Groene Hart

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Groene Hart. Groene Hart is een van de 17346 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Groene Hart nieuws

Vlaamse frites? Nee, Goudse kaas. Zo gaan kaasboeren Belgen naar het Groene Hart lokken

02-02-2021 - 0 reacties Bourgondische Belgen die in de rij staan voor een bezoek aan een kaasmakerij in het Groene Hart? Dat is wel de bedoeling. Cheese Valley is één van de grote trekkers in een campagne die toeristen tot een bezoek moeten verleiden.


Nieuwkoopse boeren verkopen stikstofruimte aan Rotterdamse haven

06-01-2021 - 34 reacties Hoe pak je de stikstofproblemen aan op een betaalbare manier? Een groep melkveehouders in het Groene Hart wil de uitstoot verlagen door de stallen te moderniseren en verkoopt de vrijgekomen stikstofruimte om dat te kunnen betalen. Zo worden sectoren geholpen die nu niet kunnen uitbreiden en kunnen boeren innoveren met hun bedrijf.

Met de pilot willen de boeren een alternatief bieden voor de opkoopregelingen van de overheid, waarbij boeren voor honderden miljoenen worden uitgekocht. Veel boeren zijn tegen de opkoopregeling, omdat die hun voortbestaan en groei zou beperken.

"Ook door innovatie kunnen we de stikstofuitstoot van de landbouw beperken en die ruimte gebruiken voor woning- en wegenbouw of voor het bedrijfsleven", zegt Arie Verhorst van het Stikstofcollectief Zuid-Holland, waarin alle boeren uit de regio samenwerken. Volgens onderzoekers kan door innovatie tot wel 70 procent van de huidige uitstoot worden bespaard.
De boeren in Nieuwkoop willen niet alle vrijgekomen stikstofruimte verkopen, maar ook 'teruggeven' aan de natuur. In de pilot wordt 44 procent daarvoor ingezet.

Natte en vaste mest scheiden
Lennart Streng is een van de deelnemende boeren. Het gezamenlijk opslaan van poep en urine veroorzaakt een chemisch proces waarbij veel ammoniak vrijkomt, maar bij de boer uit Bodegraven loopt de urine van koeien naar een kelder onder de stal en wordt de poep met een schuif verzameld. Buiten wordt de mest afgesloten opgeslagen, zodat de ammoniak niet in de buitenlucht verdwijnt.

Streng had het liefst de 'natte' en 'vaste' mestvorm ook gescheiden afgevoerd, zodat er nog minder ammoniak vrijkomt. Maar voor die innovatie heeft hij geen geld. Als de stikstofpilot een succes wordt, hoopt hij de opbrengst van zijn stikstofruimte te kunnen gebruiken voor die investering.
Een van de kopers van de stikstofruimte is de Rotterdamse Haven, waar nieuwe investeringen al anderhalf jaar stilliggen omdat er geen stikstofruimte is. "De industrie heeft al een paar slagen gemaakt, dus daar is besparing veel moeilijker te realiseren", zegt Eric van der Stans, directeur Milieu van het Havenbedrijf.

Volgens hem heeft de agrarische sector de sleutel in handen: "Maar dat ging tot nu toe moeizaam. De landbouw heeft veel innovatie beloofd, maar maakte dat vaak niet waar. Met deze pilot lijkt er nu wel een stap te worden gezet." Het zal de haven niet uit de problemen brengen, dus hij hoopt dat zulke initiatieven op meer plaatsen volgen.

Hobbels
Ook stikstofdeskundige Gerard Migchels van de Wageningen Universiteit ziet de voordelen van de pilot. "Innovatie is veel duurzamer dan uitkoop." Hij spreekt over vijf tot tien keer meer milieuwinst dankzij de nieuwe mestsystemen.

Hoewel het initiatief het ei van Columbus lijkt, zijn er nog veel hobbels te nemen. Zo houdt minister Schouten van Landbouw vooralsnog vast aan de opkoop- en stimuleringsregelingen uit de nieuwe stikstof. Migchels begrijpt dat: de overheid heeft namelijk snel stikstofruimte nodig om de woningnood aan te pakken. "Maar de kosten van innovatie liggen lager dan bij uitkoop."
Over twee weken bezoekt minister Schouten de regio. Dan hopen de initiatiefnemers dat de laatste struikelblokken uit de weg worden geruimd.


Deze boerenkaas glijdt bij de abonnees door de brievenbus - zonder dat de hond erbij kan

11-12-2020 - 0 reacties Brownies, appeltaart, pepernoten: veel ondernemers verzinnen slimme manieren om hun lekkers bij hun klanten te krijgen. Ook als ze verder weg wonen. In het Groene Hart kun je nu een abonnement nemen op kaas.


Naderende Brexit zorgt voor boost bij boomkwekers: ‘Veel bestellingen worden naar voren gehaald’

16-11-2020 - 0 reacties Kwekers van bomen en tuinplanten in het Groene Hart hebben het extra druk door de aantrekkende handel op op Groot-Brittannië. De Britse klanten halen bestellingen naar voren omdat per 1 januari importeisen gelden. De Brexit-overgangsperiode is dan afgelopen.


€ 18 miljoen voor aanpak bodemdaling Noord-Holland

11-09-2020 - 0 reacties Voor Laag Holland en het Noord-Hollandse deel van het Groene Hart komt € 18 miljoen beschikbaar voor projecten om bodemdaling tegen te gaan. De provincie gaat in overleg met de lokaal betrokkenen over de besteding van dit bedrag.


‘Daling veengrond moet in 2030 met de helft worden verminderd’

03-09-2020 - 24 reacties Landelijk moet vastgesteld worden hoe ver veengronden nog mogen zakken. Dat adviseert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). De aanhoudende bodemdaling in veenweidegebieden zorgt voor steeds meer problemen, stelt de adviesraad, die onderzoek heeft laten uitvoeren naar de situatie in het Groene Hart.


Is het gras de komende week groener bij de buren?

20-06-2020 - 0 reacties Terwijl plaatsen in het Groene Hart letterlijk en figuurlijk drijven in het water, zijn er ook gebieden waar er zonder beregeningsinstallatie de komende week niets meer groeit. Want het wordt een week lang hoogzomer, met hooguit kans op een onweersbui in de avond door de hitte. De eerste landelijke hittegolf van 2020 staat in de […]


Groot onderzoek naar kruidenrijke graslanden in het Groene Hart

04-10-2019 - 0 reacties Een team van onderzoekers van Wageningen Research gaat een typologie ontwikkelen van kruidenrijke graslanden in het Groene Hart. De onderzoekers willen beter inzicht krijgen in de opbrengst, voederwaarde en biodiversiteit, maar ook de relatie met bedrijfsvoering, melkproductie, samenstelling van de melk en mogelijke verdienmodellen.


Terra Bleiswijk verhuist in 2020 naar pand van Royal Brinkman in Bleiswijk

05-09-2019 - 0 reacties Terra Bleiswijk verhuist in januari 2020 naar het pand van Royal Brinkman aan de Hoefweg in Bleiswijk. Samen met Berkel Flowers & Plants, Hogervorst Verpakkingen én Royal Brinkman onstaat in het pand zo een centraal servicepunt voor de (bloemen)detailhandel en telers in het Groene Hart.


Loonbedrijven in Groene Hart gaan samenwerken

13-08-2019 - 0 reacties De vier loonbedrijven Gebr. Van der Poel, Loonbedrijf J.M. van Vliet, HKA-Nieuwkoop en RVR Loonbedrijf gaan samenwerken onder de naam Bodemkracht. De bedrijven zijn werkzaam in het Groene Hart.


Gebruik Groene Hart moet veelzijdiger

11-07-2019 - 0 reacties Maak van het Groene Hart een gevarieerd landschap en stel de ondergrond centraal, waarbij het type veenbodem het waterpeil bepaalt en het soort landgebruik.


Deze koe moet de landbouw in zompig veengebied redden.

28-03-2019 - 21 reacties

Originele beschrijving

Door de lage waterstand laten veenweidegebieden veel CO2 los, zakt de grond weg en verdwijnt de weidevogel. Een hogere waterstand biedt uitkomst, maar niet voor de boer die natte poten bij de koe wil voorkomen. Het robuuste Blaarkop-koeienras moet in een zompiger Groene Hart uitkomst bieden. - Download de Agri24 app


Boeren De Vlist gaan voor 350 hectare drainage

11-02-2019 - 0 reacties Met de aanleg van 450 kilometer onderwaterdrainage in 350 hectare willen melkveehouders samen met andere partijen de bodemdaling in het Groene Hart afremmen.


De klimaatvisie van D66 en GroenLinks: nattere weiden, minder koeien, drijvende steden en dorpen

11-02-2019 - 0 reacties Recent legde Jopie Duijnhouwer op Foodlog uit dat het verhogen van het waterpeil een veel gemakkelijker én rendabeler manier is om de uitstoot van CO2 tegen te gaan, dan ingewikkelde technische maatregelen. Wethouder Hilde Niezen van Gouda vertelde ons hoe lastig haar stad het heeft om met inklinkende zachte veenbodems om te gaan. Haar stad kan beter leren drijven, zegt ze.
Alsof ze goed geluisterd hebben, kondigen vandaag regeringspartij D66 en oppositiepartij GroenLinks een plan aan om de waterstand in Nederland te verhogen. De partijen willen niet met techniek tegen de natuur, maar slim met de natuur werken om Nederland om te kunnen laten gaan met de consequenties van klimaatverandering. Het plan zal met name consequenties hebben voor de melkveehouderij in het Groene Hart en het veenweidegebied van Friesland. Op nattere grond kun je minder koeien houden.


Goudse bomen verzuipen, huizen moeten leren drijven

06-02-2019 - 0 reacties In de tiende serie van de debatreeks 'It's the Food, my Friend!' gaat het over het Nederlandse landschap, dat letterlijk moet meebewegen met bodemdaling, klimaatverandering en water. Nederland staat voor grote waterstaatkundige uitdagingen. Wat merkt de bestuurder van een stad in het vanouds drassige Groene Hart daar in de dagelijkse praktijk van? Daarover sprak ik met Hilde Niezen, wethouder van Gouda.

Zij is een van de sprekers tijdens de openingssessie op 11 februari.


De lokale slager met een goed verhaal wint steeds meer terrein

19-01-2019 - 0 reacties Slagers winnen langzaamaan terrein ten opzichte van de kiloknallers. In het Groene Hart weten slagers die zelf slachten als geen ander hoe belangrijk het verhaal achter de koe is.

Het eten van vlees staat onder druk en we moeten wennen aan het idee dat we niet meer elke dag een bal gehakt eten. Althans, dat blijkt uit een nieuw internationaal rapport dat is opgesteld door 36 wetenschappers die drie jaar werkten aan het dieet voor de 21ste eeuw.

Toch merkt de slagersbranche dat dit niet per se verkeerd uit hoeft te pakken. Sterker nog: de slager krijgt het langzaam maar zeker wat drukker omdat minder mensen de kiloknaller van de supermarkt willen, maar als ze vlees eten juist goed vlees zoeken.

Dat weten ze in Baambrugge op boerderij/slagerij De Lindehoff als geen ander. Daar wordt de rij met particulieren die vlees willen steeds langer. De koeien hebben het hier goed: in de stal is een heuse 'koeientuin' ingericht inclusief bomen.


'Seed Valley' in regio Enkhuizen is groene hart voor planten- en zaadtechnologie

21-11-2018 - 0 reacties ENKHUIZEN - Wat Silicon Valley is voor IT en software, is Seed Valley in de regio Enkhuizen voor de ontwikkeling van planten en zaadtechnologie. Verschillende bedrijven werken daar samen om nieuwe groenten- en bloemenrassen te ontwikkelen.

"Wat heel veel mensen niet weten, is dat Nederland op dit gebied toonaangevend is", aldus Carolien Wagenaar, programmamaker van Seed Valley. "Daar zijn de specifieke ontwikkelingsbedrijven bij betrokken, maar ook dienstverleners als robotica en machinebouwers."

En dat creërt werkgelegenheid. In de hele sector van Seed Valley werken meer dan 3.500 mensen. "En dat is alleen in ons land, want wereldwijd is dat nog veel meer."


10 jaar Saba.

21-11-2018 - 0 reacties Het is alweer tien jaar geleden dat de unieke, tweekleurige troschrysant Saba voor het eerst op de markt verkrijgbaar was. Met haar groene hart, paarse kleur en contrasterende witte omlijning is Saba een opvallende verschijning en een favoriet onder bloemisten.


Royal Lemkes en duurzame bewustwording

11-10-2018 - 0 reacties Natuurlijke materialen, eigen energieopslag, elektrische fietsen. Het groene hart van Royal Lemkes is duidelijk zichtbaar bij binnenkomst. Zelfs de koffiebekertjes worden gerecycled naar wc-papier. Als FSI versneller werkt Royal Lemkes heel hard om de keten te verduurzamen. Royal FloraHolland sprak hierover met Elise Wieringa, Manager Quality Assurance & Sustainability.


Kwekers leveren eerste bomen aan Floriade Almere 2022

09-10-2018 - 0 reacties Een twintigtal enthousiaste kwekers levert een bijdrage aan de Groene Stad Arboretum op de Floriade 2022 met de donatie van 720 bomen. Het Arboretum van 8 hectare groot zal het groene hart vormen van de expo in 2022 én van de stadswijk die daarna op het Floriadeterrein verrijst.