Staf

Volg al het nieuws over Staf, een van de 16554 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Staf nieuwsbrief.

Staf nieuws

Stichting AgriFacts en PBL steggelen door over presentatie cijfers

27-08-2019 - 0 reacties Een vermindering van 50% en niet 'slechts' 15% van het aantal normoverschrijdingen, daarover steggelen Stichting AgriFacts (STAF) en het Planbureau voor de Leefomgeving. Het PBL houdt vol dat er feitelijk is gerapporteerd, terwijl STAF dit bestrijdt. Volgens de Stichting heeft het PBL de land- en…


STAF: 'PBL brengt landbouw imagoschade toe'

26-08-2019 - 0 reacties Stichting Agri Facts (STAF) stelt opnieuw dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) informatie heeft verstopt in haar publicatie over gewasbescherming. Volgens de stichting heeft het PBL veel relevante informatie weggelaten en is het rapport nauwelijks te controleren.


'Agri Facts trekt verkeerde conclusies uit rapport PBL'

20-08-2019 - 0 reacties Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft gereageerd op de aantijgingen van de Stichting Agri Facts (STAF) over het bewust manipuleren van informatie over de Nederlandse gewasbescherming. STAF gaf maandag aan dat het PBL cruciale informatie verstopt in een rapport over gewasbescherming. Volgens het PBL is dit echter niet het geval.


Boeren halen doelen gewasbescherming wél

19-08-2019 - 0 reacties Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft iedereen misleid met een rapport over gewasbescherming. Dat stelt de Stichting Agri Facts (STAF). In haar publicatie doet het PBL in de samenvatting voorkomen dat de boeren en tuinders niet hebben voldaan aan de gewasbeschermingsdoelen niet hebben gehaald. STAF concludeert na het lezen van het complete rapport de boeren de doelen wél hebben gehaald.


Agrifacts beticht PBL na grondige analyse opnieuw van misleiding

19-08-2019 - 0 reacties Door essentiële informatie te verstoppen in een rapport heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) opnieuw iedereen misleid. Dat stelt Stichting Agrifacts (STAF) na grondige analyse van het rapport ‘Geïntegreerde gewasbescherming nader beschouwd’.


'Poster over klimaatimpact van dranken klopt niet'

24-07-2019 - 0 reacties Er klopt niets van de poster over de impact van drinken op het klimaat die Milieu Centraal eerder deze week publiceerde. Dat stelt Stichting Agri Facts (STAF) die om een openlijke rectificatie heeft gevraagd.


Milieu Centraal in de fout met milieu-impact dranken

24-07-2019 - 2 reacties Milieu Centraal zoekt in deze zomerse week de media met haar poster over de impact van drinken op het klimaat. ‘Genoeg drinken tijdens de hitte is belangrijk. Welke dorstlesser je kiest scheelt daarbij een slok op een borrel voor het klimaat’, aldus de milieuvoorlichter. Volgens Milieu Centraal is koffie verkeerd ‘de biefstuk onder de drankjes’.

STAF heeft de poster van Milieu Centraal nagewerkt en komt tot de conclusie dat er niets van klopt. Volgens STAF had er bij Milieu Centraal onmiddellijk een lichtje moeten gaan branden, toen bleek dat alle dranken op de poster samen een wekelijkse footprint hebben van nog geen 2 kilo CO2 (zie afbeelding). Eén week eten en drinken gaat namelijk gepaard met een footprint van zo’n 25 – 30 kilo CO2 per persoon, waarin drinken een aandeel heeft van zo’n 20 procent (5 tot 6 kilo CO2).

Bij Milieu Centraal is navraag gedaan naar de bronnen, waarop de organisatie zich heeft gebaseerd. Op basis van diezelfde bronnen heeft STAF de informatie op de poster nagewerkt. Daarbij is het beeld ontstaan dat Milieu Centraal de CO2 die veroorzaakt is in het buitenland (bij geïmporteerde producten, zoals koffie en wijn) buiten beschouwing heeft gelaten. Ook lijkt het erop dat Milieu Centraal is uitgegaan van een dagelijkse consumptie van 1 liter aan dranken, in plaats van 2 liter.

STAF heeft Milieu Centraal een rapportage gestuurd waarin de bevindingen en berekeningen van STAF inzichtelijk zijn gemaakt. Daarbij is de organisatie verzocht de foutieve informatie openlijk te rectificeren.


Schouten doet niets met neonics-rapport STAF

03-07-2019 - 0 reacties Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) gaat het verbod op de neonicotinoïden niet intrekken vanwege een rapport van Stichting Agri Facts (STAF). De stichting stelde eerder dat er geen link is tussen de sterfte van bijen en het gebruik van neonicotinoïden.


Gros schoolboeken bevat suggestieve en foute informatie over landbouw en visserij

30-06-2019 - 0 reacties De lesstof op Nederlandse basisscholen over de land- en tuinbouw is vaak subjectief, suggestief en op sommige onderdelen ronduit fout. Dat concluderen Stichting Agrifacts (STAF) en de visserijvakbond EMK.


Gros schoolboeken bevat suggestieve en foute informatie over landbouw en visserij

30-06-2019 - 0 reacties De lesstof op Nederlandse basisscholen over de land- en tuinbouw is vaak subjectief, suggestief en op sommige onderdelen ronduit fout. Dat concluderen Stichting Agrifacts (STAF) en de visserijvakbond EMK.


Bijenrapport STAF opnieuw onder vuur

28-06-2019 - 0 reacties Neonicotinoïden zijn niet de oorzaak van bijensterfte, concludeerde Stichting Agrifacts (STAF) een maand geleden. Maar wetenschappers van Naturalis Biodiversity Center maken gehakt van het rapport.


Boeren screenen 200 lesboeken op valse informatie over landbouw en visserij

12-06-2019 - 0 reacties Alle 200 lesboeken in het onderwijs worden komend weekend door de Stichting Agri Facts (Staf) gecheckt op correcte informatie over landbouw en visserij. Staf vraagt vrijwilligers om zaterdag 15 juni mee te helpen de boeken uit te pluizen.


Boeren screenen 200 lesboeken op valse informatie over landbouw en visserij

12-06-2019 - 0 reacties Alle 200 lesboeken in het onderwijs worden komend weekend door de Stichting Agri Facts (Staf) gecheckt op correcte informatie over landbouw en visserij. Staf vraagt vrijwilligers om zaterdag 15 juni mee te helpen de boeken uit te pluizen.


Boeren screenen 200 lesboeken op valse informatie over landbouw en visserij

12-06-2019 - 0 reacties Alle 200 lesboeken in het onderwijs worden komend weekend door de Stichting Agri Facts (Staf) gecheckt op correcte informatie over landbouw en visserij. Staf vraagt vrijwilligers om zaterdag 15 juni mee te helpen de boeken uit te pluizen.


'Schouten moet kijken naar Nederlandse bijen'

08-06-2019 - 0 reacties Landbouwminister Carola Schouten moet de beslissing over neonicotinoïden baseren op Nederlandse bijensoorten en omstandigheden. Dat stelt Stichting Agri Facts (STAF) na eigen analyse van de bijenpopulatie over de laatste decennia.


STAF steekt angel weer in bijendiscussie - Opinie Eric de Lijster

05-06-2019 - 0 reacties .Het uitreiken van de petitie vanuit Stichting Agri Facts (STAF) verliep vlekkeloos, met als ludieke actie het uitreiken van de bijenkorven van roggestro aan de 7 aanwezige leden van de Tweede Kamer. Daarbij was er een extra grote korf voor Attje Kuiken (PvdA), de voorzitter van de vaste Kamercommissie van Landbouw. Wat dat aangaat, heeft STAF haar doel bereikt: het onder de aandacht brengen van haar rapport 'Bijen op boerenland doen het beter.'

Het resultaat van de eigen data-analyse, dat bijen en hommelsoorten in Nederland niet zijn verdwenen als gevolg van neonicotinoïdenheeft ook het parlement bereikt. Daarbij is het bemoedigend dat 7 Kamerleden (van de VVD, het CDA, de SP, de SGP en de PvdA) de petitie, die pleit voor meer en beter onderzoek alsmede het heroverwegen van het verbod op gecoat bietenzaad, in ontvangst wilden nemen.


STAF steekt angel weer in bijendiscussie

05-06-2019 - 0 reacties Het uitreiken van de petitie van STAF verliep vlekkeloos, met als ludieke actie het uitreiken van bijenkorven van roggestro aan de 7 aanwezige leden van de Tweede Kamer. Daarbij was er een extra grote korf voor Attje Kuiken, de voorzitter van de vaste Kamercommissie van Landbouw. Wat dat aangaat, heeft STAF haar doel bereikt.


STAF: 'Geen link tussen neonics en bijensterfte'

04-06-2019 - 2 reacties Stichting Agri Facts (STAF) biedt dinsdag 4 juni haar petitie aan in Den Haag. De landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer worden op deze manier opgeroepen om na te denken over de link tussen het verbod op neonicotinoïden en de bijensterfte. STAF onderzocht de vermeende bijensterfte zelf ook, maar kan geen link vinden.


STAF biedt Tweede Kamer petitie aan over bijensterfte

31-05-2019 - 1 reacties Bijen en hommels doen het slecht in Nederland. Neonicotinoïden (nieuwe generatie gewasbeschermingsmiddelen tegen insectenvraat) worden gezien als een van de oorzaken. Klopt dat wel? Stichting Agri Facts ging op zoek naar de feiten en zal deze op 4 juni in de vorm van een petitie aanbieden aan landbouwwoordvoerders van de Tweede Kamerfracties. Op 6 juni staat een debat over gewasbeschermingsmiddelen op de Kameragenda.

“Als het over bijensterfte gaat, worden alle bijen en hommels gemakshalve op één hoop geveegd. Terwijl het om 380 verschillende soorten gaat. Met 112 van die soorten blijkt het wél goed te gaan in Nederland”, stelt Jaap Haanstra, vice voorzitter van feitencheckorganisatie Stichting Agri Facts. STAF ging voor alle soorten stuk voor stuk na of er een relatie zou kunnen zijn tussen de trend en het gebruik van neonicotinoïden.

“De minister vergeet dat er in Nederland sprake is van Nederlandse bijen- en hommelsoorten, die leven onder Nederlandse omstandigheden (o.a. in landbouwgebied). Zij veegt deze op één hoop om die vervolgens te toetsen aan de internationale omstandigheden. En komt dan tot onjuiste conclusies.”

Aanbieden petitie en presentatie resultaten in Nieuwspoort

De petitie wordt op dinsdag 4 juni rond 13.45 uur aangeboden in de Statenpassage van de Tweede Kamer (perskaart vereist). Om 14.15 uur presenteert STAF het onderzoek aan geïnteresseerden in Nieuwspoort (naast de Tweede Kamer). De bijeenkomst is vrij toegankelijk en zal ongeveer een uur duren. Aanmelden wordt op prijs gesteld, dit kan via info@stichtingagrifacts.nl.


Voorzitter John Spithoven van STAF stopt ermee

06-05-2019 - 0 reacties John Spithoven legt zijn functie als voorzitter van Stichting Agri Facts (STAF) neer. De toenemende hoeveelheid werk voor de feitencheckorganisatie kan hij niet meer combineren met zijn gezin, melkveebedrijf en de diverse andere functies die hij heeft.