Alcohol

Volg al het nieuws over Alcohol, een van de 15512 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Alcohol nieuwsbrief.

Alcohol nieuws

Brouwers: meer bier met minder alcohol

13-04-2019 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - De verkoop van alcoholvrij bier is met ruim 30 procent in 2018 nog veel harder gestegen dan in voorgaande jaren. Dat staat in de jaarlijkse bierconsumptiecijfers van Nederlandse Brouwers, de overkoepelende organisatie van bierbrouwerijen. Sinds 2010 is de consumptie van dit zogenoemde 0.0 bier ruim vervijfvoudigd.


Hoeveel sigaretten er in een fles wijn zitten, hangt af van of je een man of vrouw bent

28-03-2019 - 0 reacties Dat het roken van sigaretten een dodelijke verslaving is, is zo langzamerhand wel tot iedereen doorgedrongen. Maar het grote publiek is nog niet goed op de hoogte van de risico’s op kanker door het regelmatig en langdurig drinken van alcohol.


Gentse bio-ingenieur ontwikkelt alcoholvrije gin

15-02-2019 - 0 reacties Amper 1 jaar later na haar afstuderen als master in de Bio-ingenieurswetenschappen aan UGent brengt Charlotte Matthys haar eigen alcoholvrije gin op de markt. "Omdat alcohol vluchtige componenten beter vasthoudt en tegelijk zorgt voor een verlengde houdbaarheid, is een alcoholvrije gin maken best een uitdaging. Als bio-ingenieur ben je in staat om hierover na te denken."


Gentse bio-ingenieur ontwikkelt alcoholvrije gin

15-02-2019 - 0 reacties Amper 1 jaar later na haar afstuderen als master in de Bio-ingenieurswetenschappen aan UGent brengt Charlotte Matthys haar eigen alcoholvrije gin op de markt. "Omdat alcohol vluchtige componenten beter vasthoudt en tegelijk zorgt voor een verlengde houdbaarheid, is een alcoholvrije gin maken best een uitdaging. Als bio-ingenieur ben je in staat om hierover na te denken."


Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk

10-02-2019 - 0 reacties Hoewel het stikt van de halalkeurmerken is het niet gemakkelijk te achterhalen of vlees halal is. Op producten in de supermarkt staan namelijk verschillende logo's en keurmerken, waarvan het onduidelijk is waar ze precies voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie, vooral over de manier waarop vlees is geslacht.
Er bestaan namelijk verschillende visies onder moslims over hoe dieren ritueel geslacht moeten worden. Sommigen vinden dat alleen onverdoofde rituele slacht halal is, anderen staan verdoving voor de slacht toe. Beide methodes kunnen halal worden genoemd.
Maar hoe de koe van je hamburger is geslacht, is op de verpakking niet te zien. Zo kan het zijn dat je vlees eet waar wel halal op staat, maar wat je niet halal vindt.
Er is nu te weinig openheid over, vindt Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO, die 380 moskeeën vertegenwoordigt. "Halalkeurmerken zijn niet transparant over de manier waarop het vlees is geslacht. Moslims storen zich eraan dat in de winkels meerdere keurmerken te zien zijn, zonder dat zij weten waar deze voor staan."
Verschillende definities
Halal betekent letterlijk 'toegestaan' en gaat over alle aspecten van het leven. En dus ook over voeding. Niet toegestaan (haram) is bijvoorbeeld het consumeren van varkensvlees, alcohol en de meeste insecten.
Bij halalslacht worden dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dat houdt onder meer in dat de slachter gelovig is en hij slacht in de naam van Allah.
Het dier moet gezond zijn en de keel moet met een scherp mes in één haal worden doorgesneden. Maar of het is toegestaan om het dier voor de slacht te verdoven, daar zijn dus niet alle moslims het over eens.
Niet alleen in Turkse en Marokkaanse supermarkten liggen de schappen vol, maar ook Albert Heijn en Jumbo zeggen dat de vraag naar halalproducten groeit. Het halalassortiment bestaat naast bijvoorbeeld worst, ook uit plakken kaas en zakken snoep. In snoep kan (varkens)gelatine of karmijn, een kleurstof afkomstig van luizen, zitten. En bij kaas is het belangrijk dat het stremsel dat wordt gebruikt, een dierlijk product, ook halal is. Maar het is vooral bij vlees waar de verwarring ontstaat.
"Op de producten staat altijd gewoon 'halal'", zegt diëtiste Mariam Aaras (43). Of er achter het logo een keuringsinstantie zit, en aan welke halaleisen het product voldoet, is voor consumenten vaak niet te zien. Dat maakt boodschappen doen er niet gemakkelijker op. Aaras: "Terwijl het voor mij wel belangrijk is, omdat ik alleen onverdoofd geslacht vlees wil eten."
Op haar website Ikeethalal.nl informeert ze andere moslims met artikelen als 'Is E120 halal?' en 'Gelatinevrij of halalgelatine'. Zo'n tien vragen per maand krijgt ze binnen. Als moslima herkent ze het gevoel van wantrouwen en onzekerheid waar veel van haar sitebezoekers mee zitten. Aaras: "Door alle onduidelijkheid eet ik nu zo min mogelijk vlees."
Aangescherpte regels
Onverdoofde rituele slacht staat politiek ter discussie. Sinds januari 2018 gelden in Nederland aangescherpte regels. Als een dier 40 seconden na de slacht nog tekenen van leven vertoont, moet het alsnog worden verdoofd.
Sommige moslims zijn bezorgd dat de 40 seconden niet altijd worden afgewacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in alle slachthuizen op dierenwelzijn en voedselveiligheid. In het geval van onverdoofde rituele slacht, moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn. Die ziet toe op de naleving van de 40-secondenregel, maar kijkt niet of de slacht volgens bepaalde halalstandaarden gebeurt.
De enige die hier wel op toezien zijn dus de keurmerken. Hoeveel dat er precies zijn, is moeilijk te zeggen. Naar schatting gaat het om enkele tientallen. In principe kan iedereen zelf een keurmerk oprichten. Aan het religieuze aspect van de keurmerken wordt door de overheid geen eisen gesteld. Toch mag je niet iets halal noemen als dat het niet is, want dat is consumentenmisleiding.
Het keuren beperkt zich niet tot de slachterijen waar het vlees wordt geslacht. Elke stap in het productieproces heeft namelijk een eigen halalcertificaat: de kruiden in de worsten, het paneermeel van de kroketten en de olie waarmee de machines worden gesmeerd. Voor keurmerken is het belangrijk om van elk ingrediënt te weten dat het halal is. Als er ergens in het proces bijvoorbeeld alcohol wordt gebruikt, is het eindproduct niet halal. De keurmerken zijn dus ook bedoeld als garantie van het ene naar het andere bedrijf.
Wasim al Shaman van keurmerk Halal Quality Control, het grootste Nederlandse halalkeurmerk in vlees, ziet dat het aantal keuringsaanvragen stijgt. "Tegenwoordig is het voor bedrijven steeds belangrijker om een halalcertificaat te hebben, zelfs als het vrij duidelijk is dat een product halal is. Zo ben ik laatst nog naar het buitenland geweest om een fabrikant van ingeblikte perziken te keuren. Als het mij wordt gevraagd, doe ik het. Dit is gewoon business."
Meer transparantie
Een aantal keurmerken erkent dat meer transparantie hard nodig is. Maar tegelijk zeggen ze ook dat consumenten hen kunnen bellen of mailen als zij willen weten op welke manier hun stuk vlees is geslacht. Keurmerk Halal Correct werkt aan een kleurensysteem op de verpakking, zodat je als consument kunt zien op welke wijze het dier is geslacht.
Pogingen in het verleden om een standaard voor halal te formuleren of een landelijk keurmerk op te zetten mislukten. Het bleek niet mogelijk de verschillende opvattingen bij elkaar te brengen.
"We moeten als gemeenschap opstaan en eisen van deze instanties dat ze transparant zijn", zegt Halil Karaaslan van het CMO. "Niet alleen met een sticker, maar ook met bijvoorbeeld een lijst op een website, zodat de consument zelf kan controleren hoe het dier is geslacht."


Bespiegelingen van een wetenschapsjournalist: gistcellen

15-01-2019 - 0 reacties Als een bierbrouwer héél slim is, kan hij bier met 0,0% alcohol maken dat toch net zo lekker smaakt als bier 'met'. Wetenschapsjournalist Jop de Vrieze ontdekte per ongeluk hoe dat zou kunnen en was zo aardig zijn ontdekking te delen met brouwers.


Stoppen met roken en drinken tegelijk gaat gemakkelijker

04-01-2019 - 0 reacties Roken is schadelijk voor de gezondheid. Over alcohol zijn de meningen enigszins verdeeld. Was alcohol met de feestdagen goed voor de economie, het sociale verkeer en de geestelijke gezondheid, nu is het tijd voor een maandje zonder. Als je dan toch voor verandering kiest, stop dan ook met roken. Dat gaat makkelijker als je minder drinkt.


Zwaar tractorongeluk Deurne: toestand slachtoffer (50) 'nog ernstig', veroorzaker vrijgelaten

27-12-2018 - 0 reacties DEURNE - De 31-jarige bestuurder van een bestelbus die zaterdag in Deurne in dronken toestand achterop een tractor reed, is vrijgelaten. Hij blijft wel verdachte in het onderzoek, meldt de politie aan het ED. De inwoner van Liessel wordt beschuldigd van het veroorzaken van een verkeersongeval met zwaar lichamelijk letsel en het rijden onder invloed van alcohol.


Blijf met je kinderen praten over alcohol en roken, zegt staatssecretaris Blokhuis

18-12-2018 - 0 reacties


Klimaatverandering en matig alcohol gebruik hebben grote maatschappelijke gevolgen

17-12-2018 - 0 reacties In de top 15 van de Altmetrics top 100, die deze week is verschenen, staan twee WUR-onderzoeken. Deze onderzoeken hebben gepubliceerd over onderwerpen die grote maatschappelijke gevolgen hebben.


Hersenen merken geen verschil tussen bier met of zonder alcohol

29-11-2018 - 0 reacties Denken bierdrinkers dat ze alcoholhoudend bier drinken, dan is het beloningseffect in de hersenen net zo groot als wanneer ze - zonder het te weten - alcoholvrij bier krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. De resultaten suggereren dat alcoholvrij bier een prima alternatief kan bieden voor alcoholhoudend bier. Het onderzoek verscheen deze maand in het wetenschappelijke tijdschrift Chemical Senses.


Alcohol niet duurder en frisdrank niet goedkoper, maar Preventieakkoord laat nog op zich wachten

11-11-2018 - 0 reacties


Dronken chauffeur uit touringcar vol passagiers gehaald bij Almelo

18-10-2018 - 0 reacties

Originele beschrijving

De chauffeur van een touringcar, op dat moment vol met passagiers, is gisteravond op de A1 bij Almelo aan de kant gezet. Hij had bijna vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken.


Bijt gerust in een krokant korstje, risico acrylamide is beperkt

10-10-2018 - 0 reacties De voedingskunde, zowel wetenschappelijk als populair beoefend, kent een aantal olifanten in de kamer. Bedoeld zijn niet de grote onderwerpen suiker, zout, vet, alcohol en processed food, maar de steeds opduikende kleintjes: AGE’s, zware metalen, pesticiden, bisfenol en acrylamide.


Illegale alcohol doodt 42 Iraniërs, mogelijk als gevolg van Amerikaanse Iran-politiek

04-10-2018 - 0 reacties


De alcohol van Albert Heijn en Gall & Gall nu ook via Bol.com

04-10-2018 - 0 reacties


Britse studenten vinden studeren belangrijker dan alcohol

25-09-2018 - 0 reacties Komt dat door geldgebrek of door groeiend gezondheidsbewustzijn? Daarover verschillen de meningen


Hoe gebruik je alcohol op levensmiddelen?

26-07-2018 - 0 reacties In de etiketteringspraktijk stuit je zo nu en dan op compliancevraagstukken. Zo kan een voedselveilige conserveringswerkwijze zich qua wetgeving in een dode hoek bevinden. Bijvoorbeeld voor het gebruik van alcohol. Dit artikel is verschenen in VMT 7 van 1 juni 2018.


Productnieuws: NOLO, wijnen met minder of geen alcohol van Canei

25-07-2018 - 0 reacties Canei, de Italiaanse frizzante uit de jaren zeventig, heeft een metamorfose ondergaan. Afgelopen week lanceerde de producent officieel zijn nieuwe frizzante-lijn, die aansluit bij de wensen van de nieuwe generatie.


‘Echte’ Britse alcohol en kaas schaars door Brexit

04-07-2018 - 0 reacties