Dlv

Dlv nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Dlv nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Dlv nieuws

Fruittelers lanceren termijnhandel in strijd tegen supermarkten

15-07-2019 - 0 reacties Maandagavond vergadert een groep Nederlandse fruittelers in Tiel over de introductie van een termijnmarkt om stabielere en hogere prijzen voor hun producten tot stand te brengen. Woensdag volgt eenzelfde vergadering in Kruisland. De telers werken samen met de Actiegroep Fruitteelt, het Nederlandse e-commercebedrijf Service2Fruit en het Belgische adviesbureau DLV.


DLV-Advies: ‘Grotere toom biggen is economisch interessant’

21-06-2019 - 0 reacties Grotere tomen biggen blijven economisch interessant. Een 10 tot 20 procent hogere productiviteit blijkt altijd rendabel, op voorwaarde dat er voldoende biggenplaatsen zijn of worden bijgebouwd. Dat meldt Jan Pijnenburg van DLV Advies.


'Sloop stal kost 30 tot 45 euro per vierkante meter'

07-06-2019 - 0 reacties DLV Advies heeft onlangs een rekentool ontwikkeld waarmee belangstellenden voor de regeling sanering varkenshouderijen kunnen berekenen welk bedrag ze krijgen voor hun bedrijfsgebouwen. Harm van der Zanden, specialist bij DLV Advies, vertelt over de interesse voor de regeling en welke afwegingen een rol spelen.


DLV Advies komt met rekentool voor varkenshouders

04-06-2019 - 0 reacties DLV Advies heeft een rekentool ontwikkeld om de waarde te bepalen van bedrijfsgebouwen van varkenshouders. 'Het bedrag dat daaruit komt, geeft een goede indicatie', zegt Harm van der Zanden van DLV Advies.


Kritiek op dichte vloeren zwelt aan

16-05-2019 - 0 reacties „Veehouders zijn bij nieuwbouw kritischer over dichte vloersystemen dan voorheen en eerder geneigd interesse te tonen in kelderloos bouwen”, aldus Eric Pijnappels van DLV advies.


Vergoedingen in Saneringsregeling varkenshouderij gebaseerd op scenario-analyses

01-05-2019 - 0 reacties Wageningen Economic Research heeft samen met DLV Advies op verzoek van het ministerie van LNV een analyse gedaan van de mogelijke belangstelling van varkenshouders voor de Saneringsregeling varkenshouderij (SRV). Hiertoe hebben zij diverse scenario's doorgerekend met verschillende niveaus van vergoedingen voor stallen en rechten.


New Holland wint onderscheidingen op Sima 2019

18-03-2019 - 1 reacties Het jurypanel van de ‘Machine van het jaar 2019’-award kende de felbegeerde titel op de Sima 2019 toe aan de New Holland IntelliSense™-technologie op haar CR Revelation-maaidorserserie in de maaidorsercategorie en haar T5 Auto Command™-serie in de categorie mediumtractor.  De jury van deze prestigieuze onderscheiding bestond uit journalisten van vooraanstaande Europese landbouwpublicaties in samenwerking met DLV. Deze onderscheiding, tot stand gekomen in 1997, wordt iedere twee jaar uitgereikt tijdens de Agritechnica-show in Duitsland. Sinds 2015 wordt…


Grondig Boeren voor Water Rol Precisielandbouw

05-12-2018 - 0 reacties In het kader van Grondig Boeren voor Water in Drenthe was dat de vraag bij een pilotproject met deze naam de afgelopen maanden in Drenthe. In onderstaande de film (gemaakt door Bianca Domhof van Projecten LTO Noord tijdens dronevluchten en een veldbijeenkomst in september van dit jaar) geven Albert Jan Bos van DLV Advies, Christel Tijssen (loonwerker en lid van de Dronewerkers) en Gert-Jan Noij van Wageningen UR antwoord op deze vraag.


Prijsdal bio-varkensvlees houdt nog aan

29-11-2018 - 0 reacties Door een groter aanbod staat de opbrengstprijs van biologisch varkensvlees fors onder druk. Om het hoofd boven water te houden zullen de biologische varkenshouders goede technische resultaten moeten behalen, stelt Jan Pijnenburg van DLV Advies.


2020: Wel of niet alsnog investeren in luchtwasser?

06-09-2018 - 0 reacties De installatie van een luchtwasser is voor sommige varkenshouders voldoende om uiterlijk in 2020 te voldoen aan het Besluit emissiearme huisvesting. De mogelijkheden en de investering verschillen per bedrijf. Volgens DLV Advies vraagt dit om maatwerk.


DLV zoekt veehouders en akkerbouwers voor mineralenproject

28-08-2018 - 9 reacties Adviesbureau DLV Advies begint in de 3 noordelijke provincies met het project 'mineralenconcentraat op maat'. De kern van het project draait om integratie en doorontwikkeling van de mestkraker en ammoniakstripper in de veehouderij- en akkerbouwsector in Friesland, Groningen en Drenthe. Waardevolle grondstoffen worden aan de mest onttrokken voor de productie van bodemverbeteraars en de productie van minerale meststoffen (mineralenconcentraat op maat).


Milk Trading Company helpt melker

19-07-2018 - 0 reacties 'Welke sector of welk deel van de sector is alleen maar prijsnemer en geen prijszetter?' Die vraag stelt Paul Blokker, projectleider Milk Trading Company bij DLV Advies. Het antwoord op de vraag is de melkveehouderij, maar daar hopen ze met het Belgische initiatief verandering in te brengen.


DLV Advies wil Nederlandse termijnmarkt voor melk

16-07-2018 - 0 reacties DLV Advies wil in ons land een termijnmarkt voor melk opzetten. Daarbij wordt samengewerkt met DLV België. Bij onze zuiderburen wordt, net als in Duitsland, volop zaken gedaan op de termijnmarkt.


DLV Advies gaat voor termijnmarkt melk

16-07-2018 - 0 reacties DLV Advies wil in ons land een termijnmarkt voor melk opzetten. Daarbij wordt samengewerkt met DLV België. Bij onze zuiderburen wordt, net als in Duitsland, volop zaken gedaan op de termijnmarkt.


DLV gaat voor termijnmarkt melk

16-07-2018 - 0 reacties DLV Advies wil in ons land een termijnmarkt voor melk opzetten. Daarbij wordt samengewerkt met DLV België. Bij onze zuiderburen wordt, net als in Duitsland, volop zaken gedaan op de termijnmarkt.


DLV Advies ziet mogelijkheden voor melkveehouders op de termijnmarkt

13-07-2018 - 0 reacties Met de sterk schommelende prijzen op de zuivelmarkt groeit bij melkveehouders de belangstelling voor het vastzetten van de melkprijs. In België en Duitsland wordt door boeren al volop zaken gedaan op de termijnmarkt. Nederland volgt met een initiatief van DLV Advies in samenwerking met DLV België.

Het gebruikmaken van de termijnmarkt is een manier om de pieken en dalen in de melkprijs op te vangen en zo toekomstige kosten en aflossingen beter te beheren”, aldus Herrold Lammertink, directeur van DLV Advies. “De melkprijs kan variëren van 25 tot 42 cent en prijsverschillen tussen melkverwerkers lijken ook groter te worden. Sinds de quotering is afgeschaft, groeit de wens op veel bedrijven om stabielere marges te realiseren”, vult Dirk Coucke aan, oprichter van DLV België en initiatiefnemer van de Milk Trading Company.

Voordeel van 1 tot 3 euro per 100 kilo
Op de termijnmarkt kan een melkveehouder een jaar vooruit kunt kijken, en de melkprijs wanneer deze op zijn hoogst lijkt, vastzetten. Dat resulteert in een melkprijs die hoger ligt dan gemiddeld. De verwachting is dat op langere termijn 1 à 3 euro per 100 liter melk valt te winnen, stelt Lammertink. "Niet alleen door de prijs op het juiste moment vast te zetten, maar ook doordat de waarde van het te verhandelen product, boter en melkpoeder, stijgt naarmate de handel hiervan toeneemt op de termijnmarkt. In Vlaanderen wordt er sinds eind 2017 op deze manier al gehandeld via de speciaal opgerichte Milk Trading Company."

Nederlandse melkveehouders stappen ook in
Het initiatief voor een Milk Trading Company is in Nederland al omarmd door een groep melkveehouders uit het oosten van het land. Begin 2018 werden hier diverse bijeenkomsten georganiseerd voor geïnteresseerden. Driekwart van de boeren heeft 10 tot 40% van de productie ingebracht. De anonimiteit op de termijnmarkt zorgt ervoor dat de handel volgens de daadwerkelijke marktprijs verloopt, zonder onderhandeling. Een systeem waarin alle marktinformatie is vervat en transparant is voor alle deelnemers. Pieken en dalen worden opgevangen door speculanten.


DLV Advies: melkprijs beheersen via termijnmarkt

12-07-2018 - 2 reacties DLV Advies biedt mogelijkheid om schommelingen melkprijs via termijnmarkt beheersbaarder te maken.


Verschil kostprijs big tussen bedrijven groeit

04-07-2018 - 0 reacties De verschillen in kostprijs per big tussen bedrijven ligt op 20 cent per kilo vlees. Per vleesvarkenplaats resulteert dat in een verschil van 50 euro. Veruit het grootste deel van die verschillen wordt verklaard door de voerkosten, zo blijkt uit een analyse van DLV Advies.


Bedrijfshygiëne varkenshouder moet beter

12-06-2018 - 0 reacties 'Iedere week biggen aanvoeren en vleesvarkens afvoeren, levert te veel risico's op', stelt directeur Paul Bens van DLV Advies.


Bedrijfshygiëne op varkensbedrijven moet beter

12-06-2018 - 0 reacties 'Iedere week biggen aanvoeren en vleesvarkens afvoeren levert te veel risico’s op.'Dat is de stelling van Paul Bens, directeur van DLV Advies.