Nederland haalt voor miljarden uit Brazilië, ook uit Amazonegebied

Milieuorganisaties en politici roepen op tot een boycot van Braziliaanse producten. Op die manier willen ze Brazilië dwingen op te treden tegen de aangestoken bosbranden in het Amazone-gebied. De vraag is: hoeveel producten importeert Nederland uit het gebied en heeft zo'n boycot wel zin?
De laatste dagen is veel te doen over het grote aantal natuurbranden in Brazilië. Die branden zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen in het land, waar steeds meer gebieden worden ontbost om er landbouw te kunnen bedrijven.
Nederland haalt met name veel landbouwproducten uit Brazilië, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de Rotterdamse haven kwam vorig jaar voor 3,7 miljard euro aan zulke goederen het land in, merendeels veevoer, vlees, oliehoudende zaden en groente en fruit. En een deel van die producten komt zeer waarschijnlijk uit het Amazone-gebied.
"Aan de randen van de Amazone rukken de intensieve veehouderij en sojateelt op", vertelt Kees Koonings. Hij is hoogleraar Brazilië-studies aan de Universiteit van Amsterdam. Boeren branden daar stukken regenwoud weg om ruimte te creëren voor hun gewassen en vee. "Wij zijn een belangrijke importeur van soja uit Brazilië."
Het belangrijkste deel van die soja is veevoer, bestemd voor bijvoorbeeld de varkenshouderij in Nederland. In totaal voerde Nederland vorig jaar voor 761 miljoen euro aan veevoer in. Daarmee was dit de grootste handelsstroom vanuit Brazilië naar Nederland.
Om het regenwoud te beschermen, vinden milieuclubs dat Nederlandse bedrijven hun gebruik van Braziliaanse soja moeten matigen. Het Wereldnatuurfonds noemt een boycot op "foute soja" zelfs een mogelijkheid.
Greenpeace legt de bal bij de Nederlandse overheid: "Grote bedrijven blijven helaas betrokken bij natuurverwoesting voor sojavoer. Daarom is het tijd voor een wet die bedrijven verplicht alleen nog producten te maken waarvoor geen bos is verdwenen."
Honderden miljoenen aan vlees
Een andere grote handelsstroom is vlees. In totaal kwam er vorig jaar voor 367 miljoen euro aan Braziliaans vlees het land in. Een groot deel daarvan was rundvlees. "De veeteelt in Brazilië bestaat vooral uit runderen en kippen", zegt Koonings. "Kippen hebben we in Nederland genoeg. Dus we voeren vooral rundvlees in."
Ook dit Braziliaanse rundvlees is fout in de ogen van sommige milieuorganisaties. Het Amerikaanse Rainforest Action Netwerk roept consumenten op om minder Braziliaans vlees te kopen om het regenwoud te redden.
De uiterst rechtse president Bolsonaro van Brazilië wordt bekritiseerd omdat hij de Amazone wil gebruiken voor de land- en mijnbouw, terwijl de natuur- en milieuorganisaties wijzen op de nadelige gevolgen voor het regenwoud.
Die kritiek klinkt nu ook vanuit de politiek. Als Brazilië niets doet, trekt de Franse president Emmanuel Macron zijn steun in voor een handelsakkoord tussen de EU en verschillende Latijns-Amerikaanse landen. Ierland overweegt dit ook. In Nederland is GroenLinks een petitie gestart om de regering te dwingen het verdrag niet te ondertekenen met oog op het regenwoud. Finland wil zelfs een EU-ban op Braziliaans rundvlees.
De ophef verwondert Koonings. "Er zijn altijd veel bosbranden in dit seizoen, volgens mij dit jaar niet meer dan andere jaren." Hij noemt het een dubieuze aanname dat de bosbranden te wijten zijn aan beleid van Bolsonaro. "Het is niet dat de staat daar massaal het regenwoud aan het afbranden is. Boeren staken ook bos in brand onder linkse regeringen."
Een boycot lijkt Koonings dan ook overtrokken. "Een verdrag waar dertig jaar over is onderhandeld nu van tafel vegen, lijkt me ook niets oplossen. Het is beter om binnen de kaders van het verdrag verandering af te dwingen." Hij vermoedt dan ook dat de dreiging met economische druk vooral voor de bühne is.
Meer ruimte voor ondernemen in Amazone
De Braziliaanse regering ziet zelf ook een economische oplossing om de lokale ondernemers te weerhouden brand te stichten. In plaats van ze in de portemonnee te raken met boycots, zouden ze juist meer ruimte moeten krijgen om het gebied commercieel te ontwikkelen.
"De wet is de laatste tien of twintig jaar te strikt geweest voor het ontwikkelen voor het Amazone-gebied. Daarom gaan mensen over op illegale activiteiten", zei de Braziliaanse minister van milieu in een interview met de Financial Times. "We willen laten zien dat, als investeringen komen en we die verdelen over de mensen in het gebied, ze het regenwoud zullen behouden."

Laatste  |  

Reacties

+1
Pluto
Klopt dit allemaal wel ??. Soja schroot is een afval product van de humane industrie en het is onzin om dit alleen op de veehouderij af te schuiven. Kijk verder dan je neus lang is .
Vlees is een uitwisseling product geworden voor markt toegang voor de industrie , die gaan claimen als er een boycot wordt ingezet.
Nog geen 2 jaar geleden is in het klimaat akkoord afgesproken dat zuidoost Azië en zuid Amerika 60 % van het regenwoud mogen ruimen en dat dit hout naar de Europese biomassa centrales mag worden verscheept , Daar heeft zelfs Greenpeace nog voor getekend . De plotselinge hypocrisie heeft meer weg van geile scoring drang dan meegaandheid met het milieu.
+1
Noorderling
@Pluto
Voor 330 euro per ton is het wel duur afval.
Het restproduct heeft toch zeker zijn aandeel in de waarde van de soyaboon en daarmee invloed op saldo. Saldo bepaald of ontginnen interessant is en de gewas keuze.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Noorderling:
Het restproduct heeft toch zeker zijn aandeel in de waarde van de soyaboon en daarmee invloed op saldo. Saldo bepaald of ontginnen interessant is en de gewas keuze.

Dit is omdraaien van feiten. Ook maar weg met de suikerbietenteelt dan? Zonder het restproduct kunnen ze de fabrieken ook wel sluiten.
+1
Arrie94
En hier blijven we de gebruiksnormen lekker aanscherpen zodat er elders landbouwgrond bij moet komen
Jean-PierreK
Het positieve is dat de media schijnbaar door heeft dat onze sector duurzaam soja (schroot) gebruikt.
huske
Hoe veel co2 neemt 1 ha regenwoud op ten op zichte van 1 ha soya.
ted9
@huske Gaat het niet om. Iets wat miljoenen jaren oud is en zo uniek in de hoeveel dieren en planten omruilen voor een veld met bonen is natuurlijk een doodzonde.
+1
hans1980

Gerron
@hans1980 Dat zijn denk ik voornamelijk suikerrietvelden voor de ethanolproductie. De plant groeit na het kappen weer door.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot voeren , landbouw , fruit , brand , amazone , bos , druk , hoeveel , kopen , vlees , ierland , veehouderij , zaden , milieu , boeren , veevoer , soja , varkenshouderij , groente , nederland , groenlinks , rundvlees , vee , politiek , euro , eu , finland , maken , amsterdam , vegen , Gewassen en brazilië ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!