Utrecht

Volg al het nieuws over Utrecht, een van de 15150 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Utrecht nieuwsbrief.

Utrecht nieuws

Geen broodje aap: broodje ijs te koop in Utrecht

21-03-2019 - 0 reacties "Twee bolletjes, op een broodje." Kijk niet gek op als je dat deze zomer hoort in een Utrechtse ijssalon. IJsmaker Roberto Coletti introduceert een Italiaans broodje naast de hoorntjes en bakjes waarin hij zijn ijs schept. Hij haalt daarmee een Siciliaanse specialiteit naar Nederland.


Lancering Life Sciences & Health-marktstudie Japan

13-03-2019 - 0 reacties Heeft u een bedrijf in de zorgsector en bent u benieuwd naar uw kansen in Japan? Kom dan op 20 maart naar de lancering van de Life Sciences & Health (LSH)-marktstudie Japan in Utrecht.


Lancering Life Sciences & Health-markstudie Japan

12-03-2019 - 0 reacties Heeft u een bedrijf in de zorgsector en bent u benieuwd naar uw kansen in Japan? Kom dan op 20 maart naar de lancering van de Life Sciences & Health (LSH)-marktstudie Japan in Utrecht.


Varkens moeten ganzen bij Houten in toom houden

12-03-2019 - 0 reacties Provincie Utrecht is gisteren gestart met een proef waarbij varkens worden ingezet om het broedsucces van overzomerende ganzen te verminderen.


Hollandse varkens zoeken geen truffels maar ganzeneieren

11-03-2019 - 0 reacties De provincie Utrecht gaat een proef met varkens tegen de overlast van grauwe ganzen. Varkens staan bekend om hun reukvermogen. In Frankrijk zet men ze in om de dure culinaire truffels op te sporen. Utrecht zet ze in om ganzeneieren op te sporen.


Hyacintenactie levert 35.000 euro op voor Nationaal Platform AYA Jong & Kanker

08-03-2019 - 0 reacties Snij-hyacintenkwekers en pot-hyacintenkwekers hebben gisteren in stadion Galgenwaard in Utrecht een cheque van bijna € 35.000,- overhandigd aan het Nationaal Platform AYA ‘Jong & Kanker’.


Gezonde taartjes voor gedragsverandering

07-03-2019 - 0 reacties De komende 3 maanden staat er voor station Utrecht Centraal een food car met fruit- en groentetaartjes. Het is gedragsonderzoek.


Wageningse Famelab-ronde levert twee veelbelovende winnaars

05-03-2019 - 0 reacties Twee jonge Wageningse onderzoekers mogen door naar de nationale finale van de vertelwedstrijd Famelab, waarvan de regionale ronde in Wageningen vrijdagavond voor de zesde maal plaatsvond. De jury beoordeelde postdoc Daniel Reyes Lastiri en promovenda Elbrich Postma als beste sprekers. Promovendus Patrick Steinmann werd aangewezen als runner up. Op 9 mei dingen de twee winnaars om het nationale kampioenschap in Tivoli/Vredenburg in Utrecht.


Save the date: German Business Week 15 t/m 17 April

28-02-2019 - 0 reacties Wilt u meer weten over kansen en mogelijkheden op de (Zuid-)Duitse Markt? Kom dan in april naar de 1e editie van de German Business Week, hét evenement voor ondernemers met ambities voor de Zuid-Duitse markt.Van 15 tot en met 17 april organiseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in samenwerking met het buitenlandnetwerk en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen BOM, Oost NL, IQ, Amsterdam Trade, Economic Board Utrecht en Rotterdam Partners de eerste editie van German Business Week.


Hoge boetes tijdens controle vleesvervoer

25-02-2019 - 0 reacties UTRECHT - In de omgeving van Utrecht heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maandag opnieuw een controle gehouden op het vervoer van vlees. Het resultaat was in totaal drie boetes. Twee voor het rijden op andermans ...Lees meer


Kunstkoe vervangt proefdieren

20-02-2019 - 0 reacties Diergeneeskundestudenten van de Universiteit Utrecht kunnen vanaf nu een kunstkoe gebruiken voor hun inseminatiecursus. Voorheen bestond de cursus uit het oefenen met een plastic cervix en slachtafval, waarna twee keer een echte koe werd geïnsemineerd. Door de kunstkoe hoeft de student nog slechts één keer op een echte koe te oefenen, waardoor het proefdiergebruik gehalveerd wordt.


Heederik: ‘Niet alleen kijken naar fijnstof van pluimveehouderij’

18-02-2019 - 0 reacties De discussie over volksgezondheid en fijnstof uit de pluimveehouderij is wat betreft professor Dick Heederik van de universiteit Utrecht nog niet voorbij. „De bijdrage van de veehouderij op lokaal niveau van fijnstof PM10 is groot."


Inspiratiedag voor boer en beschermer

13-02-2019 - 0 reacties Op zaterdag 16 februari wordt voor alle boeren, beschermers en beheerders in het boerenland een inspiratiedag gehouden. In het Beatrixgebouw in Utrecht krijgen de bezoekers een gevarieerd programma aangeboden.


‘Rabobank grote financier bio-industrie’

11-02-2019 - 34 reacties UTRECHT (ANP) - De Rabobank is ondanks zijn groene pr een grote financier van de megastallen en andere projecten in de bio-industrie. Dat meldt Greenpeace na onderzoek naar de investeringen van de bank in de vee-industrie. De bank zou daardoor bijdragen aan klimaatverandering, schade aan de natuur, stank en dierenleed. Volgens Rabobank is het beleid ,,een stuk genuanceerder'' dan hoe Greenpeace het doet voorkomen.


Plan B bij zeespiegelstijging: 'Kustlijn opgeven en het hogerop zoeken'

09-02-2019 - 0 reacties Omdat de gevolgen zo ingrijpend zijn, is het nodig dat er nu al wordt nagedacht over de keuzes die Nederland moet maken als internationaal klimaatbeleid faalt. Dat zeggen verschillende experts op het gebied van zeespiegelstijging in Vrij Nederland. Als de wereld er niet in slaagt om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan en het Parijse Klimaatakkoord niet wordt nageleefd, zal de aarde meer opwarmen dan 1,5 of 2 graden. Dat zal ertoe leiden dat de zeespiegel steeds verder zal stijgen.
"De experts hebben één gedeelde zorg: in Nederland wordt te weinig nagedacht over een plan B, voor als de zeespiegel sneller gaat stijgen dan waar we rekening mee houden in het Deltaprogramma", staat in Vrij Nederland. Een maatschappelijk debat hierover ontbreekt, zeggen de deskundigen, terwijl dat wel nodig is omdat er belangrijke keuzes gemaakt moeten worden. "Niet in de toekomst, maar nu."
Steden op palen
De wereldwijde zeespiegelstijging laat sinds een aantal jaren een versnelling zien. Daarop wees ook de Deltacommissaris in een rapport dat een half jaar geleden aan de Tweede Kamer is gestuurd. Dat rapport ging over de gevolgen van zeespiegelstijging voor Nederland. Maar waar er nu al wel volop discussie is over klimaatmaatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen, en er ook wordt nagedacht over onze dijken, wordt er niet gesproken over de mogelijkheid dat dit samen toch te weinig is.
In dat geval moeten we een plan B beschikbaar hebben, vinden de zeespiegelexperts. Er moet nagedacht worden over verschillende opties. Zo zullen steeds hogere dijken ook steeds breder worden, iets wat op veel plekken nu onmogelijk is. Nog bredere rivieren maken zou ook kunnen, net als steden op palen bouwen, of het aanleggen van eilanden in zee. En dan is er ook nog een optie, waar nu nog niemand het over wil hebben: 'De huidige kustlijn opgeven en het hogerop zoeken.'
"We moeten een gecontroleerde terugtrekking op termijn gaan overwegen", zegt polair meteoroloog Michiel van den Broeke van de Universiteit Utrecht. Zijn collega Roderik van de Wal: "In Nederland bestaat erg de houding dat we met aanpassen de problemen wel zullen oplossen. Dat is een misvatting." Niet dat een versnelde zeespiegelstijging in de komende decennia al tot grote problemen zal leiden. Maar voor de termijn daarna is er veel onzeker.
Glacioloog Michiel Helsen, werkzaam als docent klimaatverandering, vindt het tijd voor een maatschappelijke discussie. "Op termijn is het mogelijk dat we West-Nederland niet kunnen behouden. Het lijkt me zinvol voor de maatschappij om de discussie te voeren welke delen van Nederland we tot welke prijs willen verdedigen." Roderik van de Wal voegt daaraan toe: "Als we zo doorgaan, zal een groot deel van Nederland opgegeven moeten worden. Verhuizen naar Duitsland zou een onderwerp van gesprek moeten zijn."
Naleving klimaatafspraken cruciaal
De experts zijn er allemaal van overtuigd dat het naleven van het Parijse Klimaatakkoord cruciaal is voor de toekomst van Nederland. "Nederland is voor z'n voortbestaan direct afhankelijk van het succes of het falen van het huidige internationale klimaatbeleid." Toch is het op dit moment zeer onzeker of de afspraken wereldwijd echt nageleefd zullen worden.
Ook minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen is van mening dat het lot van Nederland min of meer afhankelijk is van mondiale klimaatafspraken. Dat zei ze tegen de NOS tijdens de laatste internationale klimaatconferentie in Polen. De minister reageerde daarmee op zorgen die er in Zeeland leven over de stijgende zeespiegel.
Toch vinden de experts dat er door de politiek onvoldoende wordt nagedacht over de gevolgen op lange termijn van zeespiegelstijging. "Voor zover ik weet, wordt er door de overheid voor de lange termijn weinig nagedacht over alternatieven voor het kustbeleid, anders dan het opspuiten van zand en het ophogen van dijken", zegt Caroline Katsman, hoofddocent fysische oceanografie aan de TU Delft.
Omgaan met onzekerheden
Terwijl dat wel belangrijk is, vindt Marjolein Haasnoot van Deltares en auteur van het eerder genoemde rapport over de gevolgen van zeespiegelstijging voor Nederland. Zo moet er bij heel grote infrastructurele werken volgens haar rekening worden gehouden met een potentieel grote zeespiegelstijging.
"Voor alle maatregelen is tijd nodig. Nu is de tijd er nog om daarover na te denken en een goed plan te maken. (...) Als het gaat om zeespiegelbeleid moet je kunnen omgaan met onzekerheden. Je kunt niet wachten tot je precies weet wat er gaat gebeuren. Als je het zeker weet, dan gebeurt het al, en zou het bovendien veel te snel kunnen gaan."


Gevaarlijke Stoffen Innovatiefestival

07-02-2019 - 0 reacties Wilt u meer weten over praktische innovaties voor veilig werken met gevaarlijke stoffen? Kom dan op 14 maart naar het Gevaarlijke Stoffen Innovatiefestival in Utrecht.In Nederland heeft 1 op de 6 werknemers te maken met gevaarlijke stoffen tijdens het werk. Een belangrijke vraag is dan ook: hoe kan anno 2019 de veiligheid voor werknemers worden gewaarborgd?


Informatiebijeenkomst in Utrecht over Holland e-Mobility House op EVS32 Lyon

30-01-2019 - 0 reacties Bent u actief op het gebied van e-mobility? En wilt u zakendoen in Frankrijk? Kom dan op 12 februari naar Utrecht voor de informatiebijeenkomst over het Holland e-Mobility House op het Electric Vehicle Symposium (EVS32) in Lyon.


Wageningen Universiteit gaat ecologische kennis delen met groen onderwijs

28-01-2019 - 0 reacties Het groen onderwijs gaat meer aandacht besteden aan natuurinclusieve landbouw in de lesprogramma’s. Wageningen Universiteit & Research gaat samen met de universiteiten in Utrecht en Groningen ecologische kennis aandragen voor kringlooplandbouw in het onderwijsaanbod.


Boerderijcampings in de prijzen gevallen

18-01-2019 - 0 reacties Drie Zeeuwse en een Brabantse boerderijcamping zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Zoover Awards 2019, tijdens de vakantiebeurs in Utrecht.


Smart Cities-missie naar Taiwan

15-01-2019 - 0 reacties Heeft uw bedrijf innovatieve Smart City-oplossingen? Bent u klaar voor uitbreiding naar Azië? Wilt u zakendoen, samenwerken of contacten leggen met Taiwanese bedrijven, steden en onderzoeks-instituten, of de markt verkennen? Ga dan van 25 tot en met 29 maart mee met de Smart Cities-missie naar Taiwan.U bezoekt een van de grootste Smart City-evenementen in Azië: de Smart City Summit en Expo in Taiwan. Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, leidt deze missie.