Vleesvee

Vleesvee nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Vleesvee nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Vleesvee nieuws

Maatschap Bos vaart wel met spruiten en koeien

27-12-2019 - 0 reacties Je onderscheiden van de massa is belangrijk om als agrarische ondernemers vooruit te kunnen. Dat vinden de broers Marien en Driek Bos in Ouwerkerk op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland. Ze hebben dan ook geen doorsnee akkerbouwbedrijf. Behalve de standaard akkerbouwgewassen telen de broers ook spruiten en houden ze vleesvee.


Schouten stelt actualisatie van excretienormen voor een deel uit

10-10-2019 - 0 reacties De excretieforfaits voor vleesvee, melkveehouders met hoogproductieve koeien, zelfzuivelaars en biologische veebedrijven worden vooralsnog niet gewijzigd. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer. De minister neemt dat besluit na de internetconsultatie over de actualisatie van de mestnormen. De excretienormen voor melkvee worden wel gewijzigd, mits het totaal aantal fosfaatrechten onder het fosfaatplafond wordt gebracht.


Schouten stelt actualisatie mestnormen deels uit

08-10-2019 - 6 reacties De excretieforfaits voor vleesvee, melkveehouders met hoogproductieve koeien, zelfzuivelaars en biologische veebedrijven worden vooralsnog niet gewijzigd.

Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer na de internetconsultatie over de actualisatie van de mestnormen. De excretienormen voor melkvee worden wel gewijzigd, mits het totaal aantal fosfaatrechten onder het fosfaatplafond zit.


Verkoop van natuurvlees

13-08-2019 - 0 reacties De operationele groep ‘Agro MEATs nature' uit België wil landbouw en natuur dichter bij elkaar brengen. Eén van de vragen is of het mogelijk is om vleesvee te houden in natuurgebieden.


Vleesvee in zonnetje gezet op keuring in Ede

08-08-2019 - 0 reacties De tweede editie van de Veluwse vleesveekeuring in Ede was afgelopen weekend niet zomaar een familie-evenement, het moest ook bijdragen aan positieve beeldvorming van een sector die zich in het nauw gedreven voelt.


Mestexcretienormen voor vleesvee gaan in 2020 waarschijnlijk fors omhoog

25-07-2019 - 0 reacties Vleesveehouders krijgen in 2020 waarschijnlijk te maken met beduidend hogere normen voor dieren ouder dan 12 maanden die nooit een kalf heeft gehad en niet bestemd zijn om een kalf te krijgen. Dat blijkt uit de voorstellen die minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft gepubliceerd voor een internetconsultatie. De normen voor de diercategorie 122 worden meer dan verdubbeld.


Schouten wil niet naar apart vleesveestelsel

16-07-2019 - 34 reacties Er komt geen apart fosfaatrechtenstelsel voor vleesvee. Dat schrijft minister Carola Schouten van LNV in antwoord op schriftelijke vragen van de VVD.


​180,55 kg slachtgewicht goed voor Agroscoopbokaal

05-06-2019 - 0 reacties Jan en Jannet Hesselink uit het Achterhoekse Rekken zijn uitgeroepen tot winnaars van de Agroscoopbokaal 2019 van ForFarmers in de categorie Vleesvee. De rosékalverhouders namen de prijs afgelopen vrijdag in ontvangst tijdens een feestelijke bijeenk


Bewust Natuurlijk Luxe op Nationale Vleesvee Manifestatie

16-05-2019 - 0 reacties Op 17 oktober 2015 staat IJsselhallen Zwolle in het teken van de Nationale Vleesvee Manifestatie. Hier laten verschillende stamboeken van de Federatie Vleesveestamboeken Nederland hun rassen zien voor de nationale keuringen. Bewust Natuurlijk Luxe is ook aanwezig met demogroepen van Belgisch Witblauw en Verbeterd Roodbont die brede binnenbekkenmaten hebben en/of natuurlijk hebben afgekalfd. Ook kunnen houders informatie ophalen over de omslag naar meer natuurlijke geboorten in de beursstand van Bewust Natuurlijk Luxe.


Annie Schreijer-Pierik: “Goed dat jullie natuurlijke geboorten actief oppakken”

16-05-2019 - 0 reacties De informatie- en demostand van Bewust Natuurlijk Luxe op de Nationale Vleesvee Manifestatie 2015 in Zwolle kon op veel belangstelling rekenen. Diverse houders van Belgisch Witblauw en Verbeterd Roodbont kwamen langs om vragen te stellen over de omslag naar meer natuurlijke geboorten. Ook Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik was enthousiast over de aanwezigheid van Bewust Natuurlijk Luxe op de Manifestatie. “Je moet laten zien wat je doet, ook daar waar je mogelijke tegenstanders kunt treffen.”


Tweede nieuwsbrief Bewust Natuurlijk Luxe uit

16-05-2019 - 0 reacties De Kennisdag "Naar meer natuurlijke geboorten" op 31 oktober, de aanwezigheid tijdens de Nationale Vleesvee Manifestatie, een film over het bekkenmatenmeten… het project Bewust Natuurlijk Luxe is vol op stoom. In deze tweede nieuwsbrief van Bewust Natuurlijk Luxe leest u meer over deze activiteiten.  Activiteiten waarmee houders van Belgisch Witblauw en Verbeterd Roodbont ondersteund worden in hun omslag naar meer natuurlijke geboorten.


Fokprogramma stal Van Beukelen succesvol

16-05-2019 - 0 reacties Veehouders Jaap en Marga van Beukelen hebben tijdens de Nationale Vleesvee Manifestatie in oktober goede zaken gedaan met hun Verbeterd Roodbont. Zo werd Daphnes Gravin uitgeroepen tot algemeen Nederlands kampioen. De algemene kampioensbeker nam boer Jaap in ntvangst van Europarlementarier Annie-Schreijer-Pierik.


Meten bekkenmaten bij vleesvee gestart

16-05-2019 - 0 reacties Het bekkenmatenmeten bij vleesvee vanuit het project Bewust Natuurlijk Luxe is gestart. Door de bekkens te meten, kunnen veehouders beter inschatten of een koe in potentie natuurlijk kan afkalven. Met de inwendige bekkenmaten (hoogte en breedte) van vrouwelijke dieren worden ook de fokwaarden berekend. Met deze informatie zijn gunstige foklijnen te selecteren. Zo is toe te werken naar meer natuurlijke geboorten.


Boer Olivier haalt eerst Newbie award binnen

15-03-2019 - 0 reacties De KU Leuven reikte voor het eerst de Newbie award uit. Die award gaat naar een succesvolle starter in de landbouw. Acht laureaten dongen mee naar de hoofdprijs, maar het was Boer Olivier die hem in de wacht wist te slepen. Naast de klassieke activiteiten - akkerbouw en vleesvee - investeerde Olivier in twee innovatieve producten: Salers natuurrundsvlees en eieren uit een mobiele kippenstal. “Terwijl de runderen grazen op natuurweides, scharrelen de kippen in buitenlucht, elke week op een ander stukje weide”, legt Olivier trots uit. Newbie zal zich ook de komende jaren verder inzetten op het in beeld brengen van verhalen van nieuwkomers, Europese uitwisseling en kennisdeling en het vertalen van inzichten naar coherente beleidsaanbevelingen.


Mega biobedrijf van 1,65 miljoen hectare verkocht

15-01-2019 - 0 reacties Het op 1 na grootste veehouderijbedrijf in Australië heeft een nieuwe eigenaar. Het gaat in totaal om meer dan 1,65 miljoen hectare grond, waar circa 21.500 stuks biologisch vleesvee op grazen. Om het geheel in perspectief te zetten: de omvang van het bedrijf is meer dan de helft van België.


Omkatten moet vleesvee binnen fosfaatrechtenstelsel houden

25-11-2018 - 91 reacties Wat gaan hier de gevolgen van worden?


V-Focus: LNV schuift met fosfaatplafonds

19-11-2018 - 0 reacties Het jongvee van vleesvee werd in 2012 nog gerekend tot de categorie 'overig rundvee', terwijl dat sinds 2018 meetelt in de categorie melkvee. Die laatste categorie overschrijdt hiermee het fosfaatplafond, meldt V-Focus.


Keuze kalf tart vleesveesector

18-11-2018 - 10 reacties Dat was woensdag in Nijkerk een van de vragen tijdens de informatieavond over fosfaatrechten en vleesvee van Stichting VleesveeNL. Een specialist van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) was hier om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.

Die waren er veel. De zaal zat afgeladen vol. 'Er hadden zich zeventig ondernemers aangemeld, maar er waren maar liefst 130 mensen aanwezig', vertelt voorzitter Jacco Keuper van VleesveeNL, de brancheorganisatie voor de vleesveehouderij, waarbij ook LTO is aangesloten.


Schouten hevelt fosfaatrechten vleesvee niet over naar melkvee

02-11-2018 - 4 reacties De fosfaatrechten die worden teruggegeven door vleesveehouders komen niet beschikbaar voor knelgevallen in de melkveehouderij. Dat zei landbouwminister Carola Schouten tijdens een Kamerdebat over de landbouwbegroting 2019.


Vrijstellingsregeling fosfaatrechten vleesvee open

24-10-2018 - 15 reacties Vleesveehouders die hun bedrijf willen vrijstellen van fosfaatrechten, kunnen zich vanaf vandaag melden bij RVO. Dit kan tot en met 6 november.