Recycling

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Recycling. Recycling is een van de 16350 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Recycling nieuws

Deze fabriek recyclet straks 15.000 ton aan luiers

04-08-2020 - 0 reacties De luierrecyclingfabriek van afvalverwerker ARN in Weurt wordt opgeschaald van testlocatie naar een volwaardige fabriek. Er kan straks 15.000 ton luiers gerecycled worden tot biogas, kunstmest en plastics.


Lego-miljardairs investeren in firma die plastic omzet in energie

19-06-2020 - 0 reacties De miljardairs achter Lego investeren miljoenen in een bedrijf dat plastic omzet in energie. Via het Lego-fonds Kirkbi wordt 250 miljoen Noorse kroon (ruim 23 miljoen euro) betaald voor een belang van 11 procent in Quantafuel, dat afval omzet in synthetische brandstof.


Komkommers redden van de afvalberg door er sap van te persen

17-06-2020 - 0 reacties Door de sluiting van de horeca konden veel komkommers niet verkocht worden aan de sector. Begin mei 2020 werd er een schatting gemaakt dat ruim 40%, gelijk aan 3500 ton, van de aangevoerde komkommers niet als versproduct verkocht zou worden. Om die komkommers van de afvalberg te redden, gaat het…


Pakistan zet sprinkhanenplaag om in kippenvoer

10-06-2020 - 0 reacties Een initiatief waarbij Pakistanen geld kunnen verdienen door sprinkhanen te verzamelen voor de productie van kippenvoer wordt mogelijk in het hele land ingevoerd. Dat stelt premier Imran Khan voor. Pakistan kampt met de ergste sprinkhanenplaag in een kwart eeuw waardoor de voedselvoorziening er in gevaar komt.


Markt voor gerecycled plastic volledig ingestort

08-06-2020 - 0 reacties De markt voor gerecycled plastic is volledig ingestort in Nederland. “We hebben geen afzet meer", zegt directeur Gerrit Klein Nagelvoort van afvalverwerker Veolia waar de balen met plastic zich in hoog tempo opstapelen. “Dit heb ik in de 35 jaar dat ik in het vak zit nog nooit meegemaakt.”


Elektrische auto helpt bij opslag van stroom uit zonneparken

31-05-2020 - 0 reacties Autobatterijen die niet goed genoeg werken om mee te rijden, kunnen winstgevend ingezet worden als tijdelijke opslag van zonne-energie. Dat blijkt uit een studie van het Massachusetts Institute of Technology. Hoewel ‘nieuwe’ batterijen te duur zijn voor opslag, zijn tweedehandsaccu’s uitermate geschikt.


Eerste gras in Noord-Holland verwerkt tot duurzaam dooimiddel

26-05-2020 - 0 reacties De temperatuur daalt voorlopig niet meer onder nul, maar toch wordt er in de Grass2Grit-fabriek in Broek op Langendijk hard gewerkt aan een nieuw dooimiddel.


Too Good To Go nu ook open voor boeren

15-05-2020 - 0 reacties Voedselverspilling –Omdat de vraag vanuit horeca, groothandels, evenementen en pretparken zo onvoorspelbaar zijn, staan ook kwekers, telers en boeren voor een uitdaging met hun productie. De vraag is zo grillig dat er overschotten ontstaan. Reden voor Too Good To Go het platform ook voor telers en boeren beschikbaar te stellen.


"Wereldwijd gooien tomatentelers duizenden tonnen productafval per jaar weg"

13-05-2020 - 0 reacties Het bedrijf Zelfo Technology, dat in Schwedt, een gemeente in de Duitse deelstaat Brandenburg, een proeffabriek heeft, doet onderzoek naar het verpakkingsmateriaal van de toekomst. Plastic en oud papier zijn passé en maken plaats voor plantenvezels.
Oprichter en manager Richard Hurding beschrijft het…


Pieter Ursem ziet brood in groeiende berg afgedankte accu's van elektrische auto's

25-02-2020 - 0 reacties ZWAAGDIJK - Hoeveel auto's hij dit jaar gaat verkopen weet Pieter Ursem van autobedrijf Ursem niet. Wel is zeker dat de berg afgedankte accu's van elektrische auto's de komende tijd flink zal groeien. Dat vertelt hij met een grote glimlach, want Pieter weet wel raad met dit afval.

Klik voor video: nhnieuws.nl/nieuws/262349/…

De elektrische auto is nu echt doorgebroken en ieder merk ziet de verkoop van deze auto's flink stijgen. Goed voor het klimaat, al heeft de medaille ook een keerzijde: over een aantal jaar zal het aantal afgedankte accu's enorm toenemen.

Iedere elektrische auto heeft een flink accupakket aan boord dat na vijf tot tien jaar moet worden vervangen. Bij EcarAccu in Zwaagdijk weten ze wel raad met de oude lithium-ion batterijen. "Het nieuwe goud", zo vat batterijen-specialist Rick Vlaar het samen.

Tweede leven
"Wij vinden dat er leven is voor de batterij na de auto", aldus Pieter Ursem. Hij heeft een bedrijf opgericht dat afgedankte accu's van elektrische auto's een nieuwe bestemming geeft.

"Wanneer ze ongeschikt zijn voor een auto, zijn de cellen nog prima bruikbaar voor thuisgebruik". Bij EcarAccu worden oude accupakkettten zorgvuldig uit elkaar gehaald en getest zodat de lithium-ion-cellen opnieuw kunnen worden gebruikt in een thuisbatterij.

Opslag zelfopgewekte zonne- en windenergie
Pakketten met afgedankte accucellen vormen het hart van thuisbatterijen die over de hele wereld worden gebruikt. Ideaal om in derdewereldlanden de koeling van ziekenhuizen te garanderen, maar in de toekomst waarschijnlijk ook gewoon bij ons thuis als batterij van onze zelfopgewekte zonne- of windenergie.

"Als terugleveren aan het net straks niet meer rendabel is, slaan mensen de groene stroom op voor eigen gebruik", zo verwacht Ursem.


Pieter Ursem geeft autoaccu’s een tweede leven

25-02-2020 - 0 reacties Elektrisch rijden heeft de wind in de zeilen, maar wat doen we met de enorme batterijen als ze niet meer werken? Bij autobedrijf Peter Ursem geven ze accu’s een tweede leven en dat levert volgens ceo Pieter Ursem de nodige telefoontjes op.


Feestelijke opening EcarACCU Zwaag

24-02-2020 - 1 reacties ZWAAG - De nieuwe vestiging van EcarACCU in Zwaag is onlangs feestelijk geopend. In het nieuwe onderkomen verrichte VVD-Tweede Kamerlid Remco Dijkstra de officiële opening.

Autobedrijf Peter Ursem, officieel merkdealer van Mitsubishi, Nissan en Hyundai met zes vestigingen in Noord-Holland, startte in 2016 met het hergebruiken van lithium-ion batterijen uit elektrische- en hybride voertuigen onder de naam EcarACCU. EcarACCU is Europees koploper in het recyclen van autobatterijen. Zo wordt 98 procent van de batterijen gerecycled. EcarACCU test de resterende cellen en biedt deze aan producenten aan die de cellen in een nieuwe toepassing kunnen gebruiken. De cellen vormen de basis voor een nieuw product en kunnen worden gebruikt voor energieopslag. Denk bijvoorbeeld aan het opvangen van pieken in het stroomnet, elektrische boten en de opslag van zonne-energie die op een later tijdstip kan worden gebruikt. Zo zorgen deze accu's er onder andere voor dat medische klinieken en scholen in Kameroen de hele dag voorzien zijn van stroom.

EcarACCU zat voorheen inpandig in een van de garages van Autobedrijf Peter Ursem, maar werd al snel te groot. Wat begon met één accu per maand, komen er nu geregeld veertig accu's per week binnen. Dit vroeg om uitbreiding. Het nieuwe pand is volledig ingericht op het recyclen van accu's en dient als voorbeeld voor een nieuwe veiligheidsstandaard. VVD-Tweede Kamerlid Remco Dijkstra, woordvoerder Weginfrastructuur, Water, Scheepvaart en Luchtvaart, mocht het pand officieel openen. "Deze combinatie van nieuwe mogelijkheden verkennen en zorg dragen voor het milieu is uniek. Op deze manier nieuw leven blazen in batterijen die anders als afval worden gezien vind ik superknap", aldus Dijkstra.

Meer info: ecaraccu.nl/


In deze Drentse fabriek maken ze meubels van plastic uit de Amsterdamse grachten

03-02-2020 - 0 reacties Zelfs met plastic zooi uit de Amsterdamse grachten kun je mooie spullen maken. Sociaal ondernemer Marius Smit creëerde met de Drentse meubelfabriek Vepa een collectie meubelen van gerecycled plastic. Plastic als grondstof – het is een van de voorbeelden die aandacht krijgen in de Week van de Circulaire Economie.


Vezelrijke tuinbouwreststromen zijn goede grondstof voor papier en textiel

09-12-2019 - 0 reacties T-shirts gemaakt van tomatenafval, papier en karton van de stengels van tomatenplanten of andere gewassen en bouwmaterialen samengesteld uit diverse tuinbouwrestromen. Het kan allemaal en het komt er allemaal aan.


De 'great potential' van tuinbouwafval

03-09-2019 - 0 reacties De planten die in de komende maanden plaats moeten maken voor een nieuwe teelt, worden meestal gecomposteerd. Maar zijn er ook nog zinvollere manieren om dit groene afval te benutten? Een opgewekte Britse stem neemt de kijker van deze video mee in de mogelijkheden van duurzame inzet van tuinbouwafval.…


Holland Lounge tijdens Waste & Recycling Expo Canada

10-07-2019 - 0 reacties Wilt u toonaangevende bedrijven uit de afvalverwerkende en recyclingsindustrie ontmoeten, die op zoek zijn naar innovatieve technologieën? Kom dan op 9 en 10 oktober naar dé afvalbeurs van Canada.In Canada is al veel gebeurd op het gebied van afval en recycling. Dit komt door de toenemende interesse en noodzaak in de overgang van een lineaire naar een circulaire economie. Als gevolg van initiatieven als 'smart cities' en 'future cities' heeft een circulaire benadering van afvalverwerking in Ontario grote aandacht gekregen.


‘Blikje met plastic in de statiegeldregeling’

01-07-2019 - 0 reacties Ook drankblikjes moeten onder de statiegeldregeling vallen, omdat er een plastic laagje in zit. Daarvoor pleit onder meer milieuorganisatie Recycling Netwerk. De 1,58 miljard blikjes die jaarlijks in Nederland over de toonbank gaan, bevatten dus 1,58 miljard laagjes plastic, stelt Recycling Netwerk, en dat komt als zwerfafval in de natuur terecht.


Kansenseminar circulaire economie, afvalmanagement en recycling in Ghana

14-06-2019 - 0 reacties Bent u actief in afvalmanagement, recycling of circulaire economie? En overweegt u om zaken te gaan doen met Ghana, een van de meest stabiele en snelst groeiende economieën van Afrika? Kom dan op 27 juni naar ons kansenseminar in Den Haag.


Insecten als veevoer: revolutie of 'quasi-groen'?

12-06-2019 - 5 reacties Koning Willem-Alexander en minister Schouten waren aanwezig bij de opening van de grootste insectenfabriek in ons land.

Het kabinet wil meer inzetten op de kweek van insecten, als milieuvriendelijk alternatief voor veevoer. Minister Schouten was vandaag bij de opening van een nieuwe insectenfabriek in Bergen op Zoom, de grootste in zijn soort wereldwijd.

De fabriek in Brabant huisvest al bijna een miljard vliegenlarven, die de eiwitten kunnen leveren in het voedsel van bijvoorbeeld kippen, varkens of kweekvis. Door eiwitrijke insecten te gebruiken in diervoer zou het milieu minder belast worden. Nu wordt bijna een derde van de landbouwgrond in de wereld gebruikt voor de teelt van voedergraan voor dieren.

Willem-Alexander bekijkt insectenfabriek
Minister Schouten, zo enthousiast dat ze koning Willem-Alexander vroeg mee te gaan naar de opening van de insectenfabriek , vindt dat ons land hier serieus werk van moet maken. "Dit is een manier om de negatieve effecten van soja en alles wat daar bij komt kijken te voorkomen. Op deze manier gaan we hoge transportkosten en onnodige ontbossing tegen. Ook overbevissing kunnen we zo aanpakken," zei Schouten.

Peter Bakker van de World Business Organisatie voor Duurzaamheid is ook enthousiast. "Het wordt een wereldwijde revolutie," zegt hij. "Net zoals zonne-en windenergie. Het klimaat is aan het veranderen, dierenwelzijn is een groot probleem. Daar past bij om heel anders te gaan nadenken over de productie van eiwitten".

De Partij voor de Dieren ziet dat anders. "We gaan nu een hele industrie optuigen om de bio-industrie overeind te houden, terwijl we ermee moeten stoppen", zegt Kamerlid Ouwehand. Zij spreekt van een quasi-groene ontwikkeling.

Zwarte soldatenvlieg
Volgens initiatiefnemer Kees Aarts is de miljardste vliegenlarve een kwestie van tijd. Aarts kreeg negen jaar geleden het idee voor de fabriek, na thuiskomst van een duiktrip. Een mooie trip, maar de wereldwijde visvangst om kweekvis mee te voeren stemde hem somber. "Kilo's vis die als voedsel voor kweekvis gebruikt worden, dat is eigenlijk idioot", dacht hij toen.

Nu, negen jaar later, investeert hij 35 miljoen euro in de 14.000 vierkante meter tellende fabriek: Protix Biosystems. Meest geschikt voor de productie van eiwitten in veevoer is de zwarte soldatenvlieg. Als vlieg eten ze niets, maar als larve des te meer.

In de fabriek kunnen ze zich vol eten met organisch afval dat in de regio wordt verzameld, zoals sinaasappelschillen en groente- en tuinafval. Zo komen de larven vol hoogwaardige eiwitten te zitten, die uit de larven worden gehaald.

Volgens Aarts kan de kringloop van dieren zo steeds meer gesloten worden. Kan meer landbouwgrond gebruikt worden voor voedselproductie, blijven er meer vissen leven en wordt de afvalberg ook nog eens kleiner.

Steeds meer toegestaan
Sinds de uitbraak van de gekkekoeienziekte zijn er strenge regels in Europa. Dieren mogen in principe geen dierlijke producten te eten krijgen. Na onderhandelingen met Brussel, waar ook de provincie Noord-Brabant zich sterk voor maakte, zijn er inmiddels enkele uitzonderingen.

Zo mogen wormen voor kippen nu wel, evenals eiwitten voor kweekzalm. Ook in speciaal hondenvoer voor allergische honden zijn de eiwitten uit insecten sinds enige tijd toegestaan. In afwachting van verdere verruiming van de Europese regels maakt het bedrijf in Bergen op Zoom plannen voor nog meer producten voor meer dieren: ze willen ze ook voer voor varkens gaan maken.

Alles wat waardeloos is, kunnen we toch van waarde maken.
Carola Schouten, minister van Landbouw
Bij wijze van uitzondering krijgen de varkens van de Waalwijkse varkenshouder Theo Klijn sinds een tijdje al de olie van larven. Sindsdien zijn de beesten minder vaak ziek. Ze groeien goed, en het medicijngebruik in het bedrijf is bijna nihil.

Deze positieve bijeffecten zijn nog een reden voor het kabinet om zich in Europa sterk te maken voor verruiming van de regels. Minister Schouten: "Op mij kunnen ze rekenen. We voeren de discussie in Europa al. Met andere landen moeten we zorgen voor nog ruimere regels. Alles wat waardeloos is, kunnen we toch van waarde maken".

Met de bio-industrie stoppen zoals de Partij voor de Dieren wil, acht Schouten weinig realistisch. "Feit is dat we nog steeds vlees eten. Er is dus nog steeds een grote eiwitbehoefte. We moeten dit serieus nemen."


Kipster: 'We gebruiken alleen reststromen'

02-05-2019 - 0 reacties „We gebruiken geen enkele vierkante meter landbouwgrond om voer voor onze kippen te produceren. We gebruiken alleen reststromen.” Dat zegt Maurits Groen van Kipster donderdag 2 mei tegen BNR Nieuwsradio.