Afval

Al het Afval nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Afval nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Afval nieuws

Zeeland: ruim 8.000 kg gewasbeschermingsmiddelen ingeleverd

20-07-2019 - 0 reacties Sinds december 2018 hebben Zeeuwse akkerbouwers, loonwerkers en hoveniers ruim 8.000 kilogram, niet meer toegelaten, gewasbeschermingsmiddelen anoniem ingeleverd bij de depots voor klein gevaarlijks afval. Dit in kader van 'Bezem door de middelenkast’.


Planten zonder afval

19-07-2019 - 0 reacties Bij de oogst gaat een groot deel van alle gewasplanten verloren - en daarmee ook kostbare eitwitten, vetten, vezels en andere hoogwaardige componenten. Dat moet anders, vindt Luisa Trindade. “De wereld heeft planten nodig die tot het laatste molecuul te gebruiken zijn.”


Duikexpeditie op zoek naar de Nederlandse onderzeeboot O13 en bijzondere diersoorten Doggersbank

19-07-2019 - 0 reacties Stichting Duik De Noordzee Schoon vertrekt vrijdag 5 juli voor de 13e duikexpeditie op de Noordzee. Deze 10-daagse reis, Expeditie Doggersbank 2019, staat in het teken van unieke ontdekkingen in dit bijzondere Natura2000 gebied. Ook maken de vrijwilligers de locaties waar ze duiken schoon door afval mee naar boven te nemen.


Holland Paviljoen tijdens Waste Expo Australia 2019

18-07-2019 - 0 reacties Bent u een innovatieve ondernemer op het gebied van afvalverwerking en wilt u internationaal uitbreiden? Meld u dan aan voor het Holland Paviljoen tijdens de Waste Expo Australia 2019, de grootste afvalverwerkingsbeurs van Australië.Sinds kort staat afvalverwerking hoog op de agenda bij Australische overheden. Er zijn namelijk minder mogelijkheden om het Australische afval naar China te verschepen, vanwege veranderingen in de Chinese wetgeving. De afvalmarkt is daardoor sterk in ontwikkeling.


Bijna 100% biomassa voor energie komt uit reststromen

12-07-2019 - 0 reactiesDe houtachtige biomassa in Nederland voor energieproductie bestaat voor bijna 100% uit afval en reststromen.


Kabinet schrijft wedstrijd uit voor klimaatmiljoenen

10-07-2019 - 0 reacties Bedrijven en gemeenten kunnen vanaf vandaag plannen insturen om het afval in Nederland te verminderen en meer te hergebruiken. Het kabinet trekt in totaal 80 miljoen euro uit om de beste klimaatideeën met spoed uit te voeren.


Holland Lounge tijdens Waste & Recycling Expo Canada

10-07-2019 - 0 reacties Wilt u toonaangevende bedrijven uit de afvalverwerkende en recyclingsindustrie ontmoeten, die op zoek zijn naar innovatieve technologieën? Kom dan op 9 en 10 oktober naar dé afvalbeurs van Canada.In Canada is al veel gebeurd op het gebied van afval en recycling. Dit komt door de toenemende interesse en noodzaak in de overgang van een lineaire naar een circulaire economie. Als gevolg van initiatieven als 'smart cities' en 'future cities' heeft een circulaire benadering van afvalverwerking in Ontario grote aandacht gekregen.


Duikexpeditie op zoek naar de Nederlandse onderzeeboot O13 en bijzondere diersoorten Doggersbank

04-07-2019 - 0 reacties Stichting Duik De Noordzee Schoon vertrekt vrijdag 5 juli voor de 13e duikexpeditie op de Noordzee. Deze 10-daagse reis, Expeditie Doggersbank 2019, staat in het teken van unieke ontdekkingen in dit bijzondere Natura2000 gebied. Ook maken de vrijwilligers de locaties waar ze duiken schoon door afval mee naar boven te nemen.


Op zoek naar planten zonder afval

02-07-2019 - 0 reacties Bij de oogst gaat een groot deel van alle gewasplanten verloren en daarmee ook kostbare eiwitten, vetten, vezels en andere hoogwaardige componenten. Dat moet anders.


Planten zonder afval

01-07-2019 - 0 reacties Bij de oogst gaat een groot deel van alle gewasplanten verloren - en daarmee ook kostbare eitwitten, vetten, vezels en andere hoogwaardige componenten. Dat moet anders, vindt Luisa Trindade. “De wereld heeft planten nodig die tot het laatste molecuul te gebruiken zijn.”


Spanjaarden bewerken groentenafval tot schapenvoer

28-06-2019 - 0 reacties Het AGF-verwerkingsstation Frutilados in de provincie Almeria is begonnen groentenafval te bewerken tot schapenvoer. Deze activiteit maakt afval tot waarde én zorgt bovendien voor compost. Van 38.000 tot 50.000 ton afval kan voor 13.000 stuks vee voer met een hoge voedingswaarde gemaakt worden. De…


Nauwelijks meer afval, beter gescheiden

27-06-2019 - 0 reacties Nederlandse gemeenten zamelden in 2018 8,5 miljard kilogram huishoudelijk afval in, 494 kilo per inwoner. Daarvan was 206 kilogram gemengd restafval en 288 kilogram gescheiden ingezameld afval. De inzameling van hout en textiel neemt sinds de afloop van de economische crisis toe.


Geesink en Iveco bouwen truck op bio-CNG voor Irado

17-06-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

IVECO Nederland en Geesinknorba hebben onlangs de sleutel van een nieuwe, speciale Iveco Stralis bio-CNG vrachtwagen overgedragen aan Irado. Dit deden zij tijdens de RDD, Reinigings Demo Dagen, locatie: het Nationaal Militair Museum van Nederland. Door deze succesvolle samenwerking rijden er wagens op basis van hun ingezamelde afval. IVECO produceerde het chassis, Geesinknorba maakte de opbouw en het beladingssysteem, Welvaarts regelde een functioneel weegsysteem en Trigade zorgde voor een verfijnd camerasysteem, zodat de chauffeur volledig rondom de wagen kan kijken. “De chauffeurs en beladers zijn enorm blij met het eindresultaat. Daar doe je het voor! Van de kleuren tot de


Het stedelijke vervoer naar de NXT level – een nieuw concept van Scania

11-06-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Welkom bij de toekomst die NXT heet! Scania’s nieuwe elektrische zelfrijdende conceptvoertuig voor de stad is ontworpen met de flexibiliteit om forenzen ’s ochtends en ’s avonds naar hun werk en weer naar huis te brengen, overdag goederen rond te brengen en ’s nachts afval op te halen. Met lef en gevoel voor innovatie hebben de ingenieurs van Scania het DNA van het bedrijf – het modulaire systeem – naar een hoger niveau gebracht, door een conceptvoertuig te ontwikkelen dat kan worden getransformeerd voor verschillende stedelijke uitdagingen. Talloze steden zoeken naar veranderingen voor het stedelijke vervoer, gedreven door de noodzaak


LTO: Meer branden bij Attero door meer tijdelijke opslag?

31-05-2019 - 0 reacties Attero slaat tijdelijk meer afval op, daarom ontstaat er meer broei en vervolgens brand. Dat denkt boerenorganisatie LTO. Attero ontkent dat verband. Het bedrijf heeft juist meer maatregelen genomen om afvalbranden sneller te ontdekken en te blussen.


Ophoff agrarische dienstverlening uit Dalfsen aan het ronde balen persen

04-05-2019 - 0 reacties Ophoff agrarische dienstverlening met hun nieuwe pers, een Kuhn FBP3135 met foliebinding. Voordelen hiervan zijn betere kwaliteit voer, één soort afval, gemakkelijk te verwijderen en met een 3-D wikkelaar is het plastic optimaal benut.


5 tips over zero-waste

23-04-2019 - 0 reacties Danone-Nutricia opende op 25 maart in het bijzijn van minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zijn ultramoderne Nutriciababyvoedingsfabriek in het Noord-Brabantse Cuijk. De productielocatie draait 100 procent op groene stroom en hergebruikt al het fabrieksafval, inclusief verpakkings afval. Hoe kom je tot een zero-waste fabriek? Dit artikel is verschenen in VMT 4 van 19 april 2019.


Circulariteit in de ruimte: planten laten groeien op afval van de mens

10-04-2019 - 0 reacties Wetenschapper en kunstenaar Angelo Vermeulen van SEAD vertelde tijdens het Food Future Event over het project MELiSSA van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. In het project bestuderen onderzoekers hoe ze met bacteriën, algen, planten, chemische stoffen en natuurkundige processen van een ruimtevaartuig een gesloten ecosysteem kan maken. Zo wordt onder andere een ecosysteem gebouwd waarbij het afval van de mens (o.a. zweet en urine) wordt omgezet tot nitraat en CO2 die grondstoffen zijn voor planten waar de mens weer van kan eten.


Europees Parlement keurt meststoffenverordening goed

28-03-2019 - 0 reacties Het Europees Parlement heeft de nieuwe meststoffenverordening goedgekeurd. Daardoor zal het in de toekomst gemakkelijker worden om meststoffen uit biologisch afval of materiaal vrij op de Europese markt te verhandelen. “Dit vermindert onze afhankelijkheid van kunstmest”, reageert Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE). “De nieuwe regelgeving is daarmee een belangrijke stap in de richting van een circulaire economie.” De nieuwe verordening legt ook een maximum vast voor de hoeveelheid cadmium in kunstmest.


Afval scheiden willen we graag, maar we weten niet hoe

18-03-2019 - 0 reacties