Weer

Al het Weer nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Weer nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Weer nieuws

2022 moet het jaar worden waarin de economie na de coronacrisis weer gaat floreren

22-09-2021 - 0 reacties Politieke chaos domineert Prinsjesdag. Door de traagste formatie ooit blijven miljarden euro’s voor de woon-, klimaat- en stikstofcrisis voorlopig onaangeroerd.


Albert Heijn nu ook langs de snelweg te vinden

20-09-2021 - 0 reacties Tanken en boodschappen doen kun je combineren, want Albert Heijn is nu ook langs de snelweg present. Tijd is geld, dat weten we allemaal. Dingen kunnen combineren is ideaal. In dit geval tanken en boodschappen doen. Albert Heijn is vanaf deze week te vinden langs de snelweg. Dat scheelt weer een eventueel extra ritje naar […]


Met deze elektrische auto's kom je het verst op een acculading

18-09-2021 - 0 reacties In de auto-industrie gaan stemmen op om volledig elektrische auto's in de toekomst van kleinere accupakketten te voorzien en meer tijd en moeite te steken in hogere laadsnelheden. Dan kun je immers sneller weer op pad en wordt de totale reistijd verkort. Daarvoor heb je wel een dekkend laadnetwerk nodig. Dat is nog niet overal zo, waardoor fabrikanten zich vooralsnog inspannen voor een zo groot mogelijk rijbereik. Het Amerikaanse Lucid Motors zette afgelopen week de stap naar ruim 800 kilometer. Dit zijn de andere langlopers.


De CO2-uitstoot staat weer op een recordhoogte

17-09-2021 - 0 reacties Stille autowegen, fabrieken op een laag pitje, lege winkelstraten. De klimaatcrisis leek op te klaren dankzij de lockdowns en het thuiswerken. Maar die tijdelijke milieuwinst is nu alweer uit de CO2-statistieken verdwenen.


WadWeten | Een nieuwe brakke soort in Friesland: de brakwetterstrânskulp

16-09-2021 - 0 reacties In het westen van Friesland is dit voorjaar de brakwaterstrandschelp gevonden op een groot aantal plaatsen. Die geven goed de verspreiding weer van een nieuwe soort, die brakke omstandigheden nodig heeft om zich voort te planten.


Gratis fruit in gezonde bushalte, maar studenten kiezen toch voor vette hap

15-09-2021 - 0 reacties Terwijl woensdag met veel tamtam in het centrum van Breda de eerste gezonde bushalte van Nederland is geopend met gratis vers fruit en groenten, staan studenten iets verderop voor de ingang van de McDonald's in een lange rij voor een vette hap. Het is symbolisch voor het probleem dat horecaopleiding Curio samen met landbouworganisatie ZLTO wil aanpakken: De jeugd eet te ongezond en te weinig groenten en fruit.
"Dat is het probleem: een kwart van de studenten is te zwaar en beweegt te weinig", zegt Rob Neutelings, voorzitter van de Raad van Bestuur van Curio. Hij ziet het ook bij zijn opleidingen: "Wij hebben kantines met gezond voedsel, maar toch gaan de studenten vaak naar buiten om ongezond te eten."
Juist dat moet de bushalte met gratis vers fruit en groenten, zoals appels, peren en komkommers veranderen. "Het is een lange weg te gaan, maar vandaag begint die", zegt Neutelings. De bakken met fruit en groenten bij de bushalte worden continu bijgevuld door studenten van de nabijgelegen hotelschool. Neutelings is al tevreden als mensen door die bushalte gaan nadenken over gezonder eten.
Liever Pizza's Aan de overkant van de net geopende gezonde bushalte staat een student een appeltje te eten: "Het was gratis, dus heb ik er maar één gepakt, maar ik eet echt nooit fruit, ook niet thuis. Ik heb liever pizza's", zegt de jongen. Hij vindt het fruit bij de bushalte wel een goed idee: "Als het gratis is, dan pakken mensen het wel als ze honger hebben".
Een paar meiden die aan komen lopen zijn wel enthousiast over de gezonde bushalte. Maar ze leggen de vinger meteen op de zere plek: "Ongezond eten is veel goedkoper dan gezond eten", zeggen ze. "Een kaassoufflé bijvoorbeeld kost maar anderhalve euro, een fruitbowl is gewoon veel duurder". Nadat ze een gratis appeltje bij de bushalte hebben gepakt, vliegen ze naar de fastfoodgigant om een hamburger te scoren.
VerleidingDirecteur Kathleen Goense van landbouworganisatie ZLTO is het niet met hen eens: "Zo duur is het niet als je het vergelijkt met chips en frisdrank. Maar wij worden vaak verleid om ongezond te eten." De boeren zorgen volgens haar voor gezondheid en geluk, daarom steunt de ZLTO het initiatief.
De gezonde bushalte is overigens geen lang leven beschoren. Hij staat er voorlopig maar een week. Daarna heeft de hamburgerketen achter de bushalte het rijk weer alleen.


Limburgse bieten gaan schip op: 8000 vrachtwagens minder

15-09-2021 - 0 reacties Voor het eerst in zestien jaar worden Limburgse suikerbieten weer over het water vervoerd. Dat scheelt een hoop vrachtwagens.


EV-subsidie en private lease: de voordelen en voorwaarden

15-09-2021 - 0 reacties De subsidie voor particuliere aanschaf of private lease van elektrische auto's is in 2022 weer beschikbaar. Aan subsidie bij private lease zijn speciale voorwaarden verbonden. Hoe zit het ook alweer en wat levert het je aan voordeel op?


Tata wil na 2025 alleen nog staal maken met gas en daarna waterstof

15-09-2021 - 0 reacties Tata Steel stapt in 2025 over over van kolen naar gas en, nog weer later, waterstof. Daarmee wil het staalbedrijf zijn productie in IJmuiden verduurzamen. Over vier jaar zal het geen staal meer maken met de zeer vervuilende cokes.


Hoe laat je veilig een trekker passeren? Deze kinderen krijgen er speciaal les in

13-09-2021 - 6 reacties Wat ziet de bestuurder van een trekker? Hoe groot is de dode hoek? En hoe zorg je dat je zelf veilig blijft als je een trekker tegenkomt op de weg? Leerlingen van basisscholen in het buitengebied van Oldebroek kregen maandag speciale gastlessen in het omgaan met landbouwverkeer. Want nu de scholen weer zijn begonnen, komen de leerlingen nogal wat trekkers tegen op de weg.


Twentse CDA'ers scharen zich weer achter partij, geen excuses voor Pieter Omtzigt

12-09-2021 - 0 reacties ALMELO/DEN BOSCH - Twentse CDA’ers kijken positief terug op het cruciale partijcongres dat zaterdag gehouden werd. Na een roerig jaar met de veelbesproken lijsttrekkersverkiezing, een slechte verkiezingsuitslag en het vertrek van Pieter Omtzigt moest het CDA de leden weer achter zich zien te krijgen. Dat lijkt gelukt. Ondanks dat gevraagde excuses aan Omtzigt uitbleven.


Alleen een sturende overheid met een langetermijnvisie kan zorgen voor een gezonde duurzame landbouw

08-09-2021 - 0 reacties Als de overheid steeds naar kortetermijnoplossingen blijft grijpen, heeft de Friese zuivelindustrie volgens Ronald Plantinga (31) geen toekomst. ,,Het blijft vaak aanrommelen. De overheid kondigt regelmatig nieuwe maatregelen aan om de nadelige effecten van de landbouw tegen te gaan. Maar het is steeds weer de vraag in hoeverre die in de praktijk worden gebracht”.


Belgen passen format van Boer zoekt Vrouw drastisch aan

08-09-2021 - 0 reacties Niet alleen in Nederland verheugen we ons weer op een nieuw seizoen van het populaire datingprogramma 'Boer zoekt Vrouw', ook bij onze zuiderburen kunnen ze niet wachten. Daar hebben ze een belangrijk element echter wel drastisch aangepast.


Morgen warmste dag in weken, daarna wordt het minder

07-09-2021 - 0 reacties De nazomer heeft nog een paar mooie dagen in petto. Morgen belooft het maar liefst 28 graden te worden. Wacht niet te lang als je nog naar het strand wilt of van plan bent de barbecue aan te steken: vanaf het weekend is het gedaan met het zomerse weer.


Hoe onteigenen van boeren een reële optie is geworden in de stikstof-strijd

06-09-2021 - 1 reacties Nederland kan bij het aanpakken van de stikstofcrisis niet om het onteigenen van boerenbedrijven heen. Dat constateert het Planbureau voor de Leefomgeving in een studie geschreven in opdracht van het kabinet. Boerenorganisaties LTO (landelijk) en ZLTO (Brabants) zijn sterk tegen onteigening. De LTO zegt 'juridisch alles uit de kast te willen halen' om onteigeningen tegen te houden.

Maandagochtend schreef de krant NRC dat de ministeries van Financiën en Landbouw vergevorderde plannen hebben om honderden boeren uit te kopen, maar als het nodig is ook te onteigenen. Op verzoek van de minsterraad werkten ambtenaren van de twee ministeries deze zomer gedetailleerde voorstellen uit,. Die zijn inmiddels doorgerekend in een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Concreet zijn er twee manieren onderzocht waarmee de nieuwe regering de stikstofcrisis aan zou kunnen pakken. In beide varianten gaat het om ingrijpende operaties, waarmee vele miljarden zijn gemoeid. Volgens het Planbureau zou een stuk Nederland zo groot als twee keer de provincie Utrecht opnieuw ingericht moeten worden.

Lange procedures
In beide scenario's gaat het rijk boerenbedrijven onteigenen, schrijft het planbureau. De schrijvers waarschuwen ervoor dat dat kan leiden tot lange juridische procedures, precies het beeld dat de LTO in een eerste reactie al schetst. Volgens de LTO betekent het ook jarenlange onzekerheid voor boeren.

Het huidige kabinet heeft al tientallen miljoenen gereserveerd voor verschillende regelingen om boeren uit te kopen. In dat beleid staat tot nu toe de vrijwilligheid voorop. Dat leidde er ook toe dat tientallen varkensboeren die zich hadden aangemeld voor een uitkoopregeling, later hun medewerking weer introkken. De keus voor onteigening is een nieuwe stap waar de politici in de huidige coalitie zich tot nu toe ver van hebben gehouden.

Dertig miljard
Het planbureau komt met twee beleidsalternatieven. In het eerste - dat in tien jaar ongeveer 30 miljard kost - wordt een deel van Nederland opnieuw ingericht. Het planbureau verwijst nadrukkelijk ook naar het zuidelijke zandgebied waar ook een groot deel van Brabant onder valt. In dat gebied zou het bijna niet meer mogelijk zijn om aan veehouderij te doen zoals we die nu kennen; een groot deel van de koeienboeren op de zandgronden zou over moeten schakelen op 'natuurinclusieve kringlooplandbouw'.
In het tweede alternatief legt de overheid strenge stikstofplafonds op en mogen boeren zelf weten hoe ze daaraan voldoen. Die variant zou de overheid ongeveer 14 miljard kosten. De kosten voor de boeren zouden echter enorm stijgen.

Minder dieren
Beide scenario's werken, zegt het planbureau. Omdat de veestapel in beide gevallen met tientallen procenten krimpt, daalt ook de hoeveelheid stikstof flink. Dat is goed nieuws voor de Nederlandse natuur, die nu nog te lijden heeft van de stikstof. En daarmee is het ook goed nieuws voor de overheid, die beloofd heeft die natuurgebieden te beschermen en in stand te houden.
Beide scenario's hebben ook gevolgen voor het hele agrarische bedrijfsleven. Een krimp van de veestapel heeft ook gevolgen voor bijvoorbeeld leveranciers van voer en slachthuizen. Die krimp berekent het planbureau op tussen de vier en de zeven miljard euro.

Nog veel onzeker
De scenario's waarmee het Planbureau voor de Leefomgeving is gaan rekenen, zijn afkomstig van ambtenaren. Het verzoek om ze door te rekenen komt van het kabinet. Wat het kabinet met de plannen gaat doen, zou duidelijk moeten worden in het regeerakkoord.

Het planbureau stelt wel dat de opgave ongekend groot is. In beide varianten gaat het om budgetten en hoeveelheden land waarmee nog nooit op deze schaal is gewerkt. De berekeningen kennen dan ook veel onzekerheden.


Een tekort aan riet voor daken: ‘Ik kan nog één grote villa bedekken, daarna is het op’

03-09-2021 - 0 reacties In weer en wind gaan Emil Nijp (51) en Joost Juffermans (45) Wassenaarse en Stompwijkse daken op om huizen van een warme deken van riet te voorzien. Werk is er genoeg en fysiek kunnen ze het nog prima aan, maar er is een ander probleem: Er is een gebrek aan riet en dat wát er is, wordt duurder. ‘Ik kan nog één grote villa bedekken, daarna is het op.’


Omstreden slachthuis Gosschalk mag weer open: meer camera's en slachtsnelheid omlaag

30-08-2021 - 0 reacties Het in opspraak geraakte slachthuis Gosschalk in Epe mag vanaf morgen weer dieren slachten, zo meldt de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Het bedrijf was bijna twee maanden gesloten na de publicatie door RTL Nieuws van undercoverbeelden, waarop te zien was hoe medewerkers dieren mishandelden.


Zeldzame massastranding bruinvissen op Wadden, en het worden er nog meer

29-08-2021 - 0 reacties Sinds donderdag zijn er tientallen bruinvissen aangespoeld op de Waddeneilanden, en de piek is mogelijk nog niet geweest. Er drijven nog veel dode bruinvissen in de zee en die zullen de komende dagen aanspoelen, zegt bruinvisonderzoeker Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht. "Het zijn er echt veel, het is een massastranding. Bruinvissen spoelen dagelijks aan in Nederland, maar het zijn er nu veel meer dan normaal."
Dat de bruinvissen in enkele dagen op vier verschillende Waddeneilanden zijn aangespoeld is ook nieuw, zegt IJsseldijk. "We hebben wel eens een massastranding in heel Nederland gehad, maar niet zo lokaal. Wat mij opvalt, is dat het nu vooral om volwassen dieren gaat, en niet om jongere. Als jongere dieren omkomen kun je dat nog uitleggen als 'survival of the fittest', sommige dieren gaan dood voordat ze volwassen worden. Maar als je vooral volwassen dieren verliest, dan baart het zorgen."
'Je ziet het pas op de snijtafel'
De afgelopen jaren zijn er veel mogelijke oorzaken genoemd van massale bruinvissterfte: twee jaar geleden bleek dat zeehonden een dodelijke bacterie kunnen doorgeven aan hun prooien, waaronder bruinvissen. SOS Dolfijn noemde gisteren een marine-oefening in de buurt als mogelijke reden, of de bouw van een windmolenpark.
Naar de daadwerkelijke reden voor deze massastranding is het nog gissen, zegt IJsseldijk. "Je ziet het pas op de snijtafel. Wij hebben gisteren de eerste dieren van deze stranding binnengekregen in Utrecht en gaan het komende week onderzoeken. We hebben wel al contact gehad met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat wil heel graag dat dit goed onderzocht wordt."
IJsseldijk: "Het zou kunnen dat er iets gebeurd is op de plek waar deze dieren zich ophielden, waardoor ze zijn gestorven. Het zou ook een ziekte kunnen zijn. Wij gaan in ieder geval niet focussen op één ding, want dan krijg je tunnelvisie."
Zo lagen de bruinvissen erbij op Terschelling:
Ook bruinvisonderzoeker Mardik Leopold van de Wageningen Universiteit noemt het "heel bijzonder" dat er in zo korte tijd zo veel bruinvissen zijn aangespoeld op de Waddeneilanden. "Dit hebben we nog niet eerder gezien."
Je kunt volgens hem op verschillende manieren onderzoeken wat er gebeurd is: "Iets heeft de dieren getroffen op zee, ze zijn niet op het strand doodgegaan. Met zogenoemde 'driftmodellen' kan op grond van actuele stroming en winddrift worden voorspeld hoe een drijvend object in zee zich voortbeweegt. Of, in dit geval, welk traject een aangespoeld object in zee heeft afgelegd. Misschien is het wel onderdeel van een grotere ramp, dan zou je in de komende dagen in buurlanden bruinvissen moeten zien aanspoelen."
De dieren die nu zijn aangespoeld kunnen op verschillende manieren worden onderzocht, zegt Leopold. "In Utrecht onderzoeken ze de doodsoorzaak, kijken ze naar de algehele gezondheid van de dieren voordat ze stierven. Dan snijden ze de maag eruit, en die gaat naar ons in Wageningen. Wij kunnen dan specifiek kijken naar hun voedingspatroon, of er bijvoorbeeld iets geks in hun maag zit."
'We moeten het nu hebben van ad-hoc maatregelen'
Beide onderzoekers zeggen wel: het wordt lastig om precies te achterhalen waardoor de dieren zijn doodgegaan, omdat veel van de bruinvissen op het strand al in staat van ontbinding verkeren. Leopold: "We hebben in Nederland niet echt de infrastructuur om een ramp als deze goed aan te pakken, dus we moeten het nu hebben van ad-hocmaatregelen. Het zijn dieren van 40 of 50 kilo, en die moeten zoveel mogelijk gekoeld naar het vasteland worden gebracht. Dat is lastig."
"We krijgen goede indicaties over de gezondheidsstatus van de dieren op de snijtafel, maar het betekent nog niet dat we na een sectie met zekerheid de doodsoorzaak kunnen achterhalen", vult IJsseldijk aan. "Gezien de staat van ontbinding waarin dieren verkeren kan het zijn dat we er helemaal niet achter komen. Dat we wel enkele dingen kunnen uitsluiten, maar dat de precieze oorzaak onduidelijk blijft."
Het is overigens niet zo dat er steeds meer bruinvissen aanspoelen aan de Nederlandse kust, benadrukt IJsselijk. "2011 en 2013 waren de piekjaren als het gaat om aangespoelde dieren, daarna zakte het weer een beetje in. Tot nu toe leek dit jaar vrij rustig te worden, met zo'n 300 aangespoelde bruinvissen, maar dat kan nu dus heel anders worden."


Nieuwe kas Drenthe Growers klaar voor komst luchtramen en energiescherm

27-08-2021 - 0 reacties Bij komkommerteler Drenthe Growers in Erica staat de gehele constructie van de nieuwe kas overeind. Teeltfamilie De Vries verwacht in januari 2022 weer te kunnen telen in de nieuwe kas, die een in februari door hevige sneeuwval ingestorte kas vervangt.

In een nieuwe update over de bouw op zowel de website als…


Festivals en natuur, ze kunnen elkaar mooier maken. Als ze door mogen gaan tenminste, en dat is het probleem

26-08-2021 - 0 reacties Muziek hoeft zich niet te beperken tot de concertzaal, beeldende kunst kan ook zonder museum of galerie, theater laat zich ook genieten buiten het, eh, theater. Als er één les te leren is van de festivalcultuur, is het wel deze. Al kunnen daar ook weer ongemakkelijkheden in schuilen.