Rotterdam

Rotterdam nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Rotterdam nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Rotterdam nieuws

Meer fruit in koelschepen naar Rotterdam door COVID-19

19-05-2020 - 0 reacties ROTTERDAM - Er komen tegenwoordig twee keer zo veel koelschepen met conventionele lading aan bij Rotterdam Fruit Wharf in de Merwehaven. Door alle maatregelen vanwege COVID-19 zijn rederijen niet in staat gebleken voldoende koe...Lees meer


‘Drijvende olie opslag aan land zodra prijs aantrekt’

15-05-2020 - 0 reacties Voor de kust van Rotterdam dobberen zeker 40 olietankers. Als de markt weer aantrekt zullen ze worden gelost. Maar voorlopig is er nog geen zicht op snel stijgende olieprijzen.


Shell plant grote waterstoffabriek in de Rotterdamse haven: ‘Olie van de toekomst’

07-05-2020 - 0 reacties Shell wil binnen drie jaar een grote waterstoffabriek in gebruik nemen in de Rotterdamse haven. Dat heeft het brandstofconcern deze donderdag aangekondigd. De fabriek kom op de Tweede Maasvlakte. Volgens het Havenbedrijf Rotterdam is waterstof de olie van de toekomst.


Politieman Dick Schouten: ‘In Brabant groeit net zoveel hennep als gras’

18-04-2020 - 9 reacties Politieman Dick Schouten bond de strijd aan met zware drugscriminelen in Brabant, nam in de IRT-tijd een keer 25 ton hasj in beslag en voerde als voetbalcommandant in Rotterdam ‘oorlog’ tegen hooligans van Feyenoord en Ajax.


Ook Schouten blijft niet achter in actie om kwekers en ouderen te steunen

25-03-2020 - 0 reacties Minister van LNV Carola Schouten overhandigde vanmiddag bloemen en planten aan bewoners en personeel van Sonneburgh in Rotterdam. Met de overhandiging wil de minister enerzijds de sierteeltsector een hart onder de riem steken en anderzijds de bewoners van het verzorgingshuis steunen in deze moeilijke…


Douane onderschept 400 kilo cocaine in container met maiszaad

25-03-2020 - 0 reacties ROTTERDAM - De Douane heeft woensdag tijdens een controle in de Rotterdamse haven een partij van 400 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een container geladen met maiszaad.De verdovende middelen zat...Lees meer


42.000 kilo aan soep, bami, en andere verse producten over, 'Weggooien? Nooit.'

20-03-2020 - 0 reacties Sinds de coronavirusuitbraak hebben veel ondernemers in horeca en voedselproductie nog geen moment stilgezeten. Om te voorkomen dat er binnenkort duizenden kilo's voedsel in de de vuilnisbak belanden en horecabedrijven massaal failliet gaan, bedenken restaurants en leveranciers creatieve oplossingen.
Sinds dit weekend hebben zich al 1300 nieuwe restaurants aangemeld bij Thuisbezorgd, waardoor ze toch nog omzet kunnen draaien.Voor de voedselproducenten is het wat lastiger om het eten aan de man te brengen.
Ad van Olphen is directeur van Henri, een bedrijf dat levert aan onder meer NS-stations, Schiphol en scholen. Momenteel heeft hij 42.000 kilo aan soepen, sauzen, stamppotten, bami, visschotels en andere verse producten over. Van Olphen: "Vreselijk. Als ik hier nu rondloop, doet dat echt pijn. Weggooien? Never nooit", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.
Schappelijk prijsje
Tientallen andere horecaleveranciers hebben hetzelfde probleem. Een aantal heeft snel een nieuwe website in de lucht gebracht: etenover.nl. Leveranciers kunnen op die site aangeven wat ze in voorraad hebben en consumenten kunnen dan soep of ander eten bestellen.
Van Olphen: "Tegen een schappelijk prijsje. Zo hopen we van de voorraad af te komen. En als we met bepaalde producten tegen de einddatum zitten, gaat het voedsel naar de voedselbanken."
'Steun de lokale melkboer'
In Amsterdam hebben een bakker, een melkboer, een boerderij, een worstenmaker en een restaurant de handen ineengeslagen om Support your locals op te richten. Op hun website kun je een doos met verse producten bestellen en zo lokale ondernemers steunen.
Samuel Levie, oprichter van worstenmaker Brandt & Levie, bedacht het platform afgelopen zondag, om het verlies voor de horeca enigszins op te vangen. Levie: "Het loopt storm, we hebben in twee dagen al 1200 pakketten verkocht. Ik had nooit verwacht dat we de omzet die we mislopen enigszins zouden goedmaken."
Bekijk het hier:
In steden als Utrecht, Rotterdam en Haarlem komen mensen met vergelijkbare initiatieven. Iedereen die dit ook wil opzetten, mag bij Support your locals aankloppen. "Wij hebben een pakket met informatie hoe je dit kunt opzetten, dat delen we met wie wil."
Tegoedbon
Lot van Beek zat door de corona-crisis noodgedwongen thuis en wilde als grafisch ontwerper graag haar steentje bijdragen. Dus bedacht ze een tegoedbonnensysteem, voor de horeca en andere mkb'ers, om zo de financiële druk wat uit te smeren.
Van Beek: "Op mijn LinkedIn-oproep kwamen veel positieve reacties, heel veel mensen boden aan om te helpen. Nu zitten we met zo'n zes man allemaal vanuit huis de webapplicatie Tegoedje.nu te bouwen."
Ondernemers kunnen straks via een tegoedbon hun diensten voor in de toekomst verkopen, zodat als de economie weer draait mensen hun bonnen kunnen inleveren. Als het af is, gaan de makers eruit als middleman. De betalingen verlopen via de webapplicatie.
Door de vingers zien
Al die lokale initiatieven zijn goed, maar er moet ook vanuit de overheid een structurele oplossing komen, zegt Jan Willem Grievink, directeur van FoodService Instituut Nederland. Hij oppert drie oplossingen.
Ten eerste moeten de groothandels iedereen kunnen toelaten, ook mensen zonder een pasje. Dat gebeurt inmiddels langzaamaan. Daarnaast moeten fabrikanten de mogelijkheid hebben om voedsel direct aan de consument te verkopen - daar kleven nu te veel voorwaarden aan. Als laatste hoopt hij dat de supermarkten kunnen helpen met het verkopen van het overtollig voedsel.
Grievink: "Mensen zijn nou eenmaal gewend om hun eten te halen in de supermarkt, dus dat is de beste plek om het te verkopen. Ik denk dat de supermarkten het wel willen, maar er nu met hun eigen drukte niet aan toekomen. De overheid kan hierin helpen."


RIVM: coronavirus in Brabant niet meer in te dammen

12-03-2020 - 0 reacties Op sommige plekken in vooral Noord-Brabant is het niet langer mogelijk het coronavirus „in te dammen”. Daar breekt een nieuwe fase aan, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). „De situatie in Nederland is mogelijk aan het kantelen”, ook omdat in Amsterdam en Rotterdam patiënten opduiken van wie onduidelijk is hoe ze zijn besmet.


DHG ontwikkelt 30 ha op Distripark Maasvlakte West

04-03-2020 - 0 reacties ROTTERDAM - DHG en Havenbedrijf Rotterdam hebben recent het contract ondertekend voor de uitgifte van een terrein van 30 hectare op Distripark Maasvlakte West. Op dit terrein zal DHG een ‘warehouse complex’ ontwikke...Lees meer


Agractie maakt zes protestlocaties bekend

27-02-2020 - 0 reacties Groningen, Utrecht, Breda, Rotterdam, Zwolle en Leiden. In deze zes plaatsen zullen op 21 maart boeren de actie ‘Boerderijprijzen.


KFC gaat volledig vegetarisch (voor een week)

26-02-2020 - 0 reacties Een historisch moment voor de Kentucky Fried Chicken. Een restaurant in Rotterdam zal tijdens de Nationale Week Zonder Vlees alleen maar vegetarische opties aanbieden.


Weer drugs verstopt tussen het fruit: Douane vindt 500 kilo tussen de mango’s

15-02-2020 - 0 reacties De douane heeft zaterdag tijdens een controle 500 kilo cocaïne onderschept in de haven van Rotterdam, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs zaten verstopt in een container met mango’s.


Overslag agribulk in haven Rotterdam in 2019 met 0,4% gedaald

13-02-2020 - 0 reacties De haven van Rotterdam heeft afgelopen jaar 469,4 miljoen ton goederen overgeslagen, fractioneel meer dan het niveau van 2018 toen het 469,0 miljoen ton betrof. De overslag van agribulk daalde met 0,4%, van 9,853 naar 9,809 miljoen ton. De aanvoer van agribulk nam met 0,3% tot bijna 8,9 miljoen ton. De afvoer daalde met 7,3% tot 911.000 ton.


Veganistisch voer voor vissen in Blijdorp

13-02-2020 - 0 reacties ROTTERDAM (ANP) - Plantenetende vissen in het Oceanium van Diergaarde Blijdorp krijgen voortaan een uniek veganistisch maaltje voorgeschoteld. De Rotterdamse dierentuin heeft het zelf ontwikkeld als alternatief voor gangbaar visvoer. Dat is vaak voor een deel van dierlijke bestanddelen gemaakt, zoals vismeel, waardoor vissen die eigenlijk planteneters zijn resten van andere vissen eten.


Douane treft 1.000 kilo cocaïne aan tussen bananen in haven Rotterdam

12-02-2020 - 0 reacties Bij een controle in de Rotterdamse haven heeft de Douane vrijdagmiddag 1.000 kilo cocaïne aangetroffen in een container met bananen. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) Rotterdam woensdag.


Douane vindt cocaïne in vaten met bevroren fruitpulp

26-12-2019 - 0 reacties De douane in de haven in Rotterdam heeft afgelopen maandag cocaïne aangetroffen in zo’n veertig vaten met bevroren fruitpulp. Dat heeft het OM donderdag bekendgemaakt. De cocaïne zat in blokken in de pulp. De lading was afkomstig uit Brazilië.


Maar liefst 7.500 vrachtwagenladingen duizendknoop en grond verwijderd van de Maasvlakte

23-12-2019 - 0 reacties ROTTERDAM - Havenbedrijf Rotterdam heeft een duizendknoopdepot aangelegd op de Maasvlakte. De van origine Japanse plant veroorzaakt veel schade in de Rotterdamse haven. Omdat er nog geen passend bestrijdingsmiddel is, komt het ...Lees meer


OM vervolgt zes mannen voor diefstal van miljoenen aan kobalt

20-12-2019 - 0 reacties Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam gaat zes mannen vervolgen voor diefstal van kobalt ter waarde van 8 miljoen euro uit de Rotterdamse haven. De zes mannen zijn tussen de 34 en 62 jaar oud en komen uit Rotterdam, Sassenheim, Leiden en Dordrecht.


Drijvende boerderij heeft inzet van stedelingen nodig

14-12-2019 - 15 reacties Zeekoeien in de haven van Rotterdam, het is geen grap. Op een drijvende boerderij worden sinds een half jaar MRIJ-koeien gemolken. Het fenomeen haalde alle wereldkranten, maar bij de Rotterdammers zelf is de farm minder in trek. Al moeten zij wél de melk gaan drinken.

SCHIPHOL (ANP) - Naar schatting een paar honderd actievoerders van Greenpeace zijn zaterdagochtend aangekomen op Schiphol om te protesteren. Ze willen Schiphol Plaza 24 uur bezetten.
Het bericht Honderden actievoerders Greenpeace op Schiphol verscheen eerst op Nieuws.nl.


Rotterdam wil minder fastfoodzaken: 'Hamburger makkelijker te krijgen dan appel'

11-12-2019 - 0 reacties Veel Rotterdammers, volwassenen én kinderen, zijn te zwaar. Daarom moet het aantal fastfoodzaken in de stad drastisch omlaag, vindt de gemeente.