Dierziekten

Volg al het nieuws over Dierziekten, een van de 18049 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Dierziekten nieuwsbrief.

Dierziekten nieuws

D66: veeteelt kleiner in strijd tegen gevaarlijke dierziekten

24-11-2020 - 1 reacties Regeringspartij D66 wil een einde aan de intensieve veehouderij en een verbod op de handel in wilde dieren. Die maatregelen zijn volgens Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot nodig om zoönosen, ziektes die van dier op mens over kunnen gaan, de pas af te snijden.


ForFarmers ziet voerafzet en winst verder dalen

30-10-2020 - 2 reacties ForFarmers heeft de daling van de voerafzet in het derde kwartaal van dit jaar niet tot stilstand kunnen brengen. Het voerconcern wijt dit onder meer aan de gevolgen van de coronacrisis en dierziekten als Afrikaanse varkenspest (AVP) en vogelgriep. Ook de brutowinst is gedaald.


Dierenartsen: ook in coronatijd vaccinaties niet te lang uitstellen

06-04-2020 - 0 reacties EINDHOVEN - Dierenartsen houden kinderen voorlopig buiten de deur en staan slechts één begeleider per huisdier toe. Er is tijdelijk minder ruimte voor afspraken op de praktijk, maar vaccinaties, castraties en sterilisaties kunnen niet te lang worden uitgesteld, vanwege risico's op dierziekten en ongewenste nesten.


Dierenartsen mengen zich in coronadebat

19-03-2020 - 22 reacties Zolang er geen vaccin tegen COVID-19 beschikbaar is, lijkt het dierenartsen moeilijk om dit virus volledig uit te bannen met andere bestrijdingsmaatregelen. Zij baseren zich hierbij onder meer op kennis van en ervaring met de bestrijding van verschillende dierziekten, met en zonder toepassing van vaccinatie.


CDA waarschuwt voor gevolgen vaccinatiebeleid dierziekten

12-09-2019 - 0 reacties Als er nu een dierziekte uitbreekt waarbij vaccinatie wordt voorgeschreven gaan veehouderijen failliet, waarschuwt het CDA. Ook de Raad voor Dierenaangelegenheden constateert volgens het CDA dat het


'Ziekten daar bestrijden, zodat ze niet hierheen komen'

05-07-2019 - 2 reacties

Originele beschrijving

Het blauwtong- en Schmallenbergvirus zijn als tropische veeziekten in Europa aanwezig. Viroloog Jeroen Kortekaas van Wageningen Bioveterinary Research houdt zich bezig met de verspreiding van dit soort dierziekten.


TV: Kringlooplandbouw vergroot kans op dierziekten

13-06-2019 - 0 reacties Vandaag in Nieuwe Oogst TV: kringlooplandbouw vergroot kans op dierziekten, omzet multifunctionele landbouw bijna verdubbeld en proeftuin haalt ammoniakreductie niet, maar boeren gaan door.


Geen dierziekten geconstateerd op varkensbedrijf Boxtel

05-06-2019 - 0 reacties Er zijn geen dierziekten en antistoffen in het bloed aangetroffen bij de varkens van Jeroen en Joan van Sleuwen. Zo’n 150 dierenextremisten bezetten op 13 mei jl. op gewelddadige wijze hun stal in Boxtel. De broers kunnen weer dieren aan- of afvoeren.


Geen dierziekten na stalbezetting Boxtel

05-06-2019 - 0 reacties Het door extremisten bezette varkensbedrijf in Boxtel kan weer dieren aan- en afvoeren, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Er zijn geen dierziekten aangetroffen als gevolg van de actie.


Geen dierziekten in Boxtel na stalbezetting

05-06-2019 - 0 reacties Het bezette varkensbedrijf in Boxtel kan weer dieren aan- en afvoeren. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bekendgemaakt. Er zijn geen ziekten aangetroffen als gevolg van de actie door extremisten.


Kringlooplandbouw vergroot kans op ziekten

31-05-2019 - 0 reacties Kringlooplandbouw heeft niet alleen voordelen. Door het gebruik van reststromen neemt het risico op dierziekten toe. Dat stelt Arjan Stegeman, hoogleraar gezondheidszorg landbouwhuisdieren aan de Universiteit Utrecht.


Kringlooplandbouw vergroot kans op dierziekten

31-05-2019 - 0 reacties Kringlooplandbouw heeft niet alleen voordelen. Door het gebruik van reststromen neemt het risico op dierziekten toe. Dat stelt Arjan Stegeman, hoogleraar gezondheidszorg landbouwhuisdieren aan de Universiteit Utrecht.


Boeren vrezen ruiming na bezetting varkensboerderij Boxtel

14-05-2019 - 2 reacties Boerenorganisaties zijn bang voor ziektes in de varkensboerderij in Boxtel, als gevolg van de bezetting gisteren van ruim honderd dierenactivisten. Mogelijk moeten de boerderij en varkenshouders in de buurt zelfs worden geruimd, zeggen de brancheorganisatie voor varkenshouders POV en de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO).
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tempert de gemoederen iets, en zegt dat er pas wordt geruimd als er een ziekte wordt aangetroffen. Zover is het nu nog niet, benadrukt de organisatie. Wel is de voedselwaakhond in gesprek met de veehouder en zijn dierenarts over het treffen van maatregelen om risico's van dierziekten in zijn boerderij en verdere verspreiding te beperken.
Varkenspest
De grootste angst, zeggen de boeren, is voor de Afrikaanse varkenspest. Dat is een zeer besmettelijke ongeneeslijke ziekte die voorkomt in grote delen van Azië en ook in verschillende Europese landen. In België is de ziekte bij wilde varkens vastgesteld. Verder naar het oosten van Europa en in China heerst de ziekte ook in de voedselproductieketen.
De Afrikaanse varkenspest wordt het vaakst overgebracht door mensen, zegt Eric Stipthout, vice-voorzitter van brancheorganisatie POV. Varkenshouders in Nederland houden zich aan een reeks beschermingsmaatregelen om de ziekte buiten de deur te houden, waaronder sanitaire zones, douches en speciale kleding. De ruim honderd activisten die de stal binnendrongen, hebben zich daar niet aan gehouden, zegt Stipthout. Dat er activisten deelnamen met 26 nationaliteiten, zoals de actiegroep zelf stelt bij Omroep Brabant, verhoogt het risico op besmetting, zegt hij.
Exportbeperkingen
Na besmetting duurt het enige weken voordat de ziekte zichtbaar is. Als dat gebeurt verliest de boer zijn dieren, en moeten mogelijk ook varkenshouders in zijn omgeving worden geruimd, zegt de POV. Als er eenmaal varkenspest heerst in Nederland, dan worden er hoogstwaarschijnlijk exportbeperkingen of zelfs een exportstop ingesteld, zegt Stipthout. Behalve ziekten, tast ook stress het welzijn van de varkens aan, zegt hij.
De bezettersgroep was zo gemêleerd omdat er in Nederland een internationale bijeenkomst was over de bio-industrie en anti-speciesisme (discriminatie tussen wezens op basis van hun soort). Van de naar schatting ruim honderd dierenactivisten die de boerderij waren binnengedrongen, zitten er nog zeker 75 vast, zegt een woordvoerder van Meet the Victims. Hij verwacht dat ze vanmiddag worden vrijgelaten.
De politie Oost-Brabant wil pas vanmiddag meer kwijt over de juridische stand van zaken. Ook wil een woordvoerder niets zeggen over hoeveel mensen er nog vastzitten.


Onderzoek sterfte zeekoeten

31-01-2019 - 0 reacties Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) onderzoekt in opdracht sterfte van wilde fauna (veelal vogels). Het omvat onderzoek naar de doodsoorzaken van inheemse wilde fauna in het kader van wetsovertredingen (vergiftiging of illegale afschot), dierziekten of bij sterfte van omvangrijke aard, zoals in 2018/2019 bij spreeuwen of zeekoeten.


Europa maakt model dierziektenregistratie

22-01-2019 - 0 reacties De European Food Safety Authority (EFSA) heeft een nieuw model ontwikkeld om dierziekten beter in kaart te brengen. Daarmee is een eerste stap gezet in het verder automatiseren van de registratie van dierziektenuitbraken.


Ceva nieuwe kennispartner Pig Business

03-12-2018 - 0 reacties Ceva start als kennispartner van Pig Business. Ceva streeft naar betere oplossingen voor dierziekten, zodat gezondheid, welzijn en productiviteit van onder andere varkens verbetert.


Hekwerk moet Duitse wilde zwijnen thuis houden

28-11-2018 - 0 reacties Een uitbreiding van en groot onderhoud aan het bestaande wilde zwijnen raster tussen Venlo en Vlodrop moet Duitse wilde zwijnen tegenhouden om naar Nederland uit te wijken en zo voorkomen dat mogelijk besmette dierziekten ons land binnenkomen.


Veel beren op de weg voor boeren in 2019, zegt Rabobank

16-11-2018 - 0 reacties Analisten Stefan Vogel en Justin Sherrard van Rabobank voorzien een moeilijk 2019 voor boeren. Dierziekten, extreem weer, de handelsoorlog tussen China en de VS en andere, deels daarmee gepaard gaande geopolitieke onderzekerheden bedreigen zowel de Nederlandse veeboer als zijn collega akkerbouwer. Zij gaan sowieso al een moeilijke tijd tegemoet omdat hij moet verduurzamen, maar daarvoor het geld in de markt niet gemakkelijk kan terugverdienen. Over dat probleem dacht afgelopen woensdag ABN AMRO na.


‘Privatisering controle slachthuizen terugdraaien’

10-10-2018 - 0 reacties De privatisering van de controle op hygiëne en dierziekten in slachthuizen moet worden teruggedraaid. Dat is de reactie van Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid op een onderzoek door Investico.


Dierziekten opnieuw onder de loep

22-09-2018 - 0 reacties Overheid en bedrijfsleven moeten opnieuw kijken naar de manier waarop in ons land dierziekten worden bestreden. Dat zegt de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) in een deze week gepresenteerde zienswijze.