Bijensterfte

Volg al het nieuws over Bijensterfte, een van de 16350 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Bijensterfte nieuwsbrief.

Bijensterfte nieuws

Sierteler verdacht vanwege bijensterfte

04-10-2019 - 0 reacties Een sierteler in de buurt van het Brabantse Biezenmortel wordt ervan verdacht de dood van enkele honderdduizenden bijen bij diverse imkers veroorzaakt te hebben.


Honingbijen stierven niet aan neonics

16-07-2019 - 0 reacties Een meerjarige studie onder leiding van Naturalis Biodiversity Center vond geen relatie tussen bijensterfte en neonicotinoïden. De sterfte is hoger bij bijenvolken die te maken hebben met de Varroa-mijt of die een leefgebied hebben met grote arealen maïs.


Geen effect rapport Agrifact op verbod neonics

02-07-2019 - 0 reacties Minister Carola Schouten (LNV) ziet in het rapport van Stichting Agrifacts over de bijensterfte geen aanleiding om het huidige verbod op het gebruik van neonicotinoïden in open teelten te herzien.


Schouten: rapport Agrifacts geen aanleiding om verbod neonicotinoïden te herzien

01-07-2019 - 0 reacties Het rapport van Stichting Agrifacts over de bijensterfte en het gebruik van neonicotinoïden is voor minister Schouten geen aanleiding om het huidige verbod op het gebruik van deze gewasbeschermingsmiddelen in de open teelten te herzien.


Bijenrapport STAF opnieuw onder vuur

28-06-2019 - 0 reacties Neonicotinoïden zijn niet de oorzaak van bijensterfte, concludeerde Stichting Agrifacts (STAF) een maand geleden. Maar wetenschappers van Naturalis Biodiversity Center maken gehakt van het rapport.


Bee Guidance of Beehave? Modellenstrijd in de Tweede Kamer

10-06-2019 - 1 reacties Follow the Money (FTM) schreef eerder dit voorjaar dat Nederland zijn oren zou hebben laten hangen naar de lobby van pesticidenfabrikanten om de norm voor bijensterfte aanzienlijk toleranter te formuleren. Onder druk van de Tweede Kamer maakte minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) e-mails openbaar over de Nederlandse inbreng bij de onderhandelingen over de Bee Guidance, het Europese richtsnoer om bijen beter te beschermen.


STAF: 'Geen link tussen neonics en bijensterfte'

04-06-2019 - 2 reacties Stichting Agri Facts (STAF) biedt dinsdag 4 juni haar petitie aan in Den Haag. De landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer worden op deze manier opgeroepen om na te denken over de link tussen het verbod op neonicotinoïden en de bijensterfte. STAF onderzocht de vermeende bijensterfte zelf ook, maar kan geen link vinden.


STAF biedt Tweede Kamer petitie aan over bijensterfte

31-05-2019 - 1 reacties Bijen en hommels doen het slecht in Nederland. Neonicotinoïden (nieuwe generatie gewasbeschermingsmiddelen tegen insectenvraat) worden gezien als een van de oorzaken. Klopt dat wel? Stichting Agri Facts ging op zoek naar de feiten en zal deze op 4 juni in de vorm van een petitie aanbieden aan landbouwwoordvoerders van de Tweede Kamerfracties. Op 6 juni staat een debat over gewasbeschermingsmiddelen op de Kameragenda.

“Als het over bijensterfte gaat, worden alle bijen en hommels gemakshalve op één hoop geveegd. Terwijl het om 380 verschillende soorten gaat. Met 112 van die soorten blijkt het wél goed te gaan in Nederland”, stelt Jaap Haanstra, vice voorzitter van feitencheckorganisatie Stichting Agri Facts. STAF ging voor alle soorten stuk voor stuk na of er een relatie zou kunnen zijn tussen de trend en het gebruik van neonicotinoïden.

“De minister vergeet dat er in Nederland sprake is van Nederlandse bijen- en hommelsoorten, die leven onder Nederlandse omstandigheden (o.a. in landbouwgebied). Zij veegt deze op één hoop om die vervolgens te toetsen aan de internationale omstandigheden. En komt dan tot onjuiste conclusies.”

Aanbieden petitie en presentatie resultaten in Nieuwspoort

De petitie wordt op dinsdag 4 juni rond 13.45 uur aangeboden in de Statenpassage van de Tweede Kamer (perskaart vereist). Om 14.15 uur presenteert STAF het onderzoek aan geïnteresseerden in Nieuwspoort (naast de Tweede Kamer). De bijeenkomst is vrij toegankelijk en zal ongeveer een uur duren. Aanmelden wordt op prijs gesteld, dit kan via info@stichtingagrifacts.nl.


Bijensterfte op laag niveau na afgelopen winter

20-05-2019 - 0 reacties Van de bijenvolken in Nederland heeft 91 procent de afgelopen winter overleefd.


VVD Zuid-Holland: ‘Boeren onnodig in kwaad daglicht over bijensterfte’

23-04-2019 - 0 reacties Boeren zijn onnodig in een kwaad daglicht zijn gesteld als het gaat om de bijensterfte. Dat stelt VVD Zuid-Holland.


Universiteit Utrecht: ‘Neonicotinoïden terecht in verband gebracht met bijensterfte’

12-04-2019 - 0 reacties Neonicotinoïden worden terecht in verband gebracht met bijensterfte omdat is aangetoond dat er bij het normale gebruik zoals dat in Europa was toegelaten grote nevenschade optrad bij bijen en hommels. Dat stelt Universiteit Utrecht.


Wageningse hoogleraar wil voorzorgsprincipe voor stoffen die bodemleven kunnen beïnvloeden

26-09-2018 - 0 reacties Onkruidverdelger glyfosaat gold lang aangeprezen als onschadelijk voor dieren. Het middel ligt al langer onder vuur vanwege kankerrisico's die inmiddels juridisch zijn bekrachtigd door een Amerikaanse jury. Nieuw is het vermoeden dat bijensterfte veroorzaakt zou kunnen zijn door het gebruik van glyfosaat. In een overtuigend experiment konden onderzoekers vaststellen dat de stof de darmflora van de insecten aantast. Dat is niet direct dodelijk, maar maakt hun spijsverteringskanaal kwetsbaar voor bacteriële infecties.


Nieuw onderzoek wijst op relatie glyfosaat en bijensterfte

26-09-2018 - 0 reacties Amerikaanse onderzoekers komen tot de conclusie dat glyfosaat indirect bijensterfte kan veroorzaken.


Lagere bijensterfte in Vlaanderen afgelopen winter

02-07-2018 - 0 reacties De voorbije winter bedroeg de bijensterfte in Vlaanderen gemiddeld 13 %. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de COLOSS-enquête, een enquête die werd afgenomen door een internationaal samenwerkingsplatform van wetenschappers bij 235 imkers, goed voor 2083 bijenvolken. Oost-Vlaanderen kampte met de hoogste wintersterfte, ruim 23 %. 


Addenda geeft consument BIJscholing

23-05-2018 - 0 reacties Bijen zijn in nood, er is wereldwijd sprake van massale bijensterfte en dit is een grote bedreiging! De belangrijkste oorzaak hiervan is gebrek aan voedsel.


Bijensterfte afgelopen winter gelijk aan voorgaande jaar

08-05-2018 - 0 reacties


Wintersterfte honingbijen niet anders dan vorig jaar

01-05-2018 - 1 reacties Dit jaar is ongeveer 84% van de honingbijen volken de winter goed doorgekomen. Dit is vergelijkbaar met het percentage van 86% de winter daarvoor.


'Bijensterfte? Het gaat juist goed met de bij in ons land'

30-04-2018 - 0 reacties Volgens imker Maap Groenendijk is het niet bewezen dat gewasbeschermingsmiddelen bijensterfte veroorzaken. ,,Ik zit midden in Boskoop waar veel wordt gespoten en ik heb veertig bijenkasten en nog nooit abnormale sterfte onder de bijen gehad.''