Recycling

Volg al het nieuws over Recycling, een van de 17348 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Recycling nieuwsbrief.

Recycling nieuws

Bermmaaisel en slib verbeteren Twentse akkers

07-06-2021 - 8 reacties Tot enkele jaren geleden voerden Twentse gemeenten maaisel uit bermsloten af naar een verwerkingsbedrijf. Nu wordt het uitgereden over akkers, omdat het vruchtbaar is. Maar de blikjes en stukjes plastic moeten er wel eerst uit.


Aardbeienteler onderzoekt recycling substraat

03-06-2021 - 0 reacties Sinds 2011 telen Dirk, Carine en zoon Hans Bevers aardbeien in hun serre in Rijkevorsel. Maar Dirk is al veel langer tuinbouwer. In 1985 begon hij als tomatenteler. 11 jaar later schakelde hij over naar paprika’s en nog ‘ns 15 jaar later kwam zoon Hans bij in het bedrijf en werd de stap gezet naar…


Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

07-04-2021 - 0 reacties Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.


Deze asfaltcentrale neemt als eerste maatregelen tegen de uitstoot van kankerverwekkende stoffen

24-03-2021 - 0 reacties De eerste asfaltcentrale neemt maatregelen tegen te hoge uitstoot van de kankerverwekkende stof benzeen dat vrijkomt bij de recycling van oud asfalt.


Wandel- en fietspaden in natuur aangelegd met bouwpuin

16-02-2021 - 0 reacties ARNHEM - Meerdere wandel- en fietspaden van Staatsbosbeheer zijn aangelegd met vervuild bouwpuin. Wandelaars rapen daar kilo’s van stukjes plastic, pvc-buis en isolatiemateriaal op.


Michelin bouwt nieuwe fabriek voor recycling van banden: ‘Een doorbraak’

11-02-2021 - 0 reacties Michelin gaat in een joint-venture met het Zweedse bedrijf Enviro zijn eerste fabriek bouwen voor de recycling van van banden. De fabriek wordt gevestigd in Chili en Michelin spreekt van ‘een innovatieve, industriële doorbraak’.


Eind 2022 invoering statiegeld op blikjes

03-02-2021 - 0 reacties Per 31 december 2022 wordt definitief statiegeld op blikjes ingevoerd. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) zojuist in een brief aan de Tweede Kamer. Per blikje wordt straks 15 eurocent statiegeld gerekend.


E•bloom verstuurt boeketten verpakt in papier vervaardigd van bloemenafval

14-01-2021 - 0 reacties Sinds kort verpakt e•bloom haar boeketten in papier wat is vervaardigd van bloemenafval. "Daarmee hebben we de primeur én de exclusiviteit in Nederland, België en de Nordics", weet Menno Boermans, directeur e•bloom.


Werkstraf voor eigenaresse TUF Recycling, die veel meer kunstgrasmatten opsloeg dan was toegestaan

14-12-2020 - 0 reacties De eigenaresse van TUF Recycling in Dongen heeft een werkstraf van 160 uur gekregen. Ze is volgens de rechter verantwoordelijk voor de chaos bij het bedrijf dat veel meer kunstgrasmatten opsloeg dan mocht. Het bedrijf zelf krijgt een voorwaardelijke geldboete van tienduizend euro opgelegd.
Dat is maandag door de rechter bepaald bij twee verschillende rechtszaken. De manier waarop kunstgrasmatten werden opgeslagen in Dongen, Hedel en Velddriel kon niet door de beugel, stelt de rechter.
Er werden tot 2018 veel meer kunstmatten en zand en rubber (infill) verzameld dan mocht. Bovendien werden structureel meerdere wetten en milieuregels overtreden en recyclede het bedrijf bijna niets.
Het bedrijf hoeft de boete alleen te betalen als het elders opnieuw in de fout gaat.
RecyclingBij een eerdere zitting liet de eigenaresse al weten dat ze hoopte dat zich nog een oplossing zou aandienen voor het recyclingsprobleem, maar dat die oplossing steeds maar niet kwam.
De officier van justitie hield er bij zijn eis rekening mee dat de directeur van TUF inderdaad wel heel veel pech had gehad en ook nooit eerder met justitie in aanraking was geweest.
Kale kipDe rechter hield bij de voorwaardelijke geldstraf voor TUF Recycling rekening van de lege bankrekening van het bedrijf, die al verschillende dwangsommen aan de gemeente Dongen moest betalen. Eerder werd de bankrekening van TUF al bevroren.
Bij het bedrijf brak in 2018 een grote brand uit. De eigenaresse werd eerder verdacht van brandstichting, maar daar was onvoldoende bewijs voor.
LEES OOK:
Bankrekening TUF Recycling bevroren, gemeente Dongen krijgt 98.000 euro via deurwaarder
Brand bij Tuf Recycling in Dongen zou toch aangestoken zijn


Recyclers willen illegale machines in Helmond langer laten draaien

27-11-2020 - 0 reacties DEN BOSCH/HELMOND - Zonder vergunning bouwden Gerrits Recycling en Liquisort enkele metaalverwerkende installaties in Helmond. Die mogen ze totdat de vergunning rond is maar vier uur per werkdag gebruiken. De ondernemers vrezen zo failliet te gaan. Dus stonden ze gisteren bij de bestuursrechter tegenover de provincie.


Zonnecelramen gemaakt van groenten- en fruitafval

24-11-2020 - 0 reacties Carvey Maigue van de universiteit in Mapua heeft de James Dyson Award 2020 gewonnen met zijn AuREUS-systeem, een oplossing waarmee rotte groenten en fruit kunnen worden omgezet in schone, hernieuwbare elektriciteit.
Zijn uitvinding was één van de 1.800 inzendingen van jonge uitvinders en ingenieurs uit…


Landbouwafval wordt onder meer duurzame adventskalender

23-11-2020 - 0 reacties PaperWise informeert en inspireert (mogelijke) gebruikers op social media door het laten zien van productcases. "Hiermee laten we zien wat er zoal van ons milieuvriendelijk papier en karton van landbouwafval gemaakt kan worden", vertelt Kim Plomp. Een heel toepasselijk product voor deze tijd van het jaar…


Wat met oude elektrische auto batterijen?

09-11-2020 - 0 reacties Omdat China de komende 10 jaar te maken zal hebben met meer dan 7 miljoen afgedankte batterijen dringt Greenpeace East bij de overheid aan op een politiek die het hergebruik en de recyclage van deze batterijen bevordert.

Naar verwachting zal de verkoop van elektrische voertuigen in China tegen 2030 jaarlijks 12,5 miljoen bedragen. De milieuorganisatie raamt dat de komende 10 jaar 7,05 miljoen batterijen afgedankt worden. Deze batterijen worden normaal uit een wagen verwijderd als hun capaciteit vermindert tot 80%. Dit verouderingsproces neemt een vijftal jaren in beslag. Dit betekent echter niet dat die batterijen dan nutteloos zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld een nieuw leven leiden als energie opslagsystemen. Greenpeace East vraagt bijgevolg dat China een politiek uitwerkt voor het hergebruik van deze batterijen vooraleer ze finaal gerecycleerd worden. Greenpeace stelt dat het hergebruik van de ladder tegen 2030 een industrie kan creëren van meer dan 43 miljard yuan.

Richtlijn
China is zowel de topverbruiker als topproducent van EV-batterijen. 70% van het gebruikte lithium en 96% van het kobalt komt uit het buitenland, aldus nog Greenpeace. De Chinese regering heeft een richtlijn uitgevaardigd die stelt dat EV-producenten verantwoordelijk zijn voor het ophalen van afgedankte batterijen. Recent heeft het Ministerie van Industrie en IT een richtlijn voorgesteld voor het hergebruik van deze batterijen. Greenpeace beweert echter dat meer nodig is.

De milieuorganisatie roept de overheid op van de producenten te eisen, dat ze al hun batterijen traceren en opnieuw inzamelen. Ook wil Greenpeace officiële standaarden voor het ontwerp van deze batterijen en meer fondsen voor onderzoek. Hoge kosten, technologische flessenhalzen en het ontbreken van standaarden weerhouden het brede hergebruik van de EV batterijen. Een snelle beoordeling van de uit dienst te nemen batterijen is een technologische flessenhals. Voor recyclage zijn eveneens standaarden nodig.

Program manager Ada Kong van Greenpeace East Asia verwacht een heuse golf van EV batterijen en vindt dat herbestemming bij de verantwoordelijkheid van de producenten ligt. ‘De batterij- producenten en autobedrijven hebben een sociale verantwoordelijkheid om de recyclage te steunen. De overheid heeft de verantwoordelijkheid om recyclage en hergebruik van de EV-batterijen verplicht te maken’ zo luidt het.

Bron: sixthtone


België: 84% van het verpakkingsafval wordt gerecycleerd

26-10-2020 - 0 reacties De totale hoeveelheid verpakkingen, die op de Belgische markt wordt gebracht, is in 2018 met 4,1% gedaald ten opzichte van 2017 en bedraagt 1,7 miljoen ton. Papier en karton vertegenwoordigen 41% van het totale gewicht van het in België geproduceerde verpakkingsafval. Glas en plastic zijn ook twee grote…


Entree Floriade bestaat straks voor 75% uit paprikastengels

09-10-2020 - 0 reacties Een startende ondernemer van 67 jaar is de winnaar van de Challenge voor een circulair bouwsysteem voor het Entreegebouw van Floriade Expo 2022: Rob van Hove met BB Block. Zijn systeem scoorde uitstekend op alle drie de beoordelingscriteria:
1. de hoeveelheid tuinbouwreststromen (het gebouw zal voor 75%…


Deze fabriek recyclet straks 15.000 ton aan luiers

04-08-2020 - 0 reacties De luierrecyclingfabriek van afvalverwerker ARN in Weurt wordt opgeschaald van testlocatie naar een volwaardige fabriek. Er kan straks 15.000 ton luiers gerecycled worden tot biogas, kunstmest en plastics.


Lego-miljardairs investeren in firma die plastic omzet in energie

19-06-2020 - 0 reacties De miljardairs achter Lego investeren miljoenen in een bedrijf dat plastic omzet in energie. Via het Lego-fonds Kirkbi wordt 250 miljoen Noorse kroon (ruim 23 miljoen euro) betaald voor een belang van 11 procent in Quantafuel, dat afval omzet in synthetische brandstof.


Komkommers redden van de afvalberg door er sap van te persen

17-06-2020 - 0 reacties Door de sluiting van de horeca konden veel komkommers niet verkocht worden aan de sector. Begin mei 2020 werd er een schatting gemaakt dat ruim 40%, gelijk aan 3500 ton, van de aangevoerde komkommers niet als versproduct verkocht zou worden. Om die komkommers van de afvalberg te redden, gaat het…


Pakistan zet sprinkhanenplaag om in kippenvoer

10-06-2020 - 0 reacties Een initiatief waarbij Pakistanen geld kunnen verdienen door sprinkhanen te verzamelen voor de productie van kippenvoer wordt mogelijk in het hele land ingevoerd. Dat stelt premier Imran Khan voor. Pakistan kampt met de ergste sprinkhanenplaag in een kwart eeuw waardoor de voedselvoorziening er in gevaar komt.


Markt voor gerecycled plastic volledig ingestort

08-06-2020 - 0 reacties De markt voor gerecycled plastic is volledig ingestort in Nederland. “We hebben geen afzet meer", zegt directeur Gerrit Klein Nagelvoort van afvalverwerker Veolia waar de balen met plastic zich in hoog tempo opstapelen. “Dit heb ik in de 35 jaar dat ik in het vak zit nog nooit meegemaakt.”