Weer

Al het Weer nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Weer nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Weer nieuws

Sint Isidorushoeve is het trefpunt van combineracers:‘We willen weer gas geven’

21-06-2021 - 0 reacties SINT ISIDORUSHOEVE – Liefhebbers van combineraces verzamelen zich zaterdag in Sint Isidorushoeve. Om een programma samen te stellen voor wedstrijden met de grote landbouwvoertuigen. „Combinerijders willen weer gas geven”, aldus Arjan Herweijer uit Emmeloord.


Vier loeizware hoogspanningsmasten waaien om, hoe kan dat nu gebeuren?

19-06-2021 - 0 reacties In Oosterwolde (gemeente Oldebroek) gingen vrijdagavond vier hoogspanningsmasten naar de grond. Dat kwam door de extreme storm. Een hoogspanningsmast heeft een gewicht van 40.000 kilo. En toch valt zo'n mast om bij extreem weer, hoe kan dat?


'Toyota heeft de elektrohype onderschat'- AutoWeek Podcast

18-06-2021 - 0 reacties Om de twee weken een nieuwe aflevering van onze podcast, en vandaag is het weer zover. De mannen bespreken de plannen van Ferrari, de achterstand van Toyota op EV-gebied naar aanleiding van een interessant rapport en Marco kraakt de eerste BMW X3. Luisteren kan hieronder!


Nieuw temperatuurrecord: Nog niet eerder was het zo heet in Nederland op 17 juni. Weerstations meten 33,2 graden

17-06-2021 - 0 reacties HUPSEL - In Hupsel in de Achterhoek is de temperatuur donderdag volgens Weer.nl opgelopen tot 33,2 graden. Daarmee is het landelijk de warmste 17 juni ooit gemeten. Het oude record werd op 17 juni 2002 in de boeken gezet, toen het in Arcen (Limburg) 32,9 graden werd.


15.000 Nederlandse boeren en tuinders helpen Nederland aan water

16-06-2021 - 0 reacties Het weer in Nederland lijkt steeds grilliger te worden. Daar waar we jarenlang te maken hebben gehad met droogte is het nu erg wisselend. Zo heeft het dit jaar in mei veel geregend en is het nu alweer een periode droog. Deze extreme afwisseling brengt problemen voor de grondwaterstand met zich mee.…


Aardbeien door warme weer in overvloed: ’Ze groeien zo snel, we kunnen er niet tegen plukken’

16-06-2021 - 0 reacties GRONINGEN - De Groningse aardbeienboer Huib Meinardi en zijn medewerkers zijn druk aan het plukken. De zomerkoninkjes in zijn kassen kleuren door het warme weer in rap tempo van groen naar rood: klaar om op beschuitjes te belanden.


Het CDA, een lek schip dat altijd het midden zoekt

14-06-2021 - 0 reacties Zonder een gezonde dosis hypocrisie is er geen menselijk bestaan op aarde mogelijk. We moeten nu eenmaal van alles samen doen, en dan kan het zeggen van de waarheid de grootste ondeugd zijn, vooral als het in het openbaar gebeurt. Achter de verklaring dat wij ons zeer verheugen op de samenwerking met die-en-die kan heel goed de vurige hoop schuilgaan dat die-en-die binnen de kortste keren weer het veld ruimt. Maar zeg het niet hardop, anders kon jij wel eens degene zijn die voortijdig mag vertrekken.


Boeren voorkomen wake van dierenactivisten na stalbrand Nederweert

12-06-2021 - 18 reacties Tientallen boeren van Farmers Defence Force zijn demonstratief aanwezig in Nederweert. Ze hebben met hun trekkers een deel van de wegen bij het dorp bezet. Daarmee hebben ze voorkomen dat actiegroep Animal Rights een wake houdt bij het boerenbedrijf waar vorige week 4600 varkens omkwamen bij een stalbrand.

Voorman Mark van den Oever van FDF waarschuwde eerder dat de activisten "er niet zullen doorkomen". Volgens hem verdienen de bewoners rust.
De wake van de dierenactivisten is verplaatst naar het Raadhuisplein in het centrum Nederweert. Een woordvoerder van Animal Rights laat bij 1Limburg weten dat er geen plannen meer zijn om naar het bedrijf te gaan.
Knuffels en bloemen

Op 1 juni brak door nog onbekende oorzaak brand uit in de stal in Nederweert. De brand was meteen zo heftig dat de brandweer weinig kon uitrichten. De stal brandde geheel uit, het blussen duurde tot na middernacht. Woensdagochtend vlamde het vuur zelfs weer even op. De brandweer wist wel te voorkomen dat een naastgelegen stal met nog eens 3000 varkens vlamvatte.
Animal Rights heeft vanmiddag knuffels en bloemen neergelegd op het Raadhuisplein. "De veehouderij reduceert de dieren al snel tot een statistiek. Wij willen laten zien dat het gaat om individuen en geen producten die weggeschreven kunnen worden", aldus Kristel Grond van de actiegroep op Facebook.
"
De wereld moet gevoerd worden, en dat gaat niet zoals bij huisdieren", reageert Mark van den Oever van FDF in het Eindhovens Dagblad.


Marker Wadden: natuurliefhebbers welkom, maar vogels zijn de baas

11-06-2021 - 0 reacties Na vijf jaar plannen én vijf jaar bouwen zijn de Marker Wadden een feit. De vijf eilanden moeten ervoor zorgen dat de natuur in het Markermeer weer opleeft. Recreanten zijn ook nadrukkelijk welkom, zij het op beperkte schaal. "Het is echt een privilege om daar te mogen overnachten."


Gruweldood voor reekalfjes in grasmaaiers, daarom moeten ze gered worden

10-06-2021 - 0 reacties Reekalfjes die een gruwelijk dood sterven omdat ze in grasmaaiers terechtkomen, het is een waar schrikbeeld voor boswachter Erik de Jonge. Daarom zoekt hij vrijwilligers die hem maandagochtend willen helpen om in de weilanden tussen Woensdrecht en Bergen op Zoom te speuren naar kalfjes. Later die dag wordt er daar gemaaid. "Als we niets doen, belanden ze bijna allemaal in de maaier."
Boswachter De Jonge van Brabants Landschap vertelt dat de graslanden in het gebied verhuurd worden aan boeren. Die mogen er pas vanaf half juni maaien: "Dat is goed voor de weidevogels, jonge kieviten kunnen nu bijvoorbeeld al lopen. En ook voor bijen en libellen en andere insecten, die afhankelijk zijn van bloeiende bloemen. In het vroege voorjaar bloeit er nog weinig, dan moet je de bloemen die in het grasland bloeien niet ook nog afmaaien."
Maar vanaf volgende week mogen de grasmaaiers wél tevoorschijn komen. En er is één diersoort in het bijzonder, voor wie dat elk jaar grote gevaren oplevert: de reeën dus. Die hebben juist nu een geboortepiek en de kalfjes vinden het heerlijk in de graslanden: "In het gras is het lekker vroeg warm en roofdieren kunnen hen daar moeilijk vinden. Ze zijn superklein, als konijntjes. "
Dat ze niet opvallen in het hoge gras, is tijdens het maaien precies het probleem. De kalfjes gaan niet op de vlucht voor de machines en blijven weerloos liggen, met de dood als gevolg. Vorig jaar werd er met zo'n vijftig mensen gespeurd naar reetjes in het gebied van De Jonge, maar zelfs toen ging het daarna nog een paar keer mis. "Er waren toch nog vier of vijf maai-slachtoffers." Hij vervolgt: "Dan zie je 's avonds een moedergeit heen en weer drentelen of een groepje kraaien rondvliegen en dan ligt er ergens een dood kalfje. Dat is gewoon vreselijk."
De Jonge denkt dat er nu door de coronacrisis misschien nog wel meer kleintjes tussen de groene sprieten een veilig, rustig plekje zoeken. "Omdat het in het bosgebied nu druk is met mensen." De schade zoveel mogelijk beperken, dat is het doel van de boswachter. "Want als we niets doen, belanden ze bijna allemaal in de grasmaaier." Daarom is hij naarstig op zoek naar vrijwilligers, die maandag met het krieken van de dag met hem de graslanden in willen.
Mensen die aanstaande maandag willen helpen, kunnen zich met een persoonlijk bericht op Twitter bij de boswachter melden. "We beginnen rond zes uur, dus je moet vroeg uit je nest. En het is zwaar lopen in het natte gras, dus je moet wel fit zijn. En vooral ook zin hebben!" Ook mensen die niet de hele ochtend kunnen helpen zijn van harte welkom.
Een ding is zeker, alleen kan de boswachter niet alle reekalfjes in het gebied redden: "We moeten enorm veel land afspeuren, wel een paar honderd hectare. Zonder tientallen vrijwilligers, heb ik een probleem."
LEES OOK:
Boswachter redt zeven reekalfjes van de maaidood, want 'niks doen is geen optie'
'Kan wel janken!' Maaier hakt pootjes af van reekalfje bij Bergen op Zoom


Grootste vleesverwerker ter wereld betaalde hackers 11 miljoen dollar na cyberaanval

10-06-2021 - 0 reacties De Braziliaanse vleesverwerker JBS heeft hackers 11 miljoen dollar (9 miljoen euro) betaald na een hack die de systemen van het bedrijf platlegde. Dat heeft JBS in een verklaring bekendgemaakt. Vanwege de hack van de systemen in de VS moesten slachterijen van de grootste vleesverwerker ter wereld in onder meer Noord-Amerika en Australië worden stilgelegd.
JBS werd getroffen door zogeheten ransomware, ook wel gijzelsoftware genoemd. Daarmee kunnen hackers de systemen op afstand versleutelen. Na het betalen van losgeld geven hackers de systemen weer vrij. Waarschijnlijk zit er een groep Russische cybercriminelen achter de hack.
Volgens JBS waren de systemen grotendeels weer operationeel toen het losgeld betaald werd. De beslissing om met het bedrag over de brug te komen was daarom ook een moeilijke, zegt JBS in een verklaring: "Wij vonden dat we dit besluit moesten nemen om risico's voor onze klanten uit te kunnen sluiten." Jaarlijks geeft het bedrijf 200 miljoen dollar uit aan IT, benadrukt JBS.
Wallet
Een aantal weken terug werd ook het bedrijf dat de Colonial Pipeline bezit, de grootste oliepijplijn in de VS, getroffen door een ransomware-aanval. Dat bedrijf betaalde zo'n 5 miljoen dollar in bitcoin. De FBI heeft een deel van dat geld 'teruggevonden'.
Bitcoins worden bewaard in een wallet, een digitale portemonnee, en de FBI kreeg toegang tot een wallet ter waarde van 2,3 miljoen dollar. Hoe dat precies lukte is onbekend, maar het gebeurt zelden dat het losgeld wordt getraceerd.
Of JBS ook in bitcoin heeft betaald, heeft de vleesverwerker niet bekendgemaakt. Volgens The Wall Street Journal is er met de cryptomunt betaald.


De verse kersen zijn deze zomer iets later: ‘Het koude, natte weer laat zijn sporen na’

10-06-2021 - 0 reacties Zin in kersen? Nog even geduld, zeggen kersentelers in koor. Pas over een kleine twee weken zijn de eerste kersen verkrijgbaar. Boosdoener van het late begin van de kersentijd is het koude voorjaarsweer.


Het wordt steeds meer zomer. Na het weekend mogelijk eerste tropische dag: maandag in Limburg kans op 30 graden. Maar wordt het ook snikheet in Drenth

09-06-2021 - 8 reacties Maandag is mogelijk de eerste dag dat het tropisch warm wordt in Nederland dit jaar. Volgens Weer.nl kan het lokaal 30 graden worden.


Zomers weer houdt nog hele week aan: plaatselijk 27 graden

07-06-2021 - 46 reacties Goed nieuws voor terrasliefhebbers: voorlopig gaat de zon nog niet weg. Tot en met het weekend kunnen we zomerse temperaturen verwachten.


Friesland is gekortwiekt, en de teloorgang van de natuur?

05-06-2021 - 3 reacties Zo, dat zit er weer op. Friesland is gekortwiekt, gezogen en gestreken. En ik hoop maar dat er veel van binnen naar buiten is gemaaid zodat kuikens, hazen en reeën konden vluchten maar ik vrees het ergste.


Opnieuw kans op onweer, hagel en veel regen

04-06-2021 - 1 reacties Ook vandaag geldt voor onze provincie code geel vanwege onweersbuien, zo meldt het KNMI vrijdagochtend. Met code geel waarschuwt het KNMI alert te zijn, omdat er mogelijk kans is op gevaarlijk weer.


Zomers weer slaat om in regen en onweer, KNMI geeft code geel af

03-06-2021 - 10 reacties Wie nog wil genieten van de zon kan dat het beste donderdagochtend nog even doen. Aan het prachtige zomerweer komt volgens het KNMI vanaf donderdagmiddag tijdelijk een einde. Er is code geel afgegeven in het zuiden en oosten van het land voor hevige regenbuien en onweer.


Na de consument is het nu de industrie die aan het hamsteren geslagen is

02-06-2021 - 0 reacties Nu de economie na een jaar van lockdowns van het slot gaat, draait de industrie weer op volle toeren. Gevolg is dat bedrijven massaal grondstoffen en materialen hamsteren. De enorme vraag leidt tot tekorten en oplopende prijzen.


Inspectie: 2-jarige peuter die overleed op Ochtense boerderij is slachtoffer van tragisch familieongeluk

01-06-2021 - 0 reacties OCHTEN - Een aanrijding met een shovel ging maandagochtend vooraf aan het tragische overlijden van een 2-jarige peuter op een boerderij aan de Nieuwe Dijk in Ochten. Een vrouw uit Opheusden (22) werd aangehouden, maar ook al snel weer op vrije voeten gesteld.


‘Nederland, omarm de molen weer als nationale trots.’

01-06-2021 - 0 reacties Windenergie is essentieel om het elektriciteitsnet in evenwicht te houden, stelt Ian Minnes. Hij hoopt op het imagoherstel van de windmolen. ‘Er is een paradoxale situatie ontstaan, waarbij men vergeten is wat de molens voor ons hebben en kunnen betekenen.’