Geboorte

Geboorte nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Geboorte nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Geboorte nieuws

Biggen effectief beschermd tegen PRRS bij spenen

24-08-2019 - 0 reacties Het is sinds begin 2018 mogelijk om biggen vanaf dag één na de geboorte te vaccineren tegen PRRS. Op het risicomoment zijn ze dan beschermd, stelt Anke Verhaegen, varkensdierenarts bij Zoetis.


Kalfje na geboorte spoorloos, politie vindt dier met behulp van drone terug in maisveld

24-07-2019 - 0 reacties SINDEREN - De politie Oost-Nederland heeft dinsdagochtend in Sinderen een pasgeboren kalfje met behulp van een drone teruggevonden. Het kalf was ‘s nachts kort na de geboorte weggelopen bij de moeder. In verband met de hitte staan de beesten tijdens deze tropische dagen overdag binnen en zijn ze 's nachts in de buiten.


Het BBL Keurmerk (Beter Boeren Leven Keurmerk)

28-05-2019 - 0 reacties De afgelopen tijd is onze sector verblijd met de geboorte van een scala aan nieuwe keurmerken. En als we de geboortekaartjes lezen hebben de sterren nog nooit zo goed gestaan. Op de keurmerkwijzer onder mens en werk (de boerenbeloning) kom ik geen enkel keurmerk tegen...
Het bericht Het BBL Keurmerk (Beter Boeren Leven Keurmerk) verscheen eerst op Nederlandse Melkveehouders Vakbond.


Leerzame praktijkmiddag voor dierenartsen

16-05-2019 - 0 reacties Dierenarts Elena Groot kwam met de vraag "Ik wil graag meer weten over natuurlijk afkalven bij dikbillen en wat daar allemaal bij komt kijken." Daarom organiseerde BNL een praktische middag bij het bedrijf Jandlis van Jack Renken en Lisette van Es in Dronten. BNL-coordinator en pelvimetrist Bert van Abeelen deelde zijn kennis en liet de dierenartsen van Boven-Veluwe DierGezondheidCentrum ervaren wat het is om bekkens te meten. Het werd een zeer leerzame middag met enkele weken later de natuurlijke geboorte van Phelena, met begeleiding van Groot.
 


Monitoring PRRS: onderscheid maken tussen veld- en vaccinvirus (sequencing)

30-04-2019 - 0 reacties Vaccineren op een vermeerderings- of (sub-)fokbedrijf sluit niet uit dat er PPRS-veldvirus circuleert. Biggen kunnen al vóór de geboorte via de zeug/gelt besmet raken of in het kraamhok via toomgenoten.


Kalversterfte: 'De cijfers kloppen, de beeldvorming niet'

02-04-2019 - 0 reacties "De cijfers kloppen, maar de beeldvorming niet." Dat is de reactie van LTO-bestuurslid Dirk Bruins uit Dwingeloo op het nieuws dat ruim 1200 boeren in Nederland kampen met een hoge sterfte onder kalfjes. RTL Nieuws berichtte hierover vanmorgen op basis van cijfers van de NVWA. Op deze boerderijen is 1 op de 5 kalfjes binnen twee weken na geboorte dood.


Gouden Regel 2: Leg biggen over tussen 24-48 uur na geboorte

18-03-2019 - 0 reacties Soms is overleggen onvermijdelijk. Deze biggen kunnen dan het beste tussen 24-48 uur na de geboorte overgelegd worden. In dit artikel leggen we uit waarom. Verschillende onderzoeken laten zien dat biggen overleggen ná 24 uur o.a. veel meer onrust geeft.


Vanaf 1 april runderen eerst merken dan melden

14-03-2019 - 0 reactiesAls u runderen houdt, krijgt u te maken met een wijziging. Vanaf 1 april 2019 moet u een kalf eerst merken en daarna de geboortemelding doorgeven. Doe dit binnen 3 werkdagen na de geboorte.


Leerzame praktijkmiddag voor dierenartsen

11-03-2019 - 0 reacties Dierenarts Elena Groot kwam met de vraag "Ik wil graag meer weten over natuurlijk afkalven bij dikbillen en wat daar allemaal bij komt kijken." Daarom organiseerde BNL een praktische middag bij het bedrijf Jandlis van Jack Renken en Lisette van Es in Dronten. BNL-coordinator en pelvimetrist Bert van Abeelen deelde zijn kennis en liet de dierenartsen van Boven-Veluwe DierGezondheidCentrum ervaren wat het is om bekkens te meten. Het werd een zeer leerzame middag met enkele weken later de natuurlijke geboorte van Phelena, met begeleiding van Groot.
 


Voorjaar barst los met de Vervaet HydroTrike combinaties

18-02-2019 - 0 reacties De Vervaet Hydro heeft al sinds zijn geboorte in 1990 hetzelfde principe van werken. De gehele techniek van de cyclus van de mest wordt heden ten dage nog op dezelfde manier toegepast. In tegenstelling tot vele anderen die keer op keer met een ‘vernieuwing’ en/of verandering komen. Vervaet gelooft in het principe van de hydro trike en velen met ons hetgeen blijkt uit ons marktleiderschap. Duurzaam De economische duurzaamheid van Hydro Trike is van ongekende omvang. Onderhoudskosten zijn door ruim 20 jaar ontwikkeling, aan eigenlijk hetzelfde…


Duitsland krijgt wettelijke dierwelzijnscertificaat voor varkensvlees

07-02-2019 - 0 reacties De Duitse regering presenteert een label voor varkensvlees afkomstig van varkens die vanaf de geboorte tot aan de slacht opgroeien in een omgeving met hogere dierwelzijnseisen. Het is een vervolg op het enkele jaren door opgerichte ‘Initiative Tierwohl’.


Dierenbescherming: ‘fokken op minder, maar robuustere biggen’

09-01-2019 - 0 reacties De varkenssector moet zich meer richten op varkensfoklijnen die zorgen voor minder, maar wel robuustere biggen per geboorte. Dit is volgens de Dierenbescherming een maatregel om de biggensterfte tegen te gaan. 5 Miljoen (13%) biggen sterven voortijdig.


Iedere boer doet wel aan kringlooplandbouw

29-12-2018 - 0 reacties Kringlooplandbouw is hot sinds minister Schouten het tot de spil maakte van haar landbouwvisie. Agrio heeft opiniemakers en boeren gevraagd hun visie hierop te geven. Vandaag boerin Agnes Lensing-Van de Ven.

Als 8-jarig meisje mocht ik mij ontfermen over een kalfje dat in de ogen van mijn ouders weinig kans op overleven had. Bij de geboorte woog het diertje slechts 16 kilo. Ik gaf hem de naam Zwartje. Met zijn melk in een poppenfles ben ik voor hem gaan zorgen en dat heeft goed uitgepakt. Hij heeft het overleefd!

Zo gaat dat op veel boerenbedrijven. De kleine dieren die het niet lijken te redden, mogen op hoop van zegen door de kinderen des huizes worden verzorgd. Die kinderen doen dat vaak met volledige overgave en passie. Gelukkig wordt dat vaak uitbetaald in iets wat niet met geld is goed te maken: leven! Als boerenkind doe je dat logischerwijs, want alles wat leven heeft gekregen, verdient een kans om op te groeien. Dat krijg je van je ouders of grootouders mee en dat maakt het boerenleven ook zo mooi, een soort kringloop. Een kringloop in de landbouw waar de meeste mensen niet zo vaak bij stil staan.


Iedere boer doet wel aan kringlooplandbouw

28-12-2018 - 0 reacties Als 8-jarig meisje mocht ik mij ontfermen over een kalfje dat in de ogen van mijn ouders weinig kans op overleven had. Bij de geboorte woog het diertje slechts 16 kilo.


Wordt Nederlandse melkveehouder schietschijf NVWA?

12-12-2018 - 13 reacties Terwijl Nederland het luilekkerland is voor drugscriminelen wordt de Nederlandse veehouder achtervolgd als een fraudeur en als de Tweede Kamer deze week niet ingrijpt, wordt de melkveehouder schietschijf met torenhoge boetes bij tekortkomingen van het Identificatie en Registratiesysteem (I&R). Geen geboorte meer melden zonder aangebracht...
Het bericht Wordt Nederlandse melkveehouder schietschijf NVWA? verscheen eerst op Nederlandse Melkveehouders Vakbond.


Influenza infecties bij biggen

12-11-2018 - 0 reacties Een deel van de biggen in de kraamstal waar varkensinfluenzavirus circuleert, kan tijdens de eerste weken na de geboorte door SIV (Swine Influenza Virus) worden geïnfecteerd. Dit geeft aan dat niet alle biggen door maternale antilichamen worden beschermd.


Geslachtsbepaling in ei gebruiksklaar: kuiken vijf keer duurder

12-10-2018 - 0 reacties Het bedrijf Seleggt kan vanaf 2019 het geslacht van een embryo bepalen in een broedei. De kosten van dat proces zijn dusdanig hoog dat een kuiken circa vijf keer meer dan de huidige prijs zou moeten kosten. Maar via een speciale constructie zorgt Seleggt ervoor dat het kuiken voor de opfokker en de hen voor de leghennenhouder evenveel kost als kuikens en leghennen waarvan de eendagshaantjes na geboorte direct gedood worden.


NMV betreurt gang van zaken in trage afhandeling op de knelgevallenvoorziening

25-09-2018 - 8 reacties Enkele weken geleden heeft NMV een aantal verzoeken aan de minister gedaan. Vervolgens kwam er later een reactie van Schouten, dat zij weinig openingen ziet. Volgens NMV zijn die er wél, en is een mogelijke afwijzing door de EU CIE geen reden om niet te proberen iets voor melkveehouders te bewerkstelligen. NMV stuurde daarom de brief die aan de minister gezonden is ook naar haar leden, om inzicht te geven in NMV standpunten:

Originele beschrijving

Minister Schouten geeft afgelopen week in een Kamerbrief te kennen dat zij geen mogelijkheden ziet om een percentage van het bedrijfsfosfaatplafond vrij te stellen van afroming wanneer deze voor lease worden aangeboden. Ze geeft daarbij aan dat dergelijke voorstellen eerst opnieuw moeten worden voorgelegd aan de Europese Commissie en opnieuw tegen het licht moet worden gehouden rond de staatssteuntoets. De uitkomst daarvan is onzeker. NMV is van mening dat, gezien het feit dat dit dus wel een mogelijkheid biedt, de minister geen bezwaren kan hebben om hiermee terug te gaan naar de Europese Commissie. Daar zullen wij ook voor blijven pleiten.

Ook betreurt NMV de gang van zaken in de trage afhandeling van alle bezwaren en beroepen op de knelgevallenvoorziening. Daarom heeft NMV aangegeven dat enige coulance op zijn plaats zou zijn.

NMV heeft twee weken geleden deze brief namens u aan de minister gestuurd, hierin leggen wij verschillende verzoeken neer inzake het fosfaatrechtenstelsel.

Hooggeachte mevrouw Schouten,

NMV is een belangenorganisatie voor en door melkveehouders. Onder onze leden merken wij dat het voorkomen van overschrijding van het bedrijfsfosfaatplafond in veel gevallen lastig is, doordat meerdere onvoorspelbare factoren hierop van invloed zijn. Maar overschrijden van fosfaatrechten heeft wel grote gevolgen voor de melkveehouders:
Er ontstaat een economisch delict.
De melkveehouder wordt met verschillende sancties en boetes geconfronteerd. (Hier moet nog jurisprudentie over gevormd worden.)
De melkveehouder krijgt automatisch een strafblad. Dit heeft ook gevolgen voor een VOG, het verkrijgen van visa en het krijgen en behouden van een vergunning (BIBOB).
Dat gaat wat NMV betreft onnodig ver.
Naast een bestuurlijke boete kan alsnog vervolging via het strafrecht mogelijk zijn en bedraagt de strafrechtelijke boete 4.150 euro.
Bij het niet voldoen aan relevante wet- en regelgeving inzake de Meststoffenwet kan de derogatievergunning over 2018 en 2019, ingetrokken worden. Het is nu nog onduidelijk of overschrijding van het bedrijfsfosfaatplafond hier onder valt. Derogatie-intrekking is een kostbare zaak met afzonderlijke boetes.

NMV is geen voorstander van het geven van een vrijbrief om productierechten te overschrijden. Dit neemt niet weg dat er dringend behoefte is om een overschrijding van geringe omvang op te kunnen lossen. Het fosfaatrechtenstelsel werkt allereerst met de forfaitaire productiecijfers per dier. Deze zijn gekoppeld aan de kalfdata en de melkproductie gebaseerd op jaargemiddelde op basis van de dagtelling. Volgens tabel 6 bij de Meststoffenwet zijn er meer dan 20 verschillende melkproductieklassen. Het gaat over de totale melkproductie gedeeld door het gemiddeld aantal melkkoeien op jaarbasis. Voor bedrijven die niet in de allerhoogste klasse vallen zijn de uitkomsten die gebruikt worden om de totale fosfaatproductie in de hand te houden niet te bezien. Want weersomstandigheden (weidegang en nutriënten in het gewonnen ruwvoer) zorgen voor een wisselende melkproductie.

Wanneer de gemiddelde melkproductie wijzigt naar een andere klasse kan dit een verschil van 0,6 tot 1,5 kg ‘geproduceerd’ fosfaat per dier opleveren. Een klasse hoger of lager kan zo leiden tot een verschil van in totaal 150 kg fosfaat op een gemiddelde veestapel van 100 koeien. Dat doet geen recht aan de feitelijke situatie en maakt het voor de veehouder moeilijk om op voorhand correct te anticiperen op zijn bedrijfsfosfaatplafond. Er kan een hefboomeffect optreden bij het afvoeren van minder productieve koeien, waardoor de gemiddelde melkproductie toeneemt. Het gevolg is dat afvoer per saldo weinig of geen effect heeft. Dat is wat NMV betreft onwenselijk en vereist wat ons betreft een correctie. De overgang van jongvee ouder dan 1 jaar naar een melkkoe is vooraf niet te bezien omdat dieren niet vruchtbaar blijken te zijn en/of kunnen verwerpen. Zeker wanneer er sprake is van natuurlijke dekking met een fokstier zijn de verwachte kalfdata veel minder concreet. Dierenartsen geven aan dat er een grote afwijking mogelijk is bij het vaststellen van de zwangerschapsduur als er niet met KI is bevrucht. Naarmate het kalenderjaar vordert hebben wijzigingen in takovergangen van rundvee uiteraard minder grote gevolgen.

Bij een naderende overschrijding van het bedrijfsfosfaatplafond kunnen en worden er vaak koeien verkocht. Als dit aan het einde van het kalenderjaar pas in zicht komt, moeten er steeds meer koeien weg om het jaargemiddelde te beïnvloeden. Eén koe in januari afvoeren betekent 12 koeien afvoeren in december. Het houdt in dat er buitenproportioneel veel koeien afgevoerd zouden moeten worden, die in januari wellicht weer nodig zijn om een financieel stabiel bedrijf te continueren. De vergelijking met het in de hand houden van andere dierrechten gaat niet op, omdat men daar alleen staarten hoeft te tellen en bijvoorbeeld de aanwas, ongeacht het aantal biggen bij de productie van de moederdieren gerekend wordt.
Het vangnet ten tijde van het melkquotumtijdperk was de mogelijkheid tot lease en koop. Een overschrijding leidde niet tot overtreding van de meststoffenwet maar werd door superheffing belast. Het verkopen of verleasen van rechten is bij een kleine onvoorziene fosfaat onder- of overschrijding geen goed instrument omdat volgens het huidige recht telkens 10 procent wordt afgeroomd. Bovendien weet een melkveehouder pas heel laat in december of begin januari wat het daadwerkelijke verschil is. Daarom is het voor de (geringe) overschrijdende bedrijven maar de vraag of er op dat moment nog voldoende fosfaatrechten op de markt worden aangeboden en zij op die manier kunnen corrigeren.

NMV staat daarom achter de op 4 juli 2018 aangenomen motie met nummer 33037-295 van Lodders en Geurts. ‘constaterende dat het voor melkveebedrijven lastig is om exact in te schatten hoeveel fosfaatrechten zij nodig hebben; overwegende dat flexibiliteit bij overdracht van een kleine hoeveelheid fosfaatrechten voor één kalenderjaar wenselijk is; verzoekt de regering, te onderzoeken of maximaal 10% van de in bezit zijnde fosfaatrechten verhuurd of gehuurd kunnen worden zonder dat deze afgeroomd worden, met als doel tijdelijke veranderende omstandigheden te kunnen opvangen’ Deze motie biedt één van de oplossingen om kleine overschrijdingen te voorkomen door fosfaatrechten te leasen zonder dat hier direct rechten voor worden afgeroomd. NMV pleit er dan ook voor dit op te nemen in de regeling.

Meer flexibiliteit noodzakelijk
NMV is van mening dat er nog meer flexibiliteit noodzakelijk is. Pas eind december of begin januari wordt echt duidelijk of er een over- of onderschrijding is. Dit zou ondanks een eerdere te laag ingeschatte herstelactie (lease of koop fosfaatrechten) van de feitelijke situatie nog steeds tot een strafbaar feit kunnen leiden. Uit jurisprudentie over dierrechten is het bekend dat er soms geen rechten beschikbaar zijn op de markt. Uiteraard adviseren wij onze leden zich aan hun referentie te houden. Echter voor het lopende jaar is dit voor veel melkveehouders vrijwel onmogelijk. Zeker gezien de vele bezwaarschriften en beroepschriften op de knelgevallenregeling die nog niet zijn afgehandeld.
Daarbij hebben wij correspondentie tussen leden en de Rijksdienst Voor Ondernemingen ontvangen waarin zij stellen dat kalveren, die afvloeien naar de vleesveehouderij, niet meetellen voor het bedrijfsproductieplafond. Hierop hebben wij meermaals contact gezocht met RVO voor een eenduidig antwoord op deze vraag. Gebleken is dat de voorlichtingsdienst zelf inconsistent is in de beantwoording van deze vraag. Dit is te betreuren daar zij de deskundigen zijn die de boeren te woord staan over vragen die boeren zelf niet overzien. Voor zover ons bekend tellen kalveren die afvloeien naar de mesterij namelijk wel mee, omdat zij worden aangemeld op code 101 met als gebruiksdoel de melkveehouderij. Het gebruiksdoel wordt pas gewijzigd wanneer de kalveren het melkveebedrijf verlaten, veelal na zo’n twee weken. Dit pleit er wat ons betreft voor om een extra diercategorie toe te voegen, voor kalveren die geboren worden op een melkveehouderij, maar waarvan bekend is dat het gebruiksdoel ten behoeve van de vleesveehouderij zal zijn.

Voor al deze omstandigheden tezamen zijn oplossingen noodzakelijk om een geringe overschrijding van het geproduceerde fosfaat te kunnen herstellen. Concreet heeft NMV enkele voorstellen en vraagt u deze op te nemen in het stelsel van fosfaatrechten:
Handel in fosfaat mogelijk tot en met 31 januari voor het voorgaande kalenderjaar. Dan is duidelijk welke bedrijven nog ruimte in hun bedrijfsplafond hebben en kunnen zij hierop acteren.
Een percentage van de rechten afromingsvrij bestempelen voor lease. (Zie motie 33037-295)

Introductie van een rekening courant systeem waarbij melkveehouders de mogelijkheid krijgen een geringe over- of onderschrijding te kunnen verrekenen met het navolgende kalenderjaar.
Het toevoegen van een extra diercategorie voor kalveren waarvan bij de geboorte kan worden vastgesteld dat het gebruiksdoel niet dient voor de melkveehouderij. (Deze kalveren zullen worden overgezet naar code 112, 115, 116, 117 of 122.)

De maatregelen om melkveehouders ruimte te bieden om op hun bedrijfsplafond te kunnen acteren is voor NMV erg belangrijk. Hoewel RVO aangeeft dat bij iedere overschrijding door de rechter rekening gehouden wordt met de omstandigheden, is NMV van mening dat tijdens dit eerste fosfaatboekjaar voorkomen moet worden dat melkveehouders die nog geen uitsluitsel hebben op hun bezwaar of beroep op de knelgevallenregeling zich moeten verantwoorden voor de rechter. Het fosfaatreductieplan, de introductie van het stelsel van fosfaatrechten, hebben diep ingegrepen op het gezinsleven van deze bedrijven. Het hele jaar hebben zij in onzekerheid geleefd over het al dan niet toekennen van extra fosfaatruimte aan hun bedrijf. Zij wisten dus niet waar zij op konden anticiperen. In meerdere gevallen gaat dit zelfs om het voortbestaan van het bedrijf.

Wanneer deze mogelijke onbedoelde overschrijders zich vervolgens moeten verantwoorden voor de rechter, zijn wij de mening toegedaan dat dit het gevolg is van onbehoorlijk bestuur. Met name een gebrek aan het voldoen aan het zorgvuldigheidsbeginsel. NMV vindt dat de gevolgen daarvan niet in mogen grijpen op het gezinsleven van deze ondernemers. Wanneer zij zich voor de rechter moeten verantwoorden brengt dit onnodige extra stress met zich mee. Wij hopen dan ook dat u en uw ministerie actief mee zullen denken over oplossingen en onze voorstellen hierin meenemen.

Namens de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Harm Wiegersma (voorzitter).


Internetconsultatie over sneller aanmelden kalf

23-08-2018 - 0 reacties Mogelijk moeten rundveehouders kalveren straks binnen drie dagen na de geboorte aanmelden in het I&R-systeem. Op dit moment loopt er een internetconsulatie over dit onderwerp, waaraan iedereen kan meedoen.


Rundveehouder moet kalf nu binnen drie dagen aanmelden

23-08-2018 - 23 reacties Tot nu toe hadden rundveehouders drie werkdagen om dieren te melden in het I&R-systeem, waarbij de zaterdag en zondag niet meetelden. Deze ruimte werd door een deel van de veehouders onrechtmatig gebruikt, zodat kalveren op papier ouder zijn dan hun daadwerkelijke leeftijd en eerder het bedrijf kunnen verlaten.

De aanpassing van de I&R-regels komt voort uit een internetconsultatie die gehouden is naar aanleiding van de onregelmatigheden in het I&R-systeem. Volgens landbouwminister Carola Schouten leert de ervaring dat sneller gemelde gebeurtenissen tot minder fouten leiden.

Boetes
Naast de verkorte aanmeldtermijn, moet het kalf ook een oornummer in hebben voor het mag worden gemeld. Geringe overtredingen worden beboet met 500 euro. Overtredingen die gevolgen hebben voor de traceerbaarheid van dieren, kunnen rekenen op een boete van 1.500 euro. Komt de volksgezondheid in gevaar door een overtreding, dan kan de boete oplopen tot 2.500 euro.