Voeren

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Voeren. Voeren is een van de 15564 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Voeren nieuws

Bietentelers voeren actie tegen oneerlijke concurrentie

13-09-2019 - 0 reacties CBB, de Confederatie van de Belgische Bietentelers, voert op 16 september actie tegen de oneerlijke concurrentie in de sector door onder andere het wegvallen van de suikerquota en minimumprijzen. De confederatie trekt aan de alarmbel en vraagt aan de Europese beleidsmakers om het beleid bij te sturen. De datum is niet toevallig gekozen, precies tien jaar geleden hielden een aantal melkveehouders een symbolische actie om te protesteren tegen de slechte marksituatie. Hiermee toont CBB zich solidair met de collega’s uit de melkveehouderij.


Video: ‘Elektrisch voeren bespaart al snel 5000 euro per jaar’

13-09-2019 - 0 reacties Reesink Agri ontwikkelde samen met Motrac Industries een elektrische voermengwagen. Elektrisch voeren heeft de toekomst en staat daarom volop in de belangstelling. Reesink Agri krijgt veel vragen over deze nieuwe ontwikkeling.


Nevedi: ‘Ammoniak-discussie baseren op feiten’

12-09-2019 - 0 reacties De uitspraak van de Raad van State over de Programmatische Aanpak Stikstof heeft vergaande consequenties voor verschillende projecten in Nederland. Nevedi vindt dat veehouderij en diervoedersector hun bijdrage moeten leveren aan de oplossing. “Maar we moeten de discussie wel voeren op basis van feiten en


Royale subsidies voor Chinese varkensbedrijven

10-09-2019 - 0 reacties De Chinese overheid gaat grote varkensbedrijven een handje helpen om de vleesproductie op te voeren. Dit doet het door subsidies te verstrekken. Op deze manier probeert China een antwoord te vinden op de grote vleestekorten als gevolg van Afrikaanse varkenspest.


De Landbouwvakdagen te Hilvarenbeek

07-09-2019 - 0 reacties Deze werden gehouden op het Melkveebedrijf van Puijenbroek. Bijgaand enkele algemene foto’s en van het voeren in het bijzonder. Dat de kruiwagen verleden tijd is voor dit werk is duidelijk als je de grote zelfrijdende laad-, meng- en voermachines aan het werk ziet.


Het beste paard van de wereld komt uit Berlicum: ‘Mijn vrouw zei al snel dat ik hem moest verkopen’

07-09-2019 - 0 reacties Springpaard Explosion W en de Britse topruiter Ben Maher voeren sinds eind augustus de wereld-ranglijst aan. Het vervult de Berlicumse paardenfokker Willie Wijnen met trots. ,,Vroeger was-ie een hete heks.”


Nederland haalt voor miljarden uit Brazilië, ook uit Amazonegebied

23-08-2019 - 10 reacties Milieuorganisaties en politici roepen op tot een boycot van Braziliaanse producten. Op die manier willen ze Brazilië dwingen op te treden tegen de aangestoken bosbranden in het Amazone-gebied. De vraag is: hoeveel producten importeert Nederland uit het gebied en heeft zo'n boycot wel zin?
De laatste dagen is veel te doen over het grote aantal natuurbranden in Brazilië. Die branden zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen in het land, waar steeds meer gebieden worden ontbost om er landbouw te kunnen bedrijven.
Nederland haalt met name veel landbouwproducten uit Brazilië, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de Rotterdamse haven kwam vorig jaar voor 3,7 miljard euro aan zulke goederen het land in, merendeels veevoer, vlees, oliehoudende zaden en groente en fruit. En een deel van die producten komt zeer waarschijnlijk uit het Amazone-gebied.
"Aan de randen van de Amazone rukken de intensieve veehouderij en sojateelt op", vertelt Kees Koonings. Hij is hoogleraar Brazilië-studies aan de Universiteit van Amsterdam. Boeren branden daar stukken regenwoud weg om ruimte te creëren voor hun gewassen en vee. "Wij zijn een belangrijke importeur van soja uit Brazilië."
Het belangrijkste deel van die soja is veevoer, bestemd voor bijvoorbeeld de varkenshouderij in Nederland. In totaal voerde Nederland vorig jaar voor 761 miljoen euro aan veevoer in. Daarmee was dit de grootste handelsstroom vanuit Brazilië naar Nederland.
Om het regenwoud te beschermen, vinden milieuclubs dat Nederlandse bedrijven hun gebruik van Braziliaanse soja moeten matigen. Het Wereldnatuurfonds noemt een boycot op "foute soja" zelfs een mogelijkheid.
Greenpeace legt de bal bij de Nederlandse overheid: "Grote bedrijven blijven helaas betrokken bij natuurverwoesting voor sojavoer. Daarom is het tijd voor een wet die bedrijven verplicht alleen nog producten te maken waarvoor geen bos is verdwenen."
Honderden miljoenen aan vlees
Een andere grote handelsstroom is vlees. In totaal kwam er vorig jaar voor 367 miljoen euro aan Braziliaans vlees het land in. Een groot deel daarvan was rundvlees. "De veeteelt in Brazilië bestaat vooral uit runderen en kippen", zegt Koonings. "Kippen hebben we in Nederland genoeg. Dus we voeren vooral rundvlees in."
Ook dit Braziliaanse rundvlees is fout in de ogen van sommige milieuorganisaties. Het Amerikaanse Rainforest Action Netwerk roept consumenten op om minder Braziliaans vlees te kopen om het regenwoud te redden.
De uiterst rechtse president Bolsonaro van Brazilië wordt bekritiseerd omdat hij de Amazone wil gebruiken voor de land- en mijnbouw, terwijl de natuur- en milieuorganisaties wijzen op de nadelige gevolgen voor het regenwoud.
Die kritiek klinkt nu ook vanuit de politiek. Als Brazilië niets doet, trekt de Franse president Emmanuel Macron zijn steun in voor een handelsakkoord tussen de EU en verschillende Latijns-Amerikaanse landen. Ierland overweegt dit ook. In Nederland is GroenLinks een petitie gestart om de regering te dwingen het verdrag niet te ondertekenen met oog op het regenwoud. Finland wil zelfs een EU-ban op Braziliaans rundvlees.
De ophef verwondert Koonings. "Er zijn altijd veel bosbranden in dit seizoen, volgens mij dit jaar niet meer dan andere jaren." Hij noemt het een dubieuze aanname dat de bosbranden te wijten zijn aan beleid van Bolsonaro. "Het is niet dat de staat daar massaal het regenwoud aan het afbranden is. Boeren staken ook bos in brand onder linkse regeringen."
Een boycot lijkt Koonings dan ook overtrokken. "Een verdrag waar dertig jaar over is onderhandeld nu van tafel vegen, lijkt me ook niets oplossen. Het is beter om binnen de kaders van het verdrag verandering af te dwingen." Hij vermoedt dan ook dat de dreiging met economische druk vooral voor de bühne is.
Meer ruimte voor ondernemen in Amazone
De Braziliaanse regering ziet zelf ook een economische oplossing om de lokale ondernemers te weerhouden brand te stichten. In plaats van ze in de portemonnee te raken met boycots, zouden ze juist meer ruimte moeten krijgen om het gebied commercieel te ontwikkelen.
"De wet is de laatste tien of twintig jaar te strikt geweest voor het ontwikkelen voor het Amazone-gebied. Daarom gaan mensen over op illegale activiteiten", zei de Braziliaanse minister van milieu in een interview met de Financial Times. "We willen laten zien dat, als investeringen komen en we die verdelen over de mensen in het gebied, ze het regenwoud zullen behouden."


‘Preventief biotine via mineralen verstrekken is niet nodig’

23-08-2019 - 0 reacties Het standaard voeren van extra biotine in een mineralenmengsel is niet nodig en is mogelijk schadelijk. In een goed uitgebalanceerd rantsoen en bij een goede penswerking is de kans op een tekort aan biotine nihil.


Tien vragen en antwoorden over de vrachtwagenheffing

21-08-2019 - 0 reacties In België en Duitsland is er al een kilometerheffing voor vrachtauto's. Het streven van de regering is om de vrachtwagenheffing per 2023 in Nederland in te voeren. Onderstaand een overzicht met de meest gestelde vragen over de vrachtwagenheffing. Voor belanghebbenden die meer willen weten, organiseert…


Grasraffinage moet eiwitbenutting verhogen

15-08-2019 - 0 reacties ‘Raffinage van najaarsgras’ is een project waarin drie bedrijven zoeken naar een manier om najaarsgras beter te benutten dan de nu min of meer gangbare manier van voeren aan jongvee of droogstaande koeien.


150 konikpaarden uit Oostvaardersplassen vertrekken naar Wit-Rusland

09-08-2019 - 0 reacties Een kudde van 150 konikpaarden uit de Oostvaarderplassen is onderweg naar Wit-Rusland, meldt Staatsbosbeheer. De paarden worden per vrachtwagen in drie kuddes van vijftig paarden naar het Nalibokiwoud gereden, een natuurgebied in de buurt van hoofdstad Minsk.
Het verplaatsen van de paarden zou eigenlijk drie weken geleden gebeuren, maar er waren administratieve moeilijkheden. Meerdere Wit-Russische ministeries waren betrokken bij de voorbereiding van het unieke transport, dat daardoor meer tijd in beslag nam.
De afgelopen jaren zorgden de leefomstandigheden van grote grazers in de Oostvaardersplassen, een natuurgebied in Flevoland, voor grote ophef. De dieren kwamen om van de honger, wat leidde tot felle protesten van dierenactivisten. Vorig jaar werden boswachters met de dood bedreigd. De provincie Flevoland besloot uiteindelijk onder druk van de actievoerders toch bij te voeren, tegen het advies van ecologen in.
Afgeschoten
Ook werd besloten om een deel van de dieren te verplaatsen en een ander deel af te schieten. In maart verhuisde een kudde van 29 paarden al naar het Spaanse natuurgebied Atapuerca. Voor edelherten was verplaatsing niet mogelijk, daarom zijn er 1745 afgeschoten.
In juli zorgden de konikpaarden weer voor ophef, omdat de dieren in de vangweide waar ze staan, niet goed verzorgd zouden worden volgens activisten. In het gebied is geen beschutting voor de dieren, waar Forum voor Democratie, de Partij voor de Dieren en de PVV kritisch over waren. De provincie besloot niet in te grijpen en de NVWA constateerde dat er geen beschutting nodig was.


Melkveehouders voeren wintervoorraad op

07-08-2019 - 84 reacties De langdurige droogte in Oost-Nederland brengt boeren steeds dieper in de problemen. Omdat in de wei niks meer te halen is voor de koeien wordt de wintervoorraad al aangebroken.

Ik zit nu een week of drie volledig op winterrantsoen', vertelt melkveehouder Manfred Keuper uit De Heurne. 'De koeien lopen nog wel een beetje buiten, maar daar staat niks meer. Ik kom met mijn voorraad voer nog wel tot het voorjaar, maar dan is het ook wel op.'

De koeien kunnen wel naar buiten, maar liggen nu liever binnen, weet hij. 'Tegen een uur of acht 's avonds lopen ze nog wel even naar buiten, maar ze staan ook snel weer binnen. Hier is toch niks te halen, alleen een beetje hooi. Daar geven ze geen melk van.'


Video: Dubbink investeert in hooidrooginstallatie in plaats van schaalvergroting

26-07-2019 - 0 reacties Harold Dubbink zocht een manier om zijn bedrijf toekomstbestendig te maken. De uitdaging om zijn bedrijf te optimaliseren vond hij in het voeren van hooi. Daarvoor investeerde hij in een grote loods met hooidrooginstallatie.


​‘Worstenmaker en familie VanDrie praten over fusie’

26-07-2019 - 0 reacties Worst- en hammenmaker Zwanenberg uit Almelo en soepfabrikant Struik, van de familie Van Drie, voeren gesprekken over een fusie, meldt De Telegraaf. De familie Van der Laan, eigenaar van Zwanenberg, en familie Van Drie, willen samen de supermarktketen


Nederlandse vleesreuzen praten over een fusie

25-07-2019 - 0 reacties De Nederlandse vleesreuzen Zwanenberg Food Group en de Van Drie Group voeren gesprekken over een fusie. Zwanenberg lonkt daarbij nadrukkelijk naar een samengaan met de soep- en sauzenfabrikant Struik, waar Van Drie grootaandeelhouder van is. Doel van de fusie is een betere onderhandelingspositie creëren met de retail, zoals supermarkten.


Struik Foods en Zwanenberg voeren verkennende gesprekken

25-07-2019 - 0 reacties Bericht:
Bekendmaking – Soep en sauzenfabrikant Struik Foods in Nijkerk en het vleesbedrijf Zwanenberg in Almelo hebben bekendgemaakt dat zij verkennende gesprekken voeren over verdere samenwerking, zonder dat daar conclusies aan kunnen worden verbonden.
Foto's:


Hogere uniformiteit bij tweemaal daags voeren in voerproef opfok

24-07-2019 - 0 reacties Uit de recent afgesloten proef met vleeskuikenouderdieren bleek de uniformiteit van hennen op 10 weken bij tweemaal daags voeren hoger te zijn, dan van hennen die eenmaal gevoerd zijn. Op een leeftijd van 20 weken zijn geen verschillen geconstateerd.


Garnaal eet slak: iedereen blij met duurzame bestrijding van bilharzia

24-07-2019 - 0 reacties Lekkere dikke garnalen eten èn de wereld redden van de op één na verschrikkelijkste parasiet? Dat kan. Onderzoekers van de University of California in Berkeley hebben een plan ontwikkeld om Afrikaanse en Aziatische kwekers hun zoetwatergarnalen te laten voeren met waterslakken. Die slakken dragen een parasiet bij zich die schistosomiasis, ook bekend als bilharzia, overbrengt.


Extra NVWA-controles wegens hitte

22-07-2019 - 7 reacties

Originele beschrijving

Vanwege de verwachte hoge temperaturen treedt vanaf maandag 22 juli tot en met vrijdag 26 juli 2019 het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen in werking. Ook voeren inspecteurs van de NVWA op warme dagen extra controles uit.


SUEZ, HAVI en Scania slaan handen ineen voor logistieke verduurzaming bij McDonalds

17-07-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

SUEZ, Scania en HAVI slaan de handen ineen voor de verdere verduurzaming van de logistieke activiteiten bij McDonalds met de ingebruikname van een Scania Hybrid van de nieuwste generatie. Deze truck maakt gebruik van een hybride aandrijflijn waarbij een elektromotor de standaardmotor ondersteunt. Hierbij wordt op de snelweg veel brandstof bespaard terwijl op het terrein van McDonalds full-electric en zero-emission wordt gereden. De hybride truck is uitgerust met speciale apparatuur om in 1 stop alle vrij komende grondstoffen gescheiden van elkaar op te halen en af te voeren. Hiermee intensiveren de drie partijen het recyclingproces en verkleinen ze de voetafdruk