Utrecht

Utrecht nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Utrecht nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Utrecht nieuws

Smart Cities-missie naar Taiwan

15-01-2019 - 0 reacties Heeft uw bedrijf innovatieve Smart City-oplossingen? Bent u klaar voor uitbreiding naar Azië? Wilt u zakendoen, samenwerken of contacten leggen met Taiwanese bedrijven, steden en onderzoeks-instituten, of de markt verkennen? Ga dan van 25 tot en met 29 maart mee met de Smart Cities-missie naar Taiwan.U bezoekt een van de grootste Smart City-evenementen in Azië: de Smart City Summit en Expo in Taiwan. Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, leidt deze missie.


Geitenstop in Flevoland

10-01-2019 - 0 reacties De Provincie Flevoland zet een stop op de komst van geitenhouderijen. In 7 provincies - Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Brabant en Limburg- geldt al een verbod op uitbreiding en vestiging van geitenbedrijven afgekondigd. Om te voorkomen dat ondernemers zich daardoor naar Flevoland verplaatsen, treft de provincie nu maatregelen.


RVO.nl geeft voorlichting over foute souvenirs op Vakantiebeurs

10-01-2019 - 0 reactiesVan 10 tot en met 13 januari staan wij op de Vakantiebeurs in Utrecht. Samen met de douane informeren wij daar bezoekers over souvenirs die zijn gemaakt van beschermde dieren of planten.


Influenza bij paarden in Nederland

02-01-2019 - 0 reacties Op 22 en 23 december werd op een flink aantal stallen in het noorden van Limburg en het oosten van Brabant en op enkele stallen rond Utrecht, influenza gemeld. Hierop is aan dierenartsen en paardenhouders een aantal maatregelen geadviseerd om te voorkomen dat de influenza zich verder zou uitbreiden. In de dagen daarna lijkt het rustiger geworden.


Faculteit Diergeneeskunde gaat in 2020 reorganiseren

28-12-2018 - 0 reacties De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gaat in 2020 reorganiseren. Het aantal
departementen wordt teruggebracht van 8 naar 3 die ieder 250 tot 350 medewerkers tellen. De reorganisatie heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid. Ook staan er geen bezuinigingen gepland. De reorganisatie kan wel tot gevolg hebben dat medewerkers een andere leidinggevende en nieuwe directe collega’s krijgen of dat ze moeten verhuizen naar een andere werkplek. De studenten Diergeneeskunde zullen op korte termijn niet veel merken van de reorganisatie binnen de faculteit. Op langere termijn moeten de wijzigingen wel resulteren in verbetering van de onderwijskwaliteit.


Faculteit Diergeneeskunde gaat reorganiseren

24-12-2018 - 0 reacties De faculteit Diergeneeskunde in Utrecht gaat haar organisatie in 2020 reorganiseren. Volgens het faculteitsbestuur verbetert dit de kwaliteit van het onderwijs, het onderzoek en de patiëntzorg.


De Vegetarische Slager overgenomen door Unilever

19-12-2018 - 23 reacties Kassa voor Jaap:

De Vegetarische Slager, de fabrikant van vleesvervangers, wordt overgenomen door levensmiddelengigant Unilever. Hoeveel Unilever betaalt, houden de twee bedrijven geheim.

Vegetariër Jaap Korteweg richtte in 2007 De Vegetarische Slager op. Het bedrijf verkoopt vleesvervangers die het makkelijker moeten maken om over te stappen van vlees naar vegetarisch. "Wij willen wereldwijd gaan", aldus Korteweg. "Het internationale netwerk van Unilever in 190 landen geeft ons hiervoor alle mogelijkheden."

De producten van De Vegetarische Slager worden nu in ruim 17 landen verkocht. Dat moeten er dus veel meer worden. "Met deze samenwerking laten we de missie van De Vegetarische Slager wereldwijd groeien en versnellen we onze strategische koers richting meer plantaardig eten", aldus Unilever.

Vegetarische balletjes
De overname betreft de fabriek in Breda, het restaurant in Den Haag en de marketing & salesorganisatie in Utrecht. De 90 mensen die nu bij De Vegetarische Slager werken kunnen allemaal blijven.
De twee bedrijven werkten sinds 2016 al samen, toen ze 'Vegetarische Gehacktballetjes' in pinda- en tomatensaus op de markt brachten onder het Unox-merk. Onlangs bracht Unox zelf al een vegetarische variant op de rookworst op de markt.


Utrecht wil bodemdaling sneller aanpakken

12-12-2018 - 35 reacties Provinciale Staten van Utrecht willen dat de bodemdaling in de provincie snel wordt aangepakt en dat de plannen en ambities uit de bodemdalingsvisie eerder worden ingezet dan nu gepland.


Digitalisering voedselketen maakt overheidscontrole minder belangrijk

09-12-2018 - 0 reacties “Wetgeving voor de voedselketen zal door de digitalisering veel sneller verouderd zijn dan tot nu toe. De wereld digitaliseert en de overheid loopt achter”, aldus Marc Jansen, directeur van de CBL tijdens het Jaarcongres Voedselveiligheid van SDU en Foodlog afgelopen donderdag in Utrecht. Hij heeft twee zorgen.


Wetgeving gewasbescherming verouderd, politiek werkt niet mee aan vernieuwing

08-12-2018 - 0 reacties De politiek werkt als remmer op de vergroening van gewasbeschermingsmiddelen, zegt Arne Bac van Rabobank. Er is een apart regel- en wetgevend kader nodig voor de toelating van biologische gewasbeschermingsmiddelen, aldus Peter Maes, directeur Corparate marketing van Koppert Biological Systems. Beide heren deden hun uitspraken tijdens het Jaarcongres Voedselveiligheid van de SDU en Foodlog gisteren, 6 december, in Utrecht.


Fruittelers aan de slag met wilde bestuivers

06-12-2018 - 0 reacties Met project 'Bestuivingsmix Fruitteelt' gaan fruittelers in Utrecht aan de slag met de inzet van wilde bijen en andere bestuivers.


Utrechtse fruittelers aan de slag met wilde bestuivers

05-12-2018 - 0 reacties Met het project 'Bestuivingsmix Fruitteelt' gaan fruittelers in Utrecht aan de slag met de inzet van wilde bijen en andere bestuivers. Delphy en het Louis Bolk Instituut coördineren en begeleiden de activiteiten op de bedrijven. Aan het project nemen 6 fruitteeltbedrijven deel , 5 daarvan werken al jaren volgens de regels van Milieukeur/On the way to PlanetProof en één fruitteler heeft een biologisch bedrijf.


Lichtere biggen hebben slechter geheugen

29-11-2018 - 0 reacties Varkens die geboren worden met een laag geboortegewicht beschikken over een slechter geheugen dan hun zwaardere soortgenoten. Dit komt het welzijn van deze varkens niet ten goede. Dat concludeert Sanne Roelofs van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.


Verwarring over suiker is groot, maar laat je niet gek maken

21-11-2018 - 0 reacties Consumenten die meer dan gemiddeld geïnteresseerd zijn in levensmiddelen en hun gezondheid kunnen danig in verwarring raken. Het werd duidelijk tijdens een talkshow over suiker van het Science Café Utrecht, afgelopen maandagavond in TivoliVredenburg.


De onderheid over voedselveiligheid, 6 december Utrecht

17-11-2018 - 0 reacties


Rattenoverlast in Utrecht

13-11-2018 - 0 reacties


Subsidie voor jonge landbouwers in Utrecht

13-11-2018 - 0 reacties Als jonge boeren investeren in de duurzaamheid van hun bedrijf, komen ze in aanmerking voor maximaal 20.000 euro subsidie van de provincie Utrecht. De provincie heeft daarvoor volgend jaar 400.000 euro beschikbaar via het Plattelandsontwikkelingsprogramma POP3.


Vier ton beschikbaar voor duurzame investeringen door jonge boeren

13-11-2018 - 0 reacties Als jonge boeren investeren in de duurzaamheid van hun bedrijf, krijgen ze maximaal 20.000 subsidie van de Provincie Utrecht. Die trekt daarvoor volgend jaar vier ton uit. Het geld komt uit het Europese Plattelands Ontwikkelings Programma (POP3).


Vrees voor hazenpest in gebied Wildbeheereenheid Zenderen

09-11-2018 - 0 reacties Jagers van de Wildbeheereenheid Zenderen melden een verhoogde sterfte van hazen en konijnen in hun jachtgebied. Bij een van de vier dode hazen die inmiddels voor onderzoek naar de Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht zijn gestuurd is vast komen te staan dat er sprake is van hazenpest. De andere hazen zijn nog in onderzoek.


5,7 miljoen voor toekomstbestendige slarassen

08-11-2018 - 0 reacties Een nieuw onderzoeksproject van 5,7 miljoen euro gaat ervoor zorgen dat sla weerbaarder wordt tegen ziekteverwekkers en klimaateffecten, en beter kan groeien in nieuwe teeltsystemen. Onderzoekers van onder andere de Universiteit Utrecht gaan daarom de eigenschappen en genetische informatie van vijfhonderd wilde en gecultiveerde slasoorten in kaart brengen.