Bijen

Al het Bijen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Bijen nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Bijen nieuws

Stikstof bedreigt meest kwetsbare natuurgebieden: 'Ook vlinders en bijen verdwijnen'

18-02-2020 - 0 reacties Bomen en planten hebben stikstof nodig om te groeien. De natuur kan dus niet zonder stikstof, maar het gaat fout als er te veel stikstof is. Goed fout zelfs. Als er geen herstelmaatregelen worden genomen, dreigen de meest kwetsbare natuurgebieden van Gelderland ten onder te gaan door de stikstofcrisis.


Weidevogelgebieden zijn ongunstig voor bijen en vlinders

06-01-2020 - 0 reacties Bestuivers zijn weinig gebaat bij weidevogelgebieden. Dat blijkt uit een een onderzoek door Naturalis Biodiversity Center. Landschappen die zijn ingericht voor weidevogels hebben lagere aantallen bestuivers en ook minder verschillende soorten. Hooiland en kruidenrijke weilanden doen het een stuk beter.


Duizenden bloembollen geplant langs Claudius Prinsenlaan

20-12-2019 - 0 reacties De gemeente Breda gaat vrijdag bij de Claudius Prinsenlaan honderdduizenden bloembollen planten. De bloemen moeten in de toekomst bijen gaan aantrekken.


Stikstof verandert soortengemeenschappen van vlinders en bijen

29-11-2019 - 1 reacties Veranderingen in de soortengemeenschappen van vlinders, bijen en de planten waar zij van afhankelijk zijn, vertonen een sterke samenhang met stikstofdepositie. Herstel van stikstofgevoelige soorten blijkt mogelijk, maar de vermindering van stikstofbelasting sinds 1990 is nog onvoldoende voor herstel op grote schaal. Dat blijkt uit een analyse van de veranderingen in soortengemeenschappen van dagvlinders en bijen in Nederland over een periode van 80 jaar. Daarbij zijn ook de planten onderzocht waar deze insecten als larve van afhankelijk zijn.


Wintersterfte bijen gehalveerd

08-11-2019 - 0 reacties ‘Waar is de bijensterfte gebleven?’, kopt Resource, het vakblad van Wageningen University & Research (WUR). Het ziet ernaar uit dat de alarmerend hoge wintersterfte van honingbijen gestopt is. Voor de bijensterfte wordt vaak met een beschuldigende vinger naar de landbouw gewezen. Maar jarenlang onderzoek heeft er geen sluitende oorzaak voor gevonden.


Bloemrijke akkerranden in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels

03-11-2019 - 0 reacties Hier en daar zijn bloemrijke randen langs akkers ingezaaid. Insecten en vogels profiteren, ook in de herfst en wintermaanden. Akkerranden met bloem- en zadenrijke kruiden blijken in het boerenlandschap van Twente en de Achterhoek van groot belang voor vogels en insecten. Hier vinden vooral vlinders, hommels en bijen maar ook andere insecten een leefgebied, afhankelijk van de omvang van de stroken en de soorten planten die zijn gezaaid.


EU-Parlement wil bijen beter beschermd zien

23-10-2019 - 0 reacties Een door de lidstaten van de Europese Unie "afgezwakt" voorstel voor de bescherming van de bijenpopulaties in de EU, is woensdag gesneuveld in het Europees Parlement. De Europarlementsleden stelden hun veto tegen de tekst en eisen dat er een nieuw wetsvoorstel komt dat rekening houdt met de laatste wetenschappelijke bevindingen rond de effecten van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en andere bestrijdingsmiddelen.


Sierteler verdacht van gebruik van verboden stof fipronil

07-10-2019 - 0 reacties Bij een sierteler in de buurt van Biezenmortel in Noord-Brabant en een leverancier zijn drie verdachten aangehouden, die mogelijk de dood van honderdduizenden bijen op hun geweten hebben. Deze zijn waarschijnlijk gestorven door het verboden gif fipronil. De verdachten zijn aangehouden na doorzoekingen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).


Sierteler verdacht vanwege bijensterfte

04-10-2019 - 0 reacties Een sierteler in de buurt van het Brabantse Biezenmortel wordt ervan verdacht de dood van enkele honderdduizenden bijen bij diverse imkers veroorzaakt te hebben.


Honderdduizenden bijen dood rond Biezenmortel, sierteler verdacht van gebruik fipronil

04-10-2019 - 0 reacties BIEZENMORTEL - In de omgeving van Biezenmortel zijn in totaal honderdduizenden bijen doodgegaan, vermoedelijk door het gebruik van een illegaal bestrijdingsmiddel met fipronil. Toezichthouder NVWA merkt een sierteler uit het gebied aan als verdachte, evenals de vermoedelijke leverancier van het middel.


Bedrijven geven boost aan meer wilde bloemen

01-10-2019 - 0 reacties Vanuit het bedrijfsleven was er 27 september veel belangstelling voor het 12e BIJendiner, georganiseerd door Deborah Post van Honey Highway, op landgoed Op Hodenpijl in Schipluiden. Voorafgaand aan het diner was er een rondleiding langs de bijen en over het biologische bloemenveld.


Subsidie provincie Zeeland voor project 'Meer Natuur voor Pittig Fruit'

17-09-2019 - 0 reacties De provincie Zeeland subsidieert het project 'Meer Natuur voor Pittig Fruit' van de Stichting Landschapsbeheer Zeeland. Het project levert een bijdrage aan de verdere verduurzaming van fruitteelt in Zeeland door het mogelijk maken van bestuiving door wilde bijen, het toepassen van groene gewasbescherming en het stimuleren van biodiversiteit in en om de boomgaarden. Het project loopt ruim 3 jaar en ontvangt 107.000 euro subsidie. De gemeenten Borsele, Kapelle en Terneuzen dragen gezamenlijk 40.000 euro bij, de deelnemende fruitbedrijven en particulieren samen 30.000 euro.


Insecticide raakt niet alleen de bij maar ook de trekvogel

12-09-2019 - 0 reacties Neonicotinoïden lagen al onder vuur omdat ze sterfte veroorzaken onder bijen. Nu blijken deze bestrijdingsmiddelen ook schadelijk te zijn voor trekvogels.


Insectenbestuiving voor betere fruitopbrengst

10-09-2019 - 0 reacties Voor een goede oogst van aardbeien, peren, appels en blauwe bessen is windbestuiving niet voldoende. Extra bestuiving door bestuivende insecten zoals bijen en zweefvliegen kan zorgen voor meer vruchten van betere kwaliteit.


Bijen verliezen strijd van giflobby

02-09-2019 - 0 reacties Al decennia wordt gewaarschuwd voor aantasting van de bijenstand door pesticidengebruik. Europese instituties werden genegeerd, de macht van de industrie en dus het geld was sterker.


Praktijkdag Nationale Bijenstrategie 2019

22-08-2019 - 0 reacties Wat zijn bijen ons waard? Hoe dragen ze bij aan onze business? En hoe draagt onze business bij aan hun vestigingsklimaat? Benieuwd? Kom dan antwoorden oogsten op vragen over het thema Bijen in Business.


Bijen en mieren sterven aan luizenpoep met landbouwgif

19-08-2019 - 0 reacties In de afscheiding van bladluizen hebben onderzoekers bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Bijen, mieren en andere insecten die de afscheiding opeten gaan daardoor dood.


Neonics ook schadelijk voor nuttige insecten

08-08-2019 - 0 reacties Nuttige insecten, zoals biologische bestrijders en bestuivers, staan ook bloot aan neonicotinoïden. De mogelijk negatieve neveneffecten van insecticiden zijn tot nu toe echter vooral gerapporteerd voor bijen, die de nectar en het stuifmeel uit de bloemen consumeren.


Lavendel laat de tuin leven

06-08-2019 - 0 reacties Fladderen, zoemen en gonzen; met lavendelplanten verwelkom je volop nuttige insecten als bijen, hommels en vlinders in je tuin. Lavendel (Lavandula) staat niet voor niets in de top-10 vlinderplanten. Combineer je deze plant met andere vlindermagneten, zoals hemelsleutel (Sedum) en ijzerhard (Verbena), dan maak je er helemaal een vrolijk feestje van. Én je bent ook nog eens goed bezig voor de biodiversiteit.


Natuurlijke geluidswal moet bijen plezieren

05-08-2019 - 0 reacties In Oudenhoorn (Voorne Putten) wordt dit najaar een natuurvriendelijke geluidswal aangelegd die een impuls moet geven aan de bijenstand.