Vvd

Vvd nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Vvd nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Vvd nieuws

'Hectaresteun drijft grondprijs op'

22-05-2019 - 0 reacties In de aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen van donderdag 23 mei legt Boerenbusiness dagelijks 6 agrarische vragen voor aan de personen met een visie op het Europese landbouwbeleid. Vandaag is dat Jan Huitema, Europarlementariër voor de VVD.


Cateraars: lunch 'in principe vegetarisch' zorgt niet voor veel klachten

21-05-2019 - 0 reacties "Betutteling", "waanzin", "laat mensen zelf kiezen". Het zijn een paar van de reacties op sociale media op het voorstel van de gemeente Amsterdam om vegetarisch eten de norm te maken bij eigen evenementen. Twee jaar geleden was op het stadhuis in Utrecht zelfs een heuse "bitterballendiscussie". Houdt de kritiek aan als eenmaal geen vlees of vis meer wordt geserveerd?
De keuze van stadskantoor Utrecht om over te stappen naar overwegend vegetarisch voedsel is daar in ieder geval goed ontvangen, zegt een voorlichter van cateringbedrijf Albron. Dat hanteert bij lunches hetzelfde principe als in het voorstel van de gemeente Amsterdam: "De lunches zijn nu vegetarisch, tenzij om vlees of vis wordt gevraagd. We hebben de vraag eigenlijk omgedraaid."
De verandering is in januari 2019 ingevoerd en heeft nauwelijks tot kritiek geleid, zegt Albron. Ook in bedrijfsrestaurants waar alleen maar vegetarisch eten wordt aangeboden, zijn de reacties volgens de cateraar positief. "Er zijn vast wat mensen die nu vaker zelf wat meenemen, maar we horen vooral dat werknemers zich fitter en energieker voelen."
Bitterballengate
In 2017 ontstond bij de gemeente Utrecht nog een discussie over de bittergarnituur op het stadhuis. De Partij voor de Dieren stelde toen voor om bij alle bijeenkomsten van de gemeente voor minimaal de helft vegetarische en veganistische hapjes te serveren. De VVD was daar fel op tegen. De partij vond dat mensen zelf moesten kunnen bepalen wat ze wilden eten.
Niet overal kreeg het plan voldoende steun. Bij de gemeenten Nijmegen en Leeuwarden sneuvelde het voorstel om vegetarisch eten de norm te maken. In Leeuwarden vond het college van B&W vorig jaar dat de keuzevrijheid in het geding was.
De gemeenteraad van Amsterdam moet het besluit van het college nog goedkeuren, maar dat lijkt geen problemen op te leveren. Een woordvoerder van de gemeente verwacht na de invoering in januari volgend jaar niet veel negatieve reacties.
Bij de Universiteit Utrecht krijgen ze die wel af en toe. De lunches van de onderwijsinstelling zijn sinds maart vorig jaar standaard vegetarisch. Er zijn voor- en tegenstanders, zegt Merijn Smelt van de UU. "Veel mensen ondersteunen de stap, ook omdat het gaat om lunches die de universiteit betaalt. Er zijn echter ook mensen die vinden dat ze zelf moeten kunnen bepalen wat voor lunch ze eten."
'Op alle vlakken beter'
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) besloot vorig jaar november de overstap te maken. In de Hoftoren merken de werknemers geen verschil, stelt cateringbedrijf Compass Group. "Er is vaak wat meer weerstand als je producten vegetarisch noemt", zegt commercieel directeur Remco Kokkelink. "Daarom bedenken we vaak een passende naam."
De cateraar zegt dat de prijzen niet omhoog gaan als vlees en vis van het menu verdwijnen. Kokkelink: "Groenten zijn vaak zelfs goedkoper, dus eigenlijk is het op alle vlakken beter. Heel soms krijgen we daar nog de vraag wanneer er weer eens vlees of vis langskomt."
De cateringbedrijven verwachten dat er steeds meer vegetarisch eten in bedrijfsrestaurants en kantines komt te liggen. Cateringbedrijf Sodexo verkocht in 2018 bijna 20 procent meer vegetarisch eten dan in het jaar ervoor.


LTO ziet uitdagingen voor coalitie Groningen

21-05-2019 - 0 reacties Acht weken na de verkiezingen zijn ze eruit in Groningen. GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, VVD, CDA en D66 presenteerden maandag het coalitieakkoord. LTO Noord ziet uitdagingen voor de nieuwe coalitie.


LTO: uitdagingen voor nieuwe coalitie Groningen

21-05-2019 - 0 reacties Acht weken na de verkiezingen zijn ze eruit in Groningen. De nieuwe coalitie van GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, VVD, CDA en D66 presenteerde maandag het coalitieakkoord.


LTO positief over nieuwe coalitie Drenthe

21-05-2019 - 0 reacties PvdA, VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie vormen het nieuwe college van provincie Drenthe. De partijen presenteerden maandagmiddag hun akkoord. Henk Jumelet van het CDA wordt opnieuw landbouwgedeputeerde.


'Oekraïne omzeilde importquota kip wel degelijk bewust'

17-05-2019 - 0 reacties Oekraïne omzeilde de importquota van kip wel degelijk bewust door borstkappen met een stukje vleugel naar de Europese Unie te exporteren. Dat zeggen Europarlementariërs Jan Huitema (VVD) en Annie Schreijer - Pierik.


Osse partijen roepen provinciale verwanten op om streep door mestfabriek te zetten

17-05-2019 - 0 reacties OSS - De Osse afdelingen van VVD, CDA, GroenLinks, D66 en PvdA hebben een brief geschreven aan hun provinciale verwanten die bezig zijn een coalitie te smeden. Ze roepen de partijen op om een streep te zetten door de plannen voor grootschalige mestverwerking aan de Osse haven.


VVD vraagt opheldering over aanpak mestfraude

11-05-2019 - 8 reacties De VVD vraagt minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hoe het staat met de aanpak van de mestfraude. VVD-Kamerleden Helma Lodders en Antoinette Laan-Geselschap hebben hierover Kamervragen gesteld.


'Blijf hameren op ontheffing neonicotinoïden'

08-05-2019 - 0 reacties Nu de bietenplanten opkomen, worden de gevolgen van het verbod op neonicotinoïden duidelijk. Het is voor Helma Lodders, Kamerlid voor de VVD, een reden om de kwestie opnieuw aan te kaarten in de Tweede Kamer. Ze blijft dan ook hameren op een ontheffing in de periode dat er geen alternatieven zijn.


Bieten worden door kevers en luizen aangetast, terug naar spuiten als vanouds

03-05-2019 - 0 reacties Deze week stuurden LTO Nederland, het NAJK, de Nederlandse Akkerbouwvakbond (NAV) en suikerbietencoöperatie Cosun gezamenlijk een brandbrief naar minister Carola Schouten van LNV. Gisteren bleken ook het CDA en de VVD op een snel antwoord van de minister aan te dringen. De Nederlandse bieten staan op het spel en er moet gespoten worden als vanouds. Dat willen de telers niet.


VVD: 'Plan om alle benzine en dieselauto's uit Amsterdam te weren onrealistisch'

03-05-2019 - 0 reacties De VVD vindt de plannen van Amsterdams wethouder Verkeer Sharon Dijksma niet realistisch. De gemeente Amsterdam wil vanaf 2030 alle benzine en dieselauto's binnen de ring verbieden. Dijksma presenteerde gisteren het 'actieplan schone lucht. De gemeente wil inzetten op het vervangen van benzine- en dieselmotoren door uitstootvrije alternatieven zoals elektrisch vervoer en aandrijving op waterstof.


Lodders stelt starre procedures dikke fractie aan de kaak

01-05-2019 - 0 reacties Boeren worden opgezadeld met een starre procedure en onnodige extra kosten voor de aflevering van mest die als dikke fractie het erf verlaat. Dat vindt Kamerlid Helma Lodders (VVD). In schriftelijke vragen legt ze de kwestie voor aan landbouwminister Carola Schouten.


VVD Zuid-Holland: ‘Boeren onnodig in kwaad daglicht over bijensterfte’

23-04-2019 - 0 reacties Boeren zijn onnodig in een kwaad daglicht zijn gesteld als het gaat om de bijensterfte. Dat stelt VVD Zuid-Holland.


Dijkhoff vindt dat VVD koers moet wijzigen: 'Scherpte verloren'

20-04-2019 - 0 reacties Het roer moet om bij de VVD. De partij heeft 'scherpte verloren' en te veel compromissen gesloten.


VVD gooit olie op klimaatvuur

15-04-2019 - 24 reacties Fusie GROENLINKS en VVD? 😞

Originele beschrijving

Nederland krijgt, als het aan de VVD ligt, te maken met strengere Europese klimaatdoelen.


Daglichtkas momenteel niet goed in te passen in regeling SDE+

11-04-2019 - 0 reacties Volgens minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat valt de Daglichtkas momenteel niet goed in te passen in Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer aan de hand van kamervragen van de VVD.


VVD gaat in Noord Holland een 'klimaatcoalitie' aan met GroenLinks.

01-04-2019 - 13 reacties 😞

Originele beschrijving

Informateur Smits raadt aan om te kijken naar een coalitie met VVD en GroenLinks.


Forum voor Democratie en VVD gaan de paringsdans aan, maar voor hoe lang?

22-03-2019 - 0 reacties ARNHEM - De grote overwinning van Forum voor Democratie zorgt voor een politieke paringsdans die gedoemd lijkt om te mislukken.


Forum grootste partij, evenaart VVD in senaat

21-03-2019 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie heeft bij de verkiezingen de meeste stemmen gekregen. De VVD werd tweede. Voor beide partijen betekent dat twaalf zetels in de Eerste Kamer. Nieuwkomer Forum evenaart daarmee in één klap de VVD, die een zetel moet inleveren, aldus een voorlopige prognose van het ANP.


Bas de Wit (VVD) reageert op voorlopige uitslag: "Het is zoals het is"

21-03-2019 - 0 reacties Bas de Wit (25) staat dit jaar voor het eerst op de kandidatenlijst van de VVD, voor de zevende zetel. De voorlopige verdeling komt nu uit op acht, dus het gaat er om spannen voor Bas. Mocht iemand onder hem meer voorkeursstemming hebben gekregen dan kan hij fluiten naar zijn plek. Toch is hij met name bezig met het partijbrede verlies: "De uitslag viel net iets meer tegen dan verwacht"