Groene Hart

Groene Hart is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Groene Hart en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Groene Hart nieuws

Spannende weken voor wijnboeren: ‘Als het nu gaat regenen is het afgelopen met de oogst’

26-08-2021 - 0 reacties Kleine wijngaarden in de regio kregen dit seizoen met veel regenval te maken. Er komt daarom een spannende tijd aan voor wijnboeren, zoals in het Groene Hart. ,,Met herfstachtige taferelen is mijn oogst ten einde.”


Rust en ruimte op ‘drielandenpunt’ middenin het Groene Hart

19-07-2021 - 0 reacties Prachtig die zomer, maar wat te doen met onze vrije tijd als het buitenland door corona verder weg lijkt dan ooit? Laten we de blik richten op al die pareltjes in eigen land. In een serie verhalen steeds een nieuwe tip van mensen die het weten kunnen. Vandaag: De Meije in het Groene Hart.


Imago arbeidsmigranten klopt niet: Lukasz, Claudia en Aleksandra balen van slechte beeldvorming

05-07-2021 - 0 reacties Arbeidsmigranten doen vaak werk waarvoor anderen hun neus ophalen. Maar passen ze ook in ons dorp of onze stad? In deze serie belichten we successen én pijnpunten van tijdelijke werkkrachten in het Groene Hart. Vandaag aflevering 1: hoe denken we over arbeidsmigranten?


Advies: forse stikstofwinst haalbaar in Gelderse Vallei, Groene Hart, maar óók op zandgronden zoals in Brabant

01-07-2021 - 0 reacties Het fors verkleinen van de veehouderij in de Gelderse Vallei en het Groene Hart kan snel veel stikstofwinst opleveren. Hetzelfde geldt voor de gerichte aankoop van agrarische bedrijven op de hogere zandgronden, zoals in Oost-Brabant. Dat staat in een advies dat donderdag aan landbouwminister Schouten is overhandigd.


Alsjeblieft geen boerenprotesten meer

30-06-2021 - 119 reacties De boeren gaan volgende week woensdag, 7 juli, weer massaal protesteren tegen de stikstofplannen. Het is inmiddels de zoveelste keer dat de boeren protesteren voor 'hun bestaansrecht door onder meer plannen ‘om het Groene Hart en de Gelderse Vallei leeg te vegen ten gunste van woningbouw, zonnevelden en bossen.’ Daarom de stelling: Alsjeblieft geen boerenprotesten gelderlander.nl/home/…


Boeren protesteren volgende week weer massaal tegen stikstofplannen

29-06-2021 - 6 reacties De boeren gaan volgende week woensdag, 7 juli, weer massaal protesteren tegen de stikstofplannen. De boeren voelen zich ernstig bedreigd in hun bestaansrecht door onder meer plannen ‘om het Groene Hart en de Gelderse Vallei leeg te vegen ten gunste van woningbouw, zonnevelden en bossen.’


Vlaamse frites? Nee, Goudse kaas. Zo gaan kaasboeren Belgen naar het Groene Hart lokken

02-02-2021 - 0 reacties Bourgondische Belgen die in de rij staan voor een bezoek aan een kaasmakerij in het Groene Hart? Dat is wel de bedoeling. Cheese Valley is één van de grote trekkers in een campagne die toeristen tot een bezoek moeten verleiden.


Nieuwkoopse boeren verkopen stikstofruimte aan Rotterdamse haven

06-01-2021 - 34 reacties Hoe pak je de stikstofproblemen aan op een betaalbare manier? Een groep melkveehouders in het Groene Hart wil de uitstoot verlagen door de stallen te moderniseren en verkoopt de vrijgekomen stikstofruimte om dat te kunnen betalen. Zo worden sectoren geholpen die nu niet kunnen uitbreiden en kunnen boeren innoveren met hun bedrijf.

Met de pilot willen de boeren een alternatief bieden voor de opkoopregelingen van de overheid, waarbij boeren voor honderden miljoenen worden uitgekocht. Veel boeren zijn tegen de opkoopregeling, omdat die hun voortbestaan en groei zou beperken.

"Ook door innovatie kunnen we de stikstofuitstoot van de landbouw beperken en die ruimte gebruiken voor woning- en wegenbouw of voor het bedrijfsleven", zegt Arie Verhorst van het Stikstofcollectief Zuid-Holland, waarin alle boeren uit de regio samenwerken. Volgens onderzoekers kan door innovatie tot wel 70 procent van de huidige uitstoot worden bespaard.
De boeren in Nieuwkoop willen niet alle vrijgekomen stikstofruimte verkopen, maar ook 'teruggeven' aan de natuur. In de pilot wordt 44 procent daarvoor ingezet.

Natte en vaste mest scheiden
Lennart Streng is een van de deelnemende boeren. Het gezamenlijk opslaan van poep en urine veroorzaakt een chemisch proces waarbij veel ammoniak vrijkomt, maar bij de boer uit Bodegraven loopt de urine van koeien naar een kelder onder de stal en wordt de poep met een schuif verzameld. Buiten wordt de mest afgesloten opgeslagen, zodat de ammoniak niet in de buitenlucht verdwijnt.

Streng had het liefst de 'natte' en 'vaste' mestvorm ook gescheiden afgevoerd, zodat er nog minder ammoniak vrijkomt. Maar voor die innovatie heeft hij geen geld. Als de stikstofpilot een succes wordt, hoopt hij de opbrengst van zijn stikstofruimte te kunnen gebruiken voor die investering.
Een van de kopers van de stikstofruimte is de Rotterdamse Haven, waar nieuwe investeringen al anderhalf jaar stilliggen omdat er geen stikstofruimte is. "De industrie heeft al een paar slagen gemaakt, dus daar is besparing veel moeilijker te realiseren", zegt Eric van der Stans, directeur Milieu van het Havenbedrijf.

Volgens hem heeft de agrarische sector de sleutel in handen: "Maar dat ging tot nu toe moeizaam. De landbouw heeft veel innovatie beloofd, maar maakte dat vaak niet waar. Met deze pilot lijkt er nu wel een stap te worden gezet." Het zal de haven niet uit de problemen brengen, dus hij hoopt dat zulke initiatieven op meer plaatsen volgen.

Hobbels
Ook stikstofdeskundige Gerard Migchels van de Wageningen Universiteit ziet de voordelen van de pilot. "Innovatie is veel duurzamer dan uitkoop." Hij spreekt over vijf tot tien keer meer milieuwinst dankzij de nieuwe mestsystemen.

Hoewel het initiatief het ei van Columbus lijkt, zijn er nog veel hobbels te nemen. Zo houdt minister Schouten van Landbouw vooralsnog vast aan de opkoop- en stimuleringsregelingen uit de nieuwe stikstof. Migchels begrijpt dat: de overheid heeft namelijk snel stikstofruimte nodig om de woningnood aan te pakken. "Maar de kosten van innovatie liggen lager dan bij uitkoop."
Over twee weken bezoekt minister Schouten de regio. Dan hopen de initiatiefnemers dat de laatste struikelblokken uit de weg worden geruimd.


Deze boerenkaas glijdt bij de abonnees door de brievenbus - zonder dat de hond erbij kan

11-12-2020 - 0 reacties Brownies, appeltaart, pepernoten: veel ondernemers verzinnen slimme manieren om hun lekkers bij hun klanten te krijgen. Ook als ze verder weg wonen. In het Groene Hart kun je nu een abonnement nemen op kaas.


Naderende Brexit zorgt voor boost bij boomkwekers: ‘Veel bestellingen worden naar voren gehaald’

16-11-2020 - 0 reacties Kwekers van bomen en tuinplanten in het Groene Hart hebben het extra druk door de aantrekkende handel op op Groot-Brittannië. De Britse klanten halen bestellingen naar voren omdat per 1 januari importeisen gelden. De Brexit-overgangsperiode is dan afgelopen.


€ 18 miljoen voor aanpak bodemdaling Noord-Holland

11-09-2020 - 0 reacties Voor Laag Holland en het Noord-Hollandse deel van het Groene Hart komt € 18 miljoen beschikbaar voor projecten om bodemdaling tegen te gaan. De provincie gaat in overleg met de lokaal betrokkenen over de besteding van dit bedrag.


‘Daling veengrond moet in 2030 met de helft worden verminderd’

03-09-2020 - 24 reacties Landelijk moet vastgesteld worden hoe ver veengronden nog mogen zakken. Dat adviseert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). De aanhoudende bodemdaling in veenweidegebieden zorgt voor steeds meer problemen, stelt de adviesraad, die onderzoek heeft laten uitvoeren naar de situatie in het Groene Hart.


Is het gras de komende week groener bij de buren?

20-06-2020 - 0 reacties Terwijl plaatsen in het Groene Hart letterlijk en figuurlijk drijven in het water, zijn er ook gebieden waar er zonder beregeningsinstallatie de komende week niets meer groeit. Want het wordt een week lang hoogzomer, met hooguit kans op een onweersbui in de avond door de hitte. De eerste landelijke hittegolf van 2020 staat in de […]


Groot onderzoek naar kruidenrijke graslanden in het Groene Hart

04-10-2019 - 0 reacties Een team van onderzoekers van Wageningen Research gaat een typologie ontwikkelen van kruidenrijke graslanden in het Groene Hart. De onderzoekers willen beter inzicht krijgen in de opbrengst, voederwaarde en biodiversiteit, maar ook de relatie met bedrijfsvoering, melkproductie, samenstelling van de melk en mogelijke verdienmodellen.


Terra Bleiswijk verhuist in 2020 naar pand van Royal Brinkman in Bleiswijk

05-09-2019 - 0 reacties Terra Bleiswijk verhuist in januari 2020 naar het pand van Royal Brinkman aan de Hoefweg in Bleiswijk. Samen met Berkel Flowers & Plants, Hogervorst Verpakkingen én Royal Brinkman onstaat in het pand zo een centraal servicepunt voor de (bloemen)detailhandel en telers in het Groene Hart.


Loonbedrijven in Groene Hart gaan samenwerken

13-08-2019 - 0 reacties De vier loonbedrijven Gebr. Van der Poel, Loonbedrijf J.M. van Vliet, HKA-Nieuwkoop en RVR Loonbedrijf gaan samenwerken onder de naam Bodemkracht. De bedrijven zijn werkzaam in het Groene Hart.


Gebruik Groene Hart moet veelzijdiger

11-07-2019 - 0 reacties Maak van het Groene Hart een gevarieerd landschap en stel de ondergrond centraal, waarbij het type veenbodem het waterpeil bepaalt en het soort landgebruik.


Deze koe moet de landbouw in zompig veengebied redden.

28-03-2019 - 21 reacties

Originele beschrijving

Door de lage waterstand laten veenweidegebieden veel CO2 los, zakt de grond weg en verdwijnt de weidevogel. Een hogere waterstand biedt uitkomst, maar niet voor de boer die natte poten bij de koe wil voorkomen. Het robuuste Blaarkop-koeienras moet in een zompiger Groene Hart uitkomst bieden. - Download de Agri24 app


Boeren De Vlist gaan voor 350 hectare drainage

11-02-2019 - 0 reacties Met de aanleg van 450 kilometer onderwaterdrainage in 350 hectare willen melkveehouders samen met andere partijen de bodemdaling in het Groene Hart afremmen.


De klimaatvisie van D66 en GroenLinks: nattere weiden, minder koeien, drijvende steden en dorpen

11-02-2019 - 0 reacties Recent legde Jopie Duijnhouwer op Foodlog uit dat het verhogen van het waterpeil een veel gemakkelijker én rendabeler manier is om de uitstoot van CO2 tegen te gaan, dan ingewikkelde technische maatregelen. Wethouder Hilde Niezen van Gouda vertelde ons hoe lastig haar stad het heeft om met inklinkende zachte veenbodems om te gaan. Haar stad kan beter leren drijven, zegt ze.
Alsof ze goed geluisterd hebben, kondigen vandaag regeringspartij D66 en oppositiepartij GroenLinks een plan aan om de waterstand in Nederland te verhogen. De partijen willen niet met techniek tegen de natuur, maar slim met de natuur werken om Nederland om te kunnen laten gaan met de consequenties van klimaatverandering. Het plan zal met name consequenties hebben voor de melkveehouderij in het Groene Hart en het veenweidegebied van Friesland. Op nattere grond kun je minder koeien houden.