Pas

Pas is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Pas en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Pas nieuws

Minister: stikstof-ecologen hebben mogelijk druk ervaren

19-02-2020 - 0 reacties Ecologen die onderzoek deden rond het invoeren van het veelbesproken Programma Aanpak Stikstof (PAS) hebben daarbij mogelijk druk ervaren. Minister Carola Schouten (Landbouw) kan zich naar eigen zeggen voorstellen dat de onderzoekers druk voelden door de politieke situatie en de tijdsdruk.


Pas op, rukwinden en flinke buien. Storm Dennis is gearriveerd

16-02-2020 - 0 reacties Pas de komende uren op voor rukwinden! Daar waarschuwt weerman Mark Wolvenne uit Terwolde voor. ,,De maximale gemeten windstoot tot nu toe is 73 kilometer per uur, dat kan nog oplopen tot 93 kilometer per uur in het oosten van het land.’’


Nipte meerderheid voor CETA lijkt in de maak

14-02-2020 - 0 reacties CETA, het Europese handelsakkoord met Canada, lijkt een nipte meerderheid te krijgen in de Tweede Kamer. Hoewel de stemming formeel pas volgende week is, ziet het er naar uit dat ook de ChristenUnie het akkoord nu steunt.


In jaren '50 eerste Q-koorts patiënten in Nederland, werd toen nog gezien als pech

14-02-2020 - 0 reacties Net als nu bij het corona-virus, stelde de Q-koorts tientallen jaren geleden de wetenschap voor een aantal lastige vragen. Pas in 2007 werd Brabant getroffen door de grootste uitbraak van de ziekte ter wereld, maar al in 1956 waren er Nederlandse patiënten. Wat is er in al die jaren gebeurd? Je leest het de komende weken op Omroep Brabant.


Pluimveehouders kunnen leven met ophokplicht: ‘Risico nu zo klein mogelijk houden’

13-02-2020 - 0 reacties DEURNE - Kippenboeren zijn blij met de deze week ingestelde ophokplicht, net als de bedrijven die biologische en vrije uitloop-eieren verkopen. Pas in juni gaat het eventueel omzet schelen.


Nieuwe directeur Milieu Centraal wil bijdragen aan debat aan de keukentafel

07-02-2020 - 0 reacties Niet alleen aan de klimaattafels, maar ook aan keukentafels wordt er gediscussieerd over maatregelen voor een duurzamer Nederland. Aan een beter verloop van die laatste discussie wil Ika van de Pas, sinds oktober directeur van Milieu Centraal, bijdragen.


Uitzonderlijk: nu pas eerste matige vorst van deze winter

21-01-2020 - 0 reacties Kou is zeldzaam deze winter. Het is al bijna eind januari en pas vannacht was er voor het eerst sprake van matige vorst. In Maastricht werd het -5,4 graden Celsius. ,,Zo laat in de winter pas de eerste keer matige vorst komt absoluut heel weinig voor", vertelt weerman Raymond Klaassen van Weerplaza.


Hoeveel melk produceren melkveebedrijven in EU?

20-01-2020 - 1 reacties Nederland levert in de regel snel haar melkaanvoercijfers in bij de Europese Unie. Andere lidstaten zijn beduidend langzamer. Zo kunnen we nu pas zien hoe de andere belangrijke melkproducerende landen het hebben gedaan in november 2019. Even alle cijfers op een rij.


Nederland zit niet te wachten op geld uit groene subsidiepot van de EU

19-01-2020 - 0 reacties Nederland krijgt 220 miljoen euro uit de nieuwe Europese pot met geld die bedoeld is om het klimaat te vergroenen. Maar het kabinet zit helemaal niet op dat geld te wachten. Nederland is tegen het systeem van financiering en heeft vooralsnog geen idee wat het met het geld moet.

In totaal wil de Europese Commissie tot 2030 duizend miljard euro bij elkaar sprokkelen om de economie groener te maken. Dat geld komt uit allerlei potjes, zoals de bestaande landbouwfondsen. Ook moet er zo'n 7,5 miljard euro beschikbaar komen via de Europese begroting. Nederland zou daar dan 220 miljoen euro van krijgen.

Maar daarmee overspeelt de Europese Commissie zijn hand, zeggen Haagse bronnen, omdat er geld wordt uitgegeven waarvan nog niet is vastgesteld dat het ook daadwerkelijk beschikbaar is. De Europese begroting voor de komende zeven jaar is nog helemaal niet rond, lidstaten zijn er nog volop over aan het bakkeleien. En Nederland is bijvoorbeeld voorstander van een lagere begroting dan waar de Europese Commissie van uitgaat.

Bovendien vindt premier Rutte dat de beloofde miljoenen van de EU beter kunnen worden besteed in landen waar de gevolgen van de vergroening hard zullen aankomen. Het kabinet wordt wat dat betreft gesteund door Spanje, Portugal en een aantal Oost-Europese landen. Ook zij vinden dat landen als Nederland en Duitsland best hun eigen broek kunnen ophouden.

Hoe werkt het?
Overigens is het geld uit Brussel niet gratis. Lidstaten moeten zelf ook flink in de buidel tasten. Als Nederland de 220 miljoen zou krijgen, kost dat de Nederlandse schatkist iets minder dan 500 miljoen euro. Je krijgt namelijk alleen geld als je zelf ook iets bijlegt.

De 220 miljoen zal in eerste instantie niet naar een regio als Groningen gaan, maar eerder naar bijvoorbeeld Zuid-Holland. De subsidie is bedoeld voor regio's met een hoge uitstoot van vervuilende stoffen en tegelijkertijd forse werkgelegenheid, die mogelijk krimpt door de klimaatmaatregelen. Werkgelegenheid die verdwijnt door het sluiten van gasvelden (zoals in Groningen) telt niet, terwijl het afschakelen van kolen wél punten oplevert - en dus geld uit de nieuwe subsidiepot.

EU-diplomaten denken dat de voorwaarden voor de Europese subsidie gaan lijken op de oude regels voor de cohesiefondsen van de EU. Bij die fondsen ging het vooral om gebieden die economisch achterbleven. "Daar wordt bij de nieuwe subsidiepot nog een ander criterium aan toegevoegd, namelijk dat dat achterblijven wordt veroorzaakt door de klimaatmaatregelen."
Serieuze plannen

De formele goedkeuring van de bestemming die de Europese Commissie aan het geld gaat geven zal vanwege de financiële discussie nog wel even op zich laten wachten. We weten pas hoeveel geld iedere lidstaat krijgt als de EU-begroting officieel is goedgekeurd, later dit jaar.

Maar ondertussen zitten de ambtenaren in Brussel niet stil: de komende tijd komt er meer duidelijkheid over de voorwaarden. En in kringen rond de Europese Commissie valt te horen: het moeten wel serieuze plannen zijn, en wie niet aan de voorwaarden voldoet krijgt geen subsidie.


Remkes: Alleen groei Schiphol en opening Lelystad Airport bij minder stikstof

14-01-2020 - 0 reacties De luchtvaart in Nederland mag alleen nog maar groeien, als de uitstoot van stikstof daalt. Dat concludeert een commissie onder leiding van VVD’er Johan Remkes in opdracht van het kabinet. Pas dan kan Schiphol extra vluchten krijgen en mag Lelystad Airport open.


‘Ecologen voelden druk om Programma Aanpak Stikstof haalbaar te maken’

30-12-2019 - 0 reacties Ecologen die in de periode van 2009 tot aan 2014 waren betrokken bij de de totstandkoming van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) voelden zich onder druk gezet om hun oordeel over de voorgestelde aanpak in gunstige zin bij te stellen. Die conclusie wordt getrokken door journalisten van het NRC die spraken met 13 ecologen, belangenbehartigers, oud-politici, oud-bewindslieden en ambtenaren.


Boeren delen pakketen uit aan bezoekers Zutphense Voedselbank

24-12-2019 - 0 reacties ZUTPHEN - Bezoekers van de voedselbank in Zutphen kunnen pas na kerst weer eten krijgen. En daarom kwamen de boeren dinsdag in actie voor ze.


Minister Dekker gaat radicale clubs verbieden

20-12-2019 - 7 reacties Maar welke?
Onze democratie verdient bescherming. Daar waar vrijheden worden misbruikt om onze rechtsstaat en democratische waarden aan te tasten, moeten we een duidelijke grens trekken. Wij kunnen het ons niet veroorloven tolerant te zijn tegen intolerantie. Aldus Sander Dekker, minister met fopportefeuille "Rechtsbescherming".
Domlinks meteen in polonaise. Want PVV en FVD kunnen opgeheven worden.
Domrechts meteen in polonaise. Want Antifa, GreenPeace, Natuurmonumenten, Urgenda en de NPO zijn de sjaak.
Maar beste mensen, lees die quote nog eens goed. Wij kunnen het ons niet veroorloven tolerant te zijn tegen intolerantie. Waar kennen we die zin ook alweer van?
Retourtje Mekka voor de goede inzenders!

Hier. Dit is pas een radicale club:


Glastuinbouw haakt karretje nogmaals bij protesten aan

18-12-2019 - 0 reacties Tholen - Nederland is vandaag wederom in de ban van de 'boerenbouwprotesten'. Ook de glastuinbouw haakte daarbij zijn karretje weer aan, zoals Radio Rijnmond liet weten vanuit verzamelpunt Berkel en Rodenrijs.
Niet alleen uit onvrede over PAS en PFAS, maar eigenlijk vanwege onvrede over het totaalpakket…


Boeren maken zich alsnog op voor actiedag, waarschijnlijk hand in hand met bouwers

17-12-2019 - 0 reacties Het heeft er alle schijn van dat boeren morgen toch massaal op pad gaan om actie te voeren. De rechter verbood actiegroep Farmers Defence Force dinsdagochtend om de gang van zaken bij distributiecentra te verstoren. Nu lijkt het erop dat boeren zich woensdagochtend in alle vroegte op een groot aantal plekken alsnog verzamelen, alleen niet onder de vlag van FDF. Waar zij dan vervolgens heen gaan, horen de boeren pas op die verzamelpunten. "Waar we naartoe gaan, weet ik echt niet."


Ook in Eerste Kamer meerderheid voor stikstofwet

17-12-2019 - 4 reacties De stikstofwet van het kabinet komt door het parlement. De Tweede Kamer nam de wet twee weken geleden aan, de Eerste Kamer zal dat vanavond doen. Omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de senaat, hebben de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ook steun van zeker zes andere senatoren nodig en het is nu wel zeker dat genoeg oppositiepartijen achter de wet staan.

De behandeling van de spoedwet in de Eerste Kamer duurt nog de hele dag en de stemming is pas vanavond, maar behalve de regeringspartijen zullen in elk geval ook SGP, de groep-Otten, 50Plus en OSF het voorstel van het kabinet steunen.

Of ook bijvoorbeeld GroenLinks en PvdA uiteindelijk achter de wet staan, is nog niet duidelijk, maar hun voorstem is dus niet meer nodig om de wet door de Eerste Kamer te loodsen.
Het kabinet hoopt met de wet de woning- wegen- en waterbouw vlot te trekken en de economie zo een impuls te geven. In de spoedwet staat onder meer dat er een stikstofbank komt waarin de uitstoot wordt bijgehouden. Verder wordt erin geregeld dat voor projecten die weinig stikstof uitstoten geen vergunning meer hoeft te worden aangevraagd. Ook staan er regels in voor stikstof-arm veevoer.


Eerste winterstorm manifesteert zich uurtje op Wadden

15-12-2019 - 0 reacties De eerste winterstorm van dit seizoen was zondagochtend een feit. Tussen 8.00 en 9.00 uur was de gemiddelde windkracht op Vlieland 9 Bft. Het is opmerkelijk dat de eerste officiële wintersport zich pas in december aandient, meldt Weerplaza.


Voor het eerst in lange tijd wolf gespot in Noord-Limburgse Heijen

14-12-2019 - 0 reacties In het Noord-Limburgse Heijen is zaterdag bij de A77 een wolf gespot. Dat is bijzonder, want in Limburg is pas twee keer eerder een wolf gesignaleerd, aldus Glenn Lelieveld van Wolf in Nederland.


Van kas tot bord: steeds meer zelfvoorzienende restaurants

09-12-2019 - 0 reacties Een toenemend aantal restaurants kweekt zelf de producten die ze aan hun gasten serveren. De NOS komt na een rondgang op een stuk of twintig (deels) zelfvoorzienende restaurants. De meerderheid bestaat pas een paar jaar.
"Ik durf wel te stellen dat het de duurste kas van Europa is", vertelt chef Luc…


Jong geleerd is oud gedaan: kinderen Nijkerkerveen leren carbidschieten

08-12-2019 - 0 reacties Het is er nog een beetje vroeg voor maar in Nijkerkerveen zijn ze nu al begonnen met carbidschieten. Met gehoorbeschermers op worden kinderen op een uitlegdag klaargestoomd om veilig te kunnen knallen.
Officieel mag carbidschieten pas op oudjaarsdag, maar speciaal voor kinderen tussen 4 en 8 jaar is een uitzondering gemaakt. "We proberen jongeren te porren om te gaan carbidschieten", zegt Wim Ruiter van het Carbidteam Nijkerkerveen tegen Omroep Gelderland. "Veiligheid is belangrijk. Ze moeten vooral letten op gehoorbescherming en de afstand tot de melkbus in de gaten houden."
Met gehoorbeschermers op kijken de kinderen toe hoe je moet carbidschieten:
Het doel van het Carbidteam is om de kinderen alvast voor te bereiden op het grotere knalwerk. Met een leeg verfblik, water en een blokje carbid wordt uitgelegd hoe veilig aansteken in zijn werk gaat.
Ruiter hoopt dat de lokale jeugd het later van hem overneemt. "Dan doen zij het werk en kunnen wij met een potje bier toekijken."
Na de uitleg mogen de kinderen ook zelf met een echte melkbus aan de slag. "Ik ga elk jaar met papa mee, de harde knallen zijn het leukst", zegt een jonge deelnemer.