Monsanto

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Monsanto. Monsanto is een van de 14778 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Monsanto nieuws

Bayer gaat in beroep tegen jury-oordeel over glyfosaat

20-09-2018 - 0 reacties Bayer nam drie maanden geleden Monsanto over en erfde zo de monsterboete die de maker van de onkruidverdelger Roundup aan de tuinman met terminale kanker Dewayne Johnson moet betalen. De Duitse chemiereus legt zich echter niet neer bij het vonnis en vraagt een Californische rechtbank het juryoordeel opzij te schuiven, de boete te verlagen of de rechtszaak over te doen. Er staat veel op het spel. Volgens persagentschap Reuters lopen in de VS zowat 8.000 soortgelijke rechtszaken tegen Monsanto.


Het nieuwe Bayer droomt van voedsel als een medicijn

19-09-2018 - 0 reacties Chemie- en medicijnreus Bayer wil met nieuwe innovaties ons voedsel verbeteren. De kersverse eigenaar van Monsanto droomt van micro-organismen als ingenieurs van gezond voedsel en big data die boeren helpt de beste beslissingen te nemen.


Monsanto verliest privacyzaak tegen Avaaz

07-09-2018 - 0 reacties


De mailtjes die Monsanto duur kwamen te staan tegenover de tuinman

21-08-2018 - 0 reacties Afgelopen week werd Monsanto veroordeeld tot een boete van in totaal bijna $290 miljoen dollar. Het bedrijf moet een 46-jarige tuinman uit de Amerikaanse staat Californië bijna $40 miljoen aan schadevergoedingen betalen. Daarnaast moet het een boete van $250 miljoen betalen voor het verdoezelen van risico's rond het gebruik van de stof glyfosaat of formuleringen waarin die gebruikt wordt.

Een jury oordeelde dat de onkruidbestrijder Roundup een ‘significante factor’ is geweest bij het ontstaan van de lymfklierkanker die in 2014 bij tuinman Dewayne werd vastgesteld. Dat schrijft MO Daily. Het blad bespreekt de interne mails op basis waarvan een Amerikaanse jury besloot Monsanto de hoge boete op te leggen. De advocaat van tuinman Dewayne Johnson zette alle mailtjes online.

Volgens journalist Vincent Harmsen blijkt uit die mails dat Monsanto
1. al in de jaren 90 was gewaarschuwd voor de kankerverwekkende eigenschappen van glyfosaat en formuleringen van het product Roundup die daarop gebaseerd zijn
2. sleutelt aan wetenschap en geen studies liet doen om de kankerverwekkende eigenschappen nader te onderzoeken
3. verontwaardiging orkestreerde tegen de IARC, het in Lyon gevestigde onderzoeksinstituut van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat in maart 2015 oordeelde dat glyfosaat 'mogelijk kankerverwekkend' moet heten
4. positie kiest tegen onafhankelijke wetenschap
5. niet weet of Roundup veilig is

Het Duitse chemieconcern Bayer, dat recent eigenaar werd van Monsanto, verloor onlangs een belangrijk deel van zijn beurswaarde omdat aandeelhouders nieuwe boetes vrezen.


Koersval Bayer na schadevergoeding Monsanto

13-08-2018 - 0 reacties Monsanto moet ruim 289 miljoen dollar betalen.

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Bayer koerste maandag in Frankfurt ruim elf procent lager, nadat eind vorige week bekend werd dat het recent overgenomen Monsanto een flinke schadevergoeding moet betalen.
Het Amerikaanse agroconcern Monsanto moet een schadevergoeding aan een tuinman van ruim 289 miljoen dollar betalen vanwege de gezondheidsrisico's...


Monsanto moet miljoenen schadevergoeding betalen aan Amerikaanse kankerpatiënt

13-08-2018 - 0 reacties Uit interne correspondentie van Monsanto blijkt dat er al in de jaren 90 signalen waren dat het gebruik van de omstreden onkruidverdelger Roundup kankerverwekkend kan zijn. Het bedrijf heeft hiervoor van de rechter in de staat Californië nu de rekening gepresenteerd gekregen.


Bestrijdingsmiddelfabrikant moet kankerpatiënt bijna 290 miljoen dollar betalen

11-08-2018 - 0 reacties Het chemiebedrijf Monsanto moet miljoenen betalen aan een man die zegt dat hij kanker heeft gekregen van een onkruidbestrijdingsmiddel met glyfosaat. Een jury in de Amerikaanse staat Californië stelde de terminaal zieke conciërge in het gelijk en bepaalde dat Monsanto 289 miljoen dollar (253 miljoen euro) moet betalen. Monsanto gaat in beroep tegen de uitspraak.
De zaak van de oud-schoolconciërge, Dewayne Johnson, was de eerste rechtszaak over de omstreden onkruidverdelger Roundup. Honderden mensen hebben aanklachten ingediend tegen Monsanto, omdat zij zeggen dat ze lymfeklierkanker hebben gekregen van het middel. Monsanto ontkent dat glyfosaat, een van de actieve stoffen in Roundup, kanker veroorzaakt.
De 46-jarige Johnson gebruikte Roundup volgens zijn advocaat zo'n dertig keer per jaar bij de school waar hij werkte. Bij harde windvlagen zou het middel geregeld in zijn gezicht zijn gekomen. Ook zou ooit een toevoerslang zijn gescheurd, waardoor Johnson onder de Roundup kwam te zitten.
Onenigheid over risico voor mensen
De Wereldgezondheidsorgansatie zei in 2015 dat glyfosaat "waarschijnlijk kankerverwekkend" is. Die vaststelling was aanleiding voor Johnsons zaak, die versneld werd behandeld vanwege de slechte gezondheid van de oud-conciërge. Deskundigen denken dat de uitspraak in het voordeel van Johnson zal leiden tot honderden nieuwe zaken.
Er is wereldwijd veel te doen over glyfosaat. De stof zit in de meestgebruikte onkruidverdelgers en er is veel onenigheid over de giftigheid ervan voor mensen. In de VS houden de autoriteiten vol dat het middel relatief ongevaarlijk is bij correct gebruik.
Ook in Europa ligt de stof onder vuur, al zegt de Europese voedselveiligheidswaakond EFSA dat het middel niet kankerverwekkend lijkt te zijn. De EU verlengde vorig jaar de vergunning voor het gebruik van glyfosaat met vijf jaar. De Franse president Macron, die het daarmee oneens was, maakte kort daarna bekend dat hij binnen drie jaar in Frankrijk een verbod wil op de stof.

Chemiebedrijf Monsanto moet een schadevergoeding betalen van 289 miljoen dollar (253 miljoen euro) aan een man die voor de rechter verklaarde dat hij kanker heeft gekregen van het glyfosaathoudende middel Roundup.�


Monsanto veroordeeld tot boete van €250 miljoen wegens veroorzaken kanker bij schooltuinman

11-08-2018 - 0 reacties


Bayer werkt aan nieuwe generatie Roundup

27-06-2018 - 0 reacties Het door Bayer ingelijfde Monsanto werkt aan een nieuwe generatie glyfosaat.


"Toekomstbestendige" RoundUp in de maak

27-06-2018 - 0 reacties Monsanto werkt aan een toekomstbestendig alternatief voor z’n onkruidverdelgingsmiddel RoundUp Powerflex, maakte het bedrijf onlangs bekend op de DLG Feldtage. Het nieuwe middel zal eveneens op het actieve bestanddeel glyfosaat gebaseerd zijn. In november vorig jaar verlengde Europa de vergunning van glyfosaat voor vijf jaar, maar volgens Monsanto-CEO Stefan Kocher werkt het bedrijf hard aan een dossier voor een toelating voor 15 jaar van het nieuwe middel. 


RoundUp met vriendelijk imago in de maak

26-06-2018 - 0 reacties Monsanto, de producent van RoundUp, werkt aan een toekomstbestendig alternatief die eveneens op de werkzame stof glyfosaat is gebaseerd. Zo maakt Nadine Vogels, de Duitse agrarisch Monsanto-directeur, bekend op de DLG Feldtage.


Monsanto wil toelating voor Roundup tot 2037

22-06-2018 - 0 reacties Monsanto wil de toelating van Roundup/glyfosaat na 2022 met 15 jaar verlengen. Momenteel bereidt ze de toelatingsprocedure voor.


Monsanto wil toelating Roundup tot 2037

22-06-2018 - 0 reacties Monsanto wil de toelating van Roundup/glyfosaat na 2022 met 15 jaar verlengen. Momenteel bereidt ze de toelatingsprocedure voor.


Overname Monsanto door Bayer officieel beklonken

07-06-2018 - 0 reacties Het Duitse chemieconcern Bayer is nu officieel eigenaar van het Amerikaanse Monsanto: de overname werd succesvol afgerond, zo laat Bayer zelf weten. De naam Monsanto zal verdwijnen en het aandeel zal ook niet meer op de beurs van New York noteren. Met de deal is een bedrag van 63 miljard dollar of zo'n 53,6 miljard euro gemoeid. Het gaat om de grootste buitenlandse overname ooit voor een Duits bedrijf. Met de overname ontstaat 's werelds grootste bedrijf in zaden en gewasbeschermingsmiddelen.


Monsanto gaat na fusie verder als Bayer

05-06-2018 - 0 reacties Na de overname van chemieconcern Monsanto door branchegenoot Bayer zal de nieuwe onderneming verder gaan onder de naam Bayer.


Naam Monsanto verdwijnt

05-06-2018 - 0 reacties De Duitse farma- en chemiereus Bayer zal de naam Monsanto niet meer gebruiken na de overname van de Amerikaanse zadenhandelaar en producent van landbouwchemicaliën. "De naam van de onderneming zal Bayer blijven. Monsanto zal niet behouden blijven als ondernemingsnaam", zo klinkt het bij Bayer. “De producten van Monsanto zullen hun naam wel behouden en deel gaan uitmaken van de Bayer-portefeuille.” De overname van 53,8 miljard euro werd al goedgekeurd door de Amerikaanse en de Europese mededingingsautoriteiten.


Bayer gaat na fusie verder als Bayer

05-06-2018 - 0 reacties Na de overname van chemieconcern Monsanto door branchegenoot Bayer zal de nieuwe onderneming verder gaan onder de naam Bayer.


Fusiepartij behoudt de naam Bayer

05-06-2018 - 0 reacties Na de overname van chemieconcern Monsanto door branchegenoot Bayer zal de nieuwe onderneming verder gaan onder de naam Bayer.


Besmette naam Monsanto verdwijnt

05-06-2018 - 0 reacties De besmette naam Monsanto verdwijnt. De zaadveredelaar gaat op in moederbedrijf Bayer. Met deze samenvoeging verdwijnt een van de meest omstreden bedrijfsnamen ter wereld, al blijft het bedrijf zelf wel bestaan.


Bayer schrapt bedrijfsnaam Monsanto na overname

05-06-2018 - 0 reacties Het Duitse chemieconcern Bayer schrapt de bedrijfsnaam Monsanto na de overname. De naam blijft wel bestaan voor de producten van Monsanto.