Bier

Recente nieuwsberichten m.b.t. Bier

Belgische biercultuur eindelijk werelderfgoed

20-05-2017 -

De Belgische biercultuur staat na jaren lobbyen eindelijk op de Unesco-werelderfgoedlijst. Het gaat niet om het bier, maar om de cultuur eromheen, omdat op de lijst alleen immateriële zaken staan.
De Vlaamse minister van Cultuur Sven Gatz zegt dat zonder bier het genot minder zou zijn, maar dat de biercultuur niet mag worden gereduceerd tot het bier. "Zonder bier geen biercultuur, maar Unesco wil natuurlijk dat bier de meerwaarde bewijst van het samenbrengen van mensen."
Het was volgens hem de vraag hoe de cultuur aan de VN-organisatie kon worden uitgelegd. "Voor ons is de biercultuur evident, maar je moet die ook kunnen uitleggen aan een Zuid-Koreaan of een Namibiër. Ik ben heel blij dat we daarin geslaagd zijn", zegt Gatz.
In 2014 had de Duitstalige gemeenschap in België om de erkenning gevraagd. Volgens de VRT was dat vooral een politieke truc om de zaak sneller te later verlopen. De Duitstaligen hadden namelijk als enige gemeenschap nog geen dossier ingediend bij Unesco.


Thuisbrouwer Jeroen Free uit Bergen op Zoom mag voor de tweede keer zijn bier op de markt brengen

14-05-2017 -

BERGEN OP ZOOM - Jeroen Free uit Bergen op Zoom heeft zaterdag voor de tweede keer de Brand Bierbrouwwedstrijd gewonnen. De jury koos de Session IPA van Free uit 287 inzendingen.


Belgen dronken nog nooit zo weinig bier

13-05-2017 -

In België is de bierconsumptie, vooral die van pils, het afgelopen jaar opnieuw teruggelopen. In 2016 dronken de Belgen 7,7 miljoen hectoliter bier, een daling van 3,3% ten opzichte van 2015. Over de afgelopen 20 jaar was de daling gemiddeld 1,4% per jaar, volgens de Federatie van Belgische Brouwers


Studenten zitten er warmpjes bij zonder gas, dankzij bier

13-05-2017 -

Leden van L.A.N.X. drinken graag bier. Veel bier. Dat doen ze in een fraai, achttiende-eeuws pand. Daar zal nog niemand vreemd van opkijken, want we hebben het hier over een Amsterdamse studentenvereniging.


Is bier een betere pijnstiller dan paracetamol?

12-05-2017 -

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: Bier bestrijdt pijn beter dan paracetamol. Bier bestrijdt pijn beter dan paracetamol, schrijven onder andere NOS, AD.nl en Telegraaf.nl vorige week. Drie vier biertjes (0,8 promille) zouden een sterker pijnstillend effect hebben dan de bekende pijnstiller. Dat nieuws is


NH Bier Verkiezing 2017: Breng nu je stem uit op het lekkerste gerstenat.

08-05-2017 -

NOORD-HOLLAND Voor de derde keer organiseert NH Leeft de verkiezing voor het lekkerste biertje van de provincie. En dat is geen makkelijke verkiezing, want bier brouwen is populair in Noord-Holland. Maar liefst 36 lokale bierbrouwers doen mee met de verkiezing van het Populairste Bier van Noord-Holland en jij bepaalt wie er met de titel vandoor gaat. Anders dan voorgaande jaren mag je dit keer op je drie favoriete bieren een stem uitbrengen. Deel je de verkiezing op Facebook, dan maak je ook nog eens kans op een NH Bierpakket.
Stemmen kan hier.
De winnaar wordt zondag 4 juni tijdens het Noord-Hollands Bierfestival in de Grote Kerk van Alkmaar bekendgemaakt. Hier worden ook de winnaars uitgeroepen van de juryprijs: het Beste Bier van NH 2016.
In 2015 won 'Zware Hufter' van Brouwerij Dampegheest uit Limmen de titel van Populairste Bier van Noord-Holland. Vorig jaar ging de titel naar 'Honingblond' van Brouwerij Troost uit Amsterdam.


Nederlandse kaasproducent introduceert Radler Kaas

03-02-2017 -

De Nederlandse kaasproducent Vandersterre uit Bodegraven introduceert vanaf mei een kaas met de smaak van Radler bier. De nieuwe kaasspecialiteit wordt in eerst instantie geproduceerd voor de Duitse markt.


Eerste commercile autonome vrachtwagenrit levert blikjes bier af

25-10-2016 -

In de Verenigde Staten is vorige week de eerste commerciële rit met een zelfrijdende vrachtwagen uitgevoerd. De 45.000 blikjes Budweiser bier werden door een autonome vrachtwagen van Otto, de dochteronderneming van Uber, van Fort Collins naar Colorado Spings gebracht over een afstand van ongeveer 193 kilometer (120 mile).


Fendt bier 🍺 te koop

09-08-2016 -

Beste TFers weet iemand waar het bier van fendt kan kopen gr steyrlanzboy


Bier met zoete aardappelen valt in de prijzen

25-05-2016 -

Tom Segers van brouwfirma De Lustige Brouwers uit Weelde heeft op Pinkstermaandag de innovatieprijs gewonnen tijdens een bierfestival in Leuven. Hij brouwde een blond bier waarin zoete.....


Braakliggend terrein wordt moeras van gezuiverd Heineken bier

27-04-2016 -

Een braakliggend terrein direct achter de Zoeterwoudse brouwerij van Heineken, wordt binnen afzienbare tijd omgevormd tot een moeras. Dat moeras wordt vervolgens gebruikt om op een natuurlijke manier water te zuiveren dat bierresten bevat. ,,Deze manier is duurzaam, én we hoeven geen grotere waterzuiveringsinstallatie te bouwen.’’ Dat meldde Heineken-manager Willem de Jonge tijdens de zogeheten Duurzaam Meet-up 2030.


Sporen landbouwgif in Duits bier, maar is het ook schadelijk?

25-02-2016 -

Onderzoekers van het Duitse milieu-instituut in München vonden in veertien biertjes sporen van de onkruidverdelger glyfosaat.


Heineken: bier uit een doofpot - Foodlog

10-02-2016 -

'Heineken in Afrika' is een doorwrocht en toch zeer leesbaar boek over moderne piraterij, zegt Marc van der Sterren. Het beschrijft de misstanden van onze nationale trots zeer gedocumenteerd en met grote precisie. Toch noemt Heineken het boek in zijn officiële standpunt niet meer dan een ‘mening' van auteur Olivier van Beemen.


Zuster Agatha uit Berghem is Brabants Lekkerste Bier (video)

22-01-2016 -

De Muifelbrouwerij uit Berghem heeft het lekkerste bier van Brabant in huis. Zuster Agatha, een quadrupel, is uit 32 bieren verkozen.


Tochtige koe

08-01-2016 -

Is hetnormaal dat als er een tochtige koe is je als bier niet naar bed gaat 's nachts maar in een stoel blijft hangen?


Uitnodiging Prikkebord Melkveecafé - Groei zonder grenzen

05-12-2015 -

Beste mensen,

Zoals al eerder is aangekondigd vind komende woensdag 9 december het eerste Prikkebord Melkveecafé plaats bij ons in zorgcafé 't Koetje in Zandwerven. Inloop vanaf 20.30 uur. Aanvang presentatie Sjoerd Hofstee 21:00 uur. Entree 10 euro incl 2 koffie of thee en 2 frisdrank, bier of wijn.

Op het Prikkebord zijn er de laatste tijd heel veel discussies geweest over de gevolgen van de "groeistuip" die wij hier in Nederland nog maar heel kort mogen meemaken. In Nieuw-zeeland kunnen de melkveehouders al decennia lang onbeperkt groeien maar ook die groei is niet zonder gevolgen geweest. Freelance Journalist Sjoerd Hofstee is onlangs in Nieuw-Zeeland geweest en wil samen met jullie zijn bevindingen en conclusies delen.

Hier de opzet van Sjoerd:

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra werkt met het motto ‘Dairy for Life’.

Dat is goed gekozen. Dairy (melkveehouderij) is voor een belangrijk deel bepalend voor het léven in Nieuw-Zeeland. Met nog geen 4,5 miljoen inwoners, is de melkveehouderij, welke 95 procent exporteert, echt een belangrijke economische drijver. De export is de belangrijkste inkomensbron van het land en 30 procent van die export bestaat uit zuivel.

In oktober reisde ik drie weken door het land van de kiwi’s en bezocht meer dan twintig melkveehouders.

Ik was benieuwd:

- Of Theo Spierings moet vrezen voor z’n baan als CEO van Fonterra
- Hoe Nieuw-Zeelanders omgaan met een melkprijs die al een jaar lang minder dan 20 cent per liter melk is
- Hoe en waarom de Nieuw-Zeelandse dairy langzaam maar zeker een beetje op Europa begint te lijken
- Hoe het momenteel verder werken en leven is in het land dat acht keer zo groot is als Nederland, bijna twee keer zoveel melk produceert en 95 procent van die melk exporteert

Benieuwd naar mijn bevindingen? Woensdag 9 december vertel ik erover.

Om 21.00 uur.

Bij Co, in Melkveecafé ’t Koetje:

Tot dan!

Fotoverslag: Christian Mühlhausen


Bier met melk gemixt tot boerenradler

24-08-2015 -

" align="right" border="1" vspace="5" hspace="10">Sinds zaterdagavond wordt er door horeca in Zelhem de ‘boerenradler’ geschonken. De mixdrank is gemaakt van dagverse melk en bier uit de tap. Dit meldt dagblad De Gelderlander.


Alcoholvrij bier en speciaal bier scoren

20-08-2015 -

De populariteit van alcoholvrij bier is in vier jaar tijd flink toegenomen. 45 procent van de bierdrinkers neemt wel eens een alcoholvrij biertje. In 2011 was dat nog 26 procent. Ook speciaal bier (biermixen) doet het goed, zo blijkt donderdag uit cijfers van de Nederlandse Brouwers. Vier op de vijf bierdrinkers (78 procent) drinken wel eens speciaal bier.


Alcoholvrij bier is lekkerder geworden - Foodlog

20-08-2015 -

Nederlandse bierdrinkers dronken het afgelopen jaar meer alcoholvrij bier dan ooit tevoren. We vinden het lekkerder dan vroeger. Dat blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek.


'Bierzwendel in Groningen: goedkoop huismerk verkocht als lokaal speciaalbier'

05-08-2015 -

Vijf Groningse bierspeciaalzaken hebben het lokale Grunn Bier uit het assortiment gehaald. Ze hebben sterke vermoedens dat het om omgekat Pitt-bier gaat, een huismerk van supermarktketen Jumbo.