Weer

Weer nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Weer nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Weer nieuws

Stalmestcompost met hout uit boomgaard

08-12-2018 - 0 reacties In de vrijloopstal van Rik Lagendijk in Diessen wordt een dikke laag houtsnoeisel uit de fruitteelt gestort. De snippers zullen zich mengen met stalmest, waarna er compost ontstaat dat weer bruikbaar is in de boomgaard.


Bewoner van boerderij in Werkhoven waar vijf keer brand woedde vrijgelaten

07-12-2018 - 0 reacties De bewoner van de boerderij in Werkhoven waar de afgelopen twee maanden vijf keer brand woedde, is weer vrijgelaten. Dat meldt de rechtbank Midden-Nederland.
Volgens de rechter-commissaris zijn er "onvoldoende ernstige bezwaren" om de 35-jarige man langer vast te houden. De officier van justitie wilde dat hij langer in de cel zou blijven.
De recherche onderzocht de branden sinds de eerste brand op het terrein van de boerderij, op 25 oktober. De eerste vier branden waren in vier schuren. Bij een van die branden kwamen vijftig koeien om.
De vijfde en vooralsnog laatste brand ontstond in de woning. Eerder zei de boer dat hij meerdere keren is bedreigd, onder meer omdat hij homo is of een zakelijk conflict heeft.
Het onderzoek leidde uiteindelijk naar de bewoner zelf. "Vanaf het begin zijn er verschillende scenario's onderzocht en in de buitenwereld is flink gespeculeerd over het motief voor de branden", zei een politiewoordvoerder zaterdag nog.


Dierenrechtenorganisatie filmt misstanden in varkensbedrijven

07-12-2018 - 0 reacties Dierenrechtenorganisatie Animal Rights zegt dat er nog steeds veel mis is in Nederlandse varkensbedrijven. De organisatie heeft beelden online gezet van mishandelde varkens in stallen in Lunteren en Nuenen. De beelden zijn afgelopen voorjaar door een undercovermedewerker van Animal Rights gemaakt.
Op de beelden is onder meer een biggetje te zien dat geen vel meer op zijn rug heeft. Volgens Animal Rights zag de undercovermedewerker het dier met bebloede rug lopen en een dag later liep het er nog steeds, zonder dat het behandeld was.
Een van de gefilmde varkenshouders zegt tegen de NOS dat het verhaal zoals de dierenrechtenorganisatie schetst niet klopt. "Tegen die lui kun je niets beginnen. We zijn juist heel goed voor onze varkens."
Kind schopt varkens
Volgens de varkenshouder komt het een paar keer per jaar voor dat een biggetje gewond geraakt, bijvoorbeeld doordat de zeug het jong vertrapt of verdrukt. "Maar dan wordt het snel behandeld."
Op de beelden van Animal Rights is ook te zien dat biggetjes in kratten worden gegooid en dat een kind dat in de stal helpt, varkens schopt. Ook zijn er beelden van zeugen met vervormde hoeven en verwondingen.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bestudeert de opnamen en bekijkt of er ingegrepen moet worden.
"Nu de feestdagen weer voor de deur staan, roepen we de consument op om te stoppen met vlees eten. Dat is de enige manier om het dierenleed een halt toe te roepen", zegt een medewerker van Animal Rights.


Uienmarkt komt weer op adem

07-12-2018 - 0 reacties Zowel de export als de handel richting de telers is momenteel rustig. De telers, verwerkers en exporteurs komen op adem van een hectische periode.


Zet Europese melkprijs weer stijging neer?

07-12-2018 - 0 reacties De meeste melkprijzen blijven richting het einde van het jaar ongewijzigd. Dat blijkt uit de LTO Internationale Melkprijsvergelijking. 


Oliemarkt slaat ECB uit koers

07-12-2018 - 0 reacties Het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft in de komende week weer een vergadering gepland staan. Het kan zomaar zijn dat het beeld ontstaat dat de bank de officiële rente later dan verwacht gaat verhogen. 


Hogere tarweproductie EU in rustig prijshoudende graanmarkt

07-12-2018 - 0 reacties De Europese graanbalans wordt weer wat ruimer. In de maandelijkse update van de Europese Commissie werd de tarweproductie verhoogd van 127.4 miljoen ton naar 129,4 miljoen ton. De target voor de tarwe-export blijft ongewijzigd staan op 20 miljoen ton.


We hebben weer een nieuwe Brabantse snack, dit is de oliebollenvlaai

06-12-2018 - 0 reacties Denken we alle snacks gehad te hebben, komt er weer een nieuwe op de markt: de oliebollenvlaai. Echte bakker van der Steen uit Made verkoopt vanaf dit weekend deze decemberlekkernij. Bakker Barry van der Steen ziet nu al dat de mensen nieuwsgierig zijn naar de vlaai.


Cash settlement komt in (positieve) beweging

06-12-2018 - 0 reacties Voor het eerst dit seizoen komt de cash settlement weer in beweging (in positieve zin). Sinds de eerste notering van de cash settlement (15 november) stond er €25,70 op het bord. Daar is nu verandering in gekomen.


Neemt fosfaatoverschot in 2019 weer toe?

06-12-2018 - 0 reacties Uit een onderzoek van het Nederlands Coördinatiecentrum Mestverwerking (NCM) blijkt dat het fosfaatoverschot in 2019 naar verwachting weer toeneemt. Dit omdat de mestexport onder druk staat. Het betekent eveneens dat er nieuwe afzetmarkten nodig zijn.


De nieuwe Aanbevelende Rassenlijst mais

06-12-2018 - 0 reacties De proefveldresultaten uit het Nederlands onafhankelijk rassenonderzoek van Wageningen Plant Research zijn weer gedeeld in de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst Snijmais 2019.


Waterstand op grote rivieren neemt na maanden weer toe

06-12-2018 - 0 reacties Na maanden heeft Rijkswaterstaat donderdag eindelijk weer eens 'code groen' afgegeven voor de waterstand op de grote rivieren.


Wereldwijde uitstoot CO2 neemt weer toe

06-12-2018 - 0 reacties De jaren 2017 en 2018 gaan de boeken in als jaren waarin de CO2-uitstoot toenam na een aantal jaren waarin er geen verandering was. Dit ondanks het klimaatverdrag van Parijs en de toename van alternatieve energiebronnen. Dat concludeert het gezaghebbende Global Carbon Project, waar Wageningen aan meewerkt, in een studie die op 5 december uitkwam terwijl de wereldleiders in Polen bespraken hoe de opwarming van de aarde beperkt kan blijven.


Termijnprijs aardappelen weer onder €30,00

06-12-2018 - 0 reacties De stemming op de aardappeltermijnmarkt was wat zwakker dan vorige week door winstname. Met een prijsverloop voor het aprilcontract van €30,10 naar €29,80 kon de markt het niveau van €30,00 niet vast houden. Het junicontract zwakte af naar €31,00.


Boer zoekt Vrouw-Petra doet boekje open over boer Jaap

05-12-2018 - 0 reacties Boer Jaap leek het liefdesgeluk te hebben gevonden bij de Almelose Marian, maar dit was slechts van korte duur. En dus besloot Jaap het alsnog te proberen met runner-up Petra. Petra vertelt nu voor het eerst over de poging van de Boer zoekt Vrouw-ster om weer nader tot elkaar te komen.


Nieuw koufront ligt voor de deur?

05-12-2018 - 0 reacties De afgelopen periode was het in ons land zacht tot zeer zacht, er werden zelfs warmterecords gebroken. Veel mensen kijken in dit jaargetijde juist reikhalzend uit naar winters weer. Wordt het weer winters?


Prijs magere melkpoeder op hoogste niveau in 1 jaar tijd

05-12-2018 - 0 reacties Voor lange tijd noteerde de prijs van magere melkpoeder (ZuivelNL) extreem lage niveaus. Inmiddels wordt weer naar boven gekeken en volgens marktexpert Wouter Baan stijgt de notering deze week zelfs naar het hoogste niveau in ruim 1 jaar tijd.


Traditionele Gouden Windei-verkiezing weer van start

05-12-2018 - 0 reacties


Vrije val olieprijs positief aan de pomp

05-12-2018 - 0 reacties De laatste maanden was het regelmatig pijnlijk om te tanken. Echter, inmiddels zijn de dieselprijzen weer gezakt. Dat is met name te danken aan de vrije val van de olieprijs, hoewel deze wel weer aan een stijging begonnen is.


Uienexport klimt in week 45 weer op naar 25.369 ton

04-12-2018 - 0 reacties Ondanks het kleinere volume uien dat dit jaar voor de handel beschikbaar is, klom de export in week 45 (5 t/m 11 november) weer op naar een dikke 25.000 ton, een plus van 3.732 ton ten opzichte van week 44.