Weer

Weer nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Weer nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Weer nieuws

Vlaardings truckerscafé The Pittstop uit de as herrezen

18-10-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

"Het hoeft niet lekker te zijn als het maar veel is", roept een trucker lachend tegen de serveerster in eetcafé The Pittstop 2.0 in Vlaardingen. Het populaire truckerscafé is weer open na de brand eind mei en de sfeer zit er weer in.


DCA Spot Frites zet weer een stap naar boven

18-10-2019 - 0 reacties De stijgende lijn van de DCA Spotnotering Fritesaardappelen wordt ook deze week verder doorgetrokken. Het wisselvallige weer heeft invloed op de inkoopprijs van (frites)aardappelen.


Uienoogst volgende week weer in volle gang?

18-10-2019 - 0 reacties De neerslag die over afgelopen weken gevallen is, heeft telers langer buitenspel gezet dan eerder werd gedacht. Nu voor de komende week beter weer voorspeld wordt, staan de telers te popelen om de uien van het land te krijgen.


Aardappelverwerkers in Nederland bakken zich suf

18-10-2019 - 0 reacties De maand september is weer een maand waarin de Nederlandse verwerking van aardappelen een record heeft aangetikt. Gaat dit hét seizoen worden die alle voorgaande seizoenen doet verbleken?


Peenmarkt zit tijdelijk in een impasse

18-10-2019 - 0 reacties Er vindt momenteel weinig handel in peen plaats. De markt is in afwachting van het aanbod dat na 3 weken nat weer slechts mondjesmaat loskomt. Dit houdt de prijs vooralsnog overeind.


Kip gaat bij heet weer liever niet naar buiten

18-10-2019 - 0 reacties Kippen blijven bij heet weer liever binnen dan dat ze in de uitloop gaan. Dat blijkt uit een studie van Wageningen University & Research.


De grote stikstofworsteling van de politiek: 'We moeten het nu zorgvuldig doen'

18-10-2019 - 0 reacties Moet de veestapel kleiner? Op welke wegen gaan we minder hard rijden? Welke bouwprojecten blijven nog stilliggen?
Op die vragen komt voorlopig nog geen antwoord. Een meerderheid van de Tweede Kamer erkent dat de stikstofproblematiek zó ingewikkeld is dat er meer tijd voor oplossingen nodig is, bleek donderdagavond in een debat.
Natuurbeschermers die de noodklok luiden, boeren die massaal met hun trekker de weg opgaan, de binnenstad van Den Haag die vanwege de protesten wordt afgesloten met hulp van het leger, bouwprojecten die niet van start kunnen gaan of niet verder kunnen: de spanningen die de stikstofproblematiek oproept domineerden de afgelopen dagen het nieuws.
Meer tijd nodig
En wie twee weken geleden dacht dat het kabinet met de lang verwachte oplossing kwam - sinds de Raad van State dit voorjaar eerder beleid naar de prullenmand verwees - had het mis. Een brief van minister Schouten aan de Kamer van begin oktober was pas het begin van een steeds zichtbaarder worsteling. Ook al wil iedereen snel duidelijkheid, het is duidelijk dat er meer tijd nodig is.
Dat die zorgvuldigheid niet overbodig is werd woensdag al duidelijk toen wetenschappers en juristen in een hoorzitting in de Kamer betoogden dat de plannen van het kabinet zowel ten opzichte van de boeren als de natuur juridisch niet haalbaar zijn.
Donderdag bleken de provincies en de minister er ook niet uit te komen. Ze nemen zeker zes weken extra tijd en een meerderheid in de Kamer legt zich daarbij neer.
Schouten erkende dat de afgelopen weken te veel onduidelijkheid is ontstaan. De provincies namen na Schoutens brief van 4 oktober veel verdergaande maatregelen dan het kabinet en dat stuitte vooral in de landbouw op groot verzet. Onder druk van hier en daar gewelddadig verlopen boerenprotest trok een aantal provincies de maatregelen weer in.
De minister gaf toe dat ze dingen "beter had moeten doen" en dat haar aanpak met name bij boerengezinnen tot onzekerheid heeft geleid. "Daar steek ik de hand ook in eigen boezem. Juist omdat is gebleken hoe complex het is nemen we nu meer tijd. Het is geen big bang die ik even kan doen. We moeten dit zorgvuldig doen".
Valse beloftes
Maar de oppositie is kritisch. GroenLinks-leider Klaver vroeg zich meerdere malen af hoe deze chaos heeft kunnen ontstaan. Onder meer PvdA, SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks vinden dat de minister en de coalitie moeten erkennen dat het verminderen van stikstofuitstoot alleen kan als de veestapel kleiner wordt. De partijen nemen het CDA en VVD kwalijk dat die de indruk wekken dat dat niet nodig is. Ze spreken over "valse beloftes".
Ook Forum voor Democratie en de PVV vinden dat de waarheid niet verteld wordt, maar dan op een andere manier: die partijen vinden juist dat het stikstofprobleem overdreven wordt. De PVV wil dat het kabinet gaat kijken of alle zogenoemde Natura-2000 gebieden behouden moeten blijven, nu "boeren omvallen en Nederland op slot zit". De stikstofuitspraak van de Raad van State had vooral betrekking op die natuurgebieden.
CDA-Kamerlid Geurts stelde dat hij "gedwongen krimp van boeren niet gaat meemaken". VVD-Kamerlid Harbers, nog maar een paar weken woordvoerder op dit terrein, zei ook tegen het dwingen van boeren te zijn.
Hoezeer de politieke partijen ook van mening verschillen, over één ding zijn ze het wel eens: de problemen spelen veel breder dan alleen in de landbouw. Het kabinet en de provincies gaan opnieuw om de tafel en het is de bedoeling dat we uiterlijk 1 december meer horen over de oplossingen.
PvdA, PvdD, GroenLinks en SP vinden dat de politiek moet erkennen dat inkrimping van de veestapel onvermijdelijk is. CDA en VVD willen boeren niet dwingen te stoppen. VVD-Kamerlid Harbers legt uit waarom.


Telefoon van boer uit Emmeloord roodgloeiend: 'Kom bonen plukken'

18-10-2019 - 0 reacties De oogst van bonentelers Klaas en Sandra De Olde uit Emmeloord kan vanwege het natte weer niet geplukt worden. Om te voorkomen dat hun duizenden kilo's aan biologische sperziebonen straks wegrotten op het veld, deed het echtpaar een oproep om zelf emmers mee te nemen en bonen te komen plukken.


NAK: ‘Oplossing virusprobleem ligt niet in keuringssysteem’

18-10-2019 - 0 reacties Met de vele verlagingen in de nacontrole laait de discussie over het keuringssysteem van de NAK weer op. Maar de oplossing van het virusprobleem ligt niet in dit systeem. Dat stelt Jan Eggo Hommes van de keuringsdienst.


Boerenprotest: eerst goedmaakontbijt voor Hagenaars, daarna weer actie

17-10-2019 - 0 reacties Tientallen actievoerende boeren hebben de nacht doorgebracht op het Malieveld in Den Haag. Ze zijn blijven hangen na de grote demonstratie van gisteren. Sommige boeren bleven voor de gezelligheid, anderen gaan vandaag verder met hun actie tegen de stikstofmaatregelen. De Tweede Kamer debatteert daar vandaag over met minister Schouten van Landbouw.
Na het boerenprotest waren de meeste agrariërs gisteravond alweer op weg naar hun boerderij. Voor de achterblijvers was gisteravond nog een afterparty, die tot in de kleine uurtjes doorging. De gevolgen daarvan zijn vanochtend nog merkbaar. "Ik ben een paar mensen tegengekomen die nauwelijks aanspreekbaar waren", vertelt verslaggever Roel Pauw.
Geen koffiezetapparaat
De boeren hadden met tentjes en caravans een provisorisch kampement opgeslagen. Als ze zich zouden gedragen, was dat geen probleem, had de gemeente vooraf gezegd. Sommigen probeerden in de trekker te overnachten.
"We vonden de trekker in eerste instantie een goede plek om te slapen", vertelt een jonge boer. "Dat hebben we twee uur volgehouden, maar daarna zijn we toch maar tussen de jongens in de caravan gaan liggen." Over het blikje energiedrank in zijn hand: "Je moet toch een ontbijtje hebben. Ik heb geen koffiezetapparaat bij me in de trekker."
Nog een dagje actie tegen de stikstofregels zien ze na een natte afterparty niet zitten. "We zijn gisteravond allemaal zeiknat geregend, dus ondertussen hebben we wel weer zin om thuis bij de kachel te zitten." Thuis is voor hem in Ede, over binnenwegen een paar uur rijden.
Ontbijt met shoarma
De boeren die vandaag wel doorgaan met hun actie ontbijten om 8.00 uur bij de Hofvijver, waar ook belangstellende Hagenaars bij mogen aanschuiven. Op het menu staan behalve kaas en brood ook shoarma. Er is genoeg te eten voor 5000 man, belooft organisatie Farmers Defence Force.
De protesterende boeren willen op die manier iets terugdoen voor de verkeersoverlast die ze gisteren veroorzaakten. Ook willen ze druk uitoefenen op de leden van de Tweede Kamer, vanwege het debat over de stikstofmaatregelen. Het is de bedoeling dat de boeren tegen het eind van de ochtend een voettocht maken langs diverse instanties, maar wat daar precies gaat gebeuren, kon de organisatie nog niet zeggen.
Het Binnenhof blijft voor de demonstrerende boeren ook vandaag verboden terrein. De trucks van Defensie die hen daar gisteren weg moesten houden, staan er ook nu weer.


Lekker veel groente en fruit met z’n allen? Dat wordt nog een hele uitdaging

17-10-2019 - 0 reacties Het was vandaag Wereld Voedsel Dag. In de aanloop kwam Unicef dinsdag naar buiten met het nieuwe State of the World's Children. Eén op de drie kinderen krijgt niet de voeding die nodig is om goed te groeien. In juli berichtte de FAO in de State of Food Security and Nutrition in the World dat het aantal mensen dat honger lijdt in de wereld na decennia van afname weer groeit. Niet alleen omdat er te weinig voedsel is, maar vooral ook omdat we verkeerd voedsel eten. Voor wat goed eten is, gaf de EAT-Lancet studie begin dit jaar een voorzet: meer plantaardig eten. Maar kan dat ook?


Trekkers rijden Malieveld af, manifestatie voorbij

16-10-2019 - 0 reacties De tweede grote landelijke demonstratie van boeren heeft op deze woensdag 16 oktober weer een grote impact. Na de manifestatie bij het RIVM in Bilthoven, bezetten de boeren nu het complete Malieveld in Den Haag. Deze staat nokvol trekkers. De politie heeft de binnenstad hermetisch afgesloten. 


'Doet kabinet niets, dan komen we weer terug'

16-10-2019 - 0 reacties Boeren leveren in het stikstofbeleid helemaal niets meer in. Dit zei Sieta van Keimpema, woordvoerder van Farmers Defence Force (FDF), woensdag in Den Haag op het grote landelijke boerenprotest. De boerengroepering, organisator van het grootschalige evenement, eist dat het stikstofbeleid van het kabinet volledig van tafel gaat.


Malieveld nokvol trekkers, Binnenhof potdicht

16-10-2019 - 0 reacties De tweede grote landelijke demonstratie van boeren heeft op deze woensdag 16 oktober weer een grote impact. Na de manifestatie bij het RIVM in Bilthoven, bezetten de boeren nu het complete Malieveld in Den Haag. Deze staat nokvol trekkers. De politie heeft de binnenstad hermetisch afgesloten. 


#Boerenprotest op weg naar Den Haag

16-10-2019 - 0 reacties En inmiddels rijdt de stroom trekkers weer het Malieveld op. #boerenprotest pic.twitter.com/DoLrPDjQ5h — Job van der Plicht (@jvdplicht) October 16, 2019


Droog uit de schuur goed voor portemonnee

16-10-2019 - 0 reacties Aanhoudend nat weer in Noordwest-Europa zorgt ervoor dat droge fritesaardappelen goed gevraagd zijn. Zowel verwerkers als exportmarkten hebben duidelijk behoefte aan product dat direct beschikbaar is voor afname. Het geeft de prijzen een stoot omhoog. 


Malieveld weer boordevol met trekkers

16-10-2019 - 0 reacties In heel het land zijn boeren al met hun trekkers op pad op weg naar Den Haag voor de grote demonstratie Agractie 2019. Volgens de laatste schattingen komen ruim 10.000 boeren naar het Haagse Malieveld en stomen ruim 2.000 trekkers naar Den Haag. Boerenbusiness.nl houdt een liveblog bij via ons speciale twitterkanaal @boerenactie.


Trekkers massaal weer het Malieveld op

16-10-2019 - 0 reacties In heel het land zijn boeren al met hun trekkers op pad op weg naar Den Haag voor de grote demonstratie Agractie 2019. Volgens de laatste schattingen komen ruim 10.000 boeren naar het Haagse Malieveld en stomen ruim 2.000 trekkers naar Den Haag. Boerenbusiness.nl houdt een liveblog bij via ons speciale twitterkanaal @boerenactie.


Wereldvoedseldag en de liefde voor onze boeren

16-10-2019 - 0 reacties Vandaag op Wereldvoedseldag weer volop demonstraties. Zijn boeren slachtoffers van het ‘systeem’, vervuilers van de natuur of helden waar we van moeten houden? Het antwoord van Bert van Ruitenbeek, directeur van de Stichting Demeter, het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding


Drie verdachten boerenprotest Groningen weer vrij

15-10-2019 - 0 reacties De drie verdachten die gisteren en vandaag werden aangehouden na het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen zijn weer vrij. Ze blijven wel verdacht, zegt de politie.