Fdf

Fdf nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Fdf nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Fdf nieuws

Zaak FDF tegen de Nederlandse Staat AVROTROS, uitspraak 20 april

06-04-2021 - 0 reacties Zoals jullie weten spande FDF een zaak aan tegen de Nederlandse Staat en omroep AVROTROS na een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht waarin we, geheel ten onrechte, in verband werden gebracht met brandstichting, onder meer vlakbij het RIVM in Bilthoven. Deze zaak diende afgelopen vrijdag 2 april, bij de Rechtbank Den Haag. FDF werd […]
Het bericht Zaak FDF tegen de Nederlandse Staat AVROTROS, uitspraak 20 april verscheen eerst op Farmers Defence Force.


Sigrid Kaag op 16 maart ‘voor het hekje’ gedaagd door boerenactieclub FDF wegens smaad en laster

04-03-2021 - 0 reacties SINT HUBERT - Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) beticht D66-lijsttrekker en minister Sigrid Kaag van smaad en laster en daagt haar op 16 maart voor de rechter. De boeren eisen 50 mille schadevergoeding, omdat ze de FDF onder meer als ‘een soort terroristen’ weggezet zou hebben.


Welk verdienmodel heeft meerwaarde? Presentaties overleggen FarmerFriendly – CBL

12-02-2021 - 0 reacties Tijdens het overleg tussen de FarmerFriendly-partners (DDB, FDF, NAV, NFO en NVP) het CBL, Rabobank en andere ketenorganisaties op 10 februari jl. zijn een aantal presentaties gehouden. Tijdens de tweede bijeenkomst hebben de overige partijen inhoudelijk gereageerd op Keurmerk FarmerFriendly en heeft het CBL hun visie gepresenteerd genaamd “Verdienmodellen en waardering in de keten”. De […]
Het bericht Welk verdienmodel heeft meerwaarde? Presentaties overleggen FarmerFriendly – CBL verscheen eerst op Farmers Defence Force.


Farmers Defense Force dreigt politiek en media met aangiften wegens laster

28-01-2021 - 0 reacties De agrarische actiegroep Farmers Defense Force (FDF) beticht de politiek en de media van ‘lasterlijke smaad’. Columnisten, reporters én politici zouden ‘ongefundeerde uitlatingen’ hebben gedaan en ‘beschuldigingen geuit’ die ten koste van FDF gaan. Dat accepteert de beweging niet en dreigt nu met juridische stappen.


”Hoe FarmerFriendly is uw supermarkt?”

15-12-2020 - 0 reacties Routebeschrijving naar een eerlijker prijs

Minder dan een jaar geleden, werd binnen FDF een plan geboren dat al snel een naam kreeg: FarmerFriendly. Een concept waarbij voor het eerst niet de boer zou moeten voldoen aan allerlei extra’s om zijn “license to produce” te behouden, maar waarmee de supermarkten en consumenten hun boervriendelijkheid aan kunnen tonen. Via een afdracht waarmee de productie-eisen van de burger, kunnen worden uitbetaald aan de deelnemende boeren. Een soort van medeverantwoordelijkheidsheffing van 3% over de totale supermarktomzet: waardoor een kilo appels van 1 euro, naar 1,03 euro gaat.

Ieder jaar komen er meer eisen van “de maatschappij” bij voor de boeren. De afnemers – waaronder de supermarkten – dwingen de boeren tot investeringen om aan die bovenwettelijke eisen te kunnen voldoen. Daardoor wordt de kostprijs continu opgejaagd terwijl de opbrengstprijs van de boer hetzelfde blijft. Want de afnemers betaalden de afgelopen 40 jaar nooit voor hun bovenwettelijke eisen. Ondanks hun miljardenomzetten, -winsten en triljarden kostende overnames: allemaal betaald van de winst op datzelfde voedsel waarvan de prijs voor de boeren nooit steeg.

De supers hebben daarnaast het recht om overal ter wereld hun producten in te kopen, ook als die niet aan dezelfde strenge eisen voldoen als ze opleggen aan de Nederlandse boeren. “Dat zijn de handelsregels,” horen wij dan. Nederlandse burgers stellen hoge eisen aan de manier waarop de boeren moeten produceren. Maar zijn vrij om in diezelfde supermarkt te kopen wat ze willen. Omdat ‘prijs’ voor de meeste consumenten nog steeds belangrijker is dan ‘hoogste kwaliteit’ die hij als burger oplegt, groeide de kloof tussen opbrengstprijs en kostprijs zo met het jaar: ‘de markt’ betaald niet voor extra investeringen. Niemand had tot nu toe een passend antwoord voor dat probleem.

FDF lukte het wél. Slechts anderhalf jaar na de oprichting. Met FarmerFriendly is een Keurmerk ontwikkeld dat niet in strijd is met de regels van de ACM of handelsverdragen, omdat het Keurmerk geen drempels opwerpt voor de handelsstromen, geen buitenlandse producenten benadeelt, terwijl deelname vrijwillig is. Dé voorwaarden die het CBL aan FDF stelde in juli 2020. Het Keurmerk voldoet tevens aan de voorwaarde van veel burgers die in enquêtes aangeven dat een extra heffing op voedsel alleen te rechtvaardigen is, als deze rechtstreeks bij de boeren terechtkomt.
FarmerFriendly voorkomt daarnaast dat meerprijs-concepten in de supermarkten stranden, omdat de supers naast dat duurzame product met een meerprijs voor de Nederlandse boeren, direct een kiloknaller leggen. Zoals in het verleden vaak gebeurd is. Waarbij het in de natuur van de meeste mensen ligt, om op dat moment voor die goedkope optie te gaan.

De boeren waar FDF het Keurmerk aan voorstelt, reageren net zo opgetogen als wij, doordat ze zich de kracht van dit Keurmerk realiseren. Na jaren van vruchteloos onderhandelen, bidden en smeken voor een eerlijk speelveld en een eerlijker prijs, is er dan eindelijk een concept dat wél een oplossing kan zijn.

En omdat alle schakels van de voedselketen, waaronder het CBL, eerder al verklaarden dat ook zij vinden dat boeren een eerlijke boterham verdienen, lijkt niets de introductie van FarmerFriendly in de weg te staan. Eindelijk kunnen de supermarktbazen – waarvan velen een vaste positie in de Quote 500 innemen – met FarmerFriendly hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen: faciliteren tussen wat de burger eist en de boer behoort te krijgen.

Het Keurmerk FarmerFriendly hebben we vervolgens op 17 november 2020 samen met duizenden boeren, aangeboden aan het CBL met slechts één vraag: Geef ons uiterlijk 10 december een reactie; doen jullie mee of niet? Zodat bij een ‘ja’ het Keurmerk begin 2021 kan worden geïntroduceerd. De machtige supermarktkoepel CBL reageerde op de avond van 10 december met een brief die ze op hetzelfde moment ook deelden met verschillende media. Waarin die ene, simpele vraag niet werd beantwoord. Maar die wel boos van toon was en ongefundeerde beschuldigingen en claims aan het adres van FDF, de FDF bestuurders persoonlijk en individuele boeren bevatte.

Sinds die brief op 10 december reageren de boeren ontgoocheld. Boos. Dagenlang hebben boeren actie gevoerd. FDF begrijpt dat. FarmerFriendly is de enige oplossing op korte termijn, om het gebrek aan inkomen door de steeds stijgende eisen en achterblijvende prijzen, op te lossen. Is de enige oplossing voor de financiële noodsituatie in veel boerengezinnen, waar het inkomen opnieuw sterk daalde door de huidige crisis. Is dé oplossing om ook volgend jaar aan alle extra kostprijsverhogende eisen te kunnen voldoen.

De blokkades hebben de situatie van de Nederlandse boeren binnen de voedselketen overal op de voorpagina’s gezet en tot bewustwording geleid bij de burgers én bij de supermarktdirecties.

FDF richt zich de komende weken aangaande FarmerFriendly op informatieverspreiding over het Keurmerk en het gesprek met de supermarkten dat voor 14 januari 2021 gepland staat. Het belang van een goede, eerlijke prijs voor de Nederlandse boeren staat nu meer dan prominent op de agenda. Daar mag het niet bij blijven: die eerlijker prijs en een gelijkwaardige positie in de keten moet begin 2021 eindelijk inhoud krijgen.

Het FDF-Bestuur

15 december 2020


Boeren veroorzaken chaos met tractoren rond distributiecentrum van Jumbo

11-12-2020 - 0 reacties Boeren demonstreren vrijdag bij het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in Veghel. Met tientallen tractoren hebben de boeren zich verzameld bij het bedrijf aan De Amert. Alle uitgangen van het distributiecentrum zijn met tractoren geblokkeerd, wat tot een fikse chaos op het bedrijventerrein leidt.
Geen enkele vrachtwagen van Jumbo kan het bedrijfsterrein op of af. Daarom staan er ongeveer vijftig vrachtwagens van de supermarktketen geparkeerd naast de wegen op het industrieterrein. Verkeersregelaars van de gemeente Meierijstad proberen het verkeerd in goede banen te leiden. Het doel is vooral om te zorgen dat de naastgelegen N279 geen hinder ondervindt van de demonstratie.
Boeren boos vanwege lage prijzenDe boeren hebben spandoeken opgehangen. Ze strijden voor een meer rechtvaardige afneemprijs van hun waren. Jumbo zou de boerengoederen te goedkoop in- en verkopen. Van welke organisatie de boeren zijn, kon de politie niet zeggen. Eerder op de dag blokkeerden boeren ook de ingang van een distributiecentrum van Jumbo in Woerden (Utrecht). De demonstratie in Veghel verloopt rustig, aldus een woordvoerder van de politie.
De politie is met de demonstranten in gesprek. "Ze mogen hier even staan om hun punt te maken, maar op een gegeven moment moeten ze wel weg." Donderdag liep een ultimatum af van boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF). De actiegroep had geëist dat supermarkten 3 procent van hun omzet afdragen aan de coöperatie Farmer Friendly. FDF was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar
Een van de boeren moest een uur rijden om in Veghel te komen. "We protesteren voor de lagere prijzen. Dat is echt hoofddoel." Op Facebook worden beelden gedeeld van de instroom van de boeren.


FDF: 'Akkoord stikstofwet is slecht nieuws voor de landbouw'

10-12-2020 - 21 reacties Het akkoord van het kabinet met oppositiepartijen over de stikstofwet is slecht nieuws voor de landbouw. Dat zegt een woordvoerster van actiegroep Farmers Defence Force (FDF).

"Het lijkt erop dat de landbouw alsnog het hele stikstofprobleem van Nederland mag oplossen. Tienduizenden industriële bedrijven hebben hun vergunningen niet op orde, waardoor de vervuiling niet zal afnemen, maar toenemen", stelt de woordvoerster. Volgens haar gaat de stikstofwet zorgen voor nog veel meer problemen en procedures. Daarbij wijst zij erop dat het verplaatsen van stikstof, geproduceerd door de landbouw, naar de industrie verboden is. "Dat hebben wij al in een heel vroeg stadium aangegeven, maar dat negeert Den Haag zorgvuldig."


Boeren willen delen in omzet van supermarkten

17-11-2020 - 0 reacties LEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten zouden 3 procent van hun omzet moeten delen met boeren, stelt de actiegroep Farmers Defence Force (FDF). Die presenteerde dinsdag een keurmerk, FarmerFriendly, waar supermarkten zich bij kunnen aansluiten. De onthulling van het keurmerk gebeurde tijdens een demonstratie bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepel van supermarkten.
Het bericht Boeren willen delen in omzet van supermarkten verscheen eerst op Nieuws.nl.


Boeren weer op trekker naar Den Haag, wat willen ze bereiken?

17-11-2020 - 0 reacties Het was vorig jaar rond deze tijd een bekend beeld: boeren die op hun trekker naar Den Haag reden om te demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Vandaag voeren boeren opnieuw actie. Wat willen ze?
Te veel stikstofuitstoot
Eerst even terug naar vorig jaar, want hoe zat het ook alweer? Het begon allemaal met een uitspraak van de Raad van State in mei 2019. Volgens deze hoogste bestuursrechter deed Nederland niet genoeg om stikstof terug te dringen. Te veel stikstof is slecht voor de biodiversiteit; het aantal planten en dieren neemt erdoor af. Dat is vooral een probleem voor Natura 2000-gebieden, waar Europese natuurrichtlijnen gelden.
De stikstofuitstoot in Nederland is de afgelopen 30 jaar fors afgenomen, maar Nederland blijft qua uitstoot koploper in Europa. 41 procent van de stikstofneerslag in gevoelige natuurgebieden is afkomstig van de landbouw.
Honderden projecten, zoals het bouwen van woningen, de uitbreiding van stallen, de aanleg van wegen en de opening van Lelystad Airport, dreigden door de uitspraak van de Raad van State te sneuvelen of vertraagd te worden. De stikstofcrisis was een feit.
Zorgen over toekomst
Terug naar de actievoerende boeren. De uitspraak van de Raad van State leidde tot veel onrust binnen de sector. Boeren maken zich zorgen over de toekomst van hun bedrijf en over uitbreidingsmogelijkheden. Uit een enquête van de NOS bleek dat veel boeren het oneerlijk vinden dat zij een probleem voor heel Nederland moeten oplossen, terwijl ze als sector naar eigen zeggen al veel hebben gedaan om de stikstofuitstoot de afgelopen decennia terug te dringen.
De druppel die de emmer voor boeren vorig jaar deed overlopen was het plan van regeringspartij D66 om de veestapel te halveren. Maar de demonstrerende boeren zijn boos over veel meer zaken. Bijvoorbeeld over steeds strengere regels waaraan ze moeten voldoen, bezettingen van boerderijen door dierenactivisten, beeldvorming over boeren in de media, regels rondom gewasbescherming en lagere prijzen voor hun producten.
Kortom: deze actievoerende boeren vinden dat zij de dupe zijn van falend kabinetsbeleid en voelen zich niet gesteund door de overheid.
Nieuwe stikstofwet
Allemaal zaken die al langere tijd spelen. Wat is nu de aanleiding om weer met de trekker naar Den Haag te gaan? Daar kan Farmers Defence Force, de organisatie die de grootste kracht achter de protesten is, het best zelf antwoord op geven.
Aan het woord is Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force:
Minister Schouten van Landbouw wil nieuwe regels rondom stikstofwaarden vastleggen, daarom is in oktober het wetsvoorstel stikstofreductie en natuurverbetering ingediend. Volgens Schouten zorgt het kabinet er met deze wet voor dat de natuur sterker wordt en de stikstofdepositie omlaag gaat.
Farmers Defence Force zegt dat minister Schouten dit voorstel er "nog voor het kerstreces doorheen wil jassen", terwijl er volgens de organisatie door corona minder mogelijkheden zijn om over de wetgeving in gesprek te gaan met de minister. Daarnaast noemt FDF het een slechte wet die "de rechten van boeren met voeten treedt". De boeren die vandaag met trekkers naar Den Haag kwamen, vinden dat zij een te grote bijdrage moeten leveren en willen de wet tegenhouden.
Het klopt dat Schouten de wet nog voor Kerst door het parlement wil hebben. Dat is volgens haar juist nodig om "boeren die door willen gaan, perspectief te bieden". Daarnaast is de stikstofwet volgens Schouten al lang geleden aangekondigd. De wet moet per 1 januari de noodmaatregelen vervangen, die aan het einde van het jaar aflopen.


Eerste boeren aangekomen in Den Haag om actie te voeren, geen overlast op snelwegen

17-11-2020 - 1 reacties De eerste boeren zijn met hun trekkers gearriveerd in Den Haag. Vanuit het hele land zijn boeren onderweg naar Den Haag waar ze dinsdag willen demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Maandagavond vertrokken er al tientallen boeren uit de omgeving van Schaijk om dinsdag op tijd in Den Haag te kunnen zijn.


Live verslag Den Haag

17-11-2020 - 13 reactiesBoerenprotest bij Huis Ten Bosch niet toegestaan, trekkerdefilé mag wel

16-11-2020 - 6 reacties Farmers Defence Force (FDF) mag dinsdag niet blijven demonstreren bij Huis ten Bosch in Den Haag. Wel mogen boeren in een optocht, een defilé, met trekkers langs het koninklijk paleis rijden.

Quote:
,,We hebben er niet veel begrip voor dat we niet voor de hekken van het paleis mogen demonstreren”, zei Van Keimpema maandag. ,,Want de weg langs het paleis is een gewone doorgaande weg, die ook niet heel onmisbaar is als verkeersader. We zien het nut niet van het verbod. Maar we willen dat alle aandacht uitgaat naar onze noodkreet over de stikstofplannen van het kabinet en daarom doen we zoals ons is gevraagd.”


ANWB waarschuwt voor vertraging op dinsdag door boerenprotest

16-11-2020 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - Weggebruikers moeten dinsdag in en rond Den Haag rekening houden met mogelijke vertraging. Die waarschuwing doet de ANWB, omdat boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) van plan is actie te gaan voeren bij paleis Huis ten Bosch.


Farmers Defence Force wil dat zoveel mogelijk boeren hun trekkers parkeren voor paleis Huis ten Bosch

13-11-2020 - 102 reacties Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) wil dat zoveel mogelijk boeren hun trekker dinsdagmorgen parkeren voor de deuren van paleis Huis ten Bosch in Den Haag. De actiegroep wil daar ”een noodkreet tegen de aanstaande Omgevingswet” overhandigen aan koning Willem-Alexander.


Boeren willen op nieuwe actiedag noodkreet 'persoonlijk' afleveren bij de koning

05-11-2020 - 1 reacties Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) wil op de aangekondigde actiedag van 17 november 'persoonlijk' een noodkreet bij koning Willem-Alexander afleveren. Volgens de boerenactiegroep is de koning hun 'laatste en enige hoop' om de boeren te beschermen tegen het beleid van het kabinet.

Dinsdag werd de nieuwe actie al aangekondigd, maar FDF-voorman Mark van de Oever uit Sint Hubert wilde toen nog niet ingaan op de invulling van de actiedag op 17 november
. Nu blijkt dus dat de boeren zich in elk geval tot de koning willen richten, in hun woorden 'de ultieme eindbaas'.
Wat de boeren precies van plan zijn, is nog niet bekendgemaakt. Op hun website kondigen ze aan dat daarover donderdag meer bekend wordt.
StikstofplannenReden van de actiedag op 17 november zijn de opkoopregeling en andere stikstofplannen van
het kabinet die in de Omgevingswet zijn opgenomen.
Landbouwminister Carola Schouten wil dat haar nieuwe stikstofplannen
vóór de kerstvakantie door de Tweede Kamer zijn behandeld. Dit tot
ongenoegen van FDF.

"Wie kan ons nog behoeden voor de Omgevingswet,
die er voor de kerst doorheen gejast moet worden als het aan Rutte
III ligt?", schrijft de boerenactieclub. "Het
Nederlandse Staatshoofd. Dé ultieme Eindbaas. Zijn handtekening
onder de Omgevingswet bezegelt uiteindelijk het lot van álle
Nederlandse boeren." Nu Rutte III ervoor
heeft gekozen de Nederlandse boeren te degraderen tot 'ongewenste
elementen in het landschap' is de koning onze laatste en enige
hoop."


Rob Jetten trekt grens: geen actievoerders aan huis graag

28-10-2020 - 76 reacties D66-fractievoorzitter Rob Jetten roept actiegroepen op Facebook op om politici niet thuis te benaderen. Hij zegt met iedereen altijd, waar dan ook het gesprek aan te willen gaan. Maar niet thuis. Daar ligt wat hem betreft de grens.
Jetten, die thuis zit omdat hij positief getest is op het coronavirus, schrijft dat hij gisteravond vijf mannen van de boerenprotestorganisatie Farmers Defence Force aan de voordeur kreeg. Ze kwamen een voedselpakket brengen, waarmee de D66'er zijn quarantainetijd kon doorkomen.
"Er was geen sprake van een dreigende sfeer", schrijft hij. "Verre van dat. Deze boeren hadden geen kwaad in de zin", zegt Jetten. "Toch bekroop me ook enig ongemak. Ik vind hoe aardig het gebaar ook bedoeld is dat actiegroepen politici niet thuis moeten opzoeken."
Jetten wil als politicus voor iedereen benaderbaar zijn. "Ook voor wie het niet eens is. Maar er is één plek waar dat niet hoort: thuis. En zeker niet 's avonds in het donker onaangekondigd aan mijn voordeur. Het voelt ook vreemd en onaangenaam dat FDF weet waar ik woon. En daar foto's en video's van verspreidt."
Het Kamerlid wijst erop dat D66 en Farmers Defence Force "nogal van mening verschillen. Daardoorh hebben we ook minder plezierige aandacht van ze gehad". Zo heeft zijn collega Tjeerd de Groot aangifte gedaan van bedreigingen en is zijn auto tijdens een werkbezoek klemgereden door tractoren en met stickers beplakt.


Voorman FDF krijgt coronaboete van 1000 euro voor uitbeelden vrijheidslogo met trekkers

15-09-2020 - 0 reacties MARIËNVELDE - Boer Thijs Wieggers uit Mariënvelde moet een boete betalen van 1000 euro voor het overtreden van de coronaregels. Dit zou zijn gebeurd toen tientallen boeren eind april bijeen kwamen in het weiland van Wieggers om met hun trekkers het logo van 75 jaar vrijheid uit te beelden.


Laat Luuk (13) het boegbeeld van de boeren zijn in plaats van die schreeuwers van FDF

14-09-2020 - 0 reacties Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op tv.


Boeren willen langs bij thuisadressen Kamerleden om voermaatregel van tafel te krijgen

17-08-2020 - 43 reacties Leden van Farmers Defence (FDF) Force in Gelderland willen woensdag een bezoek brengen aan thuisadressen van Kamerleden om zo de druk op te voeren rond de voermaatregel.


Overleg FDF en Nevedi: Nevedi wijst voermaatregel af. Melkveehouders verzekert van levering voer dat ze bestellen.

05-08-2020 - 0 reacties Dinsdag 4 augustus 2020, heeft FDF intensief overleg gevoerd met het bestuur van Nevedi, naar aanleiding van het feit dat het Nevedi ter ore was gekomen dat FDF voor woensdag 5 augustus een actie gepland had waarbij de veevoerleveranciers in elke provincie zouden worden bezocht door FDF-leden uit de regio. Om aan hen steun te […]