meeste insecten.
Bij halalslacht worden dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dat houdt onder meer in dat de slachter gelovig is en hij slacht in de naam van Allah.
Het dier moet gezond zijn en de keel moet met een scherp mes in één haal worden doorgesneden. Maar of het is toegestaan om het dier voor de slacht te verdoven, daar zijn dus niet alle moslims het over eens.
Niet alleen in Turkse en Marokkaanse supermarkten liggen de schappen vol, maar ook Albert Heijn en Jumbo zeggen dat de vraag naar halalproducten groeit. Het halalassortiment bestaat naast bijvoorbeeld worst, ook uit plakken kaas en zakken snoep. In snoep kan (varkens)gelatine of karmijn, een kleurstof afkomstig van luizen, zitten. En bij kaas is het belangrijk dat het stremsel dat wordt gebruikt, een dierlijk product, ook halal is. Maar het is vooral bij vlees waar de verwarring ontstaat.
"Op de producten staat altijd gewoon 'halal'", zegt diëtiste Mariam Aaras (43). Of er achter het logo een keuringsinstantie zit, en aan welke halaleisen het product voldoet, is voor consumenten vaak niet te zien. Dat maakt boodschappen doen er niet gemakkelijker op. Aaras: "Terwijl het voor mij wel belangrijk is, omdat ik alleen onverdoofd geslacht vlees wil eten."
Op haar website Ikeethalal.nl informeert ze andere moslims met artikelen als 'Is E120 halal?' en 'Gelatinevrij of halalgelatine'. Zo'n tien vragen per maand krijgt ze binnen. Als moslima herkent ze het gevoel van wantrouwen en onzekerheid waar veel van haar sitebezoekers mee zitten. Aaras: "Door alle onduidelijkheid eet ik nu zo min mogelijk vlees."
Aangescherpte regels
Onverdoofde rituele slacht staat politiek ter discussie. Sinds januari 2018 gelden in Nederland aangescherpte regels. Als een dier 40 seconden na de slacht nog tekenen van leven vertoont, moet het alsnog worden verdoofd.
Sommige moslims zijn bezorgd dat de 40 seconden niet altijd worden afgewacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in alle slachthuizen op dierenwelzijn en voedselveiligheid. In het geval van onverdoofde rituele slacht, moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn. Die ziet toe op de naleving van de 40-secondenregel, maar kijkt niet of de slacht volgens bepaalde halalstandaarden gebeurt.
De enige die hier wel op toezien zijn dus de keurmerken. Hoeveel dat er precies zijn, is moeilijk te zeggen. Naar schatting gaat het om enkele tientallen. In principe kan iedereen zelf een keurmerk oprichten. Aan het religieuze aspect van de keurmerken wordt door de overheid geen eisen gesteld. Toch mag je niet iets halal noemen als dat het niet is, want dat is consumentenmisleiding.
Het keuren beperkt zich niet tot de slachterijen waar het vlees wordt geslacht. Elke stap in het productieproces heeft namelijk een eigen halalcertificaat: de kruiden in de worsten, het paneermeel van de kroketten en de olie waarmee de machines worden gesmeerd. Voor keurmerken is het belangrijk om van elk ingrediënt te weten dat het halal is. Als er ergens in het proces bijvoorbeeld alcohol wordt gebruikt, is het eindproduct niet halal. De keurmerken zijn dus ook bedoeld als garantie van het ene naar het andere bedrijf.
Wasim al Shaman van keurmerk Halal Quality Control, het grootste Nederlandse halalkeurmerk in vlees, ziet dat het aantal keuringsaanvragen stijgt. "Tegenwoordig is het voor bedrijven steeds belangrijker om een halalcertificaat te hebben, zelfs als het vrij duidelijk is dat een product halal is. Zo ben ik laatst nog naar het buitenland geweest om een fabrikant van ingeblikte perziken te keuren. Als het mij wordt gevraagd, doe ik het. Dit is gewoon business."
Meer transparantie
Een aantal keurmerken erkent dat meer transparantie hard nodig is. Maar tegelijk zeggen ze ook dat consumenten hen kunnen bellen of mailen als zij willen weten op welke manier hun stuk vlees is geslacht. Keurmerk Halal Correct werkt aan een kleurensysteem op de verpakking, zodat je als consument kunt zien op welke wijze het dier is geslacht.
Pogingen in het verleden om een standaard voor halal te formuleren of een landelijk keurmerk op te zetten mislukten. Het bleek niet mogelijk de verschillende opvattingen bij elkaar te brengen.
"We moeten als gemeenschap opstaan en eisen van deze instanties dat ze transparant zijn", zegt Halil Karaaslan van het CMO. "Niet alleen met een sticker, maar ook met bijvoorbeeld een lijst op een website, zodat de consument zelf kan controleren hoe het dier is geslacht."


Prijsverlagingen groente- en fruit in alle Nederlandse supers op komst

05-02-2019 - 0 reacties Vorige week verraste supermarktketen Plus heel Nederland met een forse prijsverlaging op alledaagse groenten en fruitsoorten. Vandaag werd bekend dat Jumbo het initiatief volgt.


Jumbo bezorgt binnen drie kwartier je pizza of boodschappen thuis

25-01-2019 - 0 reacties


Jumbo start pilotproject met Too Good To Go

21-01-2019 - 0 reacties


Recall Jumbo Fleischwurst vanwege aanwezigheid allergeen

04-01-2019 - 0 reacties Jumbo haalt het vleesproduct Fleischwurst uit de schappen. In het product is per abuis een verkeerde grondstof verwerkt.


Jumbo bereikt meer dan 20% marktaandeel in Nederland en trekt België binnen

02-01-2019 - 0 reacties Het marktaandeel van supermarktketen Jumbo uit Veghel steeg vorig jaar tot ruim 20%. Marktleider Albert Heijn uit Zaandam, nog altijd goed voor ongeveer een derde van de Nederlandse markt, zal nog meer op zijn tellen moeten gaan passen. Albert Heijn zag het aantal klanten in zijn Nederlandse winkels dalen, terwijl Jumbo's groeihonger nog lang niet verzadigd is. Ook Albert Heijns zusterbedrijf Delhaize in België kan daar last van krijgen.


Snelle groei vegetarisch: flexitariër wil herkenbare vegaproducten

02-01-2019 - 0 reacties Vegetarische en veganistische producten worden steeds populairder. Dat merkt Jumbo ook. “De categorie vega groeit heel snel, veel sneller dan we gedacht hadden”, vertelt Nico Wormgoor, senior-assortimentsmanager vlees, kip, vis en vegetarisch. De retailer zet vol in op betaalbare, lekkere, gezondere en toegankelijke producten om vooral de flexitariër te bedienen. Dit artikel is verschenen in VMT 15 van 14 december 2018.


Eerste elektrische truck geleverd aan Jumbo

20-12-2018 - 0 reactiesVDL Groep en DAF Trucks leverden bij supermarktketen Jumbo in Veghel de eerste volledige elektrische vrachtwagen.


Eerste DAF CF Electric voor Jumbo Supermarkten

18-12-2018 - 0 reacties

Originele beschrijving

DAF Trucks heeft vandaag haar eerste volledig elektrische truck afgeleverd aan de Nederlandse supermarktketen Jumbo. De door DAF en VDL gezamenlijk ontwikkelde CF Electric wordt door Jumbo ingezet voor de bevoorrading van winkels in het zuiden van Nederland. Jumbo directeur Frits van Eerd ontving de sleutels van de DAF CF Electric uit handen van Harry Wolters, president van DAF Trucks en Willem van der Leegte, president-directeur van VDL Groep. Voor DAF, VDL en Jumbo is de ingebruikname van de DAF CF Electric een mijlpaal. De volledig elektrische truck markeert de start van een serie langlopende veldtests met zowel volledig elektrische


Recall Brabantse metworst vanwege salmonella

06-12-2018 - 0 reacties Supermarktketen Jumbo haalt per direct de Brabantse metworst met EAN 2324616000000, THT 5-1-2019 en EAN 2240010000000, THT 3-12-2018 of later uit de schappen.


‘Jumbo zet Belgische supermarktwereld op zijn kop’

26-11-2018 - 0 reacties Voor het goedkoopste boodschappenmandje kunnen Belgen nog altijd het best bij supermarktketen Colruyt terecht. Tenminste, als er ook een Albert Heijn in de buurt is en zo lang Jumbo de Belgische markt nog niet betreden heeft.


Jumbo eerste retailer met verkoop plantaardige sashimi

23-11-2018 - 0 reacties Jumbo Foodmarkt Groningen lanceert vandaag de Vegan SeaStar sashimi. Het product komt in 2 varianten, de No Tuna en Zalmon.


Wakker Dier wil Jumbo dwingen de NSK alweer te vervangen

23-11-2018 - 0 reacties Eind 2014 introduceerde Jumbo de Nieuwe Standaard Kip. Het was de iets betere Kip van Morgen die de supers gezamenlijk wilden introduceren. De supermarktorganisatie kreeg er lof voor van Wakker Dier. Nu pakt Wakker Dier de supermarkt met een radiospotje aan.


Wakker Dier wil Jumbo dwingen de Nieuwe Standaard Kip alweer te vervangen

22-11-2018 - 0 reacties


Wakker Dier heeft nieuwe aanbieding voor Jumbo

22-11-2018 - 0 reacties Wakker Dier is vanaf vandaag op de radio te horen met een speciale aanbieding voor supermarktketen Jumbo: als Jumbo stopt met kiloknallen, dan komt Wakker Dier een avondje kassa draaien. De stichting wil dat Jumbo stopt met de promotie van vlees zonder dierenwelzijnskeurmerk. “Supermarkten die blijven kiloknallen, drijven bewust de verkoop van het meest dieronvriendelijke … Lees meer