Amsterdam

Amsterdam nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Amsterdam nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Amsterdam nieuws

PvdD wil spoeddebat in raad over perikelen biomassacentrale AEB

16-09-2020 - 0 reacties De Amsterdamse afdeling van de Partij voor de Dieren wil dat de gemeenteraad een spoeddebat houdt over nieuwe problemen bij afvalverbrander AEB, waarvan de gemeente Amsterdam de enige aandeelhouder is. Het gaat om de gloednieuwe biomassacentrale van AEB die in juli is geopend. Daarvan is de milieuvergunning niet in orde, meldt de partij onder verwijzing naar een artikel in Het Financieele Dagblad.


TPN organiseert alternatieve Tulpendag 2021

10-09-2020 - 0 reacties De tiende Nationale Tulpendag vindt zaterdag 16 januari 2021 niet plaats op de Dam in Amsterdam. Tulpen Promotie Nederland (TPN) organiseert een bijzonder alternatief om de 10e start van het tulpenseizoen onder de aandacht te brengen. Door de stringente Corona-voorwaarden voor het organiseren van grote events vormt een pluktuin op de Dam een te groot risico. TPN zal binnenkort meer duidelijkheid geven over de alternatieve invulling.


‘Historische klap voor transportsector door crisis’

01-09-2020 - 0 reacties AMSTERDAM (ANP) - De transportsector heeft dit jaar met een "historisch grote volumedaling" te maken. Het Economisch Bureau van ING stelt dat de sector dit jaar te maken krijgt met een krimp van 13,5 procent op jaarbasis. Vooral het personenvervoer gaat zwaar gebukt onder de crisis.


Wakker Dier: supermarkten promoten weer vaker kip zonder keurmerk

27-08-2020 - 0 reacties AMSTERDAM (ANP) - Supermarkten hebben het afgelopen halfjaar weer meer kip zonder keurmerk in de aanbieding gedaan. Die conclusie trekt Wakker Dier op basis van de eigen 'Kiloknaller Monitor'. De organisatie becijfert dat 69 procent van de afgeprijsde kip niet over een dierenwelzijnskeurmerk, zoals Beter Leven, beschikte.


'Thuiswerken bespaart evenveel CO2-uitstoot als 150.000 vluchten naar New York'

27-08-2020 - 12 reacties Als een op de acht werknemers anderhalve dag per week thuiswerkt, scheelt dat 3 miljard reiskilometers en 353.600 ton CO2-uitstoot. Dat staat gelijk aan de uitstoot van 150.000 retourvluchten tussen Amsterdam en New York. Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft, in opdracht van klimaatorganisatie Natuur & Milieu.


Duizenden vrouwen bieden moedermelk aan voor coronaonderzoek

20-08-2020 - 0 reacties AMSTERDAM (ANP) - Zo'n 5000 vrouwen hebben sinds dinsdagavond gereageerd op de oproep van het Emma Kinderziekenhuis om moedermelk te doneren. "Overweldigend. Onze onderzoekers zijn bijzonder enthousiast over de grote respons", zegt een woordvoerder van het kinderziekenhuis, onderdeel van Amsterdam UMC.


Moedermelk mogelijk preventiemiddel tegen corona

19-08-2020 - 5 reacties De moedermelk van vrouwen die het coronavirus hebben gehad bevat antistoffen. Dat blijkt uit onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC. Onderzoekers gaan nu kijken of de moedermelk gebruikt kan worden om coronabesmettingen te voorkomen.


‘Enige rechtvaardiging voor mondkapje is een ramp, maar ziekenhuizen zijn leeg’

17-08-2020 - 0 reacties De rechter buigt zich vanochtend over de mondkapjesplicht in Amsterdam. Het kort geding tegen de Veiligheidsregio is aangespannen door bewoner en cultureel ondernemer Ab Gietelink. Protestgroep Viruswaarheid heeft zich bij hem aangesloten. ,,Mondkapjes zijn in sommige gevallen zelfs misdadig.”


Weeronline: gemiddelde temperatuur deze hittegolf ‘ongekend hoog’

16-08-2020 - 0 reacties AMSTERDAM (ANP) - De gemiddelde maximumtemperatuur van deze hittegolf is ongekend hoog, stelt Weeronline. De afgelopen elf dagen was het gemiddeld 31,7 graden in De Bilt. Bij de langste officiële hittegolf - van 29 juli tot en met 15 augustus 1975 - was de gemiddelde maximumtemperatuur 29,2 graden.
Het bericht Weeronline: gemiddelde temperatuur deze hittegolf ‘ongekend hoog’ verscheen eerst op Nieuws.nl.


Overslag in Amsterdamse haven flink omlaag door coronacrisis

10-08-2020 - 0 reacties De overslag in de zeehaven van Amsterdam en andere havens in het Noordzeekanaalgebied daalde in de eerste zes maanden van dit jaar met bijna 11 procent als gevolg van de coronacrisis. „‘Voor het eerst in jaren is er sprake van een daling van de overslag in onze haven en die is meteen significant. Toch zijn wij niet pessimistisch”, zegt topman Koen Overtoom van havenbedrijf Port of Amsterdam.


Grote brand in woonboerderij Landelijk Noord onder controle

27-07-2020 - 1 reacties De brandweer is maandagochtend uitgerukt voor een grote brand in een woonboerderij in Landelijk Noord in Amsterdam. De rook is van grote afstand te zien. De brandweer heeft de brand inmiddels onder controle.

In een boerderij aan de Bloemendalergouw in landelijk Noord bij Ransdorp is maandagochtend een zeer grote brand uitgebroken. De brand is inmiddels onder controle.


Psychische nood onder boeren: 'Langdurige onzekerheid is voor niemand goed'

17-07-2020 - 15 reacties Ogranisaties als GGD, AgroZorgwijzer en Zorg om Boer en Tuinder merken dat agrariërs vaker dan voorheen last hebben van psychische problemen, onder meer door toenemende werkdruk. Boeren praten daar vaak niet over en daardoor worden de problemen groter.
Veel boeren onderschatten hun problemen en hebben vaak onvoldoende vertrouwen in de reguliere hulpverlening, blijkt uit onderzoek van GGD IJsselland en het Amsterdam UMC.
Uit een inventarisatie van 113 Zelfmoordpreventie blijkt dat tussen 2013 en 2016 het aantal suïcides in de agrarische sector is toegenomen. "We zien dan dat tussen 2013 en 2016 het suïcidecijfer is gestegen van 12,5 naar 17,4 per 100.000. Dit is een stuk hoger dan het landelijke suïcidecijfer van 10,6. De agrarische sector staat daarmee in de top 10 van sectoren met relatief gezien de meeste suïcides", blijkt uit onderzoek.
In Drenthe pleegden in relatief korte periode onlangs meerdere boeren zelfmoord, meldt RTV Drenthe. Wat de redenen waren voor deze boeren om uit het leven te stappen, is niet te zeggen.
Wel is duidelijk dat agrariërs te maken hebben met veel problemen tijdens hun werk, zegt Christel van Raaij van AgroZorgwijzer. "In de varkenshouderij bijvoorbeeld heb je te maken met prijsschommelingen en de stoppersregeling. Bij melkveehouders had je de fosfaatwetgeving en nu de stikstofcrisis. Bij pluimveehouders had je fipronil."
Daar komen de droogte en de coronacrisis nog overheen. "Het is bijna nooit één ding, maar het kan wel zijn dat het de druppel is die de emmer doet overlopen. Langdurige onzekerheid is voor niemand goed, je hebt een stabiele basis nodig."
Onzichtbare problemen
Er zijn ook minder zichtbare problemen. De druk vanuit de samenleving en de omgeving is er een van. "Enerzijds zijn we kampioen in het in stand houden van de leus dat het het mooiste beroep ter wereld is. Anderzijds hebben we een kloteberoep,zegt LTO Noord-bestuurder Jan Bloemerts tegen de regionale omroep. Volgens hem krijgt de sector constant shit over zich heen in de media. "De maatschappelijke waardering lijkt soms ver te zoeken."
Volgens Bloemerts hebben sommige boeren geen plezier meer in het werk. "Boeren willen niet de helft van de tijd bezig zijn met regels, er komen er steeds meer en er zijn steeds meer controles. Je wil primair bezig zijn met het product, in de stal of op het land werken."
In een boerenfamilie wordt er vaak automatisch vanuit gegaan dat de volgende generatie het bedrijf voortzet. "Als een bedrijf generaties lang in de familie is, wil je niet dat het bij jou eindigt", zegt Van Raaij.
Agrariërs met problemen kunnen terecht bij Agro Zorgwijzer en Zorg om Boer en Tuinder. De GGD is ook alert op boeren die psychische hulp nodig hebben.
In 2018 kondigde landbouwminister Schouten al aan stappen te willen zetten om het onderwerp beter bespreekbaar te maken. Ook kondigde ze een landelijk loket voor (anonieme) meldingen aan. Twee jaar later is dat loket er nog niet. "Uiterlijk eind dit jaar komt er een voorstel voor de invulling van dit landelijke loket. Uitgangspunt is om zoveel mogelijk bij bestaande dienstverlening aan te sluiten", zegt haar woordvoerder tegen RTV Drenthe.


Nederlandse economie krijgt tik, maar in Europa (nog) niet de heftigste

11-07-2020 - 0 reacties Wereldwijd zijn economieën door de coronacrisis tot stilstand gekomen. Nu de meeste landen in Europa weer (gedeeltelijk) van het slot gaan, wordt ook de economische schade steeds zichtbaarder. Werkloosheid stijgt, uitgaven blijven achter en alle economieën in de Europese Unie zullen volgens de Europese Commissie dit jaar krimpen.
Hoe hard zijn de klappen, en hoe gaat het op dit moment met Nederland in vergelijking met ons omringende landen?
Zie hieronder hoeveel minder wij hebben uitgegeven in coronacrisis, in vergelijking met andere EU-landen:
Door de lockdown hebben consumenten overal minder uitgegeven, maar hoeveel minder hangt af van de lengte en striktheid van de lockdown. "Hoe vaster de economieën zaten, hoe groter de economische klap is", zegt Hugo Erken, hoofd internationale economie van de Rabobank.
Zoals je in de grafieken hierboven kunt zien, was er in Nederland wel een dieptepunt in het aantal winkelverkopen in april, maar dat was een stuk minder diep dan bijvoorbeeld in Frankrijk of Spanje. Daar was de lockdown strenger en langer. Zweden is het andere uiterste, zegt Erken. Daar bleef een echte lockdown uit en dat is terug te zien in het aantal verkopen. Dat waren er nauwelijks minder dan voor de coronacrisis.
Wat ook een rol speelt, is hoe goed de digitale infrastructuur van een land is. "Je zag in Nederland dat verkopen werden verplaatst van de fysieke winkels naar websites", zegt Nora Neuteboom, econoom van de ABN Amro. "Hier kon dat, omdat veruit de meeste mensen goed internet hebben en ervaring hebben met online shoppen. Je moet vertrouwen hebben dat je product ook echt geleverd wordt."
Zie hier wat de klap is op onze arbeidsmarkt, vergeleken met andere landen:
De werkloosheid in Nederland is gestegen, en hard ook, in vergelijking met de vorige crisis. Maar zoals je hierboven goed kan zien begon die stijging wel toen de werkloosheid historisch laag was. Zeker in vergelijking met andere landen.
"Net als Duitsland had Nederland een goed uitgangspunt", zegt Neuteboom. "Als je dan een relatieve stijging hebt van één procent, dan is dat een stuk minder problematisch dan als je al op 10 procent werkloosheid zat."
En werkgevers zijn volgens Erken en Neuteboom ook niet vergeten hoe krap de arbeidsmarkt was voor de crisis. "Het was niet zo lang geleden dat werkgevers hemel en aarde moesten bewegen om een vacature te vullen. Dan wil je die persoon niet gelijk weer kwijt", zegt Erken. "Veel werkgevers zijn afwachtend. Die willen even kijken hoe lang dit aanhoudt."
Thuiswerkers
Wat ook meespeelt is dat relatief veel Nederlanders ervaring hadden met thuiswerken. "Dat betekent dat een deel van de productie gewoon kan doorgaan, en het beschermt ook banen", zegt Neuteboom. "Mensen konden tijdens de lockdown doorwerken."
Dat geldt uiteraard niet voor iedereen. Bepaalde beroepen kun je nou eenmaal niet thuis uitoefenen. In de werkloosheidscijfers in Nederland zijn ook vooral mensen in de horeca, uitzendbureaus en schoonmaakbranche ontslagen. Tienduizenden mensen zijn sinds maart in Nederland werkloos geraakt.
Zie hieronder hoeveel deze economieën in het eerste kwartaal zijn gekrompen, en wat het IMF voorspelt voor de toekomst:
Wat ook een rol speelt is de aard van de economie van een land. "Voor Zuid-Europese landen is toerisme veel belangrijker dan voor Noord-Europese landen", zegt Erken. Dat is in de grafieken hierboven te zien. "Het toerisme heeft een enorme klap gekregen, en het is onduidelijk hoe lang dat nog aanhoudt."
"Zeker op regionaal niveau heeft dat impact", zegt Neuteboom. "Hier is Amsterdam redelijk afhankelijk van toerisme, maar het is toch maar een klein onderdeel van de totale economische activiteit. Er zijn regio's in Spanje en Italië die volledig afhankelijk zijn van toerisme, en daar liep het met wel 90 procent terug."
De Nederlandse economie is het eerste kwartaal dit jaar al gekrompen. Dat was voor het eerst in 23 kwartalen. Maar die krimp was kleiner dan in deze andere landen.
Het Internationaal Monetair Fonds kwam eind vorige maand met nieuwe ramingen, met de disclaimer dat die nog onzekerder zijn dan normaal. Heel veel hangt af van of landen het virus onder controle krijgen en houden.
Ook in die voorspellingen krimpt de Nederlandse economie dit jaar wel fors, zoals je in de grafieken hierboven kan zien, maar minder fors dan deze andere landen. Zweden, waar het IMF nog geen ramingen voor heeft gepubliceerd, krimpt volgens de Europese Commissie volgend jaar wel, maar vooralsnog het minst hard van al deze landen.
Herstelfonds
Erken verwacht dat deze crisis de verschillen die er al waren tussen Zuid-Europa en Noord-Europa uitvergroot. "Dat zal het ingewikkelder maken om tot een overeenkomst te komen over het economisch herstel van de Eurozone."
Over dat herstelfonds wordt op dit moment hard onderhandeld. Volgende week komen de EU-regeringsleiders bij elkaar om daarover te praten. De Nederlandse en Italiaanse ondernemersverenigingen riepen premier Rutte en premier Conte van Italië afgelopen week op om voor de zomervakantie overeenstemming te hebben over dat herstelplan.
"Vooralsnog lijkt Nederland nog steeds aan de goede kant te zitten", zegt Erken. "Dat komt ook omdat we ons goed aan de regels van de overheid hebben gehouden. Maar wat de toekomst brengt, dat blijft koffiedik kijken."


Braziliaans soja-gigaschip legt aan in Nederland: WWF twijfelt aan herkomst lading

10-07-2020 - 0 reacties Nooit werd er in één keer zo’n grote hoeveelheid Braziliaanse soja naar Nederland gevaren als vandaag met het megaschip Pacific South. Het drie voetbalvelden lange gevaarte arriveert in Amsterdam met 100.000 ton soja. Reden voor het Wereld Natuur Fonds (WWF) om aan de bel te trekken.


Volkswagen ID.3 in Amsterdam gespot

30-06-2020 - 0 reacties Volkswagen heeft enorm veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van de ID-range en de ombouw van de fabriek in Zwickau. De softwareproblemen met de ID.3 zijn dan ook een flinke streep door de rekening. Voor een laatste ultieme praktijktest mogen 150 VW-medewerkers een tijdje met een VW ID.3 rijden.


Elektrische taxi verslaat benzine en diesel

29-06-2020 - 0 reacties Wie op de Ring Amsterdam rijdt komt ze al enige jaren tegen; elektrische taxi’s. Toch zijn EV’s nog steeds in de minderheid. Het overgrote deel van de taxi’s rijdt op diesel. Daar kan echter verandering in komen. Volgens Transport & Environment, een Europees samenwerkingsverband van organisaties op het gebied van transport en milieu, is er sprake van een kantelmoment.


De suikertaks: zoveel Nederlanders zijn voor een toeslag op zoetigheid

09-06-2020 - 0 reacties Veel Nederlanders zijn voor een suikertaks op frisdrank, als de opbrengst daarvan bijdraagt aan de publieke gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam.


Goedkoop piepers inslaan: 'Dit is nog maar het topje van de aardappelberg'

06-06-2020 - 0 reacties Honderdduizenden kilo's frietaardappelen die liggen te verpieteren bij Nederlandse boeren? Daar moeten we iets aan doen, dachten Jur Jacobs en Lianne de Bie. Daarom kunnen mensen vandaag goedkoop aardappelen scheppen op de NDSM-werf in Amsterdam.


Moeder Douwe Egberts 15,6 miljard waard op beurs Amsterdam

29-05-2020 - 0 reacties Moederbedrijf van Douwe Egberts, JDE Peet's, begint vrijdag bij zijn notering in Amsterdam de handel met een marktwaarde van 15,6 miljard euro. Daarbij komt de prijs per aandeel bij de beursgang uit op 31,50 euro. De marktwaarde valt daarmee aan de hoge kant uit van de beoogde bandbreedte tussen 14,9 miljard en 16 miljard euro.


Wisselend weekendweer: felle buien op zaterdag, zon op zondag

01-05-2020 - 0 reacties AMSTERDAM (ANP) - Het weekend laat een wisselend weerbeeld zien. Komen er zaterdag nog felle buien voor met hagel en onweer, zondag is het overwegend droog en schijnt de zon, weet Weeronline. De temperatuur loopt geleidelijk weer wat op.