Boerenweer

Boerenweer is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Boerenweer en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Boerenweer nieuws

Neerslaggebrek groter risico voor EU graanoogst dan gevolgen koudegolf

23-02-2021 - 0 reacties Het EU instituut JRC-Mars verwacht weinig uitwintering in wintergranen in de belangrijke Europese teeltgebieden. Dat is te vooral te danken aan het sneeuwdek. De bodemvochtreserve in sommige landen is wel een bedreiging voor de ontwikkeling van wintergranen. Door: Erik Colenbrander In Noord-Frankrijk vroor het geen enkele nacht streng. Maar in Zuid-Zweden, Denemarken, Noord-en Oost Duitsland, […]


34 graden verschil in een kleine twee weken, de verklaring is simpel

15-02-2021 - 0 reacties Waar Nederland vorig weekend nog massaal op de schaatsen stond, lonkt komend weekend alweer lenteweer met veel zonneschijn en temperaturen rond de 18 graden. Dit terwijl het recent op sommige plekken nog min 16 was. In twee weken tijd ruim 30 graden verschil, hoe kan dat? Jaco van Wezel van Weeronline legt het uit.


T-som loopt ver achter op andere jaren

15-02-2021 - 45 reacties In een gangbaar jaar lag de T-som al ruim boven de 160 graden. Op dit moment blijft som van de alle daggemiddelde temperaturen vanaf 1 januari boven nul, steken rond de 120 graden. Dit in tegenstelling tot 2020 toen deze juist ruim bovengemiddeld hard omhoog schoot en rond deze tijd al boven de 260 graden uit kwam.


Nog nooit vertoond in februari, als dit uitkomt: van diepvries naar lente!

14-02-2021 - 0 reacties Volgend weekend waarschijnlijk lenteachtig:


In de Achterhoek is het altijd nét iets heter, kouder of droger dan de rest van het land: dit is waarom

12-02-2021 - 0 reacties HUPSEL/ WINTERSWIJK - Min 15,4 graden in Winterswijk en zelfs -16,2 graden bij het officiële weerstation in Hupsel, tussen Groenlo en Eibergen. In de Achterhoek zijn de afgelopen dagen extreem lage temperaturen gemeten. Nóg lager dan in de rest van Nederland. Hoe komt dat?


Zonder kachel dreigt condens in bewaarschuur door strenge vrieskou

11-02-2021 - 0 reacties Door de toenemende vrieskou kan de temperatuur boven aardappelen of uien in de bewaring snel zakken, als de lucht erboven niet wordt verwarmd. En de koudste nachten moeten nog komen. Het is vrijwel zeker dat het tot en met komende zondag iedere nacht in grote delen van het land matig tot streng gaat vriezen. Bij […]


Weerbericht: Volop ruimte voor de zon, nog steeds kans op gladheid

11-02-2021 - 0 reacties Het wordt een zonnige dag, met alleen in het noorden nog wat wolkenvelden. Op de Wadden kan een beetje sneeuw vallen.


Sneeuw gaat tuinbouw niet in koude kleren zitten

10-02-2021 - 0 reacties Tholen - De combi sneeuw, vorst en harde wind leidt tot schuivend sneeuw en plaatselijke ophoping op het kasdek. Hierdoor kan de druk plaatselijk zo groot worden, dat instorting dreigt. In enkele gevallen, zo hebben we gezien, leidde dit tot een soort domino-effect, waarbij de ene kap de volgende…


Ophoping sneeuw schaadt 300 kassen, ook verwarmde

09-02-2021 - 0 reacties Een combinatie van wind en stuifsneeuw zorgde voor een divers schadebeeld op een kleine 300 glastuinbouwbedrijven.

Het gaat om gemelde schades bij verzekeraars Interpolis en Agriver. Een aantal schadezaken is complex door de combinatie wind en sneeuw. Dat geldt voor bedrijven zonder dekking voor schade door sneeuwdruk. Zij hebben vaak een koude teelt of kunnen niet tot 10 graden stoken, verklaart Agriver. Toch lijkt de storm ook een rol te spelen bij veel schades. “Daar zullen we zeker het gesprek nog over aangaan”, zegt een woordvoerder van Agriver.


Drama voor tuinders door sneeuwval: 'Schade loopt in de miljoenen'

09-02-2021 - 0 reacties Verschillende tuinders bij Erica en Klazienaveen hebben zwaar te lijden gehad van het winterse weer. Verschillende kassen in het tuinbouwgebied zijn door de zware sneeuwval ingestort of verzakt met miljoenen euro's schade tot gevolg. Meerdere tuinders kregen te maken met ruitschade.


Zeldzame koudegolf komt eraan: temperatuur kan zakken tot 23 graden onder nul.

09-02-2021 - 26 reacties De eerste officiële koudegolf in Nederland sinds 2012 komt eraan. Daarbij moet drie dagen achter elkaar -10 worden aangetikt. Vanmorgen werd volgens meteorologe Diana Woei al 15,4 graden onder nul in Winterswijk. ,,En het wordt nog kouder’’, waarschuwt de weervrouw.


Unieke koudegolf lijkt zekerheid: eind van de week -20!

08-02-2021 - 18 reacties De unieke koudegolf lijkt een zekerheidje. Het blijft mogelijk wel twee weken vriezen dat het kraakt en de kans bestaat dat de nachttemperatuur eind van deze week de -20 aantikt.


’Dit kan winter voor de geschiedenisboeken worden’

07-02-2021 - 10 reacties AMSTERDAM – Nederland kan zich opmaken voor een lange periode van winterweer. Experts houden er zelfs rekening mee dat de grote kou ook na volgend weekend zich voortzet. „Dit soort arctisch weer maak je eens in de 30 jaar mee.” Bron: Telegraaf

Bron: telegraaf.nl/nieuws/1169496373/…


Sneeuw én wind nemen af, na morgen 'prachtig winterweer'

07-02-2021 - 0 reacties De band met sneeuw die nu over ons land hangt, trekt langzaamaan naar het noorden. Maar dat betekent niet dat het vanavond en morgen helemaal niet meer gaat sneeuwen, zegt Buienradar-meteoroloog Philippe Schambergen. En ook de gevoelstemperatuur blijft de komende dagen heel laag.


Sneeuwjacht, sneeuwstorm, snijdende kou, weervrouw Grieta legt het uit

07-02-2021 - 0 reacties Vandaag is in het hele land code rood afgegeven vanwege sneeuwval in combinatie met wind. Door de stevige oostenwind kan er sneeuwjacht ontstaan. Ook is er officieel sprake van een sneeuwstorm. Hoe zit het allemaal? Weervrouw Grieta Spannenburg van Noorderweer legt het uit.


Sneeuwstorm Darcy doet Nederland ontwaken in grillige witte wereld

07-02-2021 - 1 reacties Het grootste deel van Nederland is zondagmorgen bedekt door een sneeuwdeken. Die is volgens Weerplaza zeer grillig door de harde wind en lastig te meten maar dat mag de pret niet drukken! Gemiddeld ligt er zo’nacht tot negen centimeter en de sneeuwval houdt voorlopig nog aan. Op sociale media verschijnen steeds meer sfeerbeelden. Nederland geniet van het witte landschap.


Stand van zaken winterweer

06-02-2021 - 51 reacties Waar sneeuwt het al ?


Na ‘code rood’ sneeuwjacht volgt waarschijnlijk heftige koudegolf

06-02-2021 - 56 reacties Alleen februari 2012 is tot nu toe deze eeuw te vergelijken met de komende koudegolf


Massaal schaatsen ingekocht: ‘Dit land is gek geworden’

05-02-2021 - 0 reacties Amsterdam maakt zich op voor dagen vol sneeuw- en ijspret. De supermarkten lijken nog vrij van hamsteraars, maar webwinkels, autogarages en schaatswinkels werken zich een slag in de rondte. ‘Nederland is helemaal gek geworden.’


Wetenschappers verwachten drastische zeespiegeldáling van ’s werelds grote binnenzeeën

05-02-2021 - 0 reacties Waar de klimaatverandering de zeespiegel van oceanen laat stijgen, verliezen grote binnenzeeën er juist veel water door. ‘Dit is het ondergeschoven kindje van de klimaatwetenschap.’