Barneveld

Al het Barneveld nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Barneveld nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Barneveld nieuws

Getrouwd stel uit Barneveld is 'cadeau' van 6000 eieren razendsnel kwijt

02-06-2021 - 0 reacties Het pas getrouwde stel uit Barneveld dat van vrienden ruim 6000 eieren cadeau kreeg, heeft alle eieren verkocht. Zo'n 4000 eieren werden dinsdagavond aan huis verkocht, de rest ging naar een boer uit de buurt. Dat vertelt de kersverse bruid Alianne van der Grift.


Jaar cel voor voormalig eigenaren Chickfriend in fipronilzaak

12-04-2021 - 0 reacties De voormalig eigenaren van de Barneveldse bedrijven Chickfriend en Chickclean moeten de gevangenis in voor hun aandeel in de fipronilcrisis. De rechtbank in Zwolle veroordeelt de mannen uit Barneveld en Nederhemert tot een jaar cel.


Jaar celstraf voor fipronilfraudeurs

12-04-2021 - 0 reacties De twee hoofdverdachten in de zogeheten fipronilaffaire zijn vandaag veroordeeld tot ieder een jaar celstraf. De 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert hebben de volksgezondheid in gevaar gebracht, zo oordeelt de rechtbank in Zwolle.


Justitie eist twee jaar cel: ‘Verdachten fipronilzaak probeerden vaten luizenmiddel weg te moffelen’

10-03-2021 - 0 reacties Ze wisten dat er fipronil in hun wondermiddel om stallen van bloedluis te bevrijden zat. Ze wisten dat het een verboden middel was en mogelijk gevaarlijk. En ze deden er alles aan om ontdekking te voorkomen. Zo ziet justitie de rol van Mathijs IJ. (25) en Martin van de B. (35) van Chickfriend uit Barneveld. De officier eist forse celstraffen. Zelf ontkennen ze in alle toonaarden.


Carbidschieten mag toch een beetje in Barneveld

10-12-2020 - 0 reacties De gemeente Barneveld communiceerde vorige week dat carbidschieten en vreugdevuren komende jaarwisseling vanwege corona verboden zijn. Daar kwam veel ophef over. Nu blijkt dat carbidschieten op eigen erf toch wél is toegestaan, het verbod geldt alleen voor grotere evenementen.


Losgeslagen onweersgebied: grote brand verwoest kippenschuren Barneveld

13-06-2020 - 0 reacties In Barneveld heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een grote brand gewoed in meerdere pluimveeschuren aan de Donkervoorterweg. Het vuur is inmiddels onder controle en de brandweer is bezig met nablussen, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden.


Video | Kippenschuren in vlammen op in Barneveld

13-06-2020 - 0 reacties Meerdere kippenschuren zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in vlammen opgegaan in Barneveld. Volgens regionale media werd in de stallen een groot aantal kippen gehouden.


Meer biodiversiteit door ecologisch maaien

14-05-2020 - 0 reacties „Welkom, bijen, waterjuffers, hommels en andere insecten!” Deze kop in de Barneveldse Krant trok begin deze maand de aandacht. Het bericht ging over een proef met ecologisch maaibeheer. Welkom, gemeente Barneveld, in de club bermbeheerders die al natuurvriendelijker maait.


Hoe Barneveld het kippendorp van Nederland werd

13-01-2020 - 0 reacties Barneveld staat in heel Nederland bekend als het centrum van de Nederlandse pluimveesector, maar hoe is dat zo ontstaan?


Barneveldse kippen duiken op in Friesland

01-01-2020 - 0 reacties De grote kunstkippen en kunsthaan die met kerst ontvreemd werden uit Barneveld, zijn terecht. Een Friese oudjaarsvereniging meldt dat ze het kunst-pluimvee in bezit heeft.


Melkwagen schuift de sloot in langs A30

27-12-2019 - 0 reacties Op de snelweg A30 bij Barneveld is vrijdagochtend een vrachtwagen met melk in een sloot beland. De schade bleef beperkt tot een geschrokken chauffeur. De berging van de vrachtwagen duurt vermoedelijk nog wel even.


Slachterijen en specialisten positief over toekomst vleeskuikenhouderij op langere termijn

16-12-2019 - 0 reacties Slachterijen en marktspecialisten zijn positief over de vooruitzichten voor de Nederlandse vleeskuikenhouderij op middellange en lange termijn. Dat bleek woensdagavond 11 december tijdens de Pluimveeweb Jaarspecial in Barneveld.


Waarom kalverhouder Wijnne niet protesteert

16-10-2019 - 0 reacties Elbert Wijnne uit Barneveld, bedrijfsleider op een kalverhouderij, ervaart een worsteling als het gaat om de boerenprotesten. „De demonstranten passeerden voor mij een duidelijke grens toen ze politici gingen uitfluiten en middelvingers naar hen opstaken.”


‘Stikstofregels zijn inbreuk op vergunde rechten’

10-10-2019 - 0 reacties De beleidsregels rondom het stikstofbeleid zijn ingrijpend voor de veehouderij en plegen een inbreuk op vergunde rechten. Dat stelt adviesbureau VanWestreenen uit Barneveld. De gepresenteerde plannen zijn volgens het bureau opgesteld om op korte term


[video] Truckpech voor Anky van Grunsven

10-10-2019 - 0 reacties Originele beschrijving

Afgelopen dinsdag was ik even in Barneveld. Precies toen ik bij Volvo- en Renault dealer Harbers langs reed, werd daar ook de door Anemone opgebouwde Volvo FH 4th gen paardentransporter van Nederlands bekendste ruiter, Anky van Grunsven, afgeleverd door een Volvo FH 3rd gen Falkom bergingswagen van Wolves uit Wierden.


​Lancering boerderijeducatie Leren bij de Boer

09-10-2019 - 0 reacties Het nieuwe platform voor boerderijeducatie in de Gelderse Vallei is vandaag officieel gelanceerd. In het bijzijn van de burgemeester van Barneveld Asje van Dijk, de Edense wethouder Peter de Pater en kok Huub Oudshoorn werd er een ontbijt georganise


Een kip moet je even kunnen voelen

09-10-2019 - 0 reacties Leerlingen van twee basisscholen in Veenendaal leerden woensdag alles over de boerderij. Ze waren namelijk op bezoek bij een geitenhouderij in Lunteren en op een pluimveebedrijf in Barneveld.


Jansen Poultry Equipment gaat insectenkweekmachine ontwikkelen

23-09-2019 - 0 reacties Jansen Poultry Equipment uit Barneveld gaat een insecten-kweekmachine ontwikkelen. Deze insecten (larven en wormen) zullen worden gebruikt als voer voor pluimvee.


Verbazing over ondergelopen bollenvelden in kop van Noord-Holland

21-09-2019 - 0 reacties Het is een wonderbaarlijk gezicht. In de kop van Noord-Holland lijken overal spontane meren te zijn ontstaan. Wordt het een ijsbaan? Is het waterberging? Toeristen en toevallige voorbijgangers hebben geen idee.
"Ik vind het heel mooi, maar waarom is het?" vraagt Ige Kennenisch uit Barneveld zich af bij NH Nieuws. "We zijn een rondje Callantsoog aan het fietsen en ik dacht aan spaarbekkens."
Dat is niet het geval. "We zetten het land onder water om schimmels en bacteriën te doden", legt bloembollenteler Nico Blokker uit. Ook resten van oude bollen worden zo 'verwijderd'.
"We hoeven ons geen zorgen te maken. Het heeft niets met de stijging van de zeespiegel te maken. Vroeger gebruikten we bestrijdingsmiddelen om schimmels en ziektes als stengelaaltjes tegen te gaan. Nu zetten we eens in de vijf jaar een stuk land onder water", aldus de bloembollenteler. "Dat is beter voor het milieu."
In het oorlogsjaar 1944
Deze methode van ziekte- en schimmelbestrijding werd min of meer bij toeval ontdekt. In het oorlogsjaar 1944 zetten de Duitsers de Wieringermeer onder water om te voorkomen dat de geallieerden daar een aanval konden uitvoeren. Een bloembollenteler in de polder die tot 1944 geregeld te maken had ziektes en ondermaatse bolletjes, ontdekte dat hij daar vanaf was nadat de Wieringermeer een aantal maanden onder water had gestaan.
De bollenvelden in de kop van Noord-Holland blijven ongeveer drie maanden onder water staan. Vervolgens worden nieuwe bollen aangeplant.


'200 schapen op het spoor bij Barneveld'

07-09-2019 - 0 reacties Op het spoor tussen Barneveld en Stroe liep zaterdagmiddag een grote kudde loslopende schapen. Treinen moesten stapvoets rijden om aanrijdingen te voorkomen.