Weer

Weer nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Weer nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Weer nieuws

Weer een wolf op de Veluwe: 'Over een paar jaar vestigen ze zich hier'

20-10-2017 - 0 reacties

Al voor het derde jaar op rij is het raak: er is een wolf gespot op de Veluwe. Niet gevaarlijk voor mensen, wel voor schapenhouders. "Die moeten oppassen. Hun schapen zijn een prachtige prooi."


Veel regen: groenbemesters wortelen minder diep

20-10-2017 - 0 reacties

Het natte weer en voldoende beschikbare nutriënten zorgen ervoor dat sommige groenbemestermengsels zich niet optimaal ontwikkelen. Andere mengsels presteren juist bovengemiddeld bij deze weersomstandigheden. Met name de mengsels Orgamax (LG), Viterra Universal, Viterra Trio en Pratex Plus (LG) vertonen op het proefveld van CZAV in Zuid Beijerland volop biomassa in combinatie met een diepe beworteling. Dronebeelden van loonbedrijf Dronewerkers, die de hoeveelheid chlorofyl van de plant in kaart brachten, bevestigen dit.


België nog onbeslist

20-10-2017 - 0 reacties

België heeft nog geen standpunt ingenomen over het voorstel van de Europese Commissie om de toelating voor glyfosaat met tien jaar te verlengen. Federaal minister voor Landbouw Denis Ducarme (MR) heeft extra informatie gevraagd aan de Europese Commissie. Volgende week woensdag zouden de lidstaten de knoop moeten doorhakken. Van Frankrijk, Oostenrijk en Italië is al geweten dat ze tegen een nieuwe markttoelating voor de onkruidbestrijder zullen stemmen. Nederland gelooft dan weer wel in de veiligheid van glyfosaat.


Nieuwe Tekno modellen week 42 2017

20-10-2017 - 0 reacties

Originele beschrijving

Vanaf vandaag zijn er weer een paar hele mooie nieuwe modellen te koop bij Tekno. Als je op de omschrijving klikt krijg je meer informatie en kun je het betreffende model direct bestellen. Weber. Brodde. Trameys. Krause. BD bulktransport. Dijkstra Plastics. Daarnaast zijn er ook enkele modellen aangekondigd die er aan zitten te komen en nu al gereserveerd kunnen worden: Denny. Doornbos. Becatrans. Actros Maritime. FH Maritime. K&B Transport. Deze blogpost is mede mogelijk gemaakt door Tekno.


'Enorm opgelucht na verlossende telefoontje NVWA'

20-10-2017 - 0 reacties

Leghennenhouders Johan en Gerda Briene uit Notter (OV) zijn enorm opgelucht dat de blokkade voor hun bedrijf donderdag 19 oktober door de NVWA is opgeheven. „Het water stond ons tot aan de lippen. Dit is een enorme opluchting. We kunnen weer gaan opbouwen en het financiële gat proberen te gaan dichten”, zegt Johan tegen RTV Oost.


Trekt de uienmarkt de positieve lijn door?

20-10-2017 - 0 reacties

Vorige week waren er positieve geluiden te horen op de uienmarkt. Er kwam meer beweging in de markt. Deze week is er weer genoeg gebeurd. Wordt de positieve lijn, die vorige week werd ingezet, deze week doorgetrokken?


‘Dalende zuivelnoteringen nog geen reden tot paniek’

20-10-2017 - 17 reacties

De zuivelnoteringen staat onder druk. Vooral de boterprijs ging afgelopen weken hard naar beneden. Toch is deze ontwikkeling op korte termijn nog geen reden tot paniek, stelt Jan Kappers van Alfa Accountants. Wel moeten veehouders dit als signaal zien dat de zuivelmarkt volatiel is en ook maar zo weer onder kostprijsniveau kan dalen. Zij doen er dan ook verstandig aan om zuinig om te gaan met hun spaarpot.


Vleesconsumptie neemt weer toe in Nederland

20-10-2017 - 0 reacties

De dalende vleesconsumptie is tot stilstand gekomen. In 2016 aten Nederlanders gemiddeld 76,8 kilo vlees, een fractie meer dan in 2015. Zo blijkt uit een Rapport van Wageningen University en Research, waarvoor Wakker Dier opdracht gaf.


Voederbieten weer in trek

20-10-2017 - 1 reacties

De voederbiet is haast de ’vergeten groente’ in het dieet van de melkkoe. Het gewas was in de vorige eeuw lange tijd populair als het grootste voedergewas van Nederland, maar werd na circa 1970 door de melkveehouders ingeruild voor snijmais. Maar de bieten zijn weer ’in’, zo bleek ook woensdag tijdens een voederbietendemonstratie bij melkveehouder René Franzen in Barsingerhorn.


Henk Kamp vocht niet tegen maar voor de windmolens

20-10-2017 - 0 reacties

Nederland staat aan de vooravond van een enorme groei van het aandeel schone, hernieuwbare energie, blijkt uit de laatste cijfers van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). In 2025 kan de helft van de opgewekte elektriciteit uit zon en wind komen, in 2030 is dat zelfs twee derde. "Dat komt door minister Henk Kamp van Economische Zaken," zegt Pieter Boot, sectorhoofd Klimaat, Lucht en Energie van het PBL.
De nuchtere VVD-minister, die volgende week na 23 jaar afscheid neemt van het Binnenhof, stond vijf jaar geleden niet bekend als een klimaatactivist. Maar als er afspraken gemaakt zijn en Kamp zet zijn schouders eronder, dan gebeurt het.
Nederland bungelde internationaal jarenlang onder aan het lijstje van landen die hun energievoorziening verduurzamen. Nederland stond aan het begin van de techniek van wind op zee, maar we zijn voorbijgestreefd door landen als Duitsland en Denemarken toen we verslaafd raakten aan aardgas. Met het afsluiten van het Energieakkoord in 2013 kwam er een einde aan de vrijblijvendheid en werden er plannen gemaakt voor gigantische windmolenparken voor de Nederlandse kust.
"Dat was ook echt nodig", zegt minister Kamp in de tuin van zijn tot woonhuis omgebouwde oranjerie op het landgoed Nijenhuis in Diepenheim. "Windmolens op land worden vaak gezien als overlast. Op zee is dat veel minder het geval en vandaar dat we ons nu vooral concentreren op de Noordzee, waar we zoveel mogelijk windmolens willen neerzetten."
Het pak hangt in de kast en heeft plaats gemaakt voor een geruit hemd, een jasje en een spijkerbroek. Kamp noemt de plannen van het nieuwe kabinet "ambitieus". In 2030 moet de CO2-uitstoot ten opzichte van 1990 met bijna de helft zijn gereduceerd. "Het nieuwe kabinet had zich ook aan de 40 procent kunnen houden die Europa van ons vraagt", aldus de minister.
De door de rechter opgelegde 25 procent CO2-reductie in het Urgenda-vonnis voor 2020 lijkt het kabinet niet te halen. "We zijn hiertegen in hoger beroep gegaan, maar we houden ons natuurlijk aan de rechterlijke uitspraak", zegt Kamp. Zijn opvolger moet er dus voor zorgen dat de door het PBL voorspelde 23 procent met 2 procent omhooggaat.
Zakelijk
De milieuorganisaties waren vandaag positief maar niet tevreden. Zij blijven hameren op snelle sluiting van alle kolencentrales. Henk Kamp is weliswaar fanatiek geworden als het gaat om de energietransitie, maar blijft wel een zakelijke VVD'er. Het sluiten van de (relatief schone) nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte en de Eemshaven, zoals ook de PvdA de afgelopen jaren wilde, staat niet in het Energieakkoord en gebeurde daarom ook niet.
Kamp aarzelde het laatste jaar van de coalitie niet om wensen van een Kamermeerderheid naast zich neer te leggen als die niet strookten met het Energieakkoord. Achter de schermen zijn zelfs de politieke tegenstanders van Henk Kamp complimenteus vanwege zijn betrouwbare doorzettingsvermogen.
Trots
Toen de afgelopen jaren bleek dat sommige doelen niet gehaald leken te worden, werden er miljarden meer subsidies voor schone energie uitgetrokken. Kamp bezuinigde evenzovele miljarden door een internationaal geroemde tender-aanbesteding voor de windmolenparken op zee. De bouw van de windmolenparken Borssele 1 tot en met 4 werden al veel goedkoper, eind dit jaar moet blijken of net als in Duitsland de parken voor de Hollandse kust Noord en Zuid zonder subsidie gebouwd kunnen worden.
Kamp is trots op wat hij bereikt heeft, al is hij niet de man die zich al te veel op de borst klopt. En ook al is hij nog steeds geen klimaatactivist, hij gelooft wel echt in de noodzaak van de energietransitie en de gevaren van de klimaatverandering. "Ik denk dat de klimaatdoelen - regeerakkoord en Parijs - heel ambitieus zijn, maar er is ook geen alternatief. Als je ziet hoe de poolkappen afbrokkelen, hoe het klimaat steeds onstuimiger wordt, hoe de zeespiegel stijgt. Het moet allemaal gebeuren. Ik denk dat het kan maar ik weet zeker dat het moet."
Aldus Henk Kamp, vlak voor het jasje weer uitgaat en de laatste herfstbladeren uit de tuin geveegd worden. Volgende week donderdag draagt Kamp zijn werkzaamheden over aan Eric Wiebes, de huidige VVD-staatssecretaris van Financiën die minister van Economische Zaken en Klimaat wordt.


Daling vleesconsumptie gestopt; we eten nog steeds veel te veel

20-10-2017 - 0 reacties

Sinds 2010 neemt de vleesconsumptie in Nederland elk jaar iets af, maar in 2016 is die daling gestopt. We aten het afgelopen jaar ongeveer even veel vlees als in 2015, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen in opdracht van Wakker Dier.
De dierenwelzijnsorganisatie vindt het jammer dat de afname van de vleesconsumptie is gestopt. "Het was heel goed dat we minder vlees aten met zijn allen. Het aanbod van vegetarische producten is groter dan ooit. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om te minderen."
Te veel vlees
Dat minderen ging langzaam de afgelopen jaren. Zo aten wij in 2010 nog 39,5 kilo per persoon en dat nam elk jaar een klein beetje af tot bijna 39 kilo in 2015. De onderzoekers keken onder andere naar het vlees dat werd ingekocht en verkocht. Dat betekent wel dat zij het vleesverbruik berekenden op basis van het karkasgewicht.
Er wordt dan ook gesproken over een vleesverbruik van 77 kilo per persoon in 2016, maar het karkas van de dieren wordt natuurlijk niet opgegeten. "Je kunt het daadwerkelijk gegeten vlees berekenen door het gewicht door twee te delen. Dat is een vuistregel", zegt Hans Dagevos, consumptiesocioloog van de Universiteit Wageningen.
Risico's
Maar 39 kilo vlees per persoon per jaar is nog steeds veel te veel, vindt het Voedingscentrum. "We zouden niet meer dan 500 gram vlees per week moeten eten, maximaal 26 kilo per persoon. Het liefst zouden we moeten proberen nog minder vlees te eten."
In vlees zitten verzadigde vetten die het risico op hart en vaatziekte aanzienlijk verhogen, zegt het Voedingscentrum. Ook waarschuwt de organisatie voor het eten van te veel rood vlees. "Verschillende onderzoeken tonen aan dat als je te veel rood vlees eet de kans op kanker groter wordt."
Heilig
Ondanks de voedingsadviezen van het Voedingscentrum en waarschuwingen over dierenleed door Wakker Dier, lijkt het erop dat het stukje vlees voor veel Nederlanders heilig is. Hans Dagevos vindt dat niet gek: "We moeten geduld hebben als we willen dat mensen minder vlees gaan eten. Het duurde zo'n 50 � 60 jaar voordat we deze hoeveelheid vlees aten en het zal waarschijnlijk evenveel tijd kosten om terug te gaan naar de hoeveelheid vlees van de jaren 50. Het is een proces van de lange adem."
Ook voedingsdeskundige en onderzoeker bij het Lectoraat Gastronomy van de Hoge Hotelschool Maastricht, Samefko Ludidi, snapt wel dat Nederlanders er niet zo makkelijk afstand van doen. "Vlees is gewoon lekker. Toch hoef je echt geen vlees te eten om gezond te zijn. Sterker nog, vegetariërs en veganisten zijn vaak gezonder. We hoeven echt niet allemaal vegetarisch te worden, maar 50 tot 75 gram vlees per dag is meer dan genoeg."
Buitenland
In vergelijking met andere Europese landen doet Nederland het niet slecht. Het vleesverbruik per persoon ligt in Nederland nog onder het Europese gemiddelde. Vooral de Fransen zijn verzot op hun vlees en eten elk jaar gemiddeld meer dan 45 kilo per persoon.
De Belgen eten sinds een paar jaar veel minder vlees. Hans Dagevos weet niet precies waarom. "Het kan liggen aan het feit dat het vlees in België veel duurder is. Maar België heeft van oudsher ook behoorlijk wat vegetarische bolwerken. In de Vlaamse politiek zitten partijen die de Vlaamse vleesconsumptie willen verminderen. Wie weet werpt dat zijn vruchten af."
De grote vraag zal zijn hoe Nederland het er volgend jaar vanaf brengt. Betekent de stagnatie een omslag en gaan we weer meer vlees eten of is het slechts een pauze en wordt er volgend jaar weer minder vlees verkocht?


Enter voorop: handmatig klompen maken is weer hot

20-10-2017 - 0 reacties

ENTER - In een klein schuurtje in het centrum van Enter, wordt al veertig jaar gestreden tegen de teloorgang van het handmatig klompen maken. Het is de enige plek waar nog een cursus wordt gegeven. De belangstelling is groot. Klompenmaken is weer helemaal ‘’hot’’.


Eindelijk weer een minister van Landbouw

20-10-2017 - 0 reacties

Excellentie, als deze column verschijnt, staat het nieuwe kabinet Rutte III in de steigers. En jawel eindelijk hebben we weer een minister van Landbouw. Het is een goede zaak om ook in Nederland weer over een boegbeeld voor de boeren en tuinders te beschikken.


​Aantal melkkoeien neemt weer toe

20-10-2017 - 0 reacties

De melkveehouderij voldoet aan de fosfaatreductie door een sterke daling van het aantal koeien in de eerste maanden van 2017. In september is het aantal echter weer toegenomen met 10.000 GVE. Minister Kamp van Economische Zaken roept de melkveehouder


Boer Frans heeft zijn fietsjes terug en de twee dadertjes zeggen ‘sorry’

20-10-2017 - 0 reacties

AALRE-RIXTEL - Frans van den Heuvel was donderdagochtend stomverbaasd toen hij ontdekte dat twee van zijn nieuwe, dure kinderfietsjes waren gestolen. De boer uit Aarle-Rixtel riep de twee dadertjes die hij op beeld had staan zijn eigendom terug te brengen. Goed nieuws: in de avond waren zijn fietsen weer terecht.


Lege containers Dakar leggen export lam

19-10-2017 - 0 reacties

Nu het quotum in Senegal met een maand is opgeschoven en de volumes van september niet meetellen, zijn Nederlandse exporteurs vol gas aan het leveren. Er is echter nu weer een ander onvoorzien probleem ontstaan.


Broodprijs hoger, tarweprijs stabiel laag

19-10-2017 - 0 reacties

De consumentenprijs van brood is vanaf mei gestegen naar 109 punten (2010=100). De tarweprijs af boerderij is vanaf 2013 sterk gedaald door de omvangrijke voorraden wereldwijd. Het afgelopen jaar is deze prijs echter weer iets opgelopen en in juli 2017 uitgekomen op 98 punten. Producenten van brood en broodproducten dekken de prijsrisicos en grondstofvoorziening veelal af via contracten. Hun verkoopprijzen zijn weinig afhankelijk van de actuele ontwikkelingen op de wereldtarwemarkt.


303 Nederlandse pluimveebedrijven blijven geblokkeerd

19-10-2017 - 0 reacties

In Nederland zijn nog altijd 303 van de 777 kippenstallen geheel of gedeeltelijk geblokkeerd als gevolg van het schandaal met het giftige bestrijdingsmiddel fipronil. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Pas als de stallen volledig fipronilvrij zijn gemaakt, worden de bedrijven gedeblokkeerd en mogen er weer eieren worden verkocht. Maar dat blijkt lastiger dan gedacht. In België zijn nog steeds 11 bedrijven van de 86 getroffen pluimveebedrijven geblokkeerd.


‘Wippertje’ legt uien voor het laden los in het zwad

19-10-2017 - 0 reacties

Maarten Dost van loonbedrijf Haaijer uit Veelerveen rijdt met het ‘wippertje’ door de uien. Deze zelf ontworpen machine trekt een stang boven het zwad en onder de uien door, zodat de uien weer helemaal los liggen. De uien, Centro en Kamal, worden een uur later geladen en ingeschuurd.Lees verder bij de foto's


Bloemen op de rode loper van het Gouden Televizier Ring Gala

19-10-2017 - 0 reacties

De rode loper voor het 52ste Gouden Televizier Ring Gala 2017 werd ook dit jaar weer bloemrijk gestyled. Over een loper met internationale allure betraden de gasten het AFAS Live theater in Amsterdam voor het grootste gala van de Nederlandse televisie.