Afval

Volg al het nieuws over Afval, een van de 15702 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Afval nieuwsbrief.

Afval nieuws

Boer steekt snoeiafval aan in Vlierden op niet toegestaan tijdstip, brandweer rukt groots uit

12-11-2019 - 0 reacties VLIERDEN - De brandweer is maandagavond uitgerukt voor een berg snoeiafval die in brand stond op een akker in Vlierden. De boer had het afval aangestoken, maar de regel in Deurne is dat er na 17.00 uur niet meer gestookt mag worden.


Rol van mest in kringlooplandbouw

02-10-2019 - 0 reacties De brochure ‘Mest, een waardevolle grondstof’ maakt duidelijk dat mest geen afval is, maar juist waardevolle voeding voor planten en de bodem. In de omslag naar kringlooplandbouw in 2030 ligt de uitdaging in het sluiten van nutriëntenkringlopen.


Plasticvanger van The Ocean Cleanup verzamelt eerste plastic in zee

02-10-2019 - 0 reacties Het nieuwste prototype van de plasticvanger op zee van het Nederlandse initiatief The Ocean Cleanup werkt. Tussen de Amerikaanse eilandengroep Hawaï en de staat Californië, op zo'n 2000 kilometer uit de kust, is het eerste afval uit het water gevist. In tegenstelling tot oudere versies van het apparaat, die het plastic niet goed wisten vast te houden, lukt het met dit prototype wel.
De organisatie wist eerder wel plastic te vangen, maar door de golven in de oceaan dreef het plastic na een paar uur vaak weer in zee. "Het probleem was dat we het snelheidsverschil tussen plastic en het systeem niet onder controle kregen", zegt woordvoerder Joost Dubois. "Je hebt een serieus snelheidsverschil nodig om het plastic vast te houden."
Dat is nu wel gelukt door gebruik te maken van een zeeanker in de vorm van een parachute. Daardoor gaat de plasticvanger langzamer dan het plastic. Klein plastic afval dat zich snel in het water voortbeweegt, drijft nu ook de plasticvanger in. Tot grote verrassing van de initiatiefnemers blijven ook microplastics, van zo'n millimeter groot, hangen.
Een ander probleem is in dit prototype ook opgelost, zegt Dubois. "In het vorige prototype dreef het plastic met de golven gewoon over de rand heen. We hebben de rand nu tien keer zo hoog gemaakt, door gebruik te maken van grotere drijvers."
Dubois benadrukt dat deze versie nog een experimenteel systeem is, dat volgens hem "in elkaar geknutseld" is om snel een aantal opties om plastic in te zamelen te checken. Het is de bedoeling dat er volgend jaar een tweede versie van de plasticvanger komt. Die moet meer plastic gaan inzamelen, over een veel langere tijdsperiode.
Met de constructie willen initiatiefnemer Boyan Slat en zijn team proberen de Great Pacific Garbage Patch, de enorme plastic soep die tussen Californië en Hawaï drijft, te halveren.
NOS op 3 maakte eerder deze video over Boyan Slat, de initiator van The Ocean Cleanup:


Fabriek voor duurzame stof uit afval opent in Zutphen

02-10-2019 - 0 reacties In Zutphen opent deze woensdag een fabriek die Kaumera gaat produceren uit afvalwater. Deze grondstof is een duurzaam alternatief voor chemische grondstoffen en kan gebruikt worden als bijvoorbeeld coating voor zaden en mestkorrels of als lijm- en bindmiddel. Een wereldprimeur.


Slachtafval zorgt voor afsluiting van rijstrook A50 bij Sint-Oedenrode

06-09-2019 - 0 reacties SINT-OEDENRODE - Een lading slachtafval zorgt voor vertraging op de A50. Het afval is op de weg gevallen en daardoor is een rijstrook ter hoogte van Sint-Oedenrode afgesloten.


De 'great potential' van tuinbouwafval

03-09-2019 - 0 reacties De planten die in de komende maanden plaats moeten maken voor een nieuwe teelt, worden meestal gecomposteerd. Maar zijn er ook nog zinvollere manieren om dit groene afval te benutten? Een opgewekte Britse stem neemt de kijker van deze video mee in de mogelijkheden van duurzame inzet van tuinbouwafval.…


Nieuwe oplossing voor stinkend rioolslib

08-08-2019 - 0 reacties TNO heeft een nieuwe techniek voor rioolslib, waarmee een deel van de afvalcrisis bij het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf opgelost kan worden. Momenteel kan het stinkende rioolslib door AEB niet verbrand worden en wordt het in Terneuzen gestort. Met de nieuwe milieuvriendelijke methode kunnen tientallen miljoenen per jaar bespaard worden.


[video] Bernie de Brouwer vertelt: Renewi rijdt Renault

02-08-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Bij Renewi rijden sinds dit jaar 19 nieuwe Renault-trucks. Het betreft vier Renault Trucks C met 460 pk en haakarm en vijftien Renault Trucks T met 460 pk waaronder drie bakwagens en twaalf trekkers. De trucks worden ingezet bij de diverse divisies van Renewi voor het inzamelen van verschillende soorten afval. De vijftien Renault Trucks T voor Renewi hebben een 11-liter motor, sleepercab cabine en beschikken over 460 pk. Het betreft drie bakwagens en twaalf trekkers. Vijf daarvan zijn uitgevoerd met een gestuurde voorloopas en een met een gestuurde sleepas. De keuze voor de gestuurde sleepas trekker is vooral gedaan


Kansenseminar Zuid-Afrika 'Technology and innovation for resilient and smart cities'

24-07-2019 - 0 reacties Wilt u weten waar uw kansen liggen op het gebied van mobiliteit, afval of afvalmanagement in Zuid-Afrikaanse steden? Kom dan op 20 september naar het Kansenseminar Zuid-Afrika in Den Haag.De steden in Zuid-Afrika kampen met uitdagingen op het gebied van mobiliteit, energie, gezondheidszorg, afval en afvalmanagement. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers.


Zeeland: ruim 8.000 kg gewasbeschermingsmiddelen ingeleverd

20-07-2019 - 0 reacties Sinds december 2018 hebben Zeeuwse akkerbouwers, loonwerkers en hoveniers ruim 8.000 kilogram, niet meer toegelaten, gewasbeschermingsmiddelen anoniem ingeleverd bij de depots voor klein gevaarlijks afval. Dit in kader van 'Bezem door de middelenkast’.


Planten zonder afval

19-07-2019 - 0 reacties Bij de oogst gaat een groot deel van alle gewasplanten verloren - en daarmee ook kostbare eitwitten, vetten, vezels en andere hoogwaardige componenten. Dat moet anders, vindt Luisa Trindade. “De wereld heeft planten nodig die tot het laatste molecuul te gebruiken zijn.”


Duikexpeditie op zoek naar de Nederlandse onderzeeboot O13 en bijzondere diersoorten Doggersbank

19-07-2019 - 0 reacties Stichting Duik De Noordzee Schoon vertrekt vrijdag 5 juli voor de 13e duikexpeditie op de Noordzee. Deze 10-daagse reis, Expeditie Doggersbank 2019, staat in het teken van unieke ontdekkingen in dit bijzondere Natura2000 gebied. Ook maken de vrijwilligers de locaties waar ze duiken schoon door afval mee naar boven te nemen.


Holland Paviljoen tijdens Waste Expo Australia 2019

18-07-2019 - 0 reacties Bent u een innovatieve ondernemer op het gebied van afvalverwerking en wilt u internationaal uitbreiden? Meld u dan aan voor het Holland Paviljoen tijdens de Waste Expo Australia 2019, de grootste afvalverwerkingsbeurs van Australië.Sinds kort staat afvalverwerking hoog op de agenda bij Australische overheden. Er zijn namelijk minder mogelijkheden om het Australische afval naar China te verschepen, vanwege veranderingen in de Chinese wetgeving. De afvalmarkt is daardoor sterk in ontwikkeling.


Bijna 100% biomassa voor energie komt uit reststromen

12-07-2019 - 0 reactiesDe houtachtige biomassa in Nederland voor energieproductie bestaat voor bijna 100% uit afval en reststromen.


Kabinet schrijft wedstrijd uit voor klimaatmiljoenen

10-07-2019 - 0 reacties Bedrijven en gemeenten kunnen vanaf vandaag plannen insturen om het afval in Nederland te verminderen en meer te hergebruiken. Het kabinet trekt in totaal 80 miljoen euro uit om de beste klimaatideeën met spoed uit te voeren.


Holland Lounge tijdens Waste & Recycling Expo Canada

10-07-2019 - 0 reacties Wilt u toonaangevende bedrijven uit de afvalverwerkende en recyclingsindustrie ontmoeten, die op zoek zijn naar innovatieve technologieën? Kom dan op 9 en 10 oktober naar dé afvalbeurs van Canada.In Canada is al veel gebeurd op het gebied van afval en recycling. Dit komt door de toenemende interesse en noodzaak in de overgang van een lineaire naar een circulaire economie. Als gevolg van initiatieven als 'smart cities' en 'future cities' heeft een circulaire benadering van afvalverwerking in Ontario grote aandacht gekregen.


Duikexpeditie op zoek naar de Nederlandse onderzeeboot O13 en bijzondere diersoorten Doggersbank

04-07-2019 - 0 reacties Stichting Duik De Noordzee Schoon vertrekt vrijdag 5 juli voor de 13e duikexpeditie op de Noordzee. Deze 10-daagse reis, Expeditie Doggersbank 2019, staat in het teken van unieke ontdekkingen in dit bijzondere Natura2000 gebied. Ook maken de vrijwilligers de locaties waar ze duiken schoon door afval mee naar boven te nemen.


Op zoek naar planten zonder afval

02-07-2019 - 0 reacties Bij de oogst gaat een groot deel van alle gewasplanten verloren en daarmee ook kostbare eiwitten, vetten, vezels en andere hoogwaardige componenten. Dat moet anders.


Planten zonder afval

01-07-2019 - 0 reacties Bij de oogst gaat een groot deel van alle gewasplanten verloren - en daarmee ook kostbare eitwitten, vetten, vezels en andere hoogwaardige componenten. Dat moet anders, vindt Luisa Trindade. “De wereld heeft planten nodig die tot het laatste molecuul te gebruiken zijn.”


Spanjaarden bewerken groentenafval tot schapenvoer

28-06-2019 - 0 reacties Het AGF-verwerkingsstation Frutilados in de provincie Almeria is begonnen groentenafval te bewerken tot schapenvoer. Deze activiteit maakt afval tot waarde én zorgt bovendien voor compost. Van 38.000 tot 50.000 ton afval kan voor 13.000 stuks vee voer met een hoge voedingswaarde gemaakt worden. De…