Leghennen

Leghennen is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Leghennen en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Leghennen nieuws

Dierenbescherming wil verbod op koloniekooien

17-01-2019 - 0 reacties De Dierenbescherming roept minister Schouten van Landbouw op om alle kooisystemen voor leghennen in Nederland te verbieden. In 2021 worden de verrijkte kooien verboden, maar de koloniekooien blijven toegestaan. Een goed dierenwelzijn is ook in deze aangepaste kooien niet mogelijk, stelt de Dierenbescherming.


Dierenbescherming roept Schouten op om koloniekooien voor leghennen te verbieden

16-01-2019 - 0 reacties De Dierenbescherming roept minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op om alle kooisystemen voor leghennen in Nederland te verbieden. In 2021 worden de verrijkte kooien verboden, maar de koloniekooien blijven toegestaan. Een goed dierenwelzijn is ook in deze aangepaste kooien niet mogelijk, stelt de Dierenbescherming.


Nieuwe stal voor biologische leghennen

15-01-2019 - 0 reacties Open dag in Niederlangen (nabij Emmen, provincie Drenthe, Nederland)


Animal Rights toont beelden van vangploegen pluimvee

10-01-2019 - 0 reacties Een undercovermedewerker van Animal Rights filmde met een verborgen camera hoe vangploegen stallen met leghennen leeghalen. De beelden zijn gemaakt in stallen met zowel scharrel- als kooihuisvesting in Stroe, Ottersum, Linde en Herveld.


Biologische leghennen: monitoring in de opstart voorkomt problemen

27-12-2018 - 0 reacties Monitoring in de opstart van een nieuw koppel leghennen past perfect binnen een bedrijfsbegeleidingspakket. Zeker in de biologische legsector omdat behandelingen gelimiteerd zijn en proactieve, preventieve diergeneeskunde dus voorop staat.


Fotoreportage: 'Uitstekende resultaten maakte nieuwbouw mogelijk'

19-12-2018 - 0 reacties Harry, zijn vrouw Anja en hun zoon Erwin Huis in ’t Veld uit Wenum-Wiesel (GD) bij Apeldoorn sloopten twee oude stallen en bouwden nieuw voor 12.000 biologische leghennen. De afgelopen rondes draaiden ze technisch erg goed in hun oude stallen.


'Toppers in Duitsland halen vergelijkbare technische resultaten’

13-12-2018 - 0 reacties Enkele topbedrijven in Duitsland halen dezelfde technische resultaten als Nederlandse leghennenhouders. Maar gemiddeld zijn de technische resultaten bij leghennen in Nederland het beste.


Aandeel bio en Freiland neemt geleidelijk aan toe

12-12-2018 - 0 reacties Het aandeel biologische en vrije uitloop leghennen nam de laatste vier jaar geleidelijk aan toe en het aandeel scharrel- en kolonie en verrijkte kooi langzamerhand af. Dat blijkt uit de cijfers van Avined.


Afzetorganisatie biologische leghennen opgericht

12-12-2018 - 0 reacties Leveranciersvereniging Biomeerwaardekip en Pluimveeslachterij W. van der Meer en Zonen BV uit Dronryp (FR) hebben Biomeerwaarde - Kip BV opgericht voor de afzet van biologische hennen.


'Tenenpikkerij niet door fokkerij op te lossen'

12-12-2018 - 0 reacties Tenenpikkerij, dat met name veel voorkomt bij witte leghennen, is niet door fokkerij op te lossen.


Afzetorganisatie biologische leghennen opgericht

06-12-2018 - 0 reacties Leveranciersvereniging Biomeerwaardekip en Pluimveeslachterij W. van der Meer en Zonen BV uit Dronryp (FR) hebben Biomeerwaarde - Kip BV opgericht voor de afzet van biologische hennen. Het samenwerkingsverband waarvan beide partijen eigenaar zijn start op 1 januari 2019.


'Je eigen bedrijf runnen voelt echt anders dan loondienst'

29-11-2018 - 0 reacties „Je eigen bedrijf runnen voelt echt anders dan in loondienst zijn", zegt leghennenhouder Niels Quicken. Al op zijn vijfde zei de onderwijzerszoon tegen zijn ouders dat hij boer wilde worden. En hij hield vol. Per 1 januari 2018 nam hij het leghennenbedrijf over, waar hij al tien jaar in dienst was. Hij vindt het een sport om meer dan 500 eieren per dier te rapen van zijn koppel leghennen.


Oorzaak tenenpikken witte leghennen nog niet bekend

23-11-2018 - 0 reacties Tenen pikken bij witte leghennen blijft nog een probleem en de oorzaak is niet bekend. Bepaalde voertoevoegingen en sturen met licht verminderen de problemen.


Fotoreportage: 'Blij met nieuwe stallen na brand'

15-11-2018 - 0 reacties Ruim drie jaar na de fatale stalbrand scharrelen er sinds augustus weer leghennen op het bedrijf van Karel Niestijl en zijn partner Jolanda Haan in Veendam. Ze kozen voor biologische en scharrelhennen volgens het één ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Voor de brand hielden ze scharrelhennen in twee stallen. „We zijn heel blij dat we eindelijk weer hennen houden”, zegt Niestijl.


Samenwerking Agrifirm en insectenproducent Protix

12-11-2018 - 0 reacties Agrifirm gaat samenwerken met Protix. Dat resulteert in het op de markt brengen van diverse nieuwe producten met door Protix geleverde ingrediënten uit insecten. De initiatieven variëren van het ontwikkelen van concepten voor vleeskuikens, leghennen en varkens tot gerichte toepassingen voor een circulaire bodemverbeteraar.


Agrifirm gaat samenwerken met Protix

12-11-2018 - 0 reacties Agrifirm gaat samenwerken met Protix. Dit resulteert in het op de markt brengen van diverse nieuwe initiatieven waarbij gebruik wordt gemaakt van door Protix geleverde ingrediënten gemaakt uit insecten. De initiatieven variëren van het ontwikkelen van concepten voor vleeskuikens, leghennen en varkens tot gerichte toepassingen voor een circulaire bodemverbeteraar.


Voergroep Zuid wil slimme data leghennen

22-10-2018 - 0 reacties Voergroep Zuid gaat samen met Porphyrio België werken aan een platform om slimme data rondom de stal en de eierproductie samen te voegen.


Fotoreportage: Licht is 'vergeten vitamine' opfokhen

19-10-2018 - 0 reacties Jan van Mullekom geeft zijn leghennen in opfok zoveel daglicht als het koppel toelaat. Hij is ervan overtuigd dat daglicht positief werkt op de gezondheid en het welzijn van zijn kippen.


'Gezondere leghennen dankzij vochtrijk voer'

19-10-2018 - 0 reacties „Dankzij het vochtrijke voer hebben we gezondere hennen, geen pikkerij, een iets lager voerverbruik per hen en iets lagere voerkosten”, zegt leghennenhouder Chiel Gielen uit Biddinghuizen (FL). Ook collega leghennenhouder Adriaan van Binsbergen uit Tholen (ZL) is enthousiast.


Waalse dierenwelzijnswet verbiedt verrijkte kooien

14-10-2018 - 0 reacties Wallonië, het Franstalig deel van België, verbiedt verrijkte kooien. De negen bedrijven in Wallonië die leghennen in verrijkte kooien huisvesten, moeten hun activiteiten uiterlijk in 2028 staken. Nieuwe bedrijven die leghennen in kooien willen houden, krijgen geen vergunning meer.