Bloembollen

Bloembollen is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Bloembollen en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Bloembollen nieuws

Planttijd bloembollen van start: Almere in bloei

12-10-2017 - 0 reacties

Lente in Almere! Vrijwel alle woonwijken van de stad krijgen een eigen tulpenveldje.


Grote zorgen om export bloembollenbollen naar China

04-10-2017 - 0 reacties

Exporteurs die de afgelopen tijd bollen naar China hebben geëxporteerd of nog gaan exporteren, maken zich grote zorgen over de afhandeling van hun orders. In de provincie Yunnan zijn directieleden van de 3 grootste importbedrijven gevangengenomen en de banktegoeden van hun bedrijven zijn bevroren. De reden hiervoor is dat door de Chinese overheid onderzoek is gedaan naar het al of niet afdragen van btw, in het bijzonder in die gevallen waarin de geïmporteerde bloembollen vanuit Yunnan aan afnemers in andere Chinese provincies of andere landen zijn verkocht.


2.450 basisscholen planten 1,5 miljoen bloembollen

03-10-2017 - 0 reacties

Het is weer tijd om bloembollen te planten. Dit najaar leren tienduizenden kinderen, verspreid over Nederland, Duitsland, Engeland en Canada, hoe en wanneer ze dit moeten doen via een bloembollenpakket van Bulbs4Kids. Jong geleerd is immers oud gedaan.


Bloembollenmarkt Keukenhof 6 en 7 oktober

28-09-2017 - 0 reacties

De Bloembollenmarkt Keukenhof vindt op vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober plaats. Tientallen kwekers die zich gespecialiseerd hebben op het kweken van niet alledaagse soorten bolgewassen, bieden hun producten aan. De kleur van het voorjaar maakt plaats voor een markt waar zij hun bloembollen tonen.


Bloembollenhandelsbedrijven tekenen voor kwaliteit en verduurzamen

26-09-2017 - 0 reacties

Op maandag 18 september hebben zeventien bloembollenhandelsbedrijven in Sassenheim een manifest getekend waarin hun ambities op het gebied van duurzaamheid en kwaliteit zijn vastgelegd. De bedrijven zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor zo'n tachtig procent van de wereldwijde afzet van bloembollen richting de consumentenmarkt. Doelstelling van het manifest is te kunnen blijven voldoen aan de eisen die retailers, de markt en de samenleving aan hen stellen.


Breda in de bres voor bijen

26-09-2017 - 0 reacties

De Bredase wethouder Paul de Beer geeft in het Wilhelminapark het startschot voor een grootschalige, meerjarige bollenaanplant in de gemeente. De Beer plant bijvriendelijke bloembollen in de vorm van een vliegende bij, het logo van het Bredaas Bijenhouders Collectief. Nieuwe beplanting langs singels en in woonwijken is een van de manieren waarop de biodiversiteit in de stad verbeterd wordt.


Breda in de bres voor bijen

21-09-2017 - 0 reacties

De Bredase wethouder Paul de Beer geeft in het Wilhelminapark het startschot voor een grootschalige, meerjarige bollenaanplant in de gemeente. De Beer plant bijvriendelijke bloembollen in de vorm van een vliegende bij, het logo van het Bredaas Bijenhouders Collectief.


Een nieuw jasje voor CNB

15-09-2017 - 0 reacties

Wie langs het hoofdkantoor van CNB in Lisse rijdt, kan het niet ontgaan zijn. Bij de marktplaats voor handel in bloembollen, knollen en vaste planten wapperen nieuwe vlaggen, natuurlijk in de nieuwe kleuren. Het was tijd voor iets nieuws, voor eenheid, voor een stukje professionalisering passend bij de stappen die de organisatie de afgelopen jaren heeft gemaakt.


Bloembollensector zet koers naar 2030

12-09-2017 - 0 reacties

De bloembollensector heeft met de ambitie “Op naar een Vitale Teelt in 2030” een visie neergezet voor bloembollen en bolbloemen van topkwaliteit, vrij van ziekten, op een rendabele manier geteeld in harmonie met de leefomgeving, klimaatneutraal en met een verantwoorde omgang met de natuurlijke hulpbronnen water, energie, bodem en biodiversiteit.


Visie bloembollensector “Op naar een Vitale Teelt in 2030”

08-09-2017 - 0 reacties

De bloembollensector heeft met de ambitie “Op naar een Vitale Teelt in 2030” een visie neergezet voor bloembollen en bolbloemen van topkwaliteit, vrij van ziekten, op een rendabele manier geteeld in harmonie met de leefomgeving, klimaatneutraal en met een verantwoorde omgang met de natuurlijke hulpbronnen water, energie, bodem en biodiversiteit.


Zelf bloembollen mengen is dé tuintrend #blog

05-09-2017 - 0 reacties

Dé nieuwste trend in de tuin is zelf verschillende bloembollen mengen, deze nonchalant in tuin te strooien en ze vervolgens op die plek planten waar ze op de grond vallen. Dit persoonlijke bloembollen mengsel geeft je in het voorjaar een tuin met unieke kleuren waar precies jij ontzettend blij van wordt. Dus waar wacht je op? Bloembollen mengen en planten maar!


IGH organiseert bolbloemen najaarsshow

25-08-2017 - 0 reacties

Intermediar Groep Holland, dienstverlener op het gebied van bemiddeling van aan- en verkopen van bloembollen, organiseert van donderdag 7 tot en met zaterdag 9 september haar najaarsshow.
Tijdens deze najaarsshow zijn volop inzendingen van gerenommeerde broeiers en veredelaars van bolbloemen te zien.


Hulde voor John Huiberts

18-08-2017 - 0 reacties

Het roer moet om bij onze bloembollentelers. Stop met die giftige bestrijdingsmiddelen. John Huiberts in Sint Maartensbrug heeft de stengelaaltjes bijna uitgeroeid door het bodemleven te maximaliseren. Niet doorspuiten maar tot leven brengen. ’Als je alle schimmels in je grond doodmaakt, krijg je …


KAVB zet teeltmaatregelen voor duurzame bloembollen op een rij

17-08-2017 - 0 reacties

De Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB) heeft op haar website een overzicht geplaatst met de belangrijkste biologische teeltmaatregelen. Het artikel op site bestaat uit algemene informatie met links naar de meest relevante onderzoeken. Het overzicht is niet alleen interessant voor biologische telers, maar alle telers kunnen er gebruik van maken om hun teelt verder te verduurzamen.


Video: kilveren met Peter van Dorssen

11-08-2017 - 0 reacties

Akkerbouwer en loonwerker Peter van Dorssen kilverde begin deze week een perceel op zijn bedrijf in Swifterbant. Op het perceel hadden bloembollen gestaan. De tulpen worden meestal tussen half juni en half juli gerooid. Van Dorssen gaat dan kilveren en zaait vervolgens een groenbemester. „We rijden varkensdrijfmest uit met de sleepslang en zaaien dan Japanse haver. We klepelen die later in het jaar en ploegen hem onder. Normaal gesproken proberen we 1 december klaar te zijn.” Voor het kilveren zijn de omstandigheden nu heel goed. 'Hoe droger, hoe mooier', is het motto bij dit werk. Van Dorssen doet dit werk ook voor andere telers. Dankzij de laser op het werktuig weet hij hoe hij het land goed egaliseert.
Bekijk de video


Bestrijding PlamV met UV in de lelieteelt

07-08-2017 - 0 reacties

Meer dan 40 Nederlandse kwekers van bloembollen gebruiken CleanLight apparatuur tegen een aantal mogelijke ziektes op het gewas, zoals bijvoorbeeld PlamV in de teelt van lelies. In sommige gevallen betreft dit het afdoden van virus in spoelwater of kookwater. In veel gevallen betreft dit het afdoden van.....


KAVB: 'Bloembollensector zoekt balans bij bestrijding van schimmels'

26-05-2017 - 0 reacties

Deze week werd de bloembollensector opgeschrikt door een artikel uit Ierland waarin de vondst van een resistente schimmel op Nederlandse bloembollen werd beschreven. De schimmel Aspergillus fumigatus komt algemeen voor en kan bij mensen met een verminderde weerstand een longontsteking veroorzaken. Sinds 20 jaar worden van deze schimmel ook resistente vormen gevonden die minder gevoelig zijn voor medicatie. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is het RIVM in 2015 gestart met onderzoek naar fungicide-resistentie bij de schimmel Aspergillus fumigatus. De bloembollensector volgt dit onderzoek met veel belangstelling.


‘Nederlandse bloembollen risico voor mensen met zwak gestel’

23-05-2017 - 0 reacties

Ierse wetenschappers waarschuwen tegen het planten van Nederlandse tulpen- of narcissenbollen bij zorginstellingen of bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Met de bollen komt mogelijk een resistente variant van de schimmel Aspergillus fumigatus mee.