Utrecht

Utrecht is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Utrecht en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Utrecht nieuws

Het hoofd koel houden in en buiten de kas

25-06-2019 - 0 reacties Vandaag wordt het volgens het KNMI tropisch warm met temperaturen van 30 graden aan de kust tot 36 graden in het (zuid-)oosten. Niet voor niks activeerde het RIVM maandagmorgen het Nationaal Hitteplan voor de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg.


Boer en Bosbeheer helpen elkaar

18-06-2019 - 0 reacties Biologische boeren hebben ruimte nodig om hun vee te laten grazen, Staatsbosbeheer zoekt naar inkomstenbronnen voor het onderhoud van natuurgebied. Een logisch huwelijk - in de provincie Utrecht pachtten twee biologische boeren voor langere tijd grond van Staatsbosbeheer. Onze verslaggever Hugo Reitsma was erbij.


Nieuwste Volvo FH 8×2 Tridem van Prometaal is de ultieme ‘Wrakkenkampioen’

15-06-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

April 2019 werd door Van Dijk Trucks Utrecht wel een heel bijzonder voertuig afgeleverd bij autowrakkenspecialist Prometaal BV in Maarssen. De truck – een custom-made Volvo FH 8×2 Tridem met 500 PK – mag met recht een technisch hoogstandje worden genoemd. “Hij klopt helemaal”, vertelt Prometaal-eigenaar Gabriël van Seumeren opgetogen. “De 25 jaar aan kennis en ervaring die we in huis hebben, hebben we samengebracht in deze truck.” Prometaal is gespecialiseerd in de handel in en het vervoer van schredderklare autowrakken. Het bedrijf vervoert zo’n tien procent van de totale hoeveelheid in Nederland, met speciaal daarvoor ontwikkelde trucks. De nieuwste


‘NVWA faalt met export ernstig zieke varkens’

12-06-2019 - 1 reacties UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ligt opnieuw onder vuur bij Animal Rights. De dierenrechtenorganisatie beschuldigt de toezichthouder ervan transport van ernstig zieke en kreupele varkens voor de export naar België en Duitsland toe te staan.
Het bericht ‘NVWA faalt met export ernstig zieke varkens’ verscheen eerst op Nieuws.nl.


Ga in gesprek met een DHI-adviseur op 20 juni

11-06-2019 - 0 reacties Wilt u meer weten over de DHI-regeling of sparren met een adviseur over uw plannen? Heeft u vragen over ons quickscanadvies? Kom dan naar onze inloopsessie op 20 juni bij RVO.nl in Den Haag!Wij organiseren ook een inloopsessie bij RVO.nl in Utrecht op maandag 24 juni.Let op: Er is veel belangstelling voor DHI. Wij adviseren u daarom uw aanvraag vóór 1 juli in te dienen. Dan weet u nog vóór 1 oktober of u in aanmerking komt voor subsidie.


Wie is beste kringloopboer van Utrecht?

08-06-2019 - 1 reacties Adviesbureau Boerenverstand heeft de verkiezing van de beste Kringloopboer van provincie Utrecht in het leven geroepen. De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens een demonstratiebijeenkomst in september in Utrecht-Oost.


Ga in gesprek met een DHI-adviseur op 20 juni

07-06-2019 - 0 reacties Wilt u meer weten over de DHI-regeling of sparren met een adviseur over uw plannen? Heeft u vragen over ons quickscanadvies? Kom dan naar onze inloopsessie op 20 juni bij RVO.nl in Den Haag!Wij organiseren ook een inloopsessie bij RVO.nl in Utrecht op maandag 24 juni.Let op: Er is veel belangstelling voor DHI. Wij adviseren u daarom uw aanvraag vóór 1 juli in te dienen. Dan weet u nog vóór 1 oktober of u in aanmerking komt voor subsidie.


Schade en lichtgewonden door zware onweersbuien en harde wind

06-06-2019 - 0 reacties Flinke onweersbuien en harde windstoten hebben gisteravond laat en vannacht op veel plaatsen tot overlast geleid. Er kwamen schademeldingen binnen uit het hele land. In de regio Amsterdam raakten vijf mensen lichtgewond tijdens de storm. Een van hen werd geraakt door een omvallende boom.
Bij de brandweer in de hoofdstad kwamen vannacht 150 meldingen binnen van storm- en waterschade. Zo waaide er een dak van een huis en stonden meerdere straten blank. De weg tussen Amstelveen en Ouderkerk ligt nog bezaaid met takken en is de komende uren waarschijnlijk nog dicht.
Ook op veel andere plekken in Nederland was er schade. Zo gingen in Beuningen (Gelderland), Velsen-Noord (Noord-Holland) en Werkhoven (Utrecht) huizen in vlammen op, vermoedelijk na blikseminslag.
Brand na bliksem
Rond de Vinkeveense Plassen is vannacht waarschijnlijk een windhoos ontstaan en is er veel materiële schade, zegt de Veiligheidsregio Utrecht. Volgens Weeronline is in Utrecht een windstoot gemeten van 127 kilometer per uur.
Lokaal viel er wel tot 50 millimeter regen, wat leidde tot ondergelopen wegen en andere wateroverlast. In het westen van het land vielen hagelstenen tot 4 centimeter in doorsnee. Of er door het noodweer slachtoffers zijn gevallen, is niet bekend.
Code oranje
Het KNMI kondigde gisteravond laat voor nagenoeg het hele land code oranje af. Het weerinstituut waarschuwde dat er zware onweersbuien over het land zouden trekken met veel neerslag, hagel en lokaal windstoten van tussen de 75 en 100 kilometer per uur.
Rond 02.00 uur gold de weerswaarschuwing alleen nog voor het noorden van het land. Rond 04.30 uur werden alle waarschuwingen ingetrokken.
Problemen op spoor en luchthavens
Op Schiphol ligt het werk van het grondpersoneel stil door het slechte weer. Acht toestellen van Transavia weken uit naar Rotterdam, België en Duitsland.
Het onweer leidde gisteravond ook tot problemen op het spoor tussen Gorinchem en Leerdam en Delft en Rijswijk. Ook vannacht waren er nog problemen als gevolg van blikseminslagen. Zo werkten de seinen rondom Amersfoort niet goed. Monteurs konden de problemen verhelpen voor het begin van de dienstregeling. De NS maakt vanochtend nog geen melding van storingen.
Op sociale media deelden veel mensen beelden van het noodweer:


Claas Jaguar 960, Fendt 722 en Fendt 820 met Kaweco-silagewagens

05-06-2019 - 0 reacties Loonbedrijf J. van Elst uit Stoutenberg aan het gras hakselen bij Achterveld in Utrecht.


Circulaire bouw en infrastructuur in Zuid-Duitsland en de Verenigde Staten

04-06-2019 - 0 reacties Bent u actief in de grond-, weg- en waterbouw (GWW) of in de bouwsector? En wilt u meer weten over uw kansen in Zuid-Duitsland of de Verenigde Staten? Kom dan op 21 juni naar de bijeenkomst in Utrecht.Kansen voor Nederlandse bedrijvenHet Nederlands consulaat-generaal in München presenteert de uitkomsten van een marktstudie in Zuid-Duitsland. Het consulaat gaat dieper in op de kansen en barrières voor Nederlandse ondernemers in de circulaire infrastructuur en bouw.


Pittige onweersbuien verwacht: 'Dat kunnen lokaal zware jongens worden'

04-06-2019 - 0 reacties Het KNMI heeft voor vanavond voor het hele land code geel afgekondigd. Dit vanwege de zware onweersbuien die vanuit het zuidwesten ons land zullen overtrekken. "Dat kunnen lokaal echt zware jongens worden", zegt Wilfred Janssen van Weerplaza. "Dat betekent veel regen in korte tijd met lokaal ook windstoten tot 100 kilometer per uur en mogelijk forse hagelstenen."
Voorlopig is het nog lekker weer, zegt de weerman. "Momenteel schijnt op veel plekken de zon, maar de bewolking wordt wel steeds dikker. Met een zuidoostenwind wordt er steeds warmere lucht aangevoerd", zegt Janssen. In het westen wordt het vanmiddag zo'n 23 tot 25 graden. Langs de oostgrens kan de temperatuur oplopen tot 28 of 29 graden en "misschien zelfs wel naar de tropische 30 graden".
Volgens Janssen vormen die omstandigheden "de ideale brandstof voor de korte pittige onweersbuien die later vandaag verwacht worden". Maar lang niet iedereen krijgt te maken met die extreme buien.
Avondvierdaagse
Op plekken in het land waar deze week de avondvierdaagse wordt gelopen, wordt het weer extra goed in de gaten gehouden. In Dordrecht bijvoorbeeld, waar de wandeltocht voorlopig gewoon doorgaat. "Het gaat eigenlijk altijd door, ook met een beetje regen. Donder en bliksem is een ander verhaal, maar dat is nog afwachten", zegt een bestuurslid tegen RTV Dordrecht.
In Harmelen, in de provincie Utrecht, wordt aan het eind van de middag besloten of er gelopen gaat worden. "Dan kun je pas een goede inschatting maken", zegt de secretaris tegen het AD. Ook op andere plekken in Utrecht wordt later vanmiddag besloten of de wandelvierdaagse vanavond doorgaat, meldt RTV Utrecht.
Het KNMI adviseert om tijdens de buien open water en open gebied te mijden. Ook wordt afgeraden om onder bomen te schuilen.


Bruins Slot nieuwe gedeputeerde Utrecht

03-06-2019 - 0 reacties Hanke Bruins Slot (CDA) is de nieuwe gedeputeerde voor Landbouw, Natuur, Bodem en Water in het kersverse provinciebestuur van provincie Utrecht. Het college wordt gevormd door CDA, GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie.


Kringlooplandbouw vergroot kans op ziekten

31-05-2019 - 0 reacties Kringlooplandbouw heeft niet alleen voordelen. Door het gebruik van reststromen neemt het risico op dierziekten toe. Dat stelt Arjan Stegeman, hoogleraar gezondheidszorg landbouwhuisdieren aan de Universiteit Utrecht.


Kringlooplandbouw vergroot kans op dierziekten

31-05-2019 - 0 reacties Kringlooplandbouw heeft niet alleen voordelen. Door het gebruik van reststromen neemt het risico op dierziekten toe. Dat stelt Arjan Stegeman, hoogleraar gezondheidszorg landbouwhuisdieren aan de Universiteit Utrecht.


Bijeenkomst over Argentijnse varkensproductieketen

29-05-2019 - 0 reacties Heeft u een bedrijf in de varkenssector en bent u benieuwd naar uw kansen in Argentinië? Kom dan op vrijdag 14 juni naar de bijeenkomst in Utrecht. Hier hoort u welke mogelijkheden Argentinië in deze sector biedt en welke rol Nederland kan spelen om de hele keten verder te optimaliseren.De Argentijnse varkensketen is volop in ontwikkeling en biedt kansen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. Daarom organiseert de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO.nl) deze bijeenkomst, waar u uw mogelijkheden kunt onderzoeken.


Roep om meer bier wordt in Goirle beantwoord met brouwhuis

29-05-2019 - 0 reacties GOIRLE - 15.000 liter bier hebben ze al gebouwen. Via een gastbierbrouwerij in Utrecht gingen hun drie ambachtelijk gebrouwen bieren het land in. Straks kunnen ze aan de slag in een eigen onderkomen: Brouwerij Nicolaas op de Natuurpoort Goirle aan de Turnhoutsebaan. Op Hemelvaartsdag wordt die geopend.


Utrecht start lisdoddeproef in Marickenland

28-05-2019 - 0 reacties Provincie Utrecht treft voorbereidingen om in polder Marickenland een proef te houden met de teelt van lisdodde.


Utrecht start lisdoddeproef in Marickenland

27-05-2019 - 0 reacties Provincie Utrecht treft voorbereidingen om in de polder Marickenland een proef te houden met de teelt van lisdodde.


Informatiebijeenkomst Rondrekening verduurzaming

22-05-2019 - 0 reacties Benieuwd hoe u de verduurzamingsopgave financieel rond krijgt binnen uw organisatie? Kom dan op 26 juni naar de informatiebijeenkomst in de Jaarbeurs Meetup in Utrecht.RVO.nl brengt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over financieringsmogelijkheden van duurzaamheidsprojecten. De nadruk ligt hierbij op van elkaar leren.


Utrecht steekt extra geld in Groene Contour

22-05-2019 - 0 reacties Het nieuw provinciebestuur van Utrecht wil extra gaan investeren in natuurontwikkeling in Groene Contour. Dat meldt coalitieonderhandelaar Karin Boelhouwer van GroenLinks.