Gladheid

Al het Gladheid nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Gladheid nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Gladheid nieuws

Deel Nederland kleurt wit, tot wel 15 centimeter sneeuw op het Drielandenpunt

07-04-2021 - 0 reacties Een groot deel van Nederland is woensdagochtend wakker geworden in een witte wereld: met name in het zuidoosten is centimeters sneeuw gevallen. Op het Drielandenpunt in Limburg viel zelfs 10 tot 15 centimeter. Het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege plaatselijke gladheid en zware windstoten. Hier en daar stonden lange files, maar die zijn inmiddels opgelost.


Van sneeuw naar zon naar hagel naar ijs: waar komt dit wisselvallige weer vandaan?

06-04-2021 - 0 reacties Waar de een vandaag wakker werd met een laagje sneeuw in de tuin, werd de ander wakker met een streepje zon in het gezicht. Het weer is momenteel erg wisselvallig en lijkt te wisselen tussen typisch winter- en lenteweer. Is dat nou zo bijzonder, of valt het wel mee?
Laten we beginnen met een uitleg over wat er precies met het weer aan de hand is. We hebben nu te maken met een lagedrukgebied boven het noorden van Scandinavië, legt NOS-weervrouw Willemijn Hoebert uit. "Bij een lagedrukgebied waait de wind tegen de klok in. Daarom waait de wind vanaf de Noordpool nu om dat lagedrukgebied naar het zuiden. En daar liggen wij toevallig."
Op dit moment is het nog heel koud in de gebieden rond de poolstreek. Daarom is Nederland terechtgekomen in een krachtige noordwestelijke stroming met hele koude lucht. Veel kouder dan gemiddeld. "In deze periode is het gemiddeld tussen de 11 en 14 graden." In die koude lucht ontstaan continu buitjes met hagel en sneeuw. Tegelijkertijd is de zon al heel krachtig. "Dus als die buien dan voorbij zijn en de lucht opentrekt, is het contrast heel groot, want dan voelt het opeens weer als lente", zegt Hoebert.
Gisteren was het weer wisselvallig, maar vandaag ook. Gisteren sneeuwde het in Leeuwarden, maar ook vandaag zijn er weer ongelukken door gladheid:
Maar hoe bijzonder die wisselvalligheid ook voelt, uniek is dit weer voor deze tijd van het jaar niet. "Ze zeggen niet voor niets: april doet wat 'ie wil. April is altijd een wisselvallige maand geweest, met daarin ook kans op gladheid. De afgelopen drie jaar hebben we toevallig een aprilmaand gehad die soms meer op de zomer leek, daarom is ons gevoel bij april waarschijnlijk nu wat veranderd."
Daarnaast zal het contrast ook groter lijken omdat vorige week nog temperaturen van meer dan 20 graden werden gemeten.
Ook de rest van de dag en morgen zal je nog een paraplu en zonnebril moeten meenemen. In de nacht kan er zelfs een aantal centimeter sneeuw vallen. "In de nacht krijgen we vanuit het noorden te maken met een neerslaggebied. Dat zien we in de kustgebieden vooral terug als regen, maar dieper landinwaarts valt er sneeuw. Misschien wel een paar centimeter, daarom kan het een paar uur wit zijn in de nacht."
Maar omdat het in de loop van ochtend iets minder koud wordt en het gaat regenen, zal het niet heel lang wit blijven. Ook morgen wordt het wisselvallig en wordt de zon afgewisseld met buitjes. Maar omdat de temperatuur iets hoger ligt, is er iets minder sprake van sneeuw en hagel.
Wel gaat de wind weer aantrekken, net als gisteren. In het noordwestelijke kustgebied worden windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur verwacht. "Het gaat flink doorwaaien, en wordt ook echt wel even guur", zegt Hoebert.
Gisteren waaiden al strandhuisjes in zee tijdens een storm aan de Noordzeekust:


Weerbericht: Volop ruimte voor de zon, nog steeds kans op gladheid

11-02-2021 - 0 reacties Het wordt een zonnige dag, met alleen in het noorden nog wat wolkenvelden. Op de Wadden kan een beetje sneeuw vallen.


Boeren ondanks gladheid met petitie naar stadhuis Dokkum

01-02-2021 - 0 reacties Enkele tientallen boeren zijn, veelal met trekkers, onderweg naar het stadhuis van Dokkum. Ze gaan daar een petitie aanbieden, nu de gemeente Noardeast-Fryslân een intentieverklaring over de Waddenagenda wil ondertekenen.


Vannacht kans op gladheid door winterse buien, sneeuw op komst voor het weekend

12-01-2021 - 0 reacties Weggebruikers opgelet: winterse buien en bevriezing van natte wegdelen kunnen vanavond, vannacht en woensdagochtend lokale, maar zeer verraderlijke gladheid veroorzaken. Dat meldt Weer.nl.
Dinsdagavond is het op veel plaatsen helder en koelt het snel af richting het vriespunt. Komende nacht en aan het begin van de woensdagochtend daalt de temperatuur in het binnenland tot het vriespunt. In het oosten en zuidoosten kan het regionaal 1 of 2 graden vriezen. Ook de wegdektemperaturen zakken op grote schaal iets onder het vriespunt en dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Winterse buienVannacht trekken vanuit het noordwesten enkele winterse buien het land binnen en deze buien trekken over het noorden en noordoosten richting het midden en oosten van ons land en Limburg. In de zuidwestelijke helft blijft het overwegend droog, maar is een lokale bui niet uitgesloten. Tijdens de buien stijgt het kwik boven het vriespunt en valt naast regen ook wat korrelhagel of smeltende sneeuw. De kans is dus klein dat het ergens wit wordt.

Sneeuw op komstDonderdag-, vrijdag- en zaterdagnacht is het koud met minima tussen 0 en plaatselijk -6 graden. Het blijft dan wel droog en er worden geen winterse buien meer verwacht. De koudere lucht wordt zaterdag door een storing verdreven. Aan het eind van de ochtend trekt een neerslaggebied het land binnen en de regen gaat landinwaarts al snel over in smeltende sneeuw die ook even blijft liggen.

Vooral in het zuidoosten en oosten kan in de loop van de middag een flinke sneeuwlaag vormen van ongeveer vijf centimeter. Omdat achter de storing zachte lucht het land binnenstroomt, gaat de neerslag zaterdagavond waarschijnlijk over in regen. In het westen van het land gebeurt dit zaterdagmiddag al en is de kans op een tijdelijk witte wereld kleiner.

Vanaf zondag komen we tijdelijk in zachte lucht terecht, maar de winterkou ligt op de loer en komt volgende week steeds dichter bij ons land.


Sneeuwval en gladheid zorgen voor ongelukken, code geel afgegeven

26-02-2020 - 0 reacties Op diverse plaatsen in Brabant zijn woensdagochtend vroeg ongelukken gebeurd door sneeuw en gladheid. Op de A27 tussen Breda en Oosterhout schaarde een vrachtwagen.

ENSCHEDE - In het oosten en zuiden van Nederland is vannacht de eerste sneeuw van deze winter gevallen. Op sommige plekken viel zelfs een paar centimeter, al verdween de sneeuw in deze regio al snel weer. Maar goed nieuws voor winterliefhebbers: morgen is er wederom kans op een witte deken.


'Let op als je deze nacht de weg opgaat.', weerman waarschuwt voor pittige buien en gladheid

18-01-2020 - 0 reacties Er zijn een paar stevige buien in aantocht, met misschien wat hagel en sneeuw. Jordi Huirne van Weer.nl spreekt van een afwisselende zaterdag 'met een klein beetje een guur tintje'.


Sneeuwbuien op komst; dinsdagmiddag kans op gladheid

21-01-2019 - 0 reacties Er wordt meer winters weer verwacht. Dinsdag gaat het volgens het KNMI in de loop van de dag sneeuwen en dat kan zorgen voor gladheid.


Winterweer: eerste sneeuw in het zuidwesten, code geel in het hele land

15-12-2018 - 0 reacties In Zeeland zijn de strooiwagens al de weg op gegaan, in die provincie valt vanavond de eerste sneeuw. Daarna volgt de rest van het land, met ijzel- en (natte) sneeuwbuien. Op sommige plekken wordt een winterdek van enkele centimeters voorspeld. De KNMI heeft code geel afgekondigd vanaf acht uur, automobilisten moeten rekening houden met gladheid.

Het KNMI heeft voor vanavond code geel afgekondigd voor Brabant, Zeeland en Noord- en Zuid-Holland. Er kan een tot drie centimeter sneeuw vallen en mogelijk gaat het ijzelen.

Het KNMI heeft voor vanavond code geel afgekondigd voor Brabant, Zeeland en Noord- en Zuid-Holland. Er kan een tot drie centimeter sneeuw vallen en mogelijk gaat het ijzelen.


Hitte maakt plaats voor regen, hagel en onweer

28-07-2018 - 0 reacties NEDERLAND - Hemelwater en een einde aan de extreme hitte. En het kan zelfs behoorlijk gaan spoken.

Zaterdag wordt het bewolkt en trekt de wind wat aan vanuit het zuiden. Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien met windstoten rond 60 km/uur, hagel en veel neerslag in korte tijd. De waarschuwing geldt van 13.00 tot 16.00 uur.

Gladheid
Het verkeer moet vandaag ook rekening houden met gladheid als het gaat regenen. Dat heeft te maken met vuilresten die zich hebben opgehoopt op de wegen, doordat het zo lang droog was. "Als de vuilresten zich mengen met regenwater, kan een gladde laag op het asfalt ontstaan", aldus Rijkswaterstaat.

Na zaterdag volgt een week met 'mooie zomerse temperaturen', zonneschijn en af en toe wat wolken of een enkele bui.


KNMI waarschuwt voor lichte sneeuw en ijzel

19-03-2018 - 0 reacties DE BILT - Het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege winterse neerslag en daaruit voortvloeiende gladheid. Komende nacht trekt een gebied met lichte winterse neerslag van noord naar zuid over het land. Hierbij is er...Lees meer


Dooiaanval met gladheid op komst

02-03-2018 - 0 reacties VLISSINGEN - Het zuiden van Nederland krijgt vanmiddag te maken met een dooiaanval. Zachte lucht stroomt de zuidelijke provincies binnen. Vanaf de tweede helft van de middag valt lichte sneeuw. In de nacht naar zaterdag bereikt de sneeuw ook het midden van het land. Er valt 1-3 cm. In Zuid-Limburg, het zuiden van Brabant en in Zeeuws-Vlaanderen is dan kans op ijzel, meldt weeronline.nl.


Loonbedrijf strooit bij agrarische bedrijven in Kollumerland bij extreme gladheid

20-02-2018 - 0 reacties Een loonbedrijf schiet de gemeente Kollumerland te hulp als extreme gladheid agrarische bedrijven van de buitenwereld dreigt af te sluiten. Een werkgroep vanuit de voormalige LTO Noord-afdeling Kollumerland heeft dit met betrokken partijen afgesproken.


Waarschuwing voor gladheid, winterse temperaturen in aantocht

01-02-2018 - 0 reacties De ANWB verwacht vanmorgen een zware ochtendspits wegens gladheid als gevolg van bevriezing van natte weggedeelten. Later in de ochtend wordt het warmer en verdwijnt de gladheid, aldus de ANWB.


Paardentrailer casht met paard erin

10-12-2017 - 0 reacties Een auto met een paardentrailer is zondagmiddag, vermoedelijk door gladheid, tegen een boom gegleden op de Doornseweg bij Leusden.


Temperaturen stijgen weer vanaf morgen, vanavond kans op gladheid

02-12-2017 - 0 reacties De vrieskou van vannacht en vanmorgen is slechts tijdelijk. Vanaf morgen gaan de temperaturen weer omhoog. Sterker nog, het kwik stijgt de komende werkweek boven het gemiddelde.


Gladheid

14-01-2017 - 20 reacties ik las net in de krant dat rfc bij 450 boeren de afgelopende week de melk niet heeft opgehaald omdat het te glad was .het hek is nu al van de dam is het een beetje glad laten ze de melk zitten wat gaan ze doen als het een ochtend mistig is laten ze de rmo ook niet weg rijden ja is de makkelijkste manier om minder melk bij de fabriek te krijgen waar ze geen afzet voor hebben .


Gladheid en dichte mist spelen verkeer parten

11-11-2016 - 0 reacties Het verkeer moet vrijdagnacht en zaterdagochtend plaatselijk rekening houden met gladheid en dichte mist. De temperatuur daalt snel en op sommige plaatsen in het midden en oosten van het land vroor het vrijdagavond al. Verspreid over het land komen dichte mistbanken voor, waarbij het zicht maar zo'n honderd meter is. Dat is onder meer het geval bij meetstations in Voorschoten, Woensdrecht, Eindhoven en Twente.


Vrachtwagenchauffeurs overvallen door sneeuw in Duitsland

07-11-2016 - 0 reacties Gladheid en sneeuw hebben maandagochtend een chaos veroorzaakt op de wegen in Zuid Duitsland. De sneeuw en gladheid zorgde voor veel ongelukken en kapotte vrachtwagens.

Vooral in Oberschwaben kwam het tot een aantal ongevallen waarbij één persoon gewond raakte. Voor de rest was er volgens de politie alleen materiële schade.


Streekbus glijdt van de weg bij Sumar

20-01-2016 - 0 reacties