Recycling

Recycling is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Recycling en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Recycling nieuws

Ondernemer spekt vooral eigen portemonnee met duurzaamheid

09-10-2017 - 0 reacties

Drie op de vier mkb’ers doet inmiddels aan duurzaamheid. Ongeveer de helft zet in op energiebesparing, één op de drie doet aan afvalreductie en recycling. De belangrijkste drijfveer voor verduurzaming? De eigen portemonnee.


Gemeente Tubbergen test met bermmaaisel als mest

05-10-2017 - 0 reacties

TUBBERGEN - Bermmaaisel wordt in Tubbergen voortaan hergebruikt als mest. De gemeente doet daarmee een proef van een jaar.


Een provinciale weg gemaakt van paprikaplanten? Dat kan gewoon in Brabant

03-10-2017 - 0 reacties

BOXMEER - De provinciale weg N272 tussen Beek en Donk en Boxmeer is flink verbouwd. Er ligt nieuw asfalt, er is een verbeterde bushalte en een vernieuwd fietspad. Klinkt tot zover niet bijzonder, maar dat is het wel. Nog nooit eerder werden er zoveel hergebruikte materialen gebruikt voor de verbouwing van een weg.


'Plastic scheiden levert het milieu weinig op, maar mensen moeten er wel mee doorgaan'

20-09-2017 - 0 reacties

Plastic scheiden levert voor het milieu weinig op, constateert het Centraal Planbureau. Recyclen gaat moeilijk en alternatieven ontbreken nog. Statiegeld zou wel helpen.


Holland meets Ghana tijdens vakbeurs Recycling

20-09-2017 - 0 reacties

Bent u als ondernemer actief in de afvalsector? Wilt u zakendoen met Ghana? Kom dan donderdag 26 oktober 2017 naar de vakbeurs Recycling in Gorinchem voor het 'Holland meets Ghana'-event.


Plastic afval recyclen heeft weinig effect op milieu

20-09-2017 - 0 reacties

Het huidige systeem van plastic-inzameling levert weinig milieuwinst op, concludeert het Centraal Planbureau in een studie die vandaag verschijnt. Het CPB roept daarom de overheid op om niet nog meer kunststof verpakkingen in te zamelen, maar te kijken naar andere oplossingen.
In bijna heel Nederland worden plastic verpakkingen apart, of in combinatie met blik en drinkpakken, ingezameld. Een deel van het ingezamelde kunststof (vooral flessen) wordt gerecycled tot nieuwe plastic producten.
Maar het grootste deel bestaat uit een stroom afval van slechte kwaliteit (pakjes en folies), die niet erg geschikt is voor hergebruik. Een deel daarvan wordt opgeslagen om eventueel gerecycled te worden, of wordt alsnog verbrand, stelt het CPB.
De bijdrage van dit systeem aan de vermindering van de CO2-uitstoot is volgens het CPB gering. De uitstoot die met het recyclen wordt verminderd is ongeveer 0,1 tot 0,15 procent van de totale uitstoot in Nederland. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van minder dan een procent van al het wegverkeer in Nederland. "Dit lijkt bescheiden in verhouding tot de omvang van de maatregel", stelt het CPB in het rapport. Het huidige systeem van inzamelen en recycling kost ongeveer 150 miljoen euro per jaar.
Voor het probleem van de plasticsoep, de afvalopeenhoping van microplastics in de zee, kan de huidige manier van inzamelen zelfs een averechts effect hebben. Veel gemeenten belonen burgers om zo min mogelijk restafval in te leveren. "Een bijkomend effect van het sturen op de hoeveelheid restafval van huishoudens is dat hiermee de kans op vervuiling van groente- en tuinafval toeneemt", aldus de onderzoekers.
Sommige mensen gooien schijnbaar plastic bij het gft-afval als ze moeten betalen voor de hoeveelheid restafval die ze mogen inleveren. Op dit moment bestaat 1 tot 2 procent van het gft-afval uit plastic, Dat wordt vermalen en belandt via compost in het oppervlaktewater.
De onderzoekers concluderen dat het recyclen van verpakkingen ook geen oplossing vormt voor het zwerfafval in Nederland. Het huidige systeem van inzamelen bevat, behalve statiegeld, namelijk geen enkele prikkel om minder verpakkingen op straat te gooien.
Plastic berg
Een extra reden om na te denken over alternatieve maatregelen is dat er inmiddels zoveel plastic wordt ingezameld van slechte kwaliteit, dat het steeds lastiger wordt om afzetmogelijkheden te vinden voor deze mixstroom. Nederland exporteert een deel hiervan naar Duitsland, waar het materiaal tegen betaling verwerkt wordt. Zelf verbranden de Duitsers hun eigen mixplastics in energiecentrales.
Volgens het CPB is het daarom niet zinvol om nu nog meer plastic in te gaan zamelen omdat daarmee de plasticberg zal groeien, zonder dat het plastic gerecycled kan worden. "De milieuwinst komt daarmee onder druk te staan."
Statiegeld
De onderzoekers dragen een aantal oplossingen aan die mogelijk meer effect zullen hebben. Zo stellen ze dat een uitbreiding van het statiegeldsysteem direct bijdraagt aan het verminderen van zwerfafval, en daarmee ook effect heeft op de plasticsoep. Het plastic zwerfafval bestaat nu voor ruim 90 procent uit verpakkingen.
Ook zouden gemeenten niet langer gestimuleerd moeten worden om zo veel mogelijk plastics in te zamelen, maar om vooral goede kwaliteit plastic in te zamelen, die beter kan worden hergebruikt.
Daarnaast zou de overheid maatregelen kunnen nemen om het gebruik van kunststoffen door producenten tegen te gaan, bijvoorbeeld door strengere regels.


"Plantafval kan dienen als bouwstof voor auto's en vliegtuigen"

13-09-2017 - 0 reacties

Wanneer planten gebruikt worden voor bijvoorbeeld de productie van papier en ethanol, blijft er een residu over dat lignine, oftewel houtstof heet. Hiermee is nog van alles en nog wat te maken, maar vaak wordt het verbrand of weggegooid. Zonde natuurlijk, maar nu hebben wetenschappers iets bedacht wat hier.....


Barbecueën op Gronings gras dat langs de weg groeit: een droom of realiteit?

24-08-2017 - 4 reacties

Groningen Barbecueën op kolen die zijn gemaakt van het gras dat langs de N46 groeit? Wie weet kan het binnenkort. De provincie Groningen zoekt naar creatieve en duurzame manieren om van het vele gras af te komen.


Fost Plus niet gewonnen voor statiegeld op PET en blik

14-08-2017 - 0 reacties

Fost Plus ziet geen heil in het voorstel van Recycling Netwerk, een coalitie van milieuorganisaties, om PET-flessen en blikjes uit de PMD-zak te halen en er statiegeld op te heffen. "Statiegeld is geen oplossing voor het zwerfvuilprobleem", reageert woordvoerster Fatima Boudjaoui. Ook landbouworganisatie ABS pleitte eerder al voor eenzelfde maatregel, omdat rondslingerende blikjes grote schade aanrichten bij melkvee.


Nieuw totaalconcept voor de handling van pallets, kratten en dozen

07-08-2017 - 0 reacties

ARCO uit Horst ontwikkelt innovatieve machines en installaties voor het optimaliseren van productieprocessen in onder andere de bulk solids en recycling industrie. In de complete projecten die ARCO levert speelt systeemintegratie een belangrijke rol. Nieuw van ARCO is haar complete totaal concept voor de.....


Afvalsector biedt kansen CO2-voorziening glastuinbouw

14-07-2017 - 0 reacties

LTO Glaskracht Nederland en de Vereniging Afvalbedrijven zien kansen om CO2 afgevangen in de afvalsector toe te passen in de glastuinbouw. De organisaties roepen het ministerie van Economische Zaken op de middelen die vrijkomen na het stopzetten van het CO2-opslagproject ROAD hiervoor te reserveren. CO2-afvang, -gebruik en -opslag is onmisbaar voor het realiseren van de klimaatdoelen.


Natuurpunt wil grasmaaisel opwaarderen tot grondstof

30-06-2017 - 0 reacties

Natuurpunt gaat in samenwerking met verschillende Belgische en Nederlandse bedrijven, gebiedsbeheerders en een hogeschool op zoek naar nuttige toepassingen voor het gemaaide gras uit haar natuurgebieden. Na verwerking is deze biomassastroom mogelijk geschikt als brandstof, bodemverbeteraar, veevoeder of vezels voor verpakkingsmateriaal. Een prototype van een mobiele raffinagemachine wordt momenteel uitgetest en gedemonstreerd in natuurgras, wat een tastbaar resultaat is van de Vlaams-Nederlandse samenwerking in het kader van het Interreg-project ‘GrasGoed – Natuurlijk groen als grondstof’.


Toost: Bier gemaakt van brood

29-06-2017 - 0 reacties

Veel stoffen en producten kunnen na gebruik een tweede leven krijgen. Brood dat anders in de kliko verdwijnt, kan een deel van het mout vervangen dat nodig is voor het brouwen van bier. Toch is het dat zeer zeker niet, bezweert Jacco van Mourik. De 28-jarige ondernemer is een van de twee oprichters van Branie, een Amsterdamse bierbrouwerij die een jaar geleden haar deuren opende. Samen met bakkeri


Groenteafval verdient beter dan valorisatie als voeder

14-06-2017 - 0 reacties

Vlaanderen boekt vooruitgang in de strijd tegen voedselverlies. In de recent gepubliceerde monitor scoort de agrovoedingsketen sterk op het valoriseren van voedselreststromen, voornamelijk als diervoeder. Maar je kan voor reststromen als groenten die tjokvol nuttige stoffen zitten nog andere, meer hoogwaardige toepassingen bedenken. Moeilijker is het om er effectief een nuttig en stabiel product van te maken dat gebruiksklaar is voor bijvoorbeeld de voedings-, geneesmiddelen- of gewasbeschermingsmiddelenindustrie. Onderzoekster Lies Kips (ILVO-UGent) ging die uitdaging aan voor twee specifieke, maar compleet verschillende reststromen: het tomatenoverschot op de veiling en de witloofwortels die achterblijven na de oogst van de kroppen.


Hoe een boom de inspiratiebron werd voor een nieuwe generatie plastic flesjes

23-05-2017 - 0 reacties

Ylva Poelman schrijft over hoe het vernuft van de natuur leidt tot technische hoogstandjes


ABC Kroos haalt waardevol eiwit uit eendenkroos en uienschillen

18-05-2017 - 0 reacties

Eendenkroos groeit als kool en bevat waardevolle eiwitten. ABC Kroos ontwikkelde een technologie om functioneel eiwit uit het waterplantje te winnen. Functioneel eiwit is geschikt als bindmiddel voor allerlei voedingsmiddelen, zoals hamburgers, soepen en mayonaise. Plantaardige eiwitten hebben de toekomst, aldus directeur Hans Derksen.


Onbewoond eiland in Grote Oceaan bezaaid met miljoenen stukjes plastic

16-05-2017 - 0 reacties

Henderson Island is een van de meest afgelegen eilanden ter wereld en al honderden jaren onbewoond. Toch is het eiland in de Grote Oceaan bezaaid met bijna 38 miljoen stukjes plastic.


Nieuwe fabriek Groningen Seaports gaat vervuild metaal recyclen

12-05-2017 - 0 reacties

Bij Groningen Seaports in Delfzijl komt een nieuwe fabriek om vervuild staalschroot te recyclen tot grondstof voor de staalindustrie.


Met machine compost maken van voedselresten

08-05-2017 - 0 reacties

Van voedselresten compost maken en die in je tuin gebruiken. Dat is nu mogelijk dankzij een nieuwe machine die is gemaakt door het bedrijf Lumacon in Marknesse. Het GFT-afval wordt in een draaiende tank gegooid van de composteermachine. Een speciale bacterie zorgt ervoor dat de voedselresten compost wordt. Het proces duurt ongeveer 24 uur. Ook zorgt het apparaat ervoor dat het volume van het afval met 80 procent wordt verminderd. Honderd kilo afval levert dus 20 kilo compost op. De machine is...


Bakker verwerkt oud brood tot compost

04-05-2017 - 0 reacties

Bakker Paul Berntsen uit het Gelderse Didam verwerkt zijn oude brood tot compost.