Van Schijndel

Al het Van Schijndel nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Van Schijndel nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Van Schijndel nieuws

Een Poolse supermarkt in het dorp, moet je daar blij mee zijn?

05-01-2021 - 0 reacties In een paar weken tijd vonden er explosies plaats bij vijf Poolse supermarkten in Nederland. Zondagnacht was het raak bij Warszawa XL in Tilburg. Eerder werden al aanslagen gepleegd op twee winkels van dezelfde eigenaar in Aalsmeer en Beverwijk. Over een week zou hij een nieuw filiaal openen in Schijndel. Het dorp maakt zich zorgen.
Die plannen zijn in het dorp al lang bekend. Het pand midden in het centrum van Schijndel heeft nog niets weg van een supermarkt. Op de gevel staan nog de naam van de speelgoedwinkel die er eerder zat en binnen is het vrijwel leeg. Alleen ingepakte koelingen verraden dat de winkel binnenkort een supermarkt wordt.
Zo'n Poolse supermarkt, dat zien de meeste mensen best wel zitten. "Er zijn veel Polen in Schijndel en de regio dus het is goed als zo'n zaak er komt. Omwonenden maken zich vooral zorgen over de recente aanslagen bij winkels van de keten. "Het is wel jammer als zoiets gebeurt", legt een dorpsbewoner uit. "Als je de schade ziet in Tilburg en hier wonen veel mensen in de buurt."
"We hadden het er net over samen", zeggen twee wandelende vrouwen. "Dat is best eng hoor als je erboven woont."
Citymanager Harrie van Herpen laat weten dat ondernemers uit de omgeving geen problemen verwachten en zich geen zorgen maken over de veiligheid. "Ik heb er uit de omgeving nog niets over gehoord."


Een voedselbos als nieuwe, luie landbouwvorm op Schouwen-Duiveland

10-12-2019 - 0 reacties ZIERIKZEE - Ergens op Schouwen-Duiveland is er vast een boer die denkt aan stoppen met zijn bedrijf, hoopt Jetske van Schijndel. Of wellicht een stukje grond wil verkopen. En als dan de gemeente ook nog eens zou meewerken, krijgt het eiland zijn eerste, echte voedselbos.


Fotoserie: Brabantse waspeen komt mooi van het land

22-06-2019 - 0 reacties Medewerker Peter Berkers van Van Rijsingen Source (voorheen Rijko) rooide deze week de eerste waspeen voor het groenteverwerkingsbedrijf uit Helmond (NB). De kwaliteit van de peen is goed, ondanks een grillig groeiseizoen, zegt planner Bart van Schijndel.


Het beloofde land komt tot stand in het voedselbos van Schijndel

14-10-2018 - 0 reacties Terwijl boeren ploeteren met mest en kunstmest om te kunnen oogsten, lijkt het heel anders te kunnen. In Brabant komt een voedselbos dat moet aantonen dat landbouw en natuur prima samen kunnen gaan. Zonder gif en kunstmest zouden zelfs hogere oogsten mogelijk zijn dan in de gangbare landbouw.


'Over zeven jaar is de elektrische auto per kilometer goedkoper'

11-07-2017 - 0 reacties Over zeven jaar is de elektrische auto in het gebruik goedkoper dan een auto waar benzine of diesel in moet. En in 2035 worden er alleen nog maar elektrische auto's verkocht. De auto's met klassieke verbrandingsmotoren zullen uit het straatbeeld verdwijnen. Dat voorspelt het economisch onderzoeksbureau van ING over de opmars van de elektrische auto.
"De ontwikkeling van de batterijen voor die auto's gaat nu heel snel", zegt econoom Max Erich van ING. "Ze worden flink goedkoper en je kunt er langer mee rijden. Dat is voor de consument heel belangrijk als hij voor de keuze staat om een elektrische auto aan te schaffen. Bij een actieradius van 400 tot 500 kilometer en liefst meer wordt het interessant en dat zit er nu echt aan te komen."
Trendsetter Tesla heeft vorige week de eerste auto's van zijn nieuwe model 3 in productie genomen. Een goedkopere variant, maar naar verwachting gaat die nog steeds tussen de 30.000 en 35.000 euro kosten. Ook Opel maakte reclame met de Opel Ampera-E als betaalbare elektrische auto, maar die kost ook nog steeds ruim 40.000 euro.
Aanschafprijs
"Op de aanschafprijs zelf kunnen elektrische auto's voorlopig nog niet direct concurreren", zegt ING-econoom Erich. "Maar als het om de kosten per gereden kilometer gaat, zijn elektrische auto's vanaf 2024 voordeliger dan benzine- of dieselauto's. In die berekening zitten de afschrijving, oplaadkosten, onderhoud en reparaties."
Die kostprijs per kilometer wordt volgens ING steeds belangrijker. "Omdat we verwachten dat steeds meer mensen gaan leasen, ook als particulier. En ook samen een auto delen lijkt steeds populairder te worden. Dan is de aanschafprijs minder interessant. Wij denken dat in 2035 het wagenpark zo goed als over is op elektrisch."
De doorbraak van elektrisch rijden heeft grote consequenties voor de auto-industrie en dan vooral de toeleveranciers. Een auto met verbrandingsmotor telt zo'n 1400 belangrijke onderdelen, een elektrische auto 200. "Europa was altijd heel goed in verbrandingsmotoren, maar dat concurrentievoordeel gaat verdwijnen door de opmars van de elektrische auto", zegt onderzoeker Erich van ING. "De batterij is een essentieel onderdeel van de elektrische auto en die ontwikkelingen en productie vinden vooralsnog vooral plaats in Aziƫ en Amerika."
Nederland telt enkele honderden bedrijven die leveren aan de auto-industrie, vooral aan Duitse merken. De gezamenlijke omzet is ruim 9 miljard euro en er werken zo'n 40.000 mensen in de autosector.
Toekomst
Volgens Jan Wouters van branchevereniging AutomotiveNL is de overgang naar elektrisch zeker niet alleen een bedreiging. "Meerdere bedrijven hebben inmiddels de draai al gemaakt. Ze richten zich op producten die nodig zijn voor elektrische auto's. Daar ligt de toekomst."
Prodrive Technologies in Son maakte ook die keuze. "Vijf jaar geleden besloten we ons ook te gaan richten op elektrische auto's", zegt Thomas van Schijndel, verkoop- en marketingmanager. "We ontwikkelen nu een mogelijkheid om de auto draadloos op te laden. Inmiddels hebben we contracten gesloten met diverse grote automerken waar we aan gaan leveren."
Dat gaat Prodrive naar verwachting 100 tot 200 miljoen euro extra omzet opleveren. "En we zien nog flinke groeikansen. Het grootste probleem is het personeel. We hebben nu zo'n duizend mensen hier werken, dat moet in een paar jaar tijd verdubbelen. Maar goede software ontwikkelaars liggen niet voor het oprapen."


Even voorstellen: Ad van schijndel

01-03-2017 - 5 reacties Ik ben bezig een fervent liefhebber ven Vw lt
Ik heb iets nodig waar ik al lang naar op zoek ben