Neonicotinoïden

Al het Neonicotinoïden nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Neonicotinoïden nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Neonicotinoïden nieuws

IRS: Het hele jaar door alert blijven op vergelingsziekte, ook bij de bietenoogst

13-10-2019 - 0 reacties In het hele land, met name in het zuidwesten, zijn dit jaar aantastingen van vergelingsziekte vastgesteld in suikerbieten. Een gevolg van het verbod op de neonicotinoïden. Het IRS roept telers op het hele jaar door alert te blijven. Ook nu, bij de oogst.


‘Derogaties neonicotinoïden werken marktverstorend’

13-09-2019 - 0 reacties De derogaties die meerdere EU-lidstaten toepassen op het neonicotinoïdenverbod in suikerbieten werken marktverstorend. Dat stelt LNV-minister Schouten. Ze roept de Europese Commissie op de neonicotinoïdenderogaties heel kritisch te volgen.


Meer vergelingsziekte in suikerbieten

05-09-2019 - 0 reacties Met het wegvallen van de neonicotinoïden zijn er in suikerbieten dit seizoen meer aantastingen van vergelingsziekten te vinden.


EFSA moet neonics in honingdauw meenemen in risicobeoordeling

03-09-2019 - 0 reacties Insecten als sluipwespen en zweefvliegen kunnen ook via de honingdauw van bladluizen blootgesteld worden aan neonicotinoïden. Het Ctgb dringt er bij EFSA op aan om deze blootstellingsroute mee te nemen in risicobeoordelingen.


Nieuwe inzichten in effect van neonicotinoïden op nuttige insecten

09-08-2019 - 0 reacties Recente studies laten zien dat insectenpopulaties snel achteruitgaan. Een belangrijke vraag is hoe groot de rol van insecticiden hierin is. De meest gebruikte insecticiden zijn wereldwijd de neonicotinoïden. Onderzoekers van het Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias, de Universiteit van València en Wageningen University & Research hebben een nieuwe route van blootstelling van nuttige insecten aan neonicotinoïden ontdekt. De studie wordt in de week van 5 augustus gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift "Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA" (PNAS).


Neonics ook schadelijk voor nuttige insecten

08-08-2019 - 0 reacties Nuttige insecten, zoals biologische bestrijders en bestuivers, staan ook bloot aan neonicotinoïden. De mogelijk negatieve neveneffecten van insecticiden zijn tot nu toe echter vooral gerapporteerd voor bijen, die de nectar en het stuifmeel uit de bloemen consumeren.


Nieuwe inzichten effect neonics op nuttige insecten

07-08-2019 - 0 reacties Onderzoekers hebben ontdekt dat nuttige insecten zoals biologische bestrijders of bestuivers óók blootstaan aan neonicotinoïden via een bron die veel meer voorkomt dan nectar van bloemen: honingdauw. Deze is daardoor giftig voor nuttige insecten.


Pesticiden: ‘de tijd is rijp voor een groen landbouwsysteem’

07-08-2019 - 0 reacties De landbouw kan van steeds minder chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruik maken. Vorige week werd bekend dat het Europees voedselveiligheidsagentschap EFSA de toelating van chloorpyrifos niet wil verlengen. Een drietal neonicotinoïden zijn sinds dit jaar al verboden in de vollegrondsteelt. Bietentelers willen ze weer terug. Maar die zogenoemde neonics blijken nou juist een nog veel breder effect te hebben op nuttige insecten. Wat nu? De Wageningse insectenkenner Marcel Dicke zegt: ga het nou maar heel anders doen.


Neonics schaden nuttig insect ook via honingdauw

06-08-2019 - 0 reacties Neonicotinoïden (neonics) hebben een groter schadelijk effect op nuttige insecten dan wordt gedacht, meldt Wageningen University & Research.


Nieuwe inzichten in effect van neonicotinoïden op nuttige insecten

06-08-2019 - 0 reacties Recente studies laten zien dat insectenpopulaties snel achteruitgaan. Een belangrijke vraag is hoe groot de rol van insecticiden hierin is. De meest gebruikte insecticiden zijn wereldwijd de neonicotinoïden. Onderzoekers van het Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias, de Universiteit van València en Wageningen University & Research hebben een nieuwe route van blootstelling van nuttige insecten aan neonicotinoïden ontdekt. De studie wordt in de week van 5 augustus gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift "Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA" (PNAS).


Toename vergeling suikerbieten

26-07-2019 - 0 reacties Zeeuwse akkerbouwers hebben na jaren weer meer last van vergelingsziekte in hun suikerbieten. Volgens ZLTO is het een groot probleem, dat veroorzaakt is door het recente Europese verbod op zaadcoating met neonicotinoïden.


„Verbod neonics bij suikerbieten is een vergissing”

17-07-2019 - 0 reacties Landbouwcommissaris Phil Hogan noemt het verbod van neonicotinoïden in de suikerteelt ‘een vergissing’. „Een volgende Commissie zal nog eens goed moeten kijken naar de manier waarop we toelatingen regelen.”


Hogan: neonics voor suiker hadden mogen blijven

17-07-2019 - 0 reacties Zaadcoating van neonicotinoïden in suikerbieten had niet verboden hoeven worden. Dat heeft EU-landbouwcommissaris Phil Hogan maandag gezegd na een bijeenkomst met de Europese landbouwministers.


Honingbijen stierven niet aan neonics

16-07-2019 - 0 reacties Een meerjarige studie onder leiding van Naturalis Biodiversity Center vond geen relatie tussen bijensterfte en neonicotinoïden. De sterfte is hoger bij bijenvolken die te maken hebben met de Varroa-mijt of die een leefgebied hebben met grote arealen maïs.


Gevolgen verbod op neonicotinoïden worden zichtbaar: vergelingsziekte in het zuidwesten

10-07-2019 - 0 reacties De gevolgen van het verbod op neonicotinoïden worden zichtbaar: Sinds een week zijn de eerste plekken vergelingsziekte zichtbaar in de bieten. Vooral in het zuidwesten worden gele bladeren gevonden in het veld.


Schouten doet niets met neonics-rapport STAF

03-07-2019 - 0 reacties Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) gaat het verbod op de neonicotinoïden niet intrekken vanwege een rapport van Stichting Agri Facts (STAF). De stichting stelde eerder dat er geen link is tussen de sterfte van bijen en het gebruik van neonicotinoïden.


Geen effect rapport Agrifact op verbod neonics

02-07-2019 - 0 reacties Minister Carola Schouten (LNV) ziet in het rapport van Stichting Agrifacts over de bijensterfte geen aanleiding om het huidige verbod op het gebruik van neonicotinoïden in open teelten te herzien.


Schouten: rapport Agrifacts geen aanleiding om verbod neonicotinoïden te herzien

01-07-2019 - 0 reacties Het rapport van Stichting Agrifacts over de bijensterfte en het gebruik van neonicotinoïden is voor minister Schouten geen aanleiding om het huidige verbod op het gebruik van deze gewasbeschermingsmiddelen in de open teelten te herzien.


Bijenrapport STAF opnieuw onder vuur

28-06-2019 - 0 reacties Neonicotinoïden zijn niet de oorzaak van bijensterfte, concludeerde Stichting Agrifacts (STAF) een maand geleden. Maar wetenschappers van Naturalis Biodiversity Center maken gehakt van het rapport.


Frans onderzoek: pyrethroïden meest gebruikte alternatief voor neonicotinoïden

24-06-2019 - 0 reacties Een effectief alternatief voor het gebruik van neonicotinoïden is in 96 procent van de gevallen beschikbaar. Het meest gebruikte alternatief is echter een andere chemische insecticide, waarbij meestal een pyrethroïde is ingezet.