Veehouderij

Al het Veehouderij nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Veehouderij nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Veehouderij nieuws

ING: lage productiegroei agrarische sector

16-01-2020 - 0 reacties De productiegroei van de agrarische sector noteert dit jaar volgens grootbank ING slechts 0,5 procent. De groei wordt vooral in de intensieve veehouderij geremd door productieplafonds en het stikstofbeleid.


Halveren veestapel kost minstens 5 miljard

18-12-2019 - 0 reacties De veehouderij heeft een jaarlijkse productiewaarde van €10,5 miljard. 'Het halveren van de Nederlandse veestapel kost dus minstens €5 miljard', aldus Cor Pierik, landbouweconoom bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op woensdag 18 december op het Nationaal Economisch Landbouw Congres in Amersfoort.


OM eist stillegging veehouderij vanwege erbarmelijke omstandigheden runderen

05-12-2019 - 0 reacties Het Openbaar Ministerie heeft bij de rechtbank in Zwolle geëist dat een veehouderij uit de gemeente Slagharen voorlopig wordt stilgelegd. Op de boerderij werden 71 runderen, waarvan 18 kalveren, gehouden onder zorgelijke omstandigheden. De runderen zijn na controle door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in beslag genomen en overgebracht naar een opvangstal. De rechtbank doet vrijdag 6 december uitspraak.


ABZ Diervoeding neemt voeractiviteiten H.W. Koning over

02-12-2019 - 0 reacties ABZ Diervoeding neemt de veevoeractiviteiten van Fa. H.W. Koning uit Winsum (Groningen) over. Toenemende regeldruk in de veehouderij en het ontbreken van bedrijfsopvolging heeft Fa. H.W. Koning doen besluiten een stapje terug te doen.


Raad van State kritisch over veevoermaatregel kabinet

27-11-2019 - 1 reacties De Raad van State is kritisch over het voorstel van het kabinet om enzymen in veevoer te stoppen. Dit is een van de maatregelen waarmee de coalitie op korte termijn de uitstoot van stikstof door de veehouderij wil terugdringen.


Toekomst van de veehouderij: ‘Niet minder boeren, maar minder dieren’

24-11-2019 - 0 reacties De overheid kan veel beter inzetten op minder dieren dan op minder boeren. Zo blijkt uit de afscheidsrede van hoogleraar Elsbeth Stassen over de toekomst van de veehouderij.


Veehouderij opnieuw onder stikstof en mestplafonds

21-11-2019 - 9 reacties De Nederlandse veehouderij zat in het derde kwartaal van 2019 opnieuw onder de sectorale stikstof- en fosfaatplafonds. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.


LTO: 'Vleestaks draagt niet bij aan verduurzaming'

13-11-2019 - 0 reacties Alle boeren willen een eerlijke prijs voor vlees en zuivel. Dat is essentieel voor de verdere verduurzaming van de veehouderij en een eerlijk inkomen voor boerengezinnen. Een vleestaks, zoals die nu door de True Animal Protein Price Coalition (TAPPC) wordt voorgesteld, draagt daar wat LTO Nederland betreft niet aan bij. Een heffing is volgens LTO niet de gewenste manier om verduurzaming vorm te geven.


'Veehouderij op drift': Landelijke Onderwijsdag Veehouderij

11-11-2019 - 0 reacties Floating Farm Rotterdam was het toneel voor de Landelijke Onderwijsdag Veehouderij op 5 november. Het programma bood bezoekers interessante inzichten en inspirerende workshops over innovaties voor een duurzame, toekomstbestendige veehouderij.


Presentaties beschikbaar landelijke onderwijsdag veehouderij

11-11-2019 - 0 reacties Innovatie stond centraat tijdens de Landelijke Onderwijsdag Veehouderij, die op 5 november plaatsvond op de 'Floating farm' in Rotterdam. Presentaties van de onderwijsdag zijn beschikbaar.


Landelijke Onderwijsdag Veehouderij: Veehouderij op drift

11-11-2019 - 0 reacties Innovatie stond centraal tijdens de Landelijke Onderwijsdag Veehouderij, die op 5 november plaatsvond op de 'Floating farm' in Rotterdam. Presentaties van de onderwijsdag zijn beschikbaar.


Landbouw Collectief hekelt onderzoek stallen

08-11-2019 - 0 reacties LEEUWARDEN - De veehouderij stoot meer stikstof uit dan verwacht. Dat komt doordat milieutechnieken in stallen in de praktijk minder effectief zijn dan in theorie.


'Nederlandse veehouderij stoot drie keer meer stikstof uit dan gedacht'

07-11-2019 - 0 reacties De Nederlandse veehouderij stoot drie keer meer stikstof uit dan oorspronkelijk was aangenomen. Dat komt volgens de krant Trouw donderdag naar voren uit een onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgevoerd in opdracht van minister Schouten (Landbouw).


Luchtwassers zouden amper milieuwinst opleveren, ZLTO voelt zich op verkeerde been gezet

07-11-2019 - 8 reacties Stallen met luchtwassers en emissievloeren leveren amper milieuwinst op. Deze milieutechnieken werken niet of slecht. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van landbouwminister Carola Schouten. De veehouderij stoot tot drie keer meer stikstof uit dan tot nu werd aangenomen. Het onderzoek wekt verbazing bij boerenorganisatie ZLTO.


Brabant komt in verzet tegen megastal net over grens Baarle-Nassau

04-11-2019 - 0 reacties DEN BOSCH/BAARLE-NASSAU - Brabant legt zich niet neer bij de komst van een veehouderij met meer dan 2000 koeien in Zondereigen, een paar meter over de Nederlandse grens bij Baarle-Nassau.


Schouten: stikstofarm voer voor de korte termijn

31-10-2019 - 23 reacties Landbouwminister Carola Schouten laat de mogelijkheid doorrekenen om verplicht stikstofarm voer te introduceren in de Nederlandse veehouderij. Hierdoor kan op korte termijn de uitstoot van ammoniak wellicht dalen, waardoor ruimte wordt gemaakt voor onder meer woningbouw.

Het kabinet wil dat boeren hun koeien voer gaan geven waar specifieke enzymen aan zijn toegevoegd. De dieren stoten dan minder stikstof uit, en die stikstofruimte kan gebruikt worden om bouwprojecten die stil liggen weer op gang te brengen.


Provinciale Staten Noord-Brabant doen geen concessies richting veehouderij

28-10-2019 - 0 reacties Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben in de vergadering van vrijdag 25 oktober geen concessies gedaan richting veehouderij, tot frustratie van de ZLTO. Dat de boerenfamiliebedrijven dit beleid niet zullen overleven en er verdere schaalvergroting, leegstand en kaalslag op het Brabantse land plaatsvindt, wordt niet onderkend, stelt de landbouworganisatie. Ook wordt niet gezien dat de natuur-rekenmodellen werken met een onzekerheid van 70% voor stikstof. Op papier worden effecten berekend van maatregelen, die er in de praktijk veelal niet zullen zijn. Een grote groep boeren protesteerde tot laat in de avond bij het provinciehuis in Den Bosch.


Stalvloer heeft geen invloed op de uitstoot van methaan

22-10-2019 - 0 reacties Het gebruik van een dichte vloer voor ammoniakreductie of een reguliere roostervloer in melkveestallen heeft geen invloed op de uitstoot op methaan. Dat vertelde onderzoeker Nico Ogink van Wageningen Livestock Research (WLR) donderdag tijdens een workshop Onderzoek Veehouderij & Klimaat op het melkveebedrijf van Johan Vernooij in Werkhoven (UT).


BIG Challenge haalt bijna 785.000 euro op voor Alpe d'HuZes

21-10-2019 - 0 reacties BIG Challenge – veehouderij tegen kanker – heeft dit jaar in totaal 783.383,15 euro opgehaald voor Alpe d’HuZes 2018.


Emissiearme pluimvee- en varkenshouderij

21-10-2019 - 0 reacties Al vele jaren begeleid Big Dutchman de trend naar een emissievrije veehouderij met eigen reinigingssystemen voor de afvoerlucht.