Advies

Volg al het nieuws over Advies, een van de 17346 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Advies nieuwsbrief.

Advies nieuws

Advies aan landbouwminister: mes mogelijk in megastallen

02-06-2021 - 18 reacties DEN HAAG - Er moet een breed landbouwakkoord komen, maar de politiek moet de normen en randvoorwaarden bepalen en daarbij niet de grenzen van de wet opzoeken. Hierbij staat het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) centraal en dat betekent dat grote ingrepen zoals het mes in megastallen van duizenden varkens onontkoombaar zijn.

„De milieudefensies hebben natuurlijk nog een aantal partijen als FrieslandCampina op de korrel”, zegt SER-kroonlid Katrien Termeer, voorzitter van de verkenningscommissie. Het is volgens de SER dan ook belangrijk dat grote bedrijven als slachtreus Vion en zuivelgigant FrieslandCampina zich in hun strategie richten op de duurzame toekomst en niet op lukrake groei.


Deal vakbonden en werkgevers over hervorming arbeidsmarkt: flexwerk ingeperkt

02-06-2021 - 0 reacties Werkgevers en vakbonden hebben een akkoord bereikt over een grote hervorming van de arbeidsmarkt. De deal, waarin flexwerk sterk wordt ingeperkt, is onderdeel van een advies van de Sociaal Economische Raad (SER). Het plan wordt zo meteen gepresenteerd op een persconferentie. RTL Z zendt deze live uit.


Brabantse dorpen nog een dag zonder schoon water na vondst E. colibacterie

31-05-2021 - 0 reacties Inwoners van de Brabantse dorpen Hooge Mierde, Lage Mierde, Hapert, Hulsel, Reusel en Bladel zitten nog een dag zonder schoon drinkwater. Het is Brabant Water nog niet gelukt de zaterdag aangetroffen E.colibacterie uit het water te krijgen. Het advies om het water voor gebruik drie minuten te koken, blijft gelden tot maandag 18.00 uur.


Boeren in omgeving Noardburgum moeten vee binnenhouden vanwege ontplofte zonnepanelen

21-05-2021 - 0 reacties In het Friese Noardburgum moeten veehouders hun dieren voorlopig binnenhouden op advies van de brandweer. Bij een brand zijn zonnepanelen ontploft, waarbij glasdeeltjes en zware metalen zijn vrijgekomen.


Advies keuze tractor + maaier onderhoud weide

08-05-2021 - 35 reacties Ik ben op zoek naar een tweedehands tractor + maaier voor het onderhouden van weides.
Welk soort maaier koop ik best? bloter, klepelmaaier,... ?
Wat is het minimum vermogen van de pto van de trekker?
Ik kan een ( brede )John Deere 1850 kopen (50pk op de pto).
Is dit voldoende vermogen? Of zoek ik best iets zwaarders?


Advies RIVM: alcohol alleen bij slijterij verkopen

07-04-2021 - 0 reacties BILTHOVEN - Om problematisch alcoholgebruik en overgewicht verder te verminderen in Nederland zijn extra maatregelen nodig, concludeert gezondheidsinstituut RIVM na onderzoek. Het instituut raadpleegde gezondheidsexperts van universiteiten en kennisorganisaties om in kaart te brengen wat hiervoor nodig is.


Brabant komt snel met eigen idee over kernenergie

11-02-2021 - 0 reacties De provincie Brabant heeft TNO advies gevraagd over kernenergie. Het advies van TNO ligt al op het provinciehuis, maar meer wil gedeputeerde Eric de Bie (FvD) er niet over zeggen. Hij verwacht dat gedeputeerde staten 'binnen enkele weken' met een standpunt komt.
De Bie presenteerde donderdag de 'Uitvoeringsagenda Energie', het plan van de provincie Brabant voor de energietransitie in de komende jaren. Het stuk kreeg als motto 'Haalbaar, betaalbaar en met draagvlak ." De energietransitie is het vervangen van fossiele brandstoffen door duurzame energie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. In het voorwoord bij het stuk schrijft De Bie: "De inzet van kernenergie is welkom."Kernenergie welkomKernenergie is in Nederland al jaren omstreden. Het idee komt de laatste jaren weer naar boven omdat kerncentrales geen broeikasgassen uitstoten. Forum voor Democratie, de partij van De Bie, is er een uitgesproken voorstander van.
De provincie Brabant stelt zich in het stuk op achter de doelstellingen van het rijk. Energie moet in 2030 voor minstens de helft duurzaam zijn opgewekt, in datzelfde jaar moet de uitstoot van CO2 ten opzichte van 1990 zijn gehalveerd.
Betrouwbaar bestuurDe Bie mag zelf als lid van Forum voor Democratie een bijzondere plaats innemen. Zijn partij is er niet overtuigd dat de opwarming van de aarde aan menselijk handelen is te danken, als gedeputeerde in Brabant wil hij een 'betrouwbaar bestuurder' zijn.
"De grote lijnen voor het klimaatbeleid zijn vastgelegd. Daar moeten we ons aan houden. Als mensen daar anders over denken, moeten ze dat op 17 maart, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, laten merken."
Stapje voor stapjeDe Bie noemt de energietransitie 'een marathon.' Wat hem betreft is het een grote inspanning terwijl op dit moment nog niet duidelijk is welke technische middelen in de komende jaren wel en niet effectief zijn. "We moeten stapje voor stapje aan de slag met zo min mogelijk maatschappelijke lasten."
De Brabantse agenda noemt kernenergie een paar keer, maar er komt veel meer aan de orde. In het dikke stuk komt een groot aantal mogelijkheden langs om energie te besparen, CO2 uitstoot te verminderen en een elektriciteitsnet op te bouwen dat al die uitdagingen aan kan. Samenwerking met Brabantse bedrijven voor het bedenken van nieuwe vindingen is belangrijk. "Voor een hightech regio als Brabant liggen hier grote kansen," aldus het stuk.
Chinese investeerders"Wat mij betreft is belangrijk dat Brabanders de kans krijgen mee te doen," voegt de Bie daar aan toe. "Het gaat hier gebeuren. Laten we er voor zorgen dat de winst niet verdwijnt naar Chinese investeerders."
Daarnaast hamert het stuk op 'draagvlak' onder de bewoners van de provincie. "Dit betekent in de praktijk dat inwoners niet gedwongen moeten worden om deel te nemen aan een collectieve energievoorziening, maar altijd een eigen keuze moeten kunnen maken."


Rijksoverheid: Alléén sneeuwballengevecht met eigen huishouden of één vriend

06-02-2021 - 0 reacties De Rijksoverheid heeft in verband met het verwachte winterweer nieuwe regels opgesteld voor sneeuwliefhebbers in coronatijd. Zo wordt het afgeraden om een sneeuwballengevecht met een ander huishouden te organiseren. ‘Ook bij het genieten van een pak sneeuw of een mooie laag ijs, blijft de oproep om zo min mogelijk mensen te ontmoeten en uw reisbewegingen te beperken’, valt te lezen in het nieuwe advies.


Unilever legt klimaatplan aan aandeelhouders voor

14-12-2020 - 0 reacties Unilever legt het klimaatplan van het bedrijf aan de aandeelhouders voor. Volgens het was- en levensmiddelenconcern willen de aandeelhouders steeds meer weten over de klimaatstrategie van Unilever. De multinational wil daarom ook hun advies over de plannen om de uitstoot van CO2 terug te brengen.


Kerstbomenoogst (nu al) van start in Jabbeke

10-11-2020 - 0 reacties Als je lang wil genieten van je kerstboom, koop hem dan toch maar niet te vroeg. Het is het advies van een kerstbomenkweker uit Jabbeke met 30 jaar ervaring. Daar starten ze deze week met de kerstbomenoogst, en dat is vroeger dan normaal.


Wederom topdrukte in Brabantse natuurgebieden

08-11-2020 - 0 reacties Net als op zaterdag is het weer veel te druk in een aantal Brabantse natuurgebieden. Daarvoor waarschuwt Visit Brabant via Twitter en via haar website. Daarbij klinkt ook weer het advies aan Brabanders om een kijkje te gaan nemen bij andere gebieden waar het nog wel rustig is.


Advies over schade aan mestkelders baart provincie zorgen

28-10-2020 - 0 reacties De provincie maakt zich zorgen over een aantal conclusies en uitgangspunten in een advies over bevingsschade aan mestkelders. Het provinciebestuur is onder meer bang dat er met dat advies afbreuk wordt gedaan aan het bewijsvermoeden.


Sanering asbestdaken: Berkelland geeft gratis overalls weg en betaalt mee in de kosten

23-10-2020 - 0 reacties BORCULO - Pandeigenaren die asbestdaken opruimen in Berkelland, krijgen voortaan geld en en hulp van de gemeente. Die wil zo snel mogelijk af van het kankerverwekkende materiaal en trekt een miljoen euro uit voor gratis overalls, deskundig advies en subsidie per vierkante meter.


Pensionado kweekt supergrote groenten

23-09-2020 - 0 reacties Gerald Statford heeft een passie voor het kweken van grote groenten en is sinds kort ook een bekende op sociale media. De 71-jarige uit Milton-under-Wychwood (VK) postte in februari vorig jaar zijn eerste foto’s op Twitter op advies van een stel vrienden, als middel om foto's van hun groententuinen te…


Verbod op onverdoofd slachten in strijd met EU-recht?

11-09-2020 - 0 reacties Het Vlaamse verbod op onverdoofd slachten is in strijd met het Europees recht, zegt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in een advies aan de rechters van het EU-Hof. Het gaat om een conclusie en dus nog niet om een arrest, maar het is eerder uitzonderlijk dat het EU-Hof in zijn definitieve oordeel nog sterk afwijkt van de beoordeling van de advocaat-generaal. Dat definitieve arrest wordt egen het einde van het jaar verwacht. Zowel minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en dierenrechtenorganisatie GAIA reageren verontwaardigd.


Gaat Nederland alle nertsenbedrijven preventief ruimen?

19-08-2020 - 0 reacties Opnieuw zijn op nertsenfokkerijen in Nederland besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om twee bedrijven in de provincie Noord-Brabant en één in Nederlands-Limburg. Daarmee staat de teller intussen op 36 besmette nertsenbedrijven. Al deze bedrijven werden geruimd. De Nederlandse regering heeft een nieuw advies gevraagd aan de expertengroep over zoönosen over een mogelijke preventieve ruiming van alle nertsenfokkerijen.


Advies planbureau: ‘Help consumenten om meer volgens de Schijf van Vijf te eten’

21-07-2020 - 0 reacties We zouden meer plantaardige eiwitten moeten eten en minder dierlijke. Dat staat in een nieuw advies van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Minder vlees en meer groente dus.


Vijfentwintigste nertsenbedrijf besmet met corona, nu in Westerbeek

17-07-2020 - 0 reacties Opnieuw is er op een nertsenbedrijf een besmetting met corona vastgesteld. Het gaat om een nertsenbedrijf in Westerbeek in de gemeente Sint-Anthonis, met 1100 moederdieren. De dieren op het bedrijf worden zo spoedig mogelijk geruimd. De besmetting is ontdekt nadat pups waren getest voor vervoer naar een andere locatie, meldt het ministerie van Landbouw.

Sinds 10 juli mogen onder strikte voorwaarden opgroeiende pups met
het oog op dierenwelzijn, verplaatst worden naar leegstaande (niet
eerder geruimde) locaties. Voor transport worden de pups getest.

In totaal zijn nu 25 nertsenbedrijven in Brabant en Limburg besmet verklaard.
Op 24 bedrijven waar eerder het virus is vastgesteld zijn alle
dieren geruimd:

9 in Gemert-Bakel
7 in Sint Anthonis
3 in Venray
2 in Laarbeek
1 in Uden
1 in Deurne
1 in NederweertAanscherping regelsMet het oog op de recent gevonden besmettingen hebben ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit samen met de sector pelsdierhouderij en deskundigen het hygiëneprotocol aangescherpt.
Ook is het OMT gevraagd advies te geven over de recente ontwikkelingen. Dit advies wordt spoedig verwacht.
Stoppersregeling
Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. Vanaf 2024 worden nertsenhouderijen in Nederland sowieso verboden.
LEES OOK: 'Nertsenbedrijven zijn net een intensive care' en toch gaan besmettingen door


Boeren toch weer in actie omdat minister Schouten ultimatum naast zich neerlegt

13-07-2020 - 4 reacties Farmers Defence Force komt volgende week toch met nieuwe acties tegen de omstreden veevoermaatregel. De boeren hadden een ultimatum gesteld: als de maatregel uiterlijk 21 juli van tafel ging, zouden de boeren tot dan acties staken. Minister Schouten veegde dat ultimatum echter direct van tafel, waarop de boeren meteen nieuwe acties aankondigde.
"We zullen Nederland helpen
om stikstof te besparen", zei Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever nadat de landbouwminister het ultimatum naast zich neer had gelegd. De boeren hebben 'tal van acties' aangekondigd.
Farmers Defence Force gaf de minister tot volgende week
om de veevoermaatregel van tafel te halen. De minister gaf aan dat de maatregel de steun heeft van de
Tweede Kamer en dat ze extra advies over de voermaatregel eerst wil afwachten.

De minister verwacht alle adviezen en doorrekeningen eind augustus
naar de Tweede Kamer te kunnen sturen. Het verlagen van eiwit in
veevoer is een van de maatregelen om het stikstofgehalte in het
milieu te verlagen. Boeren voeren al maanden actie tegen deze
stikstofmaatregelen.

Veel acties
De boeren hebben de afgelopen weken in het hele land actie gevoerd tegen de veevoermaatregel. In onze provincie werden onder meer het distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg, de ingang van Eindhoven Airport, de A2 bij Liempde en het gebouw van Omroep Brabant geblokkeerd.


Minister Schouten zegt bezoek af om boeren

08-07-2020 - 0 reacties Minister Carola Schouten van Landbouw heeft een werkbezoek in Zeeland afgezegd wegens de dreiging van demonstrerende boeren. Dat gebeurde op advies van de veiligheidsregio: de Zeeuwse politie vreesde dat het bezoek niet ordentelijk zou verlopen. Voorzitter Dirk Bruins van LTO Nederland noemt de situatie 'uitermate teleurstellend', maar zegt de actievoerders te begrijpen.