Zaden

Volg al het nieuws over Zaden, een van de 18511 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Zaden nieuwsbrief.

Zaden nieuws

NAK verruimt beschadigingsnorm zaden zomergerst

11-01-2022 - 0 reacties De Vaste Commissie voor zaaizaden van de keuringsdienst NAK heeft besloten om de kwaliteitsnorm voor beschadiging voor zomergerst te verruimen van 10 tot maximaal 30 procent.


NAK verruimt norm voor beschadiging zaden zomergerst

11-01-2022 - 0 reacties De Vaste Commissie voor zaaizaden van de keuringsdienst NAK heeft besloten om de kwaliteitsnorm voor beschadiging voor zomergerst te verruimen van 10 tot maximaal 30 procent.


''De asperge verdient het om de held van een gerecht te zijn''

17-11-2021 - 0 reacties Tholen - Hoe ziet de toekomst van de asperge eruit? Tijdens het evenement 'Exploring Bejo’s world', georganiseerd door Bejo Zaden, discussieerden verscheidene belanghebbenden in de aspergemarkt wat in de komende jaren de grootste uitdagingen voor de asperge zullen zijn. Naast de grote uitdagingen in het…


Boer Henk droomt ervan dat hij ooit tussen de lupinevelden kan fietsen

11-08-2021 - 0 reacties Boer Henk Kerkers uit Deurne teelt in zijn moestuin zo'n 100 bijzondere groenten. Zijn groenten hebben exotische namen en zijn in de supermarkt meestal niet te krijgen: van de lauki (fleskalebas) uit India, borlottibonen tot de Purple Haze wortel. Ze groeien allemaal welig op de grond achter het huis van Henk. Maar één gewas is volgens boer Henk 'het nieuwe goud van de Peel': lupine.
Want lupine is een geweldig gewas, vindt Henk Kerkers. En zijn collega's zouden het meer kunnen gaan telen. De boon zit vol met proteïne en is een prima vleesvervanger. "Mijn droom is dat over tien jaar een heleboel boeren in de Peel lupine als akkerbouwgewas hebben. Er zit 35 tot 40 gram proteïne in. We zouden dan een lokale bron van proteïne hebben en niet van een boot die in Rotterdam aankomt."
Volgens Henk kan het gewas soja makkelijk vervangen. "Het heeft dezelfde kwaliteiten. En lupine maakt de bodem vruchtbaarder. Er zitten zogeheten stikstofknolletjes aan de plant die samen met bacteriën stikstof uit de lucht halen en de bodem vruchtbaarder maken. We hebben dan geen kunstmest meer nodig." Ook trekken de bloemen van lupine veel bijen aan.
Nederlandse boeren zouden zoveel meer kunnen met hun groenteteelt, denkt Kerkers. "Als ik hier door de Peel fiets, dan zie ik vaak een beperkt aantal gewassen."
Kerkers begon in 2014 met zijn moestuin om uit te proberen welke groenten goed kunnen groeien in Brabantse grond. Sommige groenten, zoals de lauki uit India, lukken prima. Maar andere groenten, zoals een fraai knolletje uit Peru, laten zich hier voorlopig nog niet telen.
Boer Henk geeft toe dat er vool veel groenten die hij teelt een heel beperkt publiek is. Hij levert nu groenten aan restaurants in de regio. Hij teelt veel op verzoek van de koks. "Dan hebben ze in Frankrijk iets gezien en dan vragen ze aan mij om dat hier eens te proberen."
Henk Kerkers is tien jaar wethouder geweest in Deurne en besloot zijn nette pak in te ruilen voor een paar boerenklompen. "De moestuin was altijd al een hobby. Ik ben opgegroeid op een boerderij en moest mijn moeder vaak helpen. Dat vond ik leuk."
Maar veel van de groenten die hij teelt, had zijn moeder nog niet. Zoals de grote trots van Henk, de lauki, een grote kalebasachtige groente. "Ik heb de zaden in India gekocht en hij bleek hier gewoon te kunnen groeien" Ook levert Henk kruiden en eetbare bloemen aan chefkoks. "Niet alleen voor de smaak, maar ook om een bord heel mooi op te maken bijvoorbeeld."
Sommige groenten zullen altijd een kleine doelgroep houden, maar Henk hoopt dat uit zijn kleurrijke proeftuin de lupine de Brabantse akkers gaat veroveren. "Ik hoop dat het landschap op de Peel dan ook wat gevarieerder wordt. En dat je eind juni tussen de mooie lupinevelden kunt fietsen."


Tuinbouw goed vertegenwoordigd in top Nederlandse R&D bedrijven

24-06-2021 - 0 reacties Het Technisch Weekblad heeft een nieuwe top 30 van Nederlandse R&D-bedrijven 2021 gepubliceerd. Daarin ook de nodige tuinbouwpartijen.
Net buiten de top 10 van de lijst, aangevoerd door ASML, komen we Rijk Zwaan tegen op 11, gevolgd door Enza Zaden op 17, Batenburg Techniek (van o.a. Hoogendoorn) op 22, Keygene…


NVWA: gooi ongevraagde postpakketjes met plantzaden weg

11-09-2020 - 0 reacties Verdachte pakketjes met zaden, vermoedelijk afkomstig uit Aziatische webshops, bevatten mogelijk plantenziekten die niet in Nederland voorkomen.


Opbrengsten tarweoogst 2020 zeer wisselend

05-08-2020 - 0 reacties De tarweoogst van 2020 in Vlaanderen is grotendeels achter de rug. De opbrengsten zijn algemeen lager dan vorig jaar, maar laten zeer wisselende resultaten zien tussen percelen, ook binnen eenzelfde regio. "De tarwe heeft, in tegenstelling tot de gerst, nog kunnen profiteren van de regenval van begin juni. Die was van belang voor de korrelvulling. Dat zorgde er ook voor dat relatief weinig percelen noodrijp zijn gevallen", zegt Toon Kerkhofs, product manager zaden van Arvesta (AVEVE-groep).


"Als de zaden ons enige probleem zijn, zitten we op het juiste spoor"

01-05-2020 - 0 reacties "Je kunt zeggen dat we niet zomaar een agrarisch bedrijf zijn, maar een technisch bedrijf en we wilden een sterk statement maken aan de ontwikkelingskant. Al onze teeltsystemen worden aangestuurd door onze eigengebouwde cloudsoftware. We zijn nu bezig met het ontwikkelen van onze eigen middelen, doseer-…


11 redenen waarom er geen patenten op zaden moeten komen

28-04-2020 - 0 reacties Vorige week heeft de organisatie No Patents on Seed een rapport uitgebracht met elf redenen om octrooien te verbieden​. Op dit moment worden er in Europa nog steeds octrooien aangevraagd die gebaseerd zijn op natuurlijke processen, omdat er nog geen duidelijkheid is over de octrooieerbaarheid van…


11 redenen waarom er geen patenten op zaden moeten komen

28-04-2020 - 0 reacties Vorige week heeft de organisatie No Patents on Seed een rapport uitgebracht met elf redenen om octrooien te verbieden​. Op dit moment worden er in Europa nog steeds octrooien aangevraagd die gebaseerd zijn op natuurlijke processen, omdat er nog geen duidelijkheid is over de octrooieerbaarheid van…


Beperkt transport van zaden kan mogelijk voedseltekort veroorzaken

19-03-2020 - 0 reacties Zaden zijn het startpunt in de voedselketen. Boeren en tuinders zijn afhankelijk van zaad om gezonde gewassen te kunnen verbouwen. Door geschikte locaties te hebben voor de productie en oogst verzekert de zaadsector dat boeren en tuinders overal op de wereld de juiste zaden geleverd krijgen.
Nu de…


Veredeling van sorghum maakt snelle opmars in Nederland

25-02-2020 - 0 reacties Nic Boerboom, veredelaar sorghum bij DSV zaden, signaleert dat de veredeling van sorghum in Noord-west-Europa de afgelopen tien jaar forse stappen heeft gemaakt. Vooral in Nederland krijgt die veredeling veel aandacht.


Zadenpionier JanWillem Breukink overleden

07-01-2020 - 2 reacties JanWillem Breukink is zaterdag op 67-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Dit meldt Incotec, het zaadbehandelingsbedrijf in Enkhuizen waar Breukink 25 jaar lang de topman is geweest. Breukink heeft zich jarenlang ingezet voor de belangen van de Nederlandse zaadindustrie.


Akkerbouwer constateert meer leven langs zijn akkers door ANOG-project

04-11-2019 - 0 reacties In plaats van een halve meter teeltvrije zone, hanteert akkerbouwer Gert Baas uit Vriescheloo (Groningen) een bufferstrook van 3 meter. De drie meter brede zone heeft hij ingezaaid met mengsel van verschillende zaden met als doel de waterkwaliteit in de sloot te verbeteren en insecten te trekken als natuurlijke plaagbestrijding.


Kaumera kan gebruik kunstmest reduceren

12-10-2019 - 0 reacties Waterschap Rijn en IJssel maakt uit proceswater van zuivelconcern FrieslandCampina de nieuwe grondstof Kaumera, geschikt voor de coating van zaden en mestkorrels. Het gebruik van Kaumera als biostimulant en slow release kunstmestcoating kan bijdragen aan een reductie van het kunstmestgebruik.


Coating voor zaden en mestkorrels uit afvalwater

03-10-2019 - 0 reacties Een fabriek voor Kaumera is woensdag geopend bij waterschap Rijn en IJssel in Zutphen. Kaumera is een nieuwe grondstof uit afvalwater van FrieslandCampina. De grondstof wordt in eerste instantie vooral gebruikt als coating voor zaden en mestkorrels.


Fabriek voor duurzame stof uit afval opent in Zutphen

02-10-2019 - 0 reacties In Zutphen opent deze woensdag een fabriek die Kaumera gaat produceren uit afvalwater. Deze grondstof is een duurzaam alternatief voor chemische grondstoffen en kan gebruikt worden als bijvoorbeeld coating voor zaden en mestkorrels of als lijm- en bindmiddel. Een wereldprimeur.


Nederland haalt voor miljarden uit Brazilië, ook uit Amazonegebied

23-08-2019 - 10 reacties Milieuorganisaties en politici roepen op tot een boycot van Braziliaanse producten. Op die manier willen ze Brazilië dwingen op te treden tegen de aangestoken bosbranden in het Amazone-gebied. De vraag is: hoeveel producten importeert Nederland uit het gebied en heeft zo'n boycot wel zin?
De laatste dagen is veel te doen over het grote aantal natuurbranden in Brazilië. Die branden zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen in het land, waar steeds meer gebieden worden ontbost om er landbouw te kunnen bedrijven.
Nederland haalt met name veel landbouwproducten uit Brazilië, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de Rotterdamse haven kwam vorig jaar voor 3,7 miljard euro aan zulke goederen het land in, merendeels veevoer, vlees, oliehoudende zaden en groente en fruit. En een deel van die producten komt zeer waarschijnlijk uit het Amazone-gebied.
"Aan de randen van de Amazone rukken de intensieve veehouderij en sojateelt op", vertelt Kees Koonings. Hij is hoogleraar Brazilië-studies aan de Universiteit van Amsterdam. Boeren branden daar stukken regenwoud weg om ruimte te creëren voor hun gewassen en vee. "Wij zijn een belangrijke importeur van soja uit Brazilië."
Het belangrijkste deel van die soja is veevoer, bestemd voor bijvoorbeeld de varkenshouderij in Nederland. In totaal voerde Nederland vorig jaar voor 761 miljoen euro aan veevoer in. Daarmee was dit de grootste handelsstroom vanuit Brazilië naar Nederland.
Om het regenwoud te beschermen, vinden milieuclubs dat Nederlandse bedrijven hun gebruik van Braziliaanse soja moeten matigen. Het Wereldnatuurfonds noemt een boycot op "foute soja" zelfs een mogelijkheid.
Greenpeace legt de bal bij de Nederlandse overheid: "Grote bedrijven blijven helaas betrokken bij natuurverwoesting voor sojavoer. Daarom is het tijd voor een wet die bedrijven verplicht alleen nog producten te maken waarvoor geen bos is verdwenen."
Honderden miljoenen aan vlees
Een andere grote handelsstroom is vlees. In totaal kwam er vorig jaar voor 367 miljoen euro aan Braziliaans vlees het land in. Een groot deel daarvan was rundvlees. "De veeteelt in Brazilië bestaat vooral uit runderen en kippen", zegt Koonings. "Kippen hebben we in Nederland genoeg. Dus we voeren vooral rundvlees in."
Ook dit Braziliaanse rundvlees is fout in de ogen van sommige milieuorganisaties. Het Amerikaanse Rainforest Action Netwerk roept consumenten op om minder Braziliaans vlees te kopen om het regenwoud te redden.
De uiterst rechtse president Bolsonaro van Brazilië wordt bekritiseerd omdat hij de Amazone wil gebruiken voor de land- en mijnbouw, terwijl de natuur- en milieuorganisaties wijzen op de nadelige gevolgen voor het regenwoud.
Die kritiek klinkt nu ook vanuit de politiek. Als Brazilië niets doet, trekt de Franse president Emmanuel Macron zijn steun in voor een handelsakkoord tussen de EU en verschillende Latijns-Amerikaanse landen. Ierland overweegt dit ook. In Nederland is GroenLinks een petitie gestart om de regering te dwingen het verdrag niet te ondertekenen met oog op het regenwoud. Finland wil zelfs een EU-ban op Braziliaans rundvlees.
De ophef verwondert Koonings. "Er zijn altijd veel bosbranden in dit seizoen, volgens mij dit jaar niet meer dan andere jaren." Hij noemt het een dubieuze aanname dat de bosbranden te wijten zijn aan beleid van Bolsonaro. "Het is niet dat de staat daar massaal het regenwoud aan het afbranden is. Boeren staken ook bos in brand onder linkse regeringen."
Een boycot lijkt Koonings dan ook overtrokken. "Een verdrag waar dertig jaar over is onderhandeld nu van tafel vegen, lijkt me ook niets oplossen. Het is beter om binnen de kaders van het verdrag verandering af te dwingen." Hij vermoedt dan ook dat de dreiging met economische druk vooral voor de bühne is.
Meer ruimte voor ondernemen in Amazone
De Braziliaanse regering ziet zelf ook een economische oplossing om de lokale ondernemers te weerhouden brand te stichten. In plaats van ze in de portemonnee te raken met boycots, zouden ze juist meer ruimte moeten krijgen om het gebied commercieel te ontwikkelen.
"De wet is de laatste tien of twintig jaar te strikt geweest voor het ontwikkelen voor het Amazone-gebied. Daarom gaan mensen over op illegale activiteiten", zei de Braziliaanse minister van milieu in een interview met de Financial Times. "We willen laten zien dat, als investeringen komen en we die verdelen over de mensen in het gebied, ze het regenwoud zullen behouden."


Zaai-element voor groenten met dubbele schijven

23-08-2019 - 0 reacties Monosem, fabrikant van precisiezaaimachines en schoffelmachines, introduceert voor de Nederlandse markt een nieuw model zaai-element voor groenten (uien, wortels, etc.) welke is uitgevoerd met dubbele frontschijven. Het zaai-element is geschikt om te zaaien in gewasresten (NKG). Multifunctioneel Dit nieuwe zaai-element met het MS-zaaihuis maakt het mogelijk om een grote varieteit aan zaden met een grote nauwkeurigheid te zaaien. De minimale rij-afstand is 25 cm. Met dit element kan in enkele lijn gezaaid worden. Het MS-V element kan gemonteerd worden aan ieder 5” frame…


Moderne Ark van Noach bevat alle zaden ter wereld

13-08-2019 - 0 reacties De Ark van Noach in moderne gedaante. Zo zou je de Wereldzadenbank op het Noorse eiland Spitsbergen kunnen noemen. In een kluis, 120 meter diep in een berg, liggen bijna een miljoen zaadmonsters van over de hele wereld opgeslagen, om ze voor uitsterving te behoeden. Zo bood de bank kiemen uit Syrië veiligheid.