Rotterdam

Rotterdam is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Rotterdam en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Rotterdam nieuws

Greenpeace blokkeert haven Rotterdam: 'Groene verhaal Shell is leugen'

04-10-2021 - 0 reacties Volgens onderzoekers van duurzaamheidsblog DeSmog en Greenpeace wordt er online een hoop onzin verkocht door grote oliebedrijven zoals Shell. En dat moet stoppen, maken ze vandaag nog maar eens duidelijk via een grote actie in de haven van Rotterdam.


Je verwacht het niet: in Noordzee bijna uitgestorven platte oester doet het goed in de haven van Rotterdam

23-09-2021 - 0 reacties De platte oester was voor de Nederlandse kust vrijwel uitgestorven; overbevissing en ziekte deden hem de das om. Onderzoekers ontdekten tot hun verbazing een oesterbank, op een onverwachte plek: de Rotterdamse haven.


Binnenvaartschip op batterijen? Eerste exemplaar brengt bier naar Moerdijk

07-09-2021 - 0 reacties Het eerste Nederlandse binnenvaartschip dat vaart op verwisselbare elektrische batterijen - de Alphenaar - is maandagmiddag aangekomen in zeehaven Moerdijk. Het vertrok eerder die dag vanuit Alphen aan de Rijn met een lading voor bierbrouwer Heineken. De 'Alphenaar' hoeft niet lange tijd aan de stekker te liggen, maar kan bij het laden en lossen een nieuwe batterij aan boord hijsen en de reis voortzetten.


Toch hoopt initiatiefnemer Willem Dedden, directeur van het bedrijf Zero Emission Services (ZES), dat er op de kade van de zeehaven Moerdijk nog dit jaar een speciale laadpaal voor het binnenvaartschip komt.
Trots vertelt Dedden: "Dit is de toekomst van de binnenvaart. Geen uitstoot van kooldioxide, geen uitstoot van stikstof, geen fijnstof en minder lawaai. Dit is wat we willen."
Op korte termijn wil Dedden met zijn bedrijf acht schepen op batterijen in het water hebben liggen. "Het eerste schip vaart nu en dat kunnen we aan iedereen laten zien. Er is best wat scepis en vind ik prima. Maar nu willen we zo snel mogelijk uitbreiden, want natuur en milieu vragen daar om"
Nu is er voor binnenvaartschepen - zoals inmiddels wél voor elektrische auto's - nog geen netwerk van laadpalen, maar dat moet dus veranderen. "In Rotterdam, in Alblasserdam, in Den Bosch en hier in Moerdijk willen we zo snel mogelijk tot de realisatie van laadstations komen", aldus Dedden.
Tot die tijd moet de batterijen-wisseltruc de schepen aan het varen houden.
Die batterijen, die ZESpacks heten, zien eruit als containers en kunnen in het laadruim van het schip worden vervoerd. Twee batterijen zijn goed voor 50 tot 100 kilometer afleggen. Deze accu's worden sinds april op spanning gebracht met gecertificeerde groene stroom op het
eerste laadstation voor binnenschepen, in de haven van Alphen aan den
Rijn.
De binnenvaart is nu nog verantwoordelijk voor zo'n 5 procent van de totale uitstoot van kooldioxide in Nederland. Het bedrijf wil in 2030 dertig uitstoot-loze vaarroutes realiseren. Daarmee wordt 360.000 ton kooldioxide en 2.800 ton bespaard.


600 kilo cocane aangetroffen tussen lading mango's

03-09-2021 - 0 reacties ROTTERDAM - Er is vrijdag 600 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven. De straatwaarde van de verdovende middelen ligt rond de 45 miljoen euro. De cocaïne werd aangetroffen in een container g...Lees meer


Klimaatactivisten blokkeren weg naar Shell Pernis

25-08-2021 - 0 reacties ROTTERDAM (ANP) - Klimaatactivisten voeren actie op de toegangsweg naar Shell Pernis, de grootste olieraffinaderij van Europa in het havengebied van Rotterdam. Een van hen is op een zelfgemaakte toren van bamboe geklommen die op de weg staat, liet actiegroep Extinction Rebellion (XR) zien op sociale media. Doel is om tankwagens tegen te houden.


Politie vindt 4.000 kilo cocane in containers ananaspulp

20-08-2021 - 0 reacties ROTTERDAM - Op dinsdag werd in de haven van Rotterdam een flinke partij cocaïne aangetroffen. Na onderzoek van de Landelijke Eenheid werden in samenwerking met het HARC-team afgelopen dinsdag twee containers met ananaspulp...Lees meer


Boer Henk droomt ervan dat hij ooit tussen de lupinevelden kan fietsen

11-08-2021 - 0 reacties Boer Henk Kerkers uit Deurne teelt in zijn moestuin zo'n 100 bijzondere groenten. Zijn groenten hebben exotische namen en zijn in de supermarkt meestal niet te krijgen: van de lauki (fleskalebas) uit India, borlottibonen tot de Purple Haze wortel. Ze groeien allemaal welig op de grond achter het huis van Henk. Maar één gewas is volgens boer Henk 'het nieuwe goud van de Peel': lupine.
Want lupine is een geweldig gewas, vindt Henk Kerkers. En zijn collega's zouden het meer kunnen gaan telen. De boon zit vol met proteïne en is een prima vleesvervanger. "Mijn droom is dat over tien jaar een heleboel boeren in de Peel lupine als akkerbouwgewas hebben. Er zit 35 tot 40 gram proteïne in. We zouden dan een lokale bron van proteïne hebben en niet van een boot die in Rotterdam aankomt."
Volgens Henk kan het gewas soja makkelijk vervangen. "Het heeft dezelfde kwaliteiten. En lupine maakt de bodem vruchtbaarder. Er zitten zogeheten stikstofknolletjes aan de plant die samen met bacteriën stikstof uit de lucht halen en de bodem vruchtbaarder maken. We hebben dan geen kunstmest meer nodig." Ook trekken de bloemen van lupine veel bijen aan.
Nederlandse boeren zouden zoveel meer kunnen met hun groenteteelt, denkt Kerkers. "Als ik hier door de Peel fiets, dan zie ik vaak een beperkt aantal gewassen."
Kerkers begon in 2014 met zijn moestuin om uit te proberen welke groenten goed kunnen groeien in Brabantse grond. Sommige groenten, zoals de lauki uit India, lukken prima. Maar andere groenten, zoals een fraai knolletje uit Peru, laten zich hier voorlopig nog niet telen.
Boer Henk geeft toe dat er vool veel groenten die hij teelt een heel beperkt publiek is. Hij levert nu groenten aan restaurants in de regio. Hij teelt veel op verzoek van de koks. "Dan hebben ze in Frankrijk iets gezien en dan vragen ze aan mij om dat hier eens te proberen."
Henk Kerkers is tien jaar wethouder geweest in Deurne en besloot zijn nette pak in te ruilen voor een paar boerenklompen. "De moestuin was altijd al een hobby. Ik ben opgegroeid op een boerderij en moest mijn moeder vaak helpen. Dat vond ik leuk."
Maar veel van de groenten die hij teelt, had zijn moeder nog niet. Zoals de grote trots van Henk, de lauki, een grote kalebasachtige groente. "Ik heb de zaden in India gekocht en hij bleek hier gewoon te kunnen groeien" Ook levert Henk kruiden en eetbare bloemen aan chefkoks. "Niet alleen voor de smaak, maar ook om een bord heel mooi op te maken bijvoorbeeld."
Sommige groenten zullen altijd een kleine doelgroep houden, maar Henk hoopt dat uit zijn kleurrijke proeftuin de lupine de Brabantse akkers gaat veroveren. "Ik hoop dat het landschap op de Peel dan ook wat gevarieerder wordt. En dat je eind juni tussen de mooie lupinevelden kunt fietsen."


Rotterdamse haven vindt Nederlandse klimaatplannen niet ver genoeg gaan

09-08-2021 - 0 reacties De Nederlandse overheid moet met strengere klimaatdoelen komen, vindt Port of Rotterdam. De havenbeheerder zegt dit als reactie op het maandagochtend gepubliceerde rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. VVD, de grootste partij in de Tweede Kamer, zei maandag op haar beurt dat het verduurzamen van de industrie prioriteit heeft.


Havenbedrijf Rotterdam onderzoekt import ‘blauwe’ ammoniak

05-08-2021 - 1 reacties ROTTERDAM (ANP) - Het Havenbedrijf Rotterdam gaat onderzoeken hoe blauwe ammoniak kan worden geïmporteerd vanuit Noorwegen. Waterstof kan worden omgezet in ammoniak, dat veel makkelijker is te vervoeren. Deze ammoniak uit Noorwegen wordt gemaakt uit aardgas, waarbij de vrijgekomen CO2 wordt afgevangen en opgeslagen en wordt daarom 'blauw' genoemd. Ammoniak is ook een belangrijke grondstof voor de productie van kunstmest en voor de chemie.


Een gratis prik voor alle zeelieden in Rotterdamse haven, want ‘de wereldhandel is in gevaar’

02-08-2021 - 0 reacties Nu de vaccinatiegraad in Nederland steeds hoger wordt, kunnen in de haven van Rotterdam alle zeevarenden gevaccineerd worden tegen corona. Ze hoeven niet meer onder Nederlandse vlag of voor een Nederlandse rederij te varen.


Ever Given, vrachtschip dat wereldhandel ontregelde, arriveert in Rotterdam

29-07-2021 - 0 reacties In maart versperde de Ever Given dagenlang de doorgang van het Suezkanaal, een belangrijke handelsader voor de internationale scheepvaart.


TES start in Rotterdam met grootschalige recycling batterijen elektrische voertuigen

05-07-2021 - 0 reacties ROTTERDAM - TES, een van de grootste bedrijven wereldwijd voor de recycling van batterijen en elektronisch afval, gaat in de haven van Rotterdam batterijen van elektrische voertuigen recyclen. Het bedrijf huurt aan de Elbe...Lees meer


Eerste emissievrije, volledig elektrische rangeerlocomotieven voor de haven van Rotterdam in productie

23-06-2021 - 0 reacties ROTTERDAM - Rail Innovators Group (RIG) ging in 2018 een ontwikkelingsovereenkomst aan met vervaardiger van spoorwegmaterieel CRRC met als doel rangeerlocomotieven die op diesel rijden te vervangen in de haven van Rotterdam. Nu...Lees meer


18 jaar cel geëist voor moord tussen kassen Berkel en Rodenrijs

23-06-2021 - 0 reacties Justitie in Rotterdam heeft 18 jaar cel geëist voor de moord op de Pool Tomasz Todorowicz. De 38-jarige man kwam in juli 2019 om het leven in een woning aan de A.H. Verweijweg in Berkel en Rodenrijs. De verdachte is de 31-jarige Pool Kamil C. uit Boskoop. Hij werd vlak voor de moord met een metalen staaf…


Subsidie voor fabriek in Rotterdam die schoon cement maakt van asbestdakplaten en zoutzuur

22-06-2021 - 0 reacties Als het aan de provincie Zuid-Holland en de gemeente ligt komt in Rotterdam een fabriek die asbestdakplaten verwerkt tot nieuw bouwmateriaal. De Asbetter Acidsfabriek is een van de zes ondernemingen die subsidie krijgen om milieuvriendelijke industrie in deze regio van de grond te krijgen.


Haven Rotterdam onderzoekt buisleiding voor CO2 naar Duitsland

16-06-2021 - 0 reacties Havenbedrijf Rotterdam en de Rotterdam Rijn Pijpleiding Maatschappij (RRP) starten deze week een gezamenlijke haalbaarheidsstudie voor de ontwikkeling en aanleg van buisleidingen voor verschillende productstromen, waaronder CO2, tussen Rotterdam, industriepark Chemelot (Limburg) en het Duitse…


Miljardensubsidie Den Haag voor opslag CO2

10-05-2021 - 0 reacties Nederland stelt ongeveer 2 miljard euro beschikbaar voor een groot project voor CO2-opslag. Dit meldde de NOS zondag, na bevestiging door de Haven van Rotterdam en Royal Dutch Shell.


Eerste 100 procent elektrische 50 tons trekker- oplegger combinatie op de Nederlandse weg

10-05-2021 - 0 reacties ROTTERDAM - De eerste 50 tons zware elektrische trekker is vandaag in gebruik genomen. Dit is de eerste vrachtwagen van dit formaat die in Nederland rijdt. Door vrachtwagens op diesel te vervangen voor deze duurzamere vari...Lees meer


Geen extra windmolens, wel aardwarmte en zon op water voor Westland

09-04-2021 - 0 reacties De Regio Rotterdam Den Haag heeft een Regionale Energie Strategie opgesteld. In deze RES 1.0 ligt voor Westland de nadruk op de winning van aardwarmte en de mogelijke ontwikkeling van een warmtenet met als bronnen restwarmte uit de haven en aardwarmte. Dit warmtenet moet het Warmte Systeem Westland…


Dura Vermeer vreest impact stikstof- en coronacrisis op termijn

25-03-2021 - 0 reacties ROTTERDAM (ANP) - Bouwonderneming Dura Vermeer kijkt met enige zorg naar zijn orderboek voor volgend jaar. Dat komt vooral door de impact van de coronacrisis en de stikstofcrisis op nieuwe infrastructurele projecten. Door de stikstofcrisis is het aanbod aan nieuwe projecten minder. Daarbij komt dat met name lagere overheden door de kosten van de coronacrisis minder budget hebben.