Amsterdam

Amsterdam is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Amsterdam en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Amsterdam nieuws

Microsoft mag verder bouwen aan een datacenter in Noord-Holland

17-09-2021 - 0 reacties Microsoft mag verder met de bouw van een nieuw datacenter in het Noord-Hollandse Middenmeer, meldt het Financieel Dagblad. Het bedrijf heeft van Noord-Holland een gedoogbeslissing gekregen. Dat betekent dat Microsoft op eigen risico mag gaan bouwen, in afwachting van een definitieve vergunning. Het bedrijf heeft al een groot datacenter in Middenmeer.
Over de komst van het nieuwe datacenter is veel discussie. Datacenters in Nederland liggen de laatste jaren onder vuur vanwege hun impact op het milieu. Zo kunnen ze leiden tot een drinkwatertekort vanwege de grote hoeveelheid koelwater die ze gebruiken.
De gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer besloten daarom eerder tot een tijdelijke bouwstop. De gemeente Hollands Kroon, waar Middenmeer onder valt, gaf wel een vergunning af, maar de provincie Noord-Holland stak hier een stokje voor.
De omgevingsdienst, die namens de provincie vergunningen kan afgeven, heeft inmiddels de ingediende stukken onderzocht en verwacht dat Microsoft door mag gaan met de bouw van het datacenter.


Klimaatorganisaties kondigen 'grootste protest ooit' aan, Urgenda wil speciaal klimaatinstituut

16-09-2021 - 0 reacties Een samenwerkingsverband van klimaatactiegroepen organiseert op 6 november een demonstratie in Amsterdam. Het protest vindt plaats tijdens de VN-klimaatconferentie in Glasgow, waar landen samenkomen om te praten over klimaatverandering. De organisatie hoopt op ‘de grootste klimaatdemonstratie in Nederland ooit.’


Klimaatorganisaties kondigen 'grootste protest ooit' aan

16-09-2021 - 0 reacties Een samenwerkingsverband van klimaatactiegroepen organiseert op 6 november een demonstratie in Amsterdam. Het protest vindt plaats tijdens de VN-klimaatconferentie in Glasgow, waar landen samenkomen om te praten over klimaatverandering. De organisatie hoopt op ‘de grootste klimaatdemonstratie in Nederland ooit.’


AEX-index sluit lager na kort doorbreken 800-puntengrens

15-09-2021 - 0 reacties AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de beurs in Amsterdam is woensdag lager gesloten, nadat eerder op de dag voor het eerst de grens van 800 punten voor even werd doorbroken. Mede door een fors koersverlies van Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, moest de hoofdindex deze historische puntengrens alweer snel uit handen geven. De zorgen over het wereldwijde economische herstel van de coronacrisis werden opnieuw aangewakkerd door tegenvallende cijfers over de economie van China.
Het bericht AEX-index sluit lager na kort doorbreken 800-puntengrens verscheen eerst op Nieuws.nl.


LIVE | Dertien gorilla's in dierentuin Atlanta besmet met coronavirus, festivalorganisator ‘overweldigd’ door opkomst Unmute Us

12-09-2021 - 0 reacties In de dierentuin van Atlanta zijn zeker dertien gorilla’s positief getest op het coronavirus. Het virus is vermoedelijk overgebracht door een verzorger die volledig gevaccineerd was en geen ziektesymptomen vertoonde. Het Unmute Us-protest in Amsterdam heeft 35.000 deelnemers getrokken, meldt de gemeente Amsterdam. De organisatie van Unmute Us stelde eerder dat in Amsterdam 80.000 mensen meededen. Het laatste nieuws over het coronavirus lees je in dit liveblog. Lees hier het vorige liveblog terug.


Milieudefensie: Tata Steel moet vergroenen of sluiten

02-09-2021 - 0 reacties AMSTERDAM (ANP) - "Ronduit schokkend". Zo noemt Milieudefensie de conclusie dat omwonenden van Tata Steel in IJmuiden worden blootgesteld aan veel schadelijke stoffen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bracht die uitkomsten donderdag naar buiten.


Shell-claim over CO2-neutrale brandstof in reclames misleidend

27-08-2021 - 0 reacties AMSTERDAM (ANP) - Reclame-uitingen van olie- en gasbedrijf Shell over zijn programma voor CO2-compensatie zijn misleidend. Het bedrijf wekt volgens de Reclame Code Commissie de indruk dat het hele bedrijf CO2-neutraal opereert en dat compensatie van CO2-uitstoot door aanplant van bossen alle schadelijke gevolgen wegneemt. De commissie bepaalde daarom in twee zaken dat Shell met die reclames moet stoppen.


Meeste regio's economisch hersteld van coronaklap

25-08-2021 - 0 reacties De meeste regio's in Nederland zijn op economisch gebied hersteld van de klap die het coronavirus heeft uitgedeeld. Vooral de opleving van de industrie en de handel hielp de economie op regionaal niveau op of boven het niveau van twee jaar eerder, toen er nog geen sprake was van een pandemie. Maar met name Amsterdam en de regio rond Schiphol blijven achter, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


Klimaatactivisten betogen tegen bouwplannen in Amsterdamse polder

14-08-2021 - 0 reacties AMSTERDAM (ANP) - Tientallen klimaatactivisten zijn de Lutkemeerpolder ten westen van Amsterdam ingetrokken. Leden van actiegroep Extinction Rebellion protesteren met hun 'bezetting' van het stuk groen aan de rand van de hoofdstad tegen plannen om er een groot distributiecentrum te bouwen. Ook de lokale actiegroep Behoud Lutkemeer is bij de actie betrokken.


Hyzon Motors levert zwaarste waterstofaangedreven vrachtwagen ter wereld

20-07-2021 - 0 reacties AMSTERDAM - Hyzon, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van bedrijfsvoertuigen op waterstof, kondigt vandaag aan dat ze waterstofaangedreven trucks van 154 ton gaat leveren aan Europese bedrijven. Deze trucks zijn bijna twe...Lees meer


Tesla verliest glans: ‘Te veel gebreken’

27-06-2021 - 0 reacties AMSTERDAM - Het gaat Tesla in Nederland niet voor de wind. De klachten over de service en de kwaliteit blijven aanhouden. Zo’n driehonderd Teslarijders willen na de zomer met een miljardenclaim tegen het bedrijf van Elon Musk komen.


Onderzoekers: "Natuurlijke vijand van insectenplaag maakt chemische bestrijding vaak overbodig"

24-06-2021 - 0 reacties Het was al bekend dat plaagdichtheden enige tijd na toepassing van gewasbeschermingsmiddelen konden toenemen tot dichtheden die hoger zijn dan voor de chemische bestrijding. Nieuw onderzoek van biologen van de Universiteit van Amsterdam laat nu zien dat deze toename van plaagdichtheden te verwachten is…


‘Nederland nog koploper in recycling, maar vooruitgang stagneert’

21-06-2021 - 0 reacties AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse industrie is nu nog koploper in Europa als het gaat om afvalreductie en recycling. Maar de vooruitgang op dit vlak lijkt te stagneren en hoewel per gemaakt product steeds minder materiaal nodig is, groeit het totale materiaalgebruik in absolute zin nog altijd. Ook de totale hoeveelheid afval neemt de laatste jaren toe, waarschuwen economen van ING in een nieuw rapport.
Het bericht ‘Nederland nog koploper in recycling, maar vooruitgang stagneert’ verscheen eerst op Nieuws.nl.


Femke en Patrick ruilden het drukke Amsterdam in voor het Gelderse platteland

15-06-2021 - 0 reacties Een flinke verandering voor Femke en Patrick. Vijf jaar geleden woonden ze nog in het drukke Amsterdam, maar inmiddels genieten ze van hun woning op het Gelderse platteland. "Hier vindt iedereen elkaar oké, in de Randstad zijn het veel meer clubjes."


‘Woningen bouwen in weilanden moet uit taboesfeer’

08-06-2021 - 0 reacties AMSTERDAM (ANP) - Gemeenten zullen komende jaren ook woningen moeten bouwen in gebieden die nu nog groen zijn. Met bestaande plannen kunnen er voor 2030 honderdduizenden woningen bij komen, maar niet genoeg om af te komen van het woningtekort in Nederland. Voor zeker zo'n 300.000 woningen zullen nog aanvullende bouwlocaties moeten worden gevonden, concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een nieuw rapport.


‘Geen uittocht bedrijven door klimaatuitspraak Shell’

27-05-2021 - 1 reacties AMSTERDAM (ANP) - De uitspraak in de milieurechtszaak tegen Shell zal er niet direct voor zorgen dat buitenlandse bedrijven Nederland verlaten. "Maar als je nu overweegt om je in Nederland te vestigen, neem je dit wel mee", denkt Kars de Graaf. De hoogleraar bestuursrecht en duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen voorziet ook de mogelijkheid dat bedrijven vaker voor de rechter gedaagd zullen worden.


Wethouder hoopt onrust over windmolens in Amsterdam weg te kunnen nemen

20-04-2021 - 0 reacties Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) erkent dat de plannen voor windmolens in de zogenoemde zoekgebieden in Amsterdam voor veel onrust hebben gezorgd. Dat zei ze maandag tijdens een online bijeenkomst voor Amsterdammers, die georganiseerd was door de gemeente.


Bedrijven steunen horeca met reclame op ruit cafés en restaurants

23-03-2021 - 0 reacties AMSTERDAM (ANP) - Een Amsterdams initiatief om het bedrijfsleven advertenties te laten plaatsen op de ruiten van de momenteel gesloten horecazaken krijgt ook in andere plaatsen in het land navolging. Volgens een woordvoerster van creatief bureau Tosti Creative is er interesse vanuit diverse plaatsen, onder meer in Rotterdam en Utrecht, om cafés en restaurants op deze manier te ondersteunen. In de hoofdstad prijken al de eerste reclameposters van supermarktketen Dirk van den Broek op de ramen van


"Voorgesneden en verpakte fruitsalades bevatten bijna meer vitamines dan ‘gewoon’ fruit"

08-03-2021 - 0 reacties ‘Feit of fabel?’ vroeg iemand onlangs in de Facebookgroep Amsterdam Durft te Vragen. ‘Kant-en-klare fruitsalades uit een gasverpakking van de supermarkt bevatten geen of weinig vitamines.’ Een vraag voor Eelke Westra, onderzoeker naar de kwaliteit van verse groenten en fruit na de oogst en voor consumptie…


Aziatische olifanten in Artis smullen van hooi uit Friese natuurgebieden

01-03-2021 - 0 reacties De Aziatische olifantenfamilie in dierentuin Artis in Amsterdam smult sinds februari van hooi uit Friese natuurgebieden.